Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
В`єтнам
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
В’єтнам. Загальна довідка  
Параметри: Довідкова інформація

 

В’єтнам. Загальна довідка
 

 

Соціалістична Республіка В’єтнам. Загальна довідка про країну

Офіційна назва
CộngHòaXã HộiChủNghĩaViệtNam
Географічне розташування
Південно-Східна Азія, півострів Індокитай, на сході і півдні омивається Південно-Китайським морем. Межує на суходолі з КНР, Лаосом та Камбоджею.
Територія
Близько 330 тис. кв. км.
Берегова лінія
 (без урахування островів)
3 260 км
Столиця
Ханой (1 247000 осіб)
Найбільші міста
Хошимін (3 555 000 осіб)
Хайфон (449 747 осіб)
Дананг (369 743 осіб)
Х’ює (260 500 осіб)
Поясний час
Гринвіч плюс 7
Загальна площа (кв. км)
329 707
Географічне положення
Південно-Східна Азія, східна частика півострова Індокитай.
Населення
89,6 млн. чол. (2010 р.)
За останні 10 років населення зросло більше, ніж на 10 млн. осіб, а темпи зростання досягли рівня в 1,3 % на рік. В двох найбільших містах країни - Хошиміні та Ханої мешкають 7,1 та 6,5 мільйонів осіб відповідно. 43 % населення країни мешкають в районах біля двох основних водних артерій країни – Червоної річки та Меконгу, в той час коли в центральних та гірських провінціях – лише 19 %. На 981 особу чоловічої статі приходиться 1000 жінок.
 
Титульна нація – кінь (в’єтнамці). Загалом налічується 54 етнічні групи (таї, тхаї, китайці, кхмери, мионги, ами та ін.).
Тривалість життя
Середній вік - 71,33 років, чоловіки – 68,52 років, жінки – 74,33 роки.
Адміністративний поділ
59 провінцій та 5 міст центрального підпорядкування.
Національне свято
2 вересня – День проголошення незалежності (з 1946 р.). Загальнонаціональними святами вважаються також „Тет” – Новий Рік за місячним календарем (перший день першого місяця за місячним календарем, остання декада січня - кінець лютого), а також 30 квітня – День перемоги (об‘єднання Південного і Північного В’єтнаму, 1975 р.). З 2007 року запроваджено свято королів Хунгів – легендарна династія засновників країни (десятий день третього місяця за місячним календарем).
Валюта
Донг СРВ (19 500 донгів = 1 дол. США на    12.01.2011 р.).
Мови
В’єтнамська (офіційна), мови меншин:
Китайська, кхмерська, чам, атакожфранцузька, англійськатаросійська
Етнічні групи
В’єтнамці (88%)
Китайці (2%)
Муонг, тайці, мео,кхмери, ман, чам (10%)
Основні релігії
Буддизм (13 млн. віруючих), католицизм (6 млн. віруючих). Існує протестантська громада (1 млн. віруючих). На півдні країни розповсюджені місцеві вірування хоахао (1,2 млн. послідовників) і каодай (2,3 млн. послідовників).
Державний устрій
Парламентська республіка
Голова держави
Президент
Голова уряду
Прем’єр-міністр
Політична система
 
Керівна роль у державі, згідно з Конституцією, належить Комуністичній партії В‘єтнаму (КПВ).
Законодавча влада
Однопалатні Національні Збори (до 500 депутатів, обираються на 5 років; чинні Національні Збори нараховують 493 депутата, з них 450 – члени КПВ, решта – безпартійні).
Виконавча влада
Кабінет Міністрів, який очолює Прем’єр-міністр.
Судова влада
Вищий народний суд. Голова Вищого народного суду обирається на п‘ять років Національними Зборами за рекомендацією Президента.

 
 
Економіка СРВ
 

Корисні копалини
та природні поклади
Кам’яне вугілля, нафта, газ, олово, цинк, мідь, свинець, марганець, апатити, боксити.
Основні галузі промисловості
нафтовидобувна, текстильна, каучукова, машинобудівна, вугільна, хімічна, переробна.
Сільське господарство
Основні культури рослинництва– рис, кукурудза, соя, кава, чай, банани, цукрова тростина, горіхи, перець, прянощі. Основні продукти тваринництва і птахівництва– свинина, курятина. Аквакультури.
Основні економічні показники
(за 2009 рік)
Валютні резерви
17,3 млрд. дол. США.
Показники ВВП:
91,8 млрд. дол. США; зростання – 5,32% (сфера сільського господарства – 1,83%, промисловості та будівництво – 5,52%, сфера послуг – 6,63%).
ВВП на душу населення
2 900 дол. США
Рівень інфляції
6,9%
Рівень безробіття
6,5%
Товарообіг
125,4 млрд. дол. США
Основні торговельні партнери
Китай, Японія, США, Сінгапур, Тайвань, Республіка Корея, Таїланд, Австралія, країни-члени ЄС.
Експорт
Головні експортні потоки спрямовані на ринки США, азійських країн (Японія, Китай) та ЄС (Німеччина).
Основні статті експорту
Сира нафта, текстиль, морепродукти, рис, електронні товари, взуття, меблі, кава, каучук, чай, прянощі.
Найбільші імпортери:
КНР, Сінгапур, Тайвань, Японія, Республіка Корея, Таїланд, Малайзія.
Основні статті імпорту
Нафтопродукти, сталь, цемент, машини та обладнання.
У 2009 р. показник торгівельного дефіциту становив 12,2 млрд. дол.CША. За 9 місяців 2010 р. - 8,5 млрд. доларів США.
Іноземні інвестиції
21,48 млрд. доларів (у 2008 р. – 64 млрд. дол. США). 
Основні інвестори
Тайвань, Сінгапур, Японія, Республіка Корея, КНР (Гонконг), Франція, Нідерланди, США, Малайзія, Таїланд, Велика Британія.
Інвестиції СРВ за кордоном
2,5 млрд. дол. США

 

Історія
 
Першим державним утворенням на території сучасного В’єтнаму було королівство О-Лак, яке існувало в I тисячоріччі до н.е. В 221 році до н.е. Північний В’єтнам став частиною Китайської Імперії, у складі якої він, незважаючи на спроби вийти із складу імперії, залишався до 939 р. н.е. На початку XI століття була заснована перша з великих в’єтнамських династій – Лі, яка правила В’єтнамом більш 200 років. Однак, незважаючи на незалежність, державні інституції В’єтнаму були засновані за китайським зразком, головною релігією вважалося конфуціанство. Країна була так би мовити «маленькім драконом» в тіні величезної імперії на півночі. В середині XIX століття, за часів правління династії Нґуєн, Франція почала проявляти інтерес до В’єтнаму та в 1858 році почала фактичне завоювання В’єтнаму, а к 1884 року більша частина країни стала протекторатом Франції. Після закінчення другої світової війни у В’єтнамі сполохнула визвольна війна, яка тривала до 1954 року, коли французька армія зазнала нищівної поразки під Д’єнб’єнфу. Згідно з Женевською угодою, В’єтнам був розділений на дві держави (по 17-ій паралелі). На півночі з’явилася Соціалістична Республіка В’єтнам, офіційно оголошена 31 грудня 1959 року. На півдні В’єтнаму 26 жовтня 1955 року була оголошена Республік В’єтнам. Практично одразу після появи двох держав почався озброєний конфлікт, який перейшов у 1965 році до великомасштабної війни за участю армії Сполучених Штатів (кількість солдат в квітні 1969 року досягла 543 400 осіб). Перемир’я біло підписано 27 січня 1973 року, однак угода так і не набула чинності, і на початку 1975 року Сайгон пав. Політичне об’єднання двох В’єтнамів сталося у 1976 році. На початку 90-х років у В’єтнамі почалися економічні та частково політичні реформи. У 1995 році В’єтнам та США відновили дипломатичні відносини. Країна є членом ООН, МВФ, ЮНЕСКО, ВООЗ.
 
 
Природно-ресурсний потенціал
 
Країну можна поділити на чотири основні фізико-географічних регіони. На півночі знаходиться гориста частина нагір’я Юннан, де розташована найвища точка країни – гора Фан-Сі-Пан (3143 м). на сході від горного регіона лежить дельта ріки Хонґха (Червоної). Далі на півдні розташовані Аннамські гори, які займають центральну частину В’єтнаму. Четвертим регіоном на самому півдні країни є дельта руки Меконґ. Хонґха (Червона) та Меконґ є головними річками країни. Обидві впадають до Південно-Китайського моря.
 
Рослинність В’єтнаму дуже багата. У змішаних тропічних лісах зростають сосна, широколистяні дерева, бабук, багато чисельні ліани. В дельтах рік – густі мангові хащі.
 
Фауна представлена слонами, оленями, ведмедями, тиграми, леопардами. Серед дрібних ссавців особливо поширені заєць, білка, мавпа. Широко представлені птиці та рептилії. Серед останніх особливо поширені крокодили, змії та ящірки.
 
Клімат країни неоднаковий в різних регіонах. На півночі – субтропічний із сухою та м’якою зимою та вологим спекотним літом. У центральних та південно-східних регіонах клімат тропічний мусонний з великим рівнем вологості та високою температурою. На південно-заході клімат схожий на клімат півночі країни, однак середні температури вище.
 
 
Туристичні об’єкти
 
Серед музеїв В’єтнаму особливо виділяється Художній музей в Ханоє, де зокрема експонуються предмети побуту та костюми всіх 60 етнічних груп, які проживають у В’єтнамі. Крім того, в Ханоє знаходяться пагода Черепахи; озеро Хоан-Кієм; мавзолей Хашиміна; пагода Тран-Куок; невеликий зоопарк, Армійський музей.
 
В Х’ює– палац імператорів Аннама та гробниці імператорів.
 
В Дананге – Музей реліквій народності чам.
 
В Нхатранґе – чотири буддійських храми VII-XII століть.
 
В Далате - популярний курорт, розташований серед живописних соснових лісів, озер та водопадів.
 
В Хошиміне (Сайгон) - собор Нотр-Дам (1883); будинок муніципалітету (XIX століття); пагода Гіак-Лам (1744); пагода Жадеїтового Імператора (1909 рік); індуїстський храм Маріамман (XIX століття); ринок Бен-Тан; ботанічний сад; декілька музеїв -- Музей революції, Художній музей, музей Хошиміна, Музей військових злочинів американської та китайської армій під час війн 1965-1975 та 1979 років.
 

 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД ЗЕД Інвестиції Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки