Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Литва
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Україна-Литва. Стан двосторонніх торговельно-економічних відносин (2008 - травень 2009 р.)  
Параметри: Міжурядова комісія, ЗЕД, Економічне співробітництво, Енергоносії, Транспортно-експедиційні послуги

Україна-Литва. Стан двосторонніх торговельно-економічних відносин (2008 - травень 2009 р.)

 
Торговельно-економічні відносини між Україною і Литовською Республікою регулюються базовими договорами з Європейським Союзом (ЄС) та низкою двосторонніх документів. Зокрема, Угодою про сприяння та взаємний захист інвестицій, Конвенцією про уникнення подвійного оподаткування, а також іншими угодами в галузі фінансів, митного регулювання, адміністративної допомоги між податковими інституціями тощо.
 
Нині договірно-правова база українсько-литовських відносин у сфері торговельно-економічних зв'язків нараховує понад 40 міжурядових і міжвідомчих угод, а також 29 угод про регіональне співробітництво.
 
Між двома країнами діє ряд інституцій для координації взаємодії на всіх напрямках співпраці, у т.ч. в торговельно-економічній сфері. Зокрема, одним з таких механізмів високого рівня є Міжурядова рада зі співробітництва між Україною і Литовською Республікою.
 
Для розгляду поточних питань і підготовки рекомендацій, необхідних для подальшого розвитку і поглиблення відносин у сферах економіки, торгівлі та науки, продовжує роботу Міжурядова Українсько-Литовська комісія з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва (21 травня ц.р. у м. Вільнюсі відбулося ХІ засідання Комісії).
 
Дієвим механізмом є Українсько-Литовська комісія з питань європейської інтеграції. За підсумками V засідання Комісії (м. Вільнюс, 16 квітня 2009р.) визначено перелік перспективних проектів на 2009 рік, а також можливих механізмів їх фінансування.
 
Розвивається зовнішньоторговельний обіг між двома країнами. У 2008 році, вперше у двосторонніх відносинах досягнутий загальний показник товарообігу між двома країнами на рівні більше 1 млрд.дол.США.
 
Так, за даними Державного комітету статистики України у 2008 році обсяг зовнішньої торгівлі товарами між Україною та Литвою склав 1156,4 млн.дол.США, що на 55,5% більше ніж у 2007 році. Український експорт за цей період становив 432,3 млн.дол.США (+119,0%), а імпорт – 724,1 млн.дол.США (+190,2%), негативне для України сальдо – 291,8 млн.дол.США. На погіршення сальдо торгівлі товарами між Україною та Литвою вплинуло значне зростання обсягів імпорту з Литви нафтопродуктів, які складають більше 60% у загальній структурі імпорту.
 
У І кварталі 2009 року обсяг зовнішньої торгівлі товарами між Україною та Литвою склав 107,7 млн.дол.США (що на 58,3% менше ніж у І півріччі 2008 року), у т.ч. експорт склав 34,1 млн.дол.США (- 70,1%), а імпорт - 73,6 млн.дол.США (- 49,0%). Сальдо торгівлі товарами з Литвою негативне і складає 39,5 млн.дол.США.
 
Загалом, за даними Державного комітету статистики України протягом 2000-2008 років обсяг зовнішньої торгівлі товарами між Україною та Литвою зріс в 5 разів.
           
У структурі експорту з України до Литовської Республіки найбільші обсяги посідають такі
групи товарів як :
 
  • чорні метали та вироби з них (прутки та бруски із заліза або нелегованої сталi, прокат плоский, кутки, профілі) - 20,9%
  • зернові культури (кукурудза, пшениця) - 12,2%
  • залізничні або трамвайні локомотиви, шляхове обладнання - 6,9%
  • насіння олійних рослин (свиріпи, ріпаку) – 6,4%
  • рослинна олія; деревина і вироби з деревини
У структурі імпорту:
 
  • мінеральні продукти у т.ч. продукти нафтопереробки - 63,7%
  • котли, машини, механічні пристрої (холодильники, морозильники, центрифуги) - 10,4%
  • залізничні або трамвайні локомотиви, шляхове обладнання - 3,9%; пластмаси; хімічна продукція
Основними експортерами української продукції до Литви є металургійні комбінати, ВАТ „Сумське НВО ім. Фрунзе” (обладнання для нафтогазопереробної, енергетичної, хімічної промисловості), ВАТ „Лисичанська сода” (кальцинована технічна сода) та інші.
 
Пріоритетним напрямком у торговельно-економічному співробітництві між Україною та Литвою стає співпраця в енергетичній галузі. На двосторонньому рівні розглядаються питання залучення литовської сторони до участі у добудові нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ з можливим відгалуженням до території Литви, експорту до Литви електроенергії українського виробництва після остаточного виводу з експлуатації Ігналінської АЕС у 2009 році, використання досвіду українських експертів при спорудженні нової АЕС на території Литви, можливість постачання на цей об’єкт українських матеріалів та обладнання. Перспективним, на наш погляд, може бути експорт до Литви коксохімічного палива для котелень, пілотні поставки якого вже здійснюються.
 
Важливим напрямком є співробітництво в сфері транспорту. Зокрема, це стосується збільшення обсягів перевезень товарів з використанням вантажного комбінованого контрейлерного потягу “Вікінг” і розширення потенціалу ІХ Трансєвропейського транспортного коридору в рамках реалізації ініціативи ЄС “Розширена Європа для транспорту”. Крім того, сторони досягли згоди про продовження маршруту потягу до Латвії, Естонії та країн Скандинавії. Опрацьовується питання щодо продовження маршруту до держав Південного Кавказу та Центральної Азії.
 
Важливого імпульсу для розвитку українсько-литовського співробітництва в енергетичній та транспортній галузях було надано під час офіційного візиту до Литви Президента України В.А.Ющенка 12 травня 2008 року. У рамках візиту сторонами було підписано Меморандум між Кабінетом Міністрів України і Урядом Литви про співробітництво в енергетичній галузі, а також тристоронню українсько-білорусько-литовську Угоду про розвиток перевезень вантажів у напрямку Балтійське море-Чорне море.
 
Під час робочого візиту Глави держави у грудні 2008 року було підписано Дорожню карту розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литвою на 2009-2010 рр.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Точне машинобудування Транспорт Транспортно-експедиційні послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки