Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Марокко
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Зовнішньоекономічна ситуація у Королівстві Марокко (станом на 02.09.2009)  
Параметри: Інвестиції, ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини, Товари агропромислового комплексу, IT та телекомунікації

 

Зовнішньоекономічна ситуація у Королівстві Марокко (станом на 02.09.09)


Згідно з інформацією Вищого комісаріату з планування  Королівства Марокко протягом січня-серпня 2009 р. розвиток економіки країни позначився спадом практично у всіх галузях за винятком сільського господарства.

Зареєстровано зниження експорту на 12,1%, зокрема зменшились поставки за кордон фосфатів, обладнання, продовольчих товарів. Водночас, відбулось різке скорочення імпорту, зокрема напівфабрикатів, енергоносіїв та обладнання, що в свою чергу зумовило скорочення промислового виробництва.

Марокканська статистика свідчить про дефіцит торгового балансу, який сягнув у червні 10,3 млрд.дол.США, що пов’язується із зменшенням експорту фосфатів на 65% у порівнянні із аналогічним періодом минулого року. Також було зафіксовано загальне падіння експорту марокканських товарів на рівні 32%. Покриття імпорту експортом у червні зменшилось на 45%.

Крім того, зареєстровано зниження прямих іноземних інвестицій, зафіксовано спад тоннажу перевезених товарів морським та залізничним транспортом, зменшився експорт сільськогосподарської продукції. Водночас, в енергетичній галузі Марокко відбулося зростання споживання електроенергії протягом І півріччя ц.р. на 7% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.            

***

Міністерством сільського господарства та морського рибальства було оприлюднено інформацію щодо рекордного врожаю зернових в країні протягом аграрного сезону 2008-2009 років. Так, згідно опублікованих даних, у країні   зібрано 10,2 млн. тон зернових, що на 98 відсотків перевищує результати минулорічної аграрної кампанії. При цьому зібрано 4,3 млн.тонн пшениці мяких сортів, 2 млн.тонн пшениці твердих сортів та 3,7 млн тонн ячменю, добрий цьогорічний врожай може привести до зменшення імпорту зернових операторами країни перебування.

Такі результати зумовлені передусім надзвичайно сприятливими для агарних виробників погодними умовами, динамічним зростанням інвестицій, внесених в аграрний сектор країни протягом 2008-2009 років, а також підтримкою з боку уряду країни.

За інформацією місцевих ЗМІ, планується зібрати урожай цукрового буряку на рівні 2,6 млн. тон, що покриває лише 40% - 45% потреб внутрішнього ринку, саме тому очікується збільшення імпорту цукру в найближчі місяці.

***

29-30 вересня у м. Агадір відбулося засідання Вищої Ради рибальства.

Вибір проведення наради в Агадірі не є випадковим. Рибальський сектор є ключовим сектором в регіоні Сус, де сконцентровано близько 60% усього сегменту цього бізнесу.

У ході засідання була представлена нова стратегія в секторі рибальства в Марокко - так званий "блакитний план Марокко".

Міністр сільського господарства та морського рибальства, Азіз Aкгануш, виклав основні риси нової національної стратегії в цьому секторі, так званого плану "Halieutis".
 
Нова стратегія розвитку та підвищення конкурентоспроможності галузі, за словами міністра, спрямована на зміцнення і збереження багатих рибних ресурсів Марокко, на збільшення втричі ВВП в цьому секторі до 2020 року та має стати локомотивом зростання національної економіки. Вона передбачає збільшення числа робочих місць, безпосередньо до 115000 на противагу існуючим 1650 та збільшення експорту морепродуктів до більш ніж 3,1 мільярда доларів проти 1,2 мільярдів в 2007 році. План "Halieutis" передбачає також втілення низки флагманських проектів, зокрема, створення трьох конкурентноспроможних зон (Танжер, Агадір, Дахла-Лааюн) для залучення інвестицій в дев'ять мільярдів дирхамів.

В цьому контексті було підписано дві угоди між урядом та державними установами з метою заохочення розвитку рибного господарства та покращення устаткування для цієї галузі.

***

Марокканські ЗМІ оприлюднили результати досліджень, проведених фахівцями Світового банку та Світового економічного форум щодо умов ведення бізнесу в  різних державах.

Згідно з оцінками спеціалістів Світового економічного форуму, Марокко займає, як і в 2008 р., 73 позицію за рівнем конкурентноздатності серед 134 країн, де проводилися дослідження.

Головними перешкодами на шляху розвитку конкурентного середовища в Королівстві, за оцінкою експертів, є недостатній доступ до фінансових ресурсів, високий рівень корупції, а також слабо розвинена інфраструктура.

***

Національне агентство регулювання телекомунікаційних мереж Марокко опублікувало дані, що свідчать про динамічне зростання ринку мобільного зв’язку в країні.

Так, станом на 1 липня ц.р. кількість абонентів стільникового зв’язку досягла 23,5 млн осіб, що на 2 мільйони більше, ніж рік тому.

Домінуюче становище на згаданому сегменті ринку займає компанія  «Марок Телеком», кількість абонентів якої становить 14,3 млн. чоловік. В свою чергу, два інші оператори - «Ванна» та «Медітель» демонструють хороші темпи зростання абонентської бази завдяки більш привабливій ціновій політиці та розширенню кількості послуг.

Водночас, американське видання «Fox Business» оприлюднило інформацію стосовно стану та перспектив розвитку телекомунікаційної галузі в країнах Африки. За оцінками фахівців, Марокко займає одне з провідних місць на континенті в даному секторі з огляду на розгалужену мережу користувачів, впровадження нових технологій та доступні для населення тарифи на доступ до мережі Інтернет.

У позитивному плані було відзначено наявність конкурентного середовища у даній галузі, де працюють  три потужні оператори  - «Марок Телеком», «Ванна» та «Медітель». Згадані компанії протягом попередніх років вклали значні інвестиції у розбудову національної мережі оптико-волоконного зв’язку та забезпечили її інтеграцію з міжнародними телекомунікаційними системами.

Також експерти видання «Fox Business» відмітили зростання в Марокко кількості абонентів, які користуються  стаціонарними телефонами, передусім у сільських районах Королівства.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Товари агропромислового комплексу Транспорт Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки