Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
В`єтнам
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Правове регулювання діяльності іноземних компаній на території В’єтнаму  
Параметри: Законодавство у сфері ЗЕД

Правове регулювання діяльності іноземних компаній на території В’єтнаму

 
Діяльність іноземних компаній, які мають намір розпочати свій бізнес у В‘єтнамі, регулюється низкою законів, серед яких слід виділити:
  • Закон про інвестиції
  • Закон про землю
  • Закон про банкрутство
  • Закон про охорону навколишнього середовища
  • Трудовий кодекс
  • Закон про податок на додану вартість
  • Закон про податки на доходи підприємств
  • Закон про торгівлю
  • Закон про страхування підприємств та інші. 
Іноземні юридичні особи можуть здійснювати господарську діяльність в таких формах: спільне підприємство (СП), компанія з 100% іноземним капіталом, контракт іноземної особи з комерційним підприємством, філіал іноземної компанії, постійне представництво іноземної компанії.
 
При організації спільного підприємства сторонами у В‘єтнамі можуть бути один (чи більше) в‘єтнамських громадян і одне (чи більше) іноземних фізичних осіб або ж існуюча компанія з 100% іноземним капіталом. Мінімальний розмір установчого капіталу не визначений, однак, як правило, мінімум 30% установчого капіталу необхідно мати засновникам на момент реєстрації. Установчими документами є Угода про СП та Статут, які реєструються в Міністерстві планування і інвестицій СРВ. Зазначене відомство видає ліцензію на заявлену діяльність. Сторони підприємства керують своїм бізнесом на рівних правах.  СП може стати засновником іншого СП у В‘єтнамі. У цьому випадку внески до установчого капіталу нового підприємства дозволяється здійснювати в іноземній та в‘єтнамській валюті за умови, що в‘єтнамська валюта може бути внесена лише в‘єтнамською стороною.
 
Компанія з 100% іноземним капіталом у В‘єтнамі – це юридична особа з обмеженою відповідальністю засновників.  Основним документом є статут, згідно з яким керування компанією покладається на раду директорів або, в окремих випадках, на генерального директора. Вимог до мінімальної суми установчого капіталу немає, однак, як і у випадку з СП,  мінімум 30% установчого капіталу необхідно мати засновникам на момент реєстрації. Компанія може бути засновником іншої компанії з 100% установчим капіталом або СП.
 
Згадані підприємства зобов‘язані вести бухгалтерський облік та щорічно надавати звіт про свою фінансову діяльність, завірений ліцензованим у В‘єтнамі аудитором.
 
Ще однією з форм підприємств є контракт іноземної особи з державою. Іноземний інвестор укладає контракт з уповноваженим державним органом, згідно з яким зобов‘язується побудувати або експлуатувати інфраструктурне підприємство впродовж певного періоду. При цьому іноземний інвестор зобов‘язується заснувати юридичну особу в формі СП або компанії з 100% іноземним капіталом, яка буде керувати експлуатацією та отримає оговорений контрактом прибуток.  Строк такого контракту обмежений 50 роками, після чого іноземний інвестор передає безоплатно дану споруду чи обладнання у власність в‘єтнамської держави.
 
Ще одна форма – філіал іноземної компанії. Він засновується як і компанія з 100% іноземним капіталом.
Постійне представництво іноземної компанії у В‘єтнамі може бути задіяне лише в інформаційному обслуговуванні головної компанії та у суміжних видах діяльності, не пов‘язаних з отриманням прибутків. Главі представництва та його співробітникам забороняється ставити підписи під комерційними контрактами, не маючи на це спеціального доручення від головної іноземної компанії. У представництва може бути своя печатка, зареєстрована в місцевих державних органах, однак вона може використовуватись лише для цілей самого представництва, а не від імені головної компанії. Представництво може відкривати рахунки в місцевих банках. Банківський рахунок може бути використаний лише в адміністративних цілях. Оскільки представництва не є самостійними юридичними особами, вони не платять податок на прибуток, ПДВ та інші податки.
 
Типові види діяльності представництва, які заохочуються в‘єтнамською владою: 
  • формулювання проектів та програм економічного, технічного або наукового співробітництва з в‘єтнамською стороною;
  • спостереження та контроль за виконанням економічних, технічних або наукових контрактів, укладених з уповноваженою в‘єтнамською бізнес структурою;
  • пошук можливостей з продажу та купівлі товарів, а також просунення послуг на території В‘єтнаму. 
Всі підприємства вважаються зареєстрованими у В‘єтнамі з моменту отримання індивідуальної ліцензії на бізнес. Якщо пакет документів був оформлений правильно, то ліцензія видається впродовж 15 днів. Ліцензії видаються Міністерством планування та інвестицій, провінційними народними комітетами та Керівною радою експортних, промислових та високотехнологічних зон.
 
У зв‘язку зі вступом В‘єтнаму до  СОТ подальший розвиток в‘єтнамського економічного законодавства по відношенню  до іноземних учасників бізнесу здійснюється в бік лібералізації.
 
Згідно з Конституцією СРВ, земля в країні є власністю в‘єтнамських громадян та керується державою від імені народу. Іноземні громадяни або компанії можуть брати ділянки в довгострокову оренду в держави або в іншої законно діючої організації на строк до 50 років, в окремих випадках – до 70 років.
 
Якщо нерезидент сплачує орендну ставку щорічно, він має право лише обмеженого користування землею. Якщо ж нерезидент сплачує внесок за землю за весь строк оренди, він отримує право повного використання землі та споруд на ній, і в цьому випадку його права не відрізняються від прав резидентів В‘єтнаму. Наприклад, він може продати свої права користування землею та спорудами або здати ділянку в суборенду.
 
У разі купівлі нерухомості іноземні інвестори повинні передати всі права власності державі на непродані споруди після закінчення їх інвестиційного сертифікату на території В‘єтнаму.
 


 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД ЗЕД Інвестиції Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки