Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Торгівля з країнами світу
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Закарпатська Торгово-промислова палата
«Враховуючи сьогоднішню економічну ситуацію, необхідність у наданні практичної допомоги малому, середньому та крупному бізнесу України в налагодженні, відновленні чи створенні нових виробництв, які в свою чергу будуть сприяти створенню нових робочих місць., збільшенню доходів суб’єктів господарювання та зростання бюджетних надходжень, є одним з найбільш ефективних шляхів стабілізації економічного зростання нашої держави.
Члени Палати, Закарпатська ТПП всілякими ресурсами, всіма наявними можливостями готова підтримати Ваші кроки з популяризації українських товарів, українського товаровиробника не тільки на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Загальний огляд стану двосторонніх торговельно-економічних відносин між Україною та Грецією  
Параметри: ЗЕД, Економічне співробітництво

 

Стан двосторонніх торговельно-економічних відносин між Україною та Грецькою Республікою
 
Співробітництво України з Грецькою Республікою має довготривалий  взаємовигідний характер. Наявна договірно-правова база зовнішньоекономічних відносин сформована на рівні, що забезпечує стабільний розвиток двостороннього торговельно-економічного співробітництва. Станом на кінець 2008 р. чинними є 32 документи, які складають нормативну базу українсько-грецьких відносин, з яких 21 документ є двостороннім. 
 
Економічні відносини регулюються в першу чергу Угодою між Урядом України та Урядом Грецької Республіки про економічне, промислове і науково-технічне співробітництво від 25.07.1991р.
 
Важливою складовою торговельно-економічних відносин України та Грецької Республіки є діяльність українсько-грецької Міжурядової спільної Робочої Групи з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва.
 
У 2008 році двостороннє торговельно-економічне співробітництво розвивалось динамічно та в цілому відповідало національним інтересам України. Відмічалось суттєве збільшення товарообігу товарами та послугами.
 
За даними Держкомстату України за підсумками 2008 р. товарообіг товарами та послугами між Україною та Грецією становив 709 млн. дол. США,  що на 39% більше показника 2007 р. (510 млн. дол. США). При цьому, український експорт до Греції збільшився на 47% та склав 480 млн. дол. США. Показник українського імпорту збільшився на 25% та склав 230 млн. дол. США. Позитивне для України сальдо становить 250 млн. дол. США.
 
Частка торговельно-економічного співробітництва України з Грецькою Республікою становить 1,5% від обсягу торгівлі з країнами ЄС та 0,46% від загального обсягу зовнішньої торгівлі. За підсумками 2008р. Греція займає 19 місце у загальному обсязі двосторонньої торгівлі товарами та послугами України з країнами світу.
 
Незважаючи на світову економічну кризу існує потенціал для подальшого поглиблення взаємовигідних відносин, про що свідчать дані щодо обсягів товарообігу між двома країнами протягом останніх дев’яти років – збільшення більш ніж у 5 разів.
 
Суттєве зростання українського експорту товарів з України до Греції за результатами 2008 року відбулось за рахунок збільшення поставок зернових культур (загальне збільшення у 29 разів), здебільшого за рахунок збільшення поставок кукурудзи (більш ніж у 100 разів) та пшениці (більш ніж у 20 разів). Також помітним було збільшення українського експорту по наступних товарних позиціях: меблі (на 125%), залишки відходів харчової промисловості (на 50%), насіння і плоди олійних рослин (на 48%).
 
В той же час, протягом 2008 р. спостерігалося помітне зменшення поставок алюмінію та виробів з нього (на 98%) та кондитерських виробів          (на 94%).
 
Поставки нафти та нафтопродуктів на грецький ринок у першому півріччі 2008 року дещо зменшилися, однак, незважаючи на це, за результатами року поставки зазначеного товару збільшилися на 48% й досі займають першу позицію в рейтингу українського експорту до Греції. Зменшення поставок нафти та нафтопродуктів у першій половині року можна пояснити природними коливаннями попиту та пропозиції на ринках обох країн.
 
Разом з тим, відбулось деяке розширення номенклатури українського експорту до Греції, зокрема, щодо поставок взуття та продуктів з м’яса та риби.
 
Окремо слід відзначити питання поставок соняшникової олії українського походження до Греції. На підставі рішення Європейської комісії від 21 травня 2008 року Греція на деякий час повністю заборонила продаж цього продукту в роздрібній торговельній мережі. В рамках оперативного реагування на запровадження Грецією одностороннього обмеження на імпорт соняшникової олії походженням з України українською владою була підготована відповідна заява, яка була передана Міністерству економіки та фінансів Греції та оприлюднена в провідних грецьких ЗМІ. Окрім того, були проведені переговори з керівництвом Генерального секретаріату захисту прав споживачів Греції, що дозволило в липні 2008 року домогтись зняття зазначених обмежень. Слід зазначити, що дані обставини не призвели до скорочення поставок соняшникової олії та за результатами 2008 року спостерігалось збільшення українського експорту продукту на 14%.
 
У структурі імпорту з Греції до України найбільші обсяги займають наступні товарні позиції (за даними Національної статистичної служби Греції): їстівні плоди, горіхи та цитрусові (14%), продукти хімічної промисловості (11,6%), ефірні олії та косметичні препарати (11%), котли, машини і механічні пристрої (8%), тютюн (7%), електричні машини і устаткування (4%), продукти переробки овочів та плодів (3,8%), нафта та нафтопродукти (3,2%).
 
Існує можливість певних ускладнень розвитку торговельно-економічних відносин України з Грецією протягом 2009р. у зв’язку з впливом світової економічної кризи. За останніми даними Банку Греції в країні спостерігається зниження обсягів будівництва на 15-20%, внаслідок чого можна прогнозувати зменшення на аналогічний відсоток попиту на металовироби з України для будівництва. Водночас, нарощування українського експорту до Греції можливе, в першу чергу, за рахунок збільшення поставок продукції агропромислового комплексу.
 
Варто відзначити активну участь грецьких банків на українському фінансовому ринку на протязі останніх декількох років. Ця тенденція залишається і на сьогоднішній день в умовах світової економічної кризи. Наразі на українському ринку функціонує один з найбільших банків Греції “Пірейський банк”, який нещодавно завершив операцію з придбання 99,6% акцій Міжнародного комерційного банку (ICB) та “EFG Євробанк Ергасіас”, що придбав український банк “Універсальний”. Можливості входження на український банківський ринок вивчає також “Національний банк Греції”. В свою чергу, український банк “Приватбанк” опрацьовує можливості входження до грецького ринку.
 
Разом з цим, існує одне невирішене питання господарського характеру, яке певним чином негативно впливає на подальший розвиток двостороннього торговельно-економічного співробітництва та імідж нашої держави в країні перебування. Питання стосується невиконання Державним підприємством “Суднобудівний завод ім. 61 Комунара” (м. Миколаїв) зобов’язань перед грецькою компанією “Ласкарідіс Шіпінг Ко., Лтд” за укладеним зовнішньоекономічним контрактом на будівництво рефрижераторного судна.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки