Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Єгипет
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство регіонального розвитку та будівництва України
«Структура і функціональні можливості Інтернет-порталу державної підтримки українського експорту різнобічні і багатогранні та в майбутньому даний портал надасть всебічну підтримку просуванню українських товарів на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Умови імпортування продукції до Єгипту  
Параметри: Захист внутрішнього ринку, Нетарифне регулювання , Законодавство у сфері ЗЕД, ЗЕД, Економічне співробітництво

Русскоязычный заголовок:  Условия осуществления импорта продукции в Египет

 
Умови імпортування продукції до Єгипту
 
 
Нетарифні заходи, які застосовуються до імпортної продукції

Єгипет підтримує режим заборони імпорту з економічних, природоохоронних, безпекових, санітарних і фітосанітарних причин.

Заборона імпорту однаково застосовується по відношенню до усіх торговельних партнерів і, передусім, стосується субпродуктів домашньої птиці і худоби (крім ялової печінки з США), продуктів, що містять хімічні речовини, хімікатів та пестицидів відповідно до Міністерського декрету 147/1996. Закон 4/1994 забороняє імпорт небезпечних відходів. Імпорт продуктів, які використовують/вміщують озоново-руйнівні субстанції (за винятком лікарських препаратів), заборонений з огляду на участь Єгипту у Монреальському Протоколі.

Згідно з статтею 46 Закону про телекомунікації, заборонено імпорт потриманих телекомунікаційних матеріалів з метою торгівлі. Згідно з Декретом 580/1998, забороняється імпорт потриманих автомобілі, а можна імпортувати автомобілі тільки протягом року з дати їх виготовлення. З дозволу голови Генеральної організації інвестицій та вільних зон Єгипту інвестори можуть ввозити транспортні засоби для особистого користування без сплати мита протягом року з дати їх випуску. 
 
Заборона імпорту була введена на більшість текстильної продукції та одяг відповідно до Міністерського декрету 161/2004.
 
Міністерство охорони здоров’я Єгипту забороняє імпорт натуральних продуктів, вітамінів і харчових добавок у кінцевій формі. Цими виробами можна торгувати в Єгипті тільки місцевим компаніям, які виробляють їх згідно з ліцензією, або місцевими фармацевтичними компаніями, які готують, імпортують компоненти і суміші відповідно до правил Міністерства охорони здоров’я. Тільки місцевим фабрикам дозволяється виробництво харчові добавки та імпортувати сировину, яка використовується у виробничому процесі. 
 
Інститут харчування і Центр політики та планування лікарських засобів Міністерства охорони здоров’я реєструють і видають ліцензії на всі харчові добавки і дієтичні харчові продукти. Термін реєстрації становить 4-12 місяців. Імпортери мають отримати ліцензію для дієтичних продуктів, термін дії якою становить від одного року в залежності від продукту. Після закінчення терміну дії ліцензії, імпортер повинен її відновити. Відновлення ліцензії коштує приблизно 500 дол. США. Якщо подібний місцевий дієтичний продукт доступний на місцевому ринку, реєстрація на імпортований продукт не видається.

Міністерств охорони здоров’я видає дозвіл на імпорт нового, використаного та відремонтованого медичного обладнання, а також продовольства в Єгипет. Ця вимога однаково стосується як складного комп’ютерного медичного обладнання, так продовольства. Процедура отримання дозволу МОЗ вимагає проходження імпортером значної кількості кроків, починаючи з подання клопотання, закінчуючи поданням сертифікату відповідності вимогам техніки безпеки, виданого органами охорони здоров’я країни походження, сертифікату органу контролю якості продуктів і медикаментів, сертифікату виробника, що вказує дату випуску обладнання. Все медичне обладнання має пройти випробування у країні його виробництва. Імпортер повинен мати доказ про існування центру обслуговування для технічного забезпечення імпортованого обладнання та заміни запчастин.
 
Уряд Єгипту продовжує політику, яка дозволяє імпорт модифікованої сільськогосподарської продукції (кукурудза, соя), яка використовується у країні їх виробництва. Проте, існують бар’єри для імпорту іншої сільськогосподарської продукції, особливо, тваринного походження. Вимоги сертифікату «Halal» ускладнюють поставки яловичини та імпорт домашньої птиці, типу четвертини та стегна. Зокрема, вимагається контракт між птахофабрикою та Ісламським центром та існує умова щоб посадові особи Міністерства сільського господарства були свідками при забої «Halal». Єгипетська ветеринарна служба повинна перевірити м’ясокомбінат на предмет «Halal» перед експортом м’яса в Єгипет. Додаткова інформація відносно даних інструкцій знаходиться на веб-сторінці сектору торговельних угод Міністерства торгівлі і промисловості АРЄ http://www.tas.gov.eg/english.


Квотування та ембарго

У 2000 році Єгипет сформував систему ліцензування імпорту тільки на основі законодавчих актів та міністерських декретів. 
 
Відповідно до декрету від жовтня 2001 році, спрямованого на обмеження ввозу в країну імпортних товарів, визначено перелік товарів виробничого призначення, які можуть продаватися винятково на внутрішньому ринку Єгипту. Зазначений перелік включає вісім позицій, зокрема, різні види устаткування. При цьому, декретом передбачено, що закупівля імпортного устаткування може здійснюватися тільки у тому випадку, якщо на місцевому ринку відсутні його аналоги, і тільки з урахуванням спеціального переліку, затвердженого профільним міністерством країни. До жовтня 2001 року в АРЄ тимчасово був заборонений ввіз азбесту у будь-якому вигляді та м’ясо-молочних продуктів і яєць походженням з держав-членів ЄС через виявлений у них діоксин. У 2001 році введено тимчасову заборону на імпорт м'яса тварин із країн, що постраждали від поширення епізоотії.
 
 
Ліцензування

В даний час Єгипет не проводить обов'язкового ліцензування імпортних трансакцій, у той же час для проведення імпортної операції необхідно надати комплект наступних документів
  • картку імпортера, видану Генеральним агентством експортно-імпортного контролю Міністерства торгівлі і промисловості;
  • картку платника податків, видану Податковою адміністрацією країни;
  • заповнену у 3-х екземплярах стандартизовану форму, що містить наступну інформацію – опис товару, кількість, ціна, країна походження. Перша копія зазначеного документа спрямовується на адресу митної служби, друга - на адресу Міністерства торгівлі, третя – на адресу банку, через який будуть здійснюватися платежі. Проформа-рахунок повинен бути завіреним уповноваженим банком.
Тільки після оформлення зазначених документів імпортер має право приступити до виконання імпортної угоди.

Імпортні товари, які вже були завезені до Єгипту, знаходяться на складах у морських портах та авіапортах, доки митна влада не отримує наступні документи: коносамент, рахунок-фактуру, пакувальний аркуш, сертифікати-походження (оригінал та легалізовану копію), банківський документ, що засвідчує або гарантує оплату імпортного постачання, деливері - ордер, митний сертифікат (спеціальний митний формуляр, у якому повинно бути зазначено ім’я компанії-експортера, країну походження товару, опис продукції, кінцевий пункт постачання, загальну вартість, загальну кількість відвантажень).
 
 
Засоби торгівлі з непередбачених обставин
 
Закон 161/1998 про Захист національної економіки від негативних наслідків міжнародної торгівлі встановлює процедури проведення антидемпінгових, захисних і компенсаційних заходів. Усі скарги повинні бути подані у письмовій формі до Центрального відділу міжнародної політики Міністерства торгівлі і промисловості Єгипту. Відповідний позов щодо розслідування має бути зареєстрований від імені місцевих промислових і сільськогосподарських груп, асоціацій або підприємств державно-приватної форми власності. Розслідування запроваджується, якщо сума попередньо розрахованих збитків перевищує 25% вартості сукупної продукції місцевих виробників відповідної галузі.  
 
Центральний відділ повинен протягом 7 днів після реєстрації позову дати відповідь позовнику про прийняття його позову. Протягом 30 днів Центральний відділ повинен внести на розгляд міжвідомчого консультативного комітету відповідні рекомендації, на підставі яких приймається рішення. Протягом 10 днів після ухвалення цього рішення комісією Міністр торгівлі і промисловості повинен його затвердити або скасувати. 
 
 
Антидемпінгові і компенсаційні заходи

Тимчасові антидемпінгові або компенсаційні заходи не повинні перевищувати різницю демпінгу або норму субсидій, можуть бути вжиті протягом 60 днів з дати початку розслідування і застосовані на термін до 4 місяців. В залежності від потреби цей термін може бути продовжений ще на 6 місяців. В разі антидемпінгових заходів, якщо є можливість, коли збір нижчий різниці демпінгу, чого буде достатньо для усунення шкоди, попередні заходи можуть бути застосовані протягом 6-ти місячного періоду з продовженням до 9-ти місяців.     
 
Заключні заходи можуть бути вжиті не більше, ніж на 5 років з дати їх опублікування. Перегляд заключних заходів може бути проведений після одного року і повинен розпочатися, щонайменше до кінця 5-ти річного періоду. Будь-який такий перегляд повинен завершитися впродовж одного року, протягом якого заключні заходи зберігають силу. Таким чином, заключні заходи можуть тривати 5,5 років. В разі необхідності, повторні заключні заходи можуть бути вжиті на наступні 5 років. 
    
Центральний відділ може рекомендувати завершення антидемпінгового розслідування, якщо: обсяг запровадженого демпінгу окремої країни становить менше 3% загального, сукупний демпінг країн імпортерів - більше 7%, а частка кожної з них становить менше 3%, і якщо різниця демпінгу - менше 2% експортної ціни. Для компенсаційних заходів, завершення розслідування рекомендується, щоб обсяг субсидій був менше 1% вартості субсидованих товарів, або якщо введення компенсаційних мит не відповідають зобов’язанням Єгипту згідно з Генеральною угодою по тарифах і торгівлі, наприклад, як визначені заходи підтримки «зеленої корзини». 
 
 
Захисні заходи
 
Відповідно до Закону 161/1998, тимчасові захисні заходи можуть бути накладені у вигляді тарифних підвищень максимум на 200 днів. Виключні заходи можуть бути введені у формі кількісних обмежень, тарифних підвищень або обох разом. Заходи вводяться з метою запобігання або подолання заподіяної шкоди, відповідно до її розміру та державного інтересу. Виключні заходи вводяться на термін до 4 років, який може бути продовжений на 10 років.   
 
 
Технічні бар’єри до імпортних товарів, що виникають у зв’язку з їх невідповідністю до національних стандартів 
 
Заходи з контролю за якістю імпортної продукції

Відповідно до вимог глави 8 Закону АРЄ „Про регулювання експортно-імпортних операцій” обов’язковому контролю якості підлягають товари наступних груп
  • продукти харчування;
  • запасні частини;
  • продукція широкого вжитку;
  • продукція тваринництва;
  • стальні труби;
  • керамічні сантехнічні вироби;
  • електричні нагрівачі;
  • бойлери;
  • пральні машини;
  • електромеханічне обладнання;
  • олівці;
  • текстильні вироби. 
Перевірка якості імпортованої і місцевої продукції проводиться Генеральною організацією експортно-імпортного контролю Єгипту (ГОЕІК). Контроль якості текстильних виробів проводиться експертним комітетом цієї галузі.
 
Разом з цим, у разі надходження відповідної скарги на погану якість імпортованого товару, відповідно до вимог міністерського Декрету № 593/2003, створюється відповідна комісія з повноважних представників Міністерства торгівлі і промисловості АРЄ, яка проводить вибірковий аналіз цієї продукції на відповідність товару задекларованим стандартам якості. 
 
 
Стандартизація

В Єгипті широко застосовуються стандарти відповідності ІSO 9000 по системах визначення якості та ІSO 14000 по системах відповідності екологічним нормам. Деякі з цих стандартів переведені на арабську мову і прирівнюються або визнаються як стандарти Єгипту. Наявність систем визначення якості, зареєстрованих згідно ІSO 9000 і 14000, як правило, полегшує експорт продукції на ринки Єгипту.
 
Національні стандарти Єгипту розробляє Генеральна організація стандартизації і контролю якості Єгипту. Уся продукція, що імпортується до Єгипту, повинна відповідати єгипетським стандартам
 
Відповідно до міністерських декретів №180 від 1996 року та №291 від 2003 року, у випадку відсутності на продукцію національного стандарту, допускається відповідність продукції наступним стандартам: 
  • "ІEC" Міжнародної електротехнічної комісії;
  • "ІSO" Міжнародної організації зі стандартизації;
  • "EN" Європейського комітету зі стандартизації, якщо відповідного стандарту немає, то "DIN" Німецького інституту зі стандартизації, "BS" Британського інституту стандартів, "NF" Французької асоціації зі стандартизації;
  • "JIS" Японської асоціації стандартів;
  • "ANS" Національного інституту стандартизації США;
  • "ASTM Іnternatіonal" Американської спілки з випробування та стандартизації матеріалів;
  • Продовольчий кодекс "Codex Alіmentarіus" Міжнародного співтовариства стандартів на харчові продукти;
  • "JASO" - Японської організації автомобільних стандартів;
  • "SAE" - Співтовариства автомобільних інженерів;
  • "APІ" - Американського інституту нафтової промисловості. 
На сайті www.eos.org.eg розміщений перелік стандартів ІSO на продукцію, для якої відсутній обов’язковий механізм стандартизації в Єгипті.

Наприкінці січня 2008 року Організація завершила процес узгодження 5400 єгипетських стандартів з міжнародними стандартами та відкрила доступ до всіх єгипетських стандартів в Інтернеті. Зокрема, стратегічний план цього відомства передбачає розширення переліку єгипетських стандартів, розроблення єгипетських стандартів у нових сферах діяльності (туризм, комунікації, транспортування тощо), відновлення роботи спеціалізованих випробувальних лабораторій Організації, відновлення ревізійної системи проведення регулярних перевірок єгипетських виробничих підприємств на відповідність стандартам.
 
Міністерство торгівлі і промисловості АРЄ продовжує формування "Переліку небезпечних та напівнебезпечних товарів" з метою вилучення з обігу на єгипетському ринку неякісної продукції, навіть, якщо вона містить маркування відповідно до вимог Європейського Союзу з безпеки продукції. Відповідно до плану дій, Організація, у співпраці з міжнародними дизайнерськими центрами, зайнялася розробкою нового логотипу Єгипетського знаку якості. Згідно із наказом Міністра торгівлі і промисловості АРЄ усі виробництва будуть зобов’язані присвоювати своїй продукції новий Єгипетський знак якості. У разі, якщо виробники відмовляться виконувати цей наказ, їх продукція буде вважатися такою, що має невідоме походження, а виробники будуть вимушені сплатити штраф у розмірі 18,9 тис.дол.США. Такі зміни до законодавчих актів АРЄ про уніфікацію стандартизації продукції буде внесено одночасно з оголошенням про прийняття нового логотипу Єгипетського знаку якості, який буде оголошено до кінця 2008 року. Знак якості буде ідентичним для продукції середнього і високого рівня небезпеки, до яких будуть застосовані різні процедури тестування, що проводитимуть 14 компаній, авторизованих Організацією стандартизації і контролю якості Єгипту.
 
У першу чергу, новій стандартизації будуть підлягати: арматура; цемент, балони для зрідженого газу, електричні кабелі, автомобільні шини; у харчовій промисловості – м’ясо, птиця, молочна продукція. До списку продукції середнього рівня небезпеки увійдуть: олія, цукор, зернові культури, пестициди та мінеральні добрива. Додатковій сертифікації не буде підлягати фармацевтична продукція.

 
Сертифікація

У роботі з країнами СНД Єгипет вимагає сертифікат, що підтверджує відсутність у ввезених у Єгипет товарах радіоактивних речовин понад допустимих меж. Перелік товарів, що підлягають сертифікації включає готові до вживання продукти харчування, тваринні жири, розсаду і насіння, тютюн та ін.

 
Маркування

Введено вимоги до маркування сталевої арматури: фарбування торців, нанесення штампованих відміток назви заводу-виробника і відмітки градусу жорсткості через кожні 1,5 метри виробу.
 
Маркування харчової продукції в Єгипті повинне бути перекладено на двох мовах, обов’язково включаючи арабську, і містити наступну інформацію: назва виробника, торговельна марка (за наявності); країна походження; найменування товару, відповідність сортам; найменування імпортера, його адреса; дата виготовлення, термін придатності; спосіб виготовлення; компоненти, їх співвідношення; спосіб консервації й умови збереження; вага нетто і брутто; добавки і консерванти або поліпшувачі якості речовини.

 
Вимоги до пакування 
 
Упаковка повинна повністю покривати і захищати продукт. Якщо упаковка дерев'яна, то вона повинна супроводжуватися офіційним сертифікатом, що підтверджує відсутність комах і шкідників. Інформація на устаткуванні, приладах і інструментах повинна співпадати з інформацією на упаковці. Країна походження вказується на кожному елементі і повинна бути стійкою до стирання. До продукції додається каталог арабською мовою з наступними даними: конструкція деталей; режим роботи; процедура обслуговування; електричні ланцюги для електричного устаткування; засоби безпеки. Продукція, що піддається корозії, повинна оброблятися спеціальним захисним покриттям.

 
Санітарні і фітосанітарні норми
 
На додаток до заходів по контролю за якістю імпортованої продукції, в Єгипті застосовуються різноманітні контрольні та інспекційні процедури з перевірки відповідності стандартам якості ввезеної до країни продукції харчової промисловості, тваринництва, с/г продукції. Згадані процедури забезпечуються профільними інституціями: Агенція з контролю за якістю продуктів харчування – продукція харчової промисловості; Агенція з атомної енергії Єгипту – відслідковує рівень радіоактивності; Державна інспекція з контролю якості агропромислових товарів та Державна інспекція карантину рослин Єгипту.
 
Зокрема, з метою імпорту м’ясної продукції окремою вимогою для імпортерів передбачено виготовлення особливого сертифікату про забій худоби у відповідності до ісламського ритуалу (халал), який необхідно легалізувати у консульстві Єгипту у країні імпортера. 
 
 
 
 
 
 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки