Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Кувейт
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Умови ведення підприємницької діяльності в Державі Кувейт  
Параметри: ЗЕД

Русскоязычный заголовок: Условия ведения предпринимательской деятельности в Государстве Кувейт

Умови ведення підприємницької діяльності в Державі Кувейт

Загальні положення

Регуляторний клімат Кувейту характеризується двома ключовими чинниками. Першим є домінуюча роль державного сектору економіки. Складаючи три чверті національного ВВП, державний сектор є найбільшим потенційним джерелом бізнесу в країні та дуже сильно впливає на ділову активність. З іншого боку, уряд робить усе можливе для залучення населення країни до підприємництва. Як результат, більшість регуляторних актів передбачають або стимулюють залучення корінного населення до підприємницької діяльності. Загальна практика та культура ведення бізнесу в Кувейті дуже схожа із західноєвропейською.

Започаткувати підприємницьку діяльність може кожний громадянин Кувейту або країн-членів Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ), який досяг 21 року та не має особистих юридичних обмежень. Нерезиденти Кувейту (окрім громадян країн-членів РСАДПЗ, які прирівняні в правах до кувейтян) мають права займатись комерційною діяльністю на території емірату тільки за умови наявності одного чи більше партнерів-громадян Кувейту і частка кувейтського капіталу в підприємстві складає 51% (60% - для банківської, інвестиційної діяльності, страхування тощо). Іноземні компанії не можуть створювати представництва, а мають працювати тільки через місцевих агентів (місцеві компанії). Іноземці (як юридичні, так і фізичні особи) не можуть ані отримати на своє ім”я ліцензії на право торговельної діяльності, ані придбати нерухомість на місцевому ринку.

Іноземці та іноземні компанії мають право створювати підприємство із 100% капіталом тільки відповідно до Закону «про прямі іноземні інвестиції» та в разі отримання на це відповідної ліцензії.

Головними законами, що регулюють правила ведення бізнесу в Кувейті, є :

  • Цивільний кодекс (закон № 67 від 1980 року);
  • Комерційний кодекс (закон №68 від 1980 року);
  • Закон про комерційні компанії (закон №15 від 1960 року).

Суб'єкти підприємництва

Закон про комерційні компанії передбачає створення наступних видів компаній :

  • товариство з обмеженою відповідальністю;
  • закрите акціонерне товариство;
  • відкрите акціонерне товариство;
  • товариство із спільною відповідальністю;
  • обмежене партнерство;
  • спільне підприємство.

Усі зазначені види підприємств, крім спільного підприємства, мають бути зареєстровані у відповідному органі державної влади.

Термін реєстрації суб’єкта підприємництва та її вартість становить від одного місяця та 500 КД (близько 1750 дол. США) для товариства з обмеженою відповідальністю, товариства із спільною відповідальністю та обмеженого партнерства до трьох місяців та 3000 КД (близько 11 тисяч дол. США) для акціонерного товариства.

 

Ліцензування діяльності

Для ведення комерційної діяльності необхідно отримати спеціальну  ліцензію. Ліцензії на торгівельну, агентську діяльність, імпорт товарів, виробничу діяльність тощо видаються Міністерством торгівлі та промисловості Кувейту. Ліцензії на особливі види діяльності видаються міністерствами та відомствами, у чий компетенції знаходиться та чи інша діяльність. Наприклад, ліцензію на видавничу діяльність видає Міністерство інформації.

Ліцензії оформлюються тільки  на кувейтських юридичних та фізичних осіб, у деяких випадках на фізичні та юридичні особи країн-членів РСАДПЗ. Вартість ліцензії, в основному,  складає 100 кувейтських динарів(КД) (близько 350 дол. США). Ліцензії видаються, як правило, на термін до двох років, і можуть бути переоформлені.

 

Податки

 Незважаючи на те, що в Державі Кувейт не існує ані податку на прибуток, ані податку на додану вартість, кувейтські компанії, які працюють в країні, мають сплачувати певні відрахування до спеціальних фондів.

Усі іноземні компанії, які зареєстровані та працюють в Кувейті, мають сплачувати податок на прибуток. Це не стосується компаній, заснованих в країнах РСАДПЗ резидентами цих країн. Якщо компанія створена як спільна (коли засновниками є кувейтська та іноземна компанії), податок сплачується лише з частини прибутку іноземної компанії. Податок на прибуток становить 15%

 Податок на прибуток сплачується з :

  • прибутку, отриманого з усіх контрактів, що частково або повністю реалізовані в Державі Кувейт;
  • сум, отриманих за продаж, лізинг або передачу у франчайзинг або використання торгової марки, патенту або прав на передрук;
  • комісій з комерційного представництва інтересів або посередницьких договорів;
  • прибутків з комерційної або промислової діяльності;
  • прибутків від продажу активів;
  • прибутків з продажу власності або товарів, прав на них, та відкриття постійного офісу в Кувейті для здійснення таких операцій;
  • прибутків з договорів оренди;
  • прибутків з надання послуг.
  • Прибуток, що обкладається податком, може бути зменшений на суму витрат, а саме :
  • зарплати, інші обов’язкові виплати робітникам;
  • амортизація основних фондів;
  • благочинні внески до кувейтських фондів;
  • витрати на утримання офісу.

Кувейтські акціонерні компанії сплачують 1% від чистого прибутку до Кувейтського фонду розвитку науки.

Акціонерні компанії, зареєстровані на Кувейтській біржі, додатково сплачують податок на працевлаштування в розмірі 2,5% від чистого прибутку.

Кожний роботодавець має щомісячно сплачувати до Державної адміністрації з питань соціального забезпечення 10% від зарплати робітників – громадян Кувейту, якщо її розмір становить 2500 кувейтських динарів(8900 дол. США) і вище.

За кожного працівника – нерезидента роботодавець сплачує медичну страховку в розмірі 50 кувейтських динарів(180 дол. США) на працівника і від 10 до 30 кувейтських динарів (35-110 дол. США) на члена його родини.

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки