Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
ОАЕ
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
ОБ'ЄДНАНІ АРАБСЬКІ ЕМІРАТИ. Загальна довідка  
Параметри: Довідкова інформація
ОБ'ЄДНАНІ АРАБСЬКІ ЕМІРАТИ.  Загальна довідка
 
 
Офіційна назва
А1 Imarat al 'ArabTyah al Muttaljidah
Столиця
Абу-Дабі (398 695)
Рік здобуття незалежності
1971
Поясний час
Гринвіч плюс 4
Загальна площа (кв. км)
83 657, зокрема
Сільгоспугіддя (кв. км) - 700
Населення
Чисельність населення (осіб) - 2 445 989
Густота населення (осіб/кв. км) - 29,2
Частка міського населення (%) - 86
Коефіцієнт народжуваності (осіб/1000 осіб) - 18
Коефіцієнт смертності (осіб/1000 осіб) - 4
Тривалість життя (років) - 75
Частка дорослого письменного населення (%) - 79
Харчування (денно калорій на душу населення)
3384
Річне споживання палива (кг на душу населення)
13 667
Валюта
1 дирхам (Dh) = 100 філів
ВНП ($ США на душу населення)
21 100
Мови
Арабська (офіційна), Англійська, Фарсі, Урду, Гінді
Етнічні групи
Корінні араби (19%)
Інші араби (23%)
Вихідці з Південної Азії (50%)
(є дані про меншу питому вагу вихідців із Південної Азії та більшу — інших арабів)
Релігійний склад населення
Мусульмани-суніти (80%),
Мусульмани-шиїти (16%),
 
Державний устрій
 
Верховна влада в державі належить Вищій раді (складається з правителів еміратів), яка вибирає президента й віце-президента країни терміном на 5 років із кола емірів суб'єктів федерації.
Законодавчий орган
Федеральна національна консультативна асамблея є дорадчим органом.
Адміністративно-територіальний поділ
7 еміратів — Абу-Дабі, Дубай, Шарджа, Аджман, Умм-ель-Кайвайн, Ель-Фуджайра, Рас-ель-Хайма, що становлять федерацію
 
Історія
 
Історія країни тісно пов'язана з історією Оману. Територія нинішньої країни здавна була заселена племенами, що полюбляли мореплавство. У VI ст. до н. е. країна належала до держави Ахеменідів, а в III-VI ст. н. е. була у складі держави Сасанідів. У VII ст. н. е. поширився іслам. Князівство карматів було могутнім і захопило навіть Мекку. Потім воно занепало, і в регіоні поширилося піратство. Явище досягло таких розмірів, що регіон став відомим як Піратський берег. Із європейців першими в регіоні з'явилися португальці, за ними — британці. Спокою ж не давали пірати. Протягом 1819-1820 pp. британські військові судна атакували узбережні порти, розглядаючи їх як гнізда піратства. 8 січня — 15 березня
1820 р. було укладено Генеральний договір, за яким емірати зобов'язувалися відмовитися від піратства. Після 1820 р. емірати уклали з Великою Британією ще низку договорів, спрямованих проти піратства й работоргівлі. В 1853 р. було укладено Договір про вічний морський мир, і емірати відтоді стали називатися Державами перемир'я, чи Берегом перемир'я. Сукупність цих держав стала 1883 р. відомою і як Договірний Оман, оскільки договори між ними та Великою Британією передбачали заходи з викорінення піратства та рабства в регіоні. 6-8 березня 1892 р. емірати погодилися на встановлення над ними британського військового протекторату. Протягом 1873-1939 pp. Велика Британія контролювала їх з Індії. Потім безпосередній контроль здійснювало міністерство закордонних справ Великої Британії, чий резидент знаходився в Дубаї. Раду Держав перемир'я було утворено 1960 р. У 1960-х pp. в Абу-Дабі та Дубаї почали видобувати нафту. У березні 1971 р. емірати припинили свої двосторонні відносини з Великою Британією та уклали з нею договір про дружбу, виступаючи єдиним суб'єктом міжнародного права — Федерацією Арабських Еміратів. 2 грудня 1971 р. об'єднаній державі було надано повну незалежність, і вона одержала назву Об'єднані Арабські Емірати. У той час до її складу входило 6 еміратів. 11 лютого 1972 р. до неї приєднався й еміратів Рас-ель-Хайма. Правитель кожного з семи еміратів зберігає за собою автономію у вирішенні внутрішніх справ. Кожний емір є абсолютним монархом. Діє конституція, прийнята 2 грудня 1978 p., спочатку вона була тимчасовою, а в 1996 р. була проголошена постійною. В лютому 1994 р. президент країни запровадив норми шаріату для злочинів, що стосуються вбивства, крадіжок, подружньої зради, проституції, вживання та продажу наркотиків. Із 2 грудня 1971 р. президентом країни є шейх Заєд ІІІ ібн Султан ан-Нахайян, емір Абу-Дабі. З 20 листопада 1990 р. прем'єр-міністр шейх Мактум ІІІ ібн Рашид аль-Мактум, емір Дубаї. Під час війни в районі Перської затоки 1991 р. ОАЕ були на боці ООН і надіслали свої війська для війни проти Іраку. Нафтовий бум викликав приплив до федерації іноземних робітників, переважно з Південної Азії.
 
Природно-ресурсний потенціал
 
Федерація знаходиться на південно-східному узбережжі Аравійського півострова. На території країни переважають низовинні рівнини. На заході розташовані кам'янисті пустелі, а на сході — невисокі (найвища точка — 1127 м) гори Хаджар. Постійних річок немає. Поверхня — переважно піщані пустелі й солончаки. Є декілька оазисів.
 
Клімат — сухий, тропічний. Середньомісячні температури коливаються від +20 до +35, а максимальні сягають +50 °С. Середньорічна кількість опадів — близько 100 мм. У горах їхня кількість зростає до 300-400 мм. У Дубаї середня температура січня +23, липня +42 °С. Річно випадає 60 мм дощів. Середньорічна температура +28 °С.
 
Мінеральні ресурси: нафта (розвідані запаси — 5 млрд т зосереджено переважно в Абу-Дабі та частково — в Дубаї), природний газ,-мідь, свинець, сірка, вохра.
 
Економіка
 
Сільське господарство. Його основа — тваринництво (велика рогата худоба, верблюди, вівці, кози). Рослинництво можливе лише в оазисах і в долинах гір Хаджар на зрошуваних землях. Вирощують овочі, фініки, виноград, фрукти, зернові, тютюн, бавовник. Виловлюють рибу, добувають перлини. Сільське господарство не задовольняє потреб країни у продуктах харчування.
 
Промисловість. Основа економіки — нафтова і газова промисловість. Найбільшими продуцентами є Абу-Дабі та Дубай. Розвиваються нафтопереробна, нафтохімічна, газопереробна, цементна, металургійна (виробництво алюмінію), харчова, легка галузі промисловості. В еміраті Дубай у районі порту Джебель-Алі створено вільну індустрільну зону. Поширене ремісництво (виготовлення килимів, тканин, карбування на золоті й сріблі). Прісну воду постачають 22 заводи з опріснення води. В еміраті Дубай — найбільший у світі сухий док, в якому можуть ремонтуватися танкери місткістю до 1 млн т.
 
Транспорт. Залізниць немає. Довжина автошляхів (переважно асфальтованих) — понад 4 тис. км. Головні морські порти: Джебель-Алі, Рашид (Дубай), Зейд (Абу-Дабі), Міна-Халед (Шарджа). Є міжнародне авіасполучення. Міжнародні аеропорти — у столиці, Дубаї, Шарджі, Рас-ель-Хаймі, Аль-Айні, Ель-Фуджайрі.
 
Зовнішня торгівля. Основні експортні товари — нафта, нафтопродукти, зріджений газ, алюміній, тютюнове листя, сардини, фініки, цемент, добрива.
 
ОАЕ є великим фінансовим центром Близького Сходу. Фірми еміратів, особливо Дубай, широко проводять реекспорті операції. Значна частина доходів від нафти інвестується в економіку країн Заходу.
 
Імпортують практично всі види промислових товарів, продовольства та будівельних матеріалів.
 
Головні зовнішньоторговельні партнери — Японія, Сінгапур, Індія, Південна Корея, США.
 
Помітне місце посідає міжнародний туризм.
 
Туристичні об'єкти
 
Національний парк Шарджа.
 
ОАЕ — це цілорічні пляжі, тепла морська вода, суперкомфортабельні готелі.
 
У міжнародному аеропорту Дубай — величезний магазин безмитної торгівлі. Є східні базари. Сучасна архітектура зберігає елементи арабської самобутності.
 
Інша корисна інформація
 
Найближче посольство ОАЕ знаходиться в Москві, вул. Улофа Пальме, 4. Телефони (8-10-7095) 147-00-66, 147-62-86, 143-64-13, 143-64-14.
 
Посольство України в ОАЕ знаходиться в Абу-Дабі, Abu-Dhabi, P. O. Box 45714. Телефон (8-10-9712) 632-75-86, факс 632-75-06. 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки