Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Великобританія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Миколаївська обласна державна адміністрація
«Вважаємо, що сайт є зручним та інформаційно корисним для підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю, державних установ та інших користувачів»

Украинские нефтепродукты
Хроніка українсько-британських торговельно-економічних стосунків (грудень 2009 р.)  
Параметри:

 

Хроніка українсько-британських торговельно-економічних стосунків
 
3 грудня Лондонська ТПП організувала семінар «Перспективи ведення бізнесу в Україні».Учасниками заходу стали представники компаній, що працюють чи мають намір працювати в Україні, а також представники громадських організацій, які здійснюють свою діяльність в рамках двостороннього співробітництва між двома країнами. Всього в заході взяли участь близько 40 чоловік.
 
Засідання відкрив головуючий заходу Ніал Калленс (NiallCullens), перший секретар з енергетичних питань та керівник торговельного відділу Посольства Великобританії в Україні. Він відзначив важливу роль України для європейського регіону через її географічне положення, розмір, членство в СОТ та проведення переговорів щодо підписання угоди про асоціацію з ЄС. Н. Калленс зупинився на економічних показниках 2009 року, зазначивши, що падіння ВВП може скласти 14%, дефіцит бюджету 6%, а девальвація гривні склала близько 60%. За його даними, економіка країни до сих пір не досягла рівня 1990 року і ВВП складає приблизно 80% від того рівня. Також було згадано про роботу над рядом важливих законопроектів, у тому числі закон про державно-приватні партнерства, який було прийнято у першому читанні 4 листопада 2009 р. Водночас, головуючий повідомив про існування перешкод для ведення бізнесу в Україні, що характеризуються такими факторами, як політична нестабільність, недостатність фінансових коштів, громіздка регуляторна система та відсутність прозорості у прийнятті рішень.
 
З презентацією на тему «Представлення ринку та експортні можливості» виступила Людмила Бичик, радник з торговельного розвитку Британського посольства в Україні. Основну увагу було зосереджено на загальних характеристиках економіки країни, розвитку двосторонніх торгових стосунків, можливостях для британських компаній, що включають такі сфери, як:
 
§          здійснення проектів у рамках підготовки до Чемпіонату Європи з футболу ЄВРО-2012
§          надання фінансових послуг з розміщення цінних паперів на біржі
§          розвиток аеропортів, портів
§          співробітництво у авіаційній галузі, телекомунікаційній, інформаційних технологій, а також освітній галузі, охороні здоров’я, роздрібній торгівлі.
 
Доповідачка також зосередилась на ролі посольства у розвитку двостороннього співробітництва, зокрема шляхом надання консультацій та інформації щодо ринку, створення бази даних (юридичні фірми, перекладачі тощо), галузевих звітів, наповнення сайту, пошуку партнерів та контактів, організації програм, дослідження ринку, проведення семінарів та інших заходів.
 
З доповіддю на тему «Бізнесове середовище України» виступила Ганна Деревянко з Європейської бізнес асоціації (асоціація займається просуванням європейської практики та цінностей ведення бізнесу в Україні). Звернувшись безпосередньо до представників торговельно-економічної місії, вона підкреслила необхідність забезпечення з боку української влади більшої політичної стабільності, вироблення конкретних середньо- та довгострокових стратегій розвитку країни та шляхів їх імплементації, а також постійного та прозорого діалогу з бізнесом.
 
Після презентацій та коментарів відбулась дискусія між присутніми на семінарі, яка виявила, що загалом учасники оптимістично налаштовані щодо перспектив розвитку бізнес середовища України у майбутньому, однак при цьому наголошують на поточних негативних тенденціях у політичній та економічній сферах країни. Невизначеність та нестабільність перед виборами стримують потенційних інвесторів від розвитку бізнес-планів у найближчій перспективі. Деякі представники компаній, що займаються експортно-імпортними операціями, наголошували також на труднощах роботи з митними органами України.
 
4 грудня 2009 року в Сіті пройшла зустріч з представниками ділових кіл Великобританії.Захід відбувся у британській штаб квартирі банку «ING» за сприяння компанії «InternationalFinancialServices, London». У заході взяло участь близько 40 представників з міжнародних фінансово-інвестиційних та консультативних компаній, а також від Європейського банку реконструкції та розвитку.
 
Зустріч розпочав виступ керівника ТЕМ у складі Посольства України у Великобританії Я. В. Войтка, присвячений широкому колу питань, що охоплюють соціально-економічне становище та інвестиційний клімат в Україні, зовнішньоторговельні відносини з Великобританією та перспективи їх розвитку. В ході дискусії присутні порушували найбільш гострі питання, які хвилюють місцеві компанії, що зацікавлені у поглибленні співпраці з Україною. В першу чергу, це питання політичної стабільності та убезпечення інвестиційної діяльності від політичних та соціальних ризиків. Модератор зустрічі Т.Бартон привернув увагу присутніх до висвітлення впливовими британськими та міжнародними ЗМІ проблематики політичної ситуації в Україні та її співпраці з Росією й іншими міжнародними партнерами (наприклад, у номері газети «FinancialTimes» від 4.12.2009 було вміщено статтю щодо україно-російських газових відносин та можливі варіанти їх розвитку у світлі президентських виборів в Україні). Присутні висловили загальну думку, що вплив зазначених ЗМІ на міжнародні ділові кола не слід недооцінювати, а особливо, беручи до уваги близькість до президентських виборів, коли кількість критичних статей щодо політичної та економічної ситуації суттєво збільшилась.
 
Окремим блоком дискусії було питання приватизації «Укртелекому» та «Одеського припортового заводу». Інвестори, в першу чергу, занепокоєні питанням політичної та законодавчої стабільності, що в свою чергу є запорукою інвестиційної стабільності. Західні компанії, зі свого боку, хочуть бачити в умовах тендерів чіткі формулювання вимог до інвестора, а саме, чи це будуть інвестиції у вигляді інноваційних технологій та інжинірингу, чи звичайні капіталовкладення.
 
10 грудня 2009 р.в Лондоні відбувся семінар «Нерозкриті інвестиційні можливості України для японських компаній», організований Японським агентством з питань зовнішньої торгівлі (“ДЖЕТРО”) спільно з Українським центром сприяння іноземному інвестуванню “InvestUkraine”. В організації семінару також взяли участь представники проекту «Україно-японський центр» (директор київського офісу - Осаму Мідзутані) та відомої української юридичної компанії «Магістри» (керівник лондонського офісу - Андрій Гундер). На офіційному урядовому та парламентському рівні Україну представляли Голова Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва О.В.Кужель та народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва В.В.Каськів. ТЕМ надала всебічне сприяння підготовці та проведенню семінару, а також перебуванню зазначених делегацій у Лондоні.
 
З вітальним словом до присутніх звернувся Надзвичайний і Повноважний Посол України у Великобританії І.Ю.Харченко, який наголосив на важливості розвитку торговельно-економічної співпраці між Україною, Сполученим Королівством та Японією, в яких зосереджено великий людський та економічний потенціал.
 
У своїх презентаціях промовці звертали увагу на абсолютні та відносні переваги України для іноземних бізнесменів. Потенційним японським інвесторам було представлено аналіз адміністративного устрою України та структуру економіки країни, виділено пріоритетні сектори вітчизняної економіки, які потребують інвестицій: енергетика (включаючи енергозберігаючі технології та альтернативні джерела енергії), інфраструктурні проекти (пов’язані з проведенням Євро-2012), сільське господарство, високі технології (IT, нанотехнології, авіакосмічна галузь), а також туризм.
 
Присутнім були надані детальні пояснення постанови Кабінету Міністрів України про порядок залучення інвесторів державними підприємствами та організаціями, а також проанонсовано новий Інтернет-ресурс державного реєстру українських компаній - «Інформаційно-ресурсний центр», який надає можливість пошуку на веб-сайті юридичних та фізичних осіб-підприємців, зареєстрованих в Єдиному державному реєстрі.
 
Доповідачі окремо зупинились на питаннях політичної стабільності, при цьому всі виступаючі запевнили, що результати президентських виборів не вплинуть на курс України до інтеграції в європейські та євроатлантичні структури. Однак наступні зміни мають торкнутися майже всіх ключових сфер і носитимуть системний характер - в першу чергу, це стосується вирішення таких чутливих питань, як затвердження податкового кодексу та права власності на землю.
 
Виступи, питання та дискусії під час семінару дозволяють зробити висновки та виділити наступні аспекти:
 
- одним із стратегічних завдань Уряду України на найближчу перспективу має стати диверсифікація джерел енергопостачання та розвиток власного видобутку енергоносіїв;
 
- певні занепокоєння були висловлені стосовно структури прямих іноземних інвестицій в Україну (в якій перше місце посідає Кіпр, що фактично означає репатріацію українського капіталу);
 
- в якості негативного аспекту було зазначене істотне зниження міжнародних кредитних рейтингів України. В той же час зазначено, що зменшення часу та спрощення процедури на реєстрацію (ліквідацію) підприємства може саме по собі підвищити кредитний рейтинг України на 30-40 пунктів;
 
- відсутність систематизованої інформації, яка б дозволила створити «єдине вікно» для закордонних інвесторів, є однією з основних проблем залучення іноземних інвестицій в Україну (створення біржі інвестиційних проектів (projectmarket) заплановано на початок 2010 року).
Подібна інформація про інші країни  
Інші документи по цій країні  
PR та реклама Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки