Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Італія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Італія. Загальна довідка  
Параметри: Довідкова інформація

 

Італія. Загальна довідка 

Офіційна назва
Repubblica Italiana
Столиця
Рим (2 775 000 осіб)
Найбільші міста
Мілан (1 369 000 осіб), Неаполь (1 067 000 осіб), Турин (963 000 осіб), Палермо (699 000 осіб), Генуя (679 000 осіб), Болон’я (404 000 осіб), Флоренція (403 000 осіб), Барі (342 000 осіб). Катан’я (333 000 осіб), Венеція (309 000 осіб).
Поясний час
Гринвіч плюс 1
Загальна площа (кв. км)
301 302
Географічне положення
Південь Європи
Італії також належать острови Ельба, Сицилія, Сардинія та декілька малих островів.
Дві незалежні держави - Сан-Марино та Ватиканрозташовані на території Апеннінського півостровата повністю оточені Італією
Населення
Чисельність населення (осіб) - 56 782 750
 
Густота населення (осіб/кв. км) – 188
 
Тривалість життя (років) – 74 (чоловіки), 81 (жінки)
 
Коефіцієнт народжуваності (осіб/1000 осіб) – 9,1
 
Коефіцієнт смертності (осіб/1000 осіб) – 10,2
Валюта
1 євро (EUR)
Мови
Італійська (офіційна)
В деяких регіонах розмовляють німецькою (Больцано), французькою (Баллє д’Аоста), словенською, грецькою, албанською
Етнічні групи
Італійці (98%)
Німці, словенці, албанці, греки, французи
Релігійний склад населення
Католики (84%)
Протестанти, мусульмани, іудеї
Державний устрій
Парламентська республіка
Голова держави
Президент
Голова уряду
Прем’єр-міністр

 
Історія
 
Історія Італії починається близько 500 року до н.е., коли були закладені основи могутньої Римської Імперії, яка займала к V сторіччю величезні території Європи, Азії та північної Африки. Наприкінці V сторіччя сучасна Італія була завойована германцями, остготами та готами, правління яких продовжувалось декілька століть. Наприкінці середніх століть з’явилися багаті міста-держави, які мирно проіснували до середини XV століття, коли сусідні держави почали серію війн за володіння територіями Апенінскього півострова. У 1861 році король Сардинії Віктор Емануель II проголосив створення єдиної держави, до складу якої, однак, ще не входили Рим та Венеція. К 1870 року Італія знаходилась вже практично в сучасних кордонах, а в липні 1871 року Рим став столицею об’єднаної Італії. У 1922 році до влади в Італії прийшов фашистський режим Беніто Муссоліні, який проіснував до 1943 року, коли диктатор Муссоліні був страчений партизанами, а війська союзників висадились в Італії. В червні 1946 року король Італії відрікся від трону та покинув країну. Італія була проголошена республікою. З 1944 року політичне життя Італії проходить доволі бурхливо, чому свідчить часта (іноді два-три рази на рік) відставка уряду країни. Італія є членом ООН та всіх спеціалізованих агентств цієї організації, НАТО, ЄС, ОБСЄ, Організації економічної співпраці та розвитку.
 
Природно-ресурсний потенціал
 
На півночі країна має спільні кордони із Швейцарією та Австрією, на сході – із Словенією, на північному заході – з Францією. На сході омивається Адріатичним морем, на півдні – Іонічним морем та Середземним морем, на заході – Тірренським морем, Лігурійським морем та Середземним морем. Більш половини території країни знаходиться на Апенінському півострові. На півночі розташовані Італійські Альпи з найвищою точкою країни – горою Монблан (Монте Біанко) (4807 м). На території Італії знаходяться також Монте Роса (4634м) та Монте Червіно (4478 м). Між Альпами та Апенінами лежить велика Ломбардська (Паданська) рівнина, яка включає річки По. Апеніни тягнуться від Генуезької затоки до Тарантської затоки в Калабрії. Найвища точка Апенін - гора Корно (2914 м). тільки близько третини території країни займають рівнини. Крім Ломбардської рівнини, це узбережжя Адріатичного моря, а також три вузькі рівнинні смуги вздовж західного узбережжя: Кампан’я-ді-Рома, Понтінскі болота та Маремма. На острові Сицилія, який віддалений від материка вузькою Месинською протокою, знаходиться діючий вулкан Етна (3323 м). крізь Італію тече велика кількість річок, найважливішими з яких є По та Адідже, розташовані на півночі країни, що впадають до Адріатичного моря. На самому півострові протікають Тибр та Арно. В Італії є також велика кількість озер, найбільш великими з яких є Гарда, Лаго-Маджоре, Комо та Лугано - на півночі і Трасімено, Больсена та Браккіано - на півдні.
 
Клімат країни дуже відрізняється в різних регіонах: від близького до арктичного високо в альпах до субтропічного на узбережжі Лігурійського моря та західному узбережжі південної частини півострова. Середньорічна температура в долині ріки По - близько 13° С, на Сицилії - близько 18° С, у прибережних регіонах - близько 15° С. На відміну від субтропічного клімату півдня країни, в Ломбардській долині клімат континентальний зі спекотним літом та холодною зимою, коли температура іноді опускається до -15° С.
 
В центрі та на півдні країни рослинність типово субтропічна. В цих регіонах ростуть оливи, цитрусові, пальми, фіги, фінікові пальми, гранат, мигдальне дерево, цукровий очерет та бавовна. Рослинність Апенін нагадує рослинність країн Центральної Європи: горіх, дуб, кипарис - на нижніх схилах та ялина і сосна - на верхніх схилах гір.
 
Фауна країни не дуже багата: в Альпах іноді зустрічаються косуля, ібекс, альпійський бабак. Ведмідь майже винищений, однак вовк та дикий кабан є у великій кількості у гірських районах країни. Серед птиць – орел, сокіл, стерв’ятник, яструб, куріпка, перепелиця, сарич. Декілька видів рептилій, в тому числі три види ядовитих змій. На півдні країни водяться скорпіони.
 
Туристичні об’єкти
 
В Римі: всесвітньо відомий Пантеон - античний храм, зведений у 27 році до н.е.; Колізей, збудований в 80 році н.е.; декілька Тріумфальних арок на честь римських імператорів та полководців; Римський Форум та Імператорський Форум; бані Каракала (217 рік); катакомби, в яких ховалися від переслідування перші християни; форт Кастель-Сант-Анжело, зведений спочатку як мавзолей імператора Адріана та в середні століття був перебудований під укріплення; базиліка св. Іоанна Латеранського (IV століття, перебудована у XVII-XVIII століттях); базиліка св. Павла (IV століття); базиліка св. Петра – у - ланцюгах (V століття), всередині якої знаходиться мармурова скульптура Мойсея роботи Мікеланджело; П’яцца Навона з трьома фонтанами: один роботи Джанлоренцо Берніні, у фонтан же Треві в стилі бароко туристи зазвичай кидають монетки; церква Триніта-дей-Монті (XV століття); велика кількість різноманітних музеїв та галерей - Капітолійський музей, Національний музей Вілла Джулія (колекція предметів етруського та римського мистецтва), галерея Боргезе (живопис та скульптура), Національний римський музей (давньогрецька та давньоримська скульптура), декілька палаців середніх століть, в яких також розташовані музеї та галереї.
 
В Мілані - собор в готичному стилі, розбудову якого було розпочато у 1386, а закінчено у 1965 році; домініканський монастир, в трапезній якого знаходиться відома фреска роботи Леонардо да Вінчі "Таємна вечеря"; художня галерея Брера; декілька художніх музеїв; театр "Ла-Скала".
 
У Венеції (розташована на 122 островах, її перетинають 170 каналів) - 400 мостів, найвідомішим, мабуть, є "Міст зітхань", по якому злочинці йшли після суду Дожей; собор св. Марка (828); палац венеціанських дожей; гранітні колони, зведені у 1180 році, на одній з яких зображено крилатого лева св. Марка (заступника Венеції), на другій - св. Теодор на крокодилі; декілька художніх музеїв.
 
У Флоренції - собор Санта-Марія-дель-Ф’оре (1296-1461) в готичному стилі, прикрашений червоним, зеленим та білим мармуром; дзвіниця XIV століття; баптістерія Сан - Джовані (XI-XV століть), відома позолоченими бронзовими дверима, східні двері, прикрашені скульптурними сценами із Старого Завіту, зветься "Райські Брами"; Національний музей, в якому знаходиться колекція скульптур роботи Донателло; фонтан Нептуна (1576); палаццо Веккіо (1299-1314); Галерея Уфіцци - одна з найбільших колекцій італійських майстрів; галерея Пітті з роботами Рафаеля, Перуджино, Тіціана, Тінторетто; гробниця сім’ї Медичі з мармуровим барельєфом роботи Мікеланджело; палац Медичі-Рікарді (XV століття), в якому розташований музей Медичі; монастир Сан-Маріно, в музеї якого знаходяться роботи Фра Анжеліко та Фра Бартоломео, в ньому же келія філософа Савонароли; галерея Академії витончених мистецтв, де зберігається відома скульптура роботи Мікеланджело - Давід; Археологічний музей; францисканська церква Санта-Гроче (XIII-XIV століття), розписана Джотто, її називають Пантеон Флоренції, так як в неї поховані Мікеланджело Буонаротті, філософ та політичний діяч Ніколо Макіавеллі, композитор Россіні.
 
Всесвітньо відомі також пляжі Адріатичного та Середземного морів.
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Вироби з чорних та інших некоштовних металів Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки