Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Єгипет
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Щодо зовнішньоекономічної ситуації у Республіці Єгипет (4 квартал 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, ЗЕД, Економічне співробітництво, Енергоносії

 

Щодо зовнішньоекономічної ситуації у Республіці Єгипет (4-й квартал 2009 р.)

(за матеріалами єгипетських ЗМІ)
 
 
У контексті активізації співробітництва Єгипту з країнами-членами «COMESA» Міністерство інвестиції АРЄ розробило графік поїздок представників урядових і ділових кіл країни з метою презентації інвестиційних проектів для зміцнення єгипетської присутності у цих країнах. Здійснення цих заходів є також головним кроком в рамках підготовки Першої інвестиційної конференції «COMESA» за участі президентів цих країн, яка запланована на квітень 2010 року. Головним завданням конференції є сприяння залучення приватних інвестицій у розвиток інфраструктури, сільського господарства та торгівлі.

У 2008 р. товарообіг між Єгиптом і країнами «COMESA» склав 3,2 млрд. дол. США проти 199,5 млн. дол. США у 1988 р., коли Єгипет приєднався до цієї організації.
Головними цілями «COMESA» є:
  • досягнення стійкого зростання і розвитку держав-членів шляхом збалансованого і гармонійного розвитку їх економік і маркетингових структур;
  • сприяння спільному розвитку усіх сфер економічної діяльності;
  • співпраця у створенні сприятливого середовища для іноземних, міжнародних і внутрішніх інвестицій;
  • співробітництво у забезпеченні миру, безпеки і стабільності держав-членів заради економічного розвитку у регіоні;
  • співпраця з метою зміцнення відносин між Спільним ринком та іншими країнами світу. 
В організацію «COMESA» входять 19 держав - членов: Бурунді, Коморські острови, Конго, Джибуті, Еритрея, Ефіопія, Кенія, Лівія, Мадагаскар, Малаві, Маврикій, Руанда, Сейшельські острови, Судан, Свазиленд, Уганда, Замбія, Зімбабве і Єгипет.
Організаційна структура «COMESA» складається з шести головних органів: Рада голів держав і урядів, Рада Міністрів, Міжурядовий комітет, Технічні комітети, Комітет голів Центральних банків і Суду.
 
Міністр торгівлі і промисловості АРЄ Рашид Мухаммед Рашид заявив, що активізація співробітництва між Єгиптом, Тунісом, Марокко та Йорданією в рамках договору Агадір є якісний скачок у розвитку відносин між арабськими країнами, з одного боку, та між арабськими країнами і країнами ЄС, з іншого боку.

Будь-яка інша арабська країна, яка бере участь у Євро-середземноморській угоді, може приєднатися до угоди Агадір. Завданнями угоди Агадір є врегулювання торгівлі товарами і послугами між її членами, сприяння збільшенню торгівлі, експорту та обсягів інвестицій між арабськими країнами.

За січень-травень 2009 р. єгипетський експорт до країн-членів Агадір збільшився до 586 млн. дол. США і виріс на 22% порівняно з відповідним періодом минулого року (482 млн. дол. США). Протягом зазначеного періоду імпорт з цих країн скоротився на 46%.

Позитивне сальдо торгового балансу Єгипту виросло на 39% і складало 533 млн. дол. США за січень-травень 2009 р. 

***

У ході зустрічі Міністра нафти АРЄ Самеха Фагмі, Голови Комітету з питань енергетики Народних зборів АРЄ (парламент) Мухаммедом Абуль Енейна, Голови Комітету з питань енергетики Консультативної ради АРЄ (сенат) Галяля Герабе і Голови правління Холдингової компанії природного газу Єгипту (EGAS) з   Головою Комісії з питань газотранспортного проекту «Набукко» Парламенту Угорщини Яноша Кока, який перебував з візитом у Каїрі, були обговорені питання  участі Єгипту в реалізації зазначеного проекту як експортера природного газу або його транзиту.

Сторони обговорили можливості експорту єгипетського природного газу у Центральну Європу через Арабський газопровід, який проходитиме територіями Йорданії, Сирії, Лівану, Іраку та Туреччини та через газопровід «Набукко», який постачатиме газ в Європу з регіону Каспійського моря через Грузію і Туреччину, в обхід території Росії. 

Яноша Кока зазначив, що у лютому ц.р. Єгипет заявив про свою готовність поставити у майбутньому 2-4 млрд. куб. м природного газу в Туреччину через Арабський газопровід та 2-6 млрд. куб. м газу через газопровід «Набукко» після його будівництва.

Проте, він вважає, що пропускна потужність Арабського газопроводу не дуже висока, щоб експортувати такі обсяги. У цьому зв’язку, виникає питання наскільки Єгипет готовий збільшити потужність Арабського газопроводу і завершити будівництво його останньої стадії, оскільки, Єгипет більше зацікавлений у експорті газу через трубопроводи, замість того, щоб його скраплювати і експортувати з портових терміналів, підкреслив Кока.

Угорський парламентарій зауважив, що, якщо газопровід «Набукко» буде збудовано і єгипетський природний газ експортуватиметься в Європу через Арабський газопровід, то внесок Єгипту в європейський проект може скласти приблизно 20% загального експорту обсягів газу через трубопровід «Набукко». Він також сказав, що Єгипет розглядається потенційним постачальником природного газу в Європу. Стосовно газових ресурсів Єгипту для скрапленого газу, компанія «EGAS» повідомила, що будівництво другої черги заводу по скрапленню природного газу в Дам’єтта було відкладено до відкриття нових родовищ.

***

Підтверджені запаси природного газу в Єгипті склали 77,7 млрд. куб. футів у 2008/2009 фін. році, згідно даних Міністерства нафти АРЄ.
 
На думку експерта Центру стратегічних і політичних досліджень «Аль-Аграм» Магді Собхи, запаси природного газу в Єгипті не відповідатимуть внутрішнім потребам протягом не більше 30 років, що в дійсності, є дуже коротким періодом.   Це вимагає від керівництва країни дотримуватись стратегічного плану Міністерства нафти Єгипту, згідно якого третина запасів повинна експортуватися, друга третина повинна використовуватися для потреб країни, а інша – зберігатися для майбутніх поколінь.



 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки