Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Польське господарське право  
Параметри: Законодавство у сфері ЗЕД

Польське господарське право
      
Порядок здійснення господарської діяльності в будівельній галузі РП

Порядок започаткування, здійснення та завершення підприємницької діяльності у будівельній галузі на території Республіки Польща


Порядок започаткування, здійснення та завершення підприємницької діяльності на території Республіки Польща регулюється Законом РП «Про свободу здійснення підприємницької діяльності в РП» від 2 липня 2004 р. У будівельній галузі здійснення господарської діяльності регулюється Законом РП «Про будівельне право» від 7 липня 1994 р. із змінами та доповненнями до Закону на підставі Рішення Міністра інфраструктури РП від 23 червня 2003 р. щодо забезпечення  безпеки під час здійснення робіт та охорони здоров’я. Детальна інформація щодо норм, які стосуються вимог безпечного здійснення будівельних робіт міститься у виданому на підставі Кодексу праці Рішення Міністра інфраструктури РП від 6 лютого 2003 р. щодо забезпечення питання безпеки та гігієни під час здійснення будівельних робіт.

Відповідно до Закону РП «Про свободу здійснення підприємницької діяльності в РП» від 2 липня 2004 р. громадяни країн-членів ЄС, країн-членів Європейської асоціації вільної торгівлі (EFTA – Норвегія, Ліхтенштейн, Швейцарія), які виступають сторонами угоди про європейську економічну зону можуть здійснювати підприємницьку діяльність на території Республіки Польща, а також повинні підпорядковуватись органам державної влади Польщі.

За подібними умовах можуть здійснювати підприємницьку діяльність іноземці , громадяни країн, які не входять до вищезгаданих груп країн. З цією метою необхідно відповідати одному з наступних критеріїв:


•   отримати дозвіл на перебування на території Польщі, або
•   отримати статус емігранта, який надала іноземцю Республіка Польща,
•   отримати тимчасовий дозвіл на перебування на території Польщі відповідно до ст. 53 Закону РП «Про іноземців» від 13 червня 2003 р.

Інші іноземні особи, про яких не згадувалось вище, мають право здійснювати підприємницьку діяльності в Республіці Польща, втім лише у формі таких товариств:

•    командитного,
•    командитно-акціонерного,
•    з обмеженою відповідальністю,
•    акціонерного.
    
Іноземці мають право вступати до вищенаведених товариств, а також викуповувати акції товариств або набувати частину їх власності.

Водночас, у даному випадку, група іноземців не може вести підприємницької діяльності на підставі реєстрації фірми в органах міської влади, а також у формі товариства з необмеженою відповідальністю.

Підприємець може здійснювати підприємницьку діяльність після проходження процесу реєстрації підприємців у Державному реєстрі судових рішень. Принципи запису до реєстру підприємців передбачені Законом РП «Про державний реєстр судових рішень» від 20 серпня 1997 р.    

Окрім того, закордонні підприємства і компанії можуть здійснювати підприємницьку діяльність у Польщі, відкривати свої філії або представництва (відповідно до ст. 85 – 92 Закону РП «Про свободу здійснення підприємницької діяльності»), втім такі установи не мають права ведення господарської діяльності, а виконують лише рекламні і представницькі функції.
    
Кошти реєстрації фірми залежать від виду підприємницької діяльності.

У випадку відкриття товариства з необмеженою відповідальністю, командитного товариства, або командитно-акціонерного товариства, кошти реєстрації (у відповідному відділі державного реєстру) складають 1000 злотих. Додатково до цих коштів у розмірі 500 злотих нараховуються витрати на розміщення оголошення у Судовому і економічному моніторингу. Додаткові кошти передбачає укладення нотаріального акту Угоди про товариство (не стосується товариства з необмеженою відповідальністю).
    

У випадку заснування товариства з обмеженою відповідальністю, процес реєстрації відбувається за такими етапами:

Реєстрація угоди товариства у нотаріуса

Мінімальний обсяг основного капіталу фірми повинен складати 5 тис. злотих, які вносяться спільники товариства у формі готівки або апорту. При обсягу основного капіталу товариства у розмірі 5 тис. злотих, нотаріальна оплата складає близько 450,0 злотих.

Реєстрація товариства в Державному реєстрі судових рішень
    
Для  реєстрації потрібні такі документи: заява про внесення фірми до Державного реєстру судових рішень, угода товариства, нотаріальні зразки підписів членів управління, угода про наймання. Оплата суду за реєстрацію товариства в Державному реєстрі судових рішень складає 1500,00 злотих.

Реєстрація у Державному статистичному управлінні

Заява до Державної податкової служби РП (US)  щодо присвоєння ідентифікаційного номеру, а також оголошення щодо сплати ПДВ ( оплата послуг становить 170,00 злотих).

Реєстрація в Державній страховій компанії (ZUS)

 
Для відкриття товариства з обмеженою відповідальністю українська фірма повинна представити наступні документи:

-  виписка з Державного реєстру судових рішень
-    Угода про товариство
-    резолюція загальних зборів товариства про прийняття рішення про
   заснування товариства
 - Повноваження щодо заснування товариства в Польщі

Запис до державного реєстру судових рішень є необхідною умовою також  при відкритті філії, натомість при відкритті представництва необхідно внести запис до реєстру представництв закордонних підприємств, який проводить Міністерство економіки РП.

Набуття нерухомості у Польщі громадянами держав, які не є членами ЄС або європейської економічної зони, вимагає отримання дозволу Міністра внутрішніх справ РП.


Якщо українська фірма матиме бажання скористатись послугами посередника під час проходження процесу реєстрації, вона може звернутись до Українсько-польської торгово-промислової палати у Варшаві, яка може порекомендувати відповідну юридичну фірму для вирішення питання реєстрації.

В середньому  вартість посередництва під час реєстрації фірми на території РП може складати до 5 000 злотих, окрім адміністративних витрат, які українська фірма несе додатково. 

Закон РП «Про будівельне право» від 7 липня 1994 р. із змінами та доповненнями до Закону на підставі Рішення Міністра інфраструктури РП від 23 червня 2003 р. щодо забезпечення  безпеки під час здійснення робіт та охорони здоров’я, передбачає, зокрема, перелік обов’язків будівельного інвестора, проектанта та керівника будівництва.

Положення будівельного права РП передбачають наступне.

До обов’язків інвестора належить, насамперед, організація процесу будівництва, забезпечення принципів безпеки та охорони здоров’я, а саме:

-    опрацювання будівельного проекту;
-    забезпечення керівництва будівництва через призначення керівника будівництва;
-    опрацювання плану безпеки і охорони здоров’я;
-    забезпечення виконання будівельних робіт особами відповідних кваліфікацій;

Інвестор також зобов’язаний подати відповідну інформацію до Інспекції охорони навколишнього середовища, Санітарної інспекції, Державної інспекції праці, Державної пожежної служби, за 7 днів перед початком здійснення будівельних робіт, про терміни початку будівельних робіт на підставі відповідного дозволу на виконання будівельних робіт, плану безпеки і охорони здоров’я, а також заяви керівника будівництва про взяття на себе обов’язків керівника.  Додатково, у випадку здійснення нагляду інвестора – засвідчення інспектора інвестиційного нагляду.  
    
До обов’язків проектанта належить:
            
-    опрацювання будівельного проекту;
-    запевнення про участь в опрацюванні будівельного проекту
      кваліфікованих спеціалістів;
-    надання зібраної інформації про безпеку та охорону здоров’я під
    час здійснення будівельних робіт з огляду на специфіку
     будівельного проекту;
-    представлення необхідних рецензій, дозволів на виконання
    будівельних робіт, тощо;
-    представлення узгоджених технічних документів ( ст.10 Закону);
-    написання звіту про авторський контроль за здійсненням будівельних робіт на вимогу інвестора або відповідного органу (виконання будівельних робіт відповідно до проекту, тощо).

До обов’язків керівника будівництва належить:

-    контроль за складенням плану безпеки та охорони здоров’я;
-    контроль за складенням плану щодо здійснення будівельних робіт (план     складається, якщо будівельні роботи триватимуть довше, ніж 30 робочих     днів при працевлаштуванні 20 робітників);
      
Відповідно, у Плані подається наступна специфікація будівельних робіт:

1.    які передбачають високий ризик безпеці та здоров’ю людини     (засипання землею, падіння з висоти, тощо);
2.    які викликають хімічну реакцію, яка шкодить здоров’ю людини;
3.    які створюють небезпеку опромінення;
4.    які здійснюють неподалік від проведеної високовольтної напруги;
5.    які викликають високий ризик втоплення робітника;
6.    які проводяться під землею і в тунелях, тощо.

-    організація і керівництво будівництвом будівельного об’єкту відповідно до проекту, технічними вимогами, тощо;
-    координація реалізації завдань із запобігання загрозам безпеки та охорони здоров’я, тощо.

Питання безпеки та гігієни під час виконання будівельних робіт регулюється Рішенням Міністра інфраструктури РП від 6 лютого 2003 р. щодо забезпечення питання безпеки та гігієни під час здійснення будівельних робіт. Згідно з рішенням, з метою уникнення падіння робітника з висоти потрібно використовувати такі засоби загальної охорони: балюстради, сітка, інсталяція охоронних поручнів на висоті 1 м, тощо. Рішення також передбачає порядок виконання робіт на висоті, а також монтажних робіт, робіт з обробки каменя, зварювальні роботи, тощо.

Додаткову інформацію про польське законодавство у галузі ведення підприємницької діяльності англійською мовою можна ознайомитись за адресою:
http://www.paiz.gov.pl/index/?id=fe9fc289c3ff0af142b6d3bead98a923, а також щодо здійснення господарської діяльності у будівельній галузі за веб-адресою Державної господарчої палати РП: www.kig.pl, тел.:  + 48 22 630 96 00.

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки