Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Чехія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Щодо проблемних питань у двосторонніх торговельно-економічних відносинах між Україною та Чеською Республікою (2010 р.)  
Параметри: Економічне співробітництво

 

Русскоязычный заголовок: О проблемных вопросах в двусторонних отношениях между Украиной и Чешской Республикой (2010 г.)
 
Щодо проблемних питань у двосторонніх торговельно-економічних відносинах між Україною та Чеською Республікою (2010 р.)


 

п/п
Суть проблеми
Шляхи вирішення
1.
Погашення „ямбурзької” заборгованості України перед Чеською Республікою, згідно з укладеною 30.06.1997 р. Угодою "Про умови завершення реалізації після 01.01.1992 р. на території України „Угоди між Урядом СРСР і Урядом ЧССР про співробітництво в освоєнні Ямбурзького газового родовища, будівництві магістрального газопроводу Ямбург – Західний кордон СРСР та об'єктів Уральського газового комплексу і пов'язані з цим поставки природного газу із СРСР до ЧССР від 16 грудня 1985 року".
Відповідно до міжурядової Угоди, яка набула чинності у 1999 р., Україна визнала борг на суму 79,17 млн. умовних розрахункових одиниць (еквівалент 1247 млн. куб. м природного газу).
Наразі конкретних рішень щодо розв’язання цієї проблеми в українсько-чеських відносинах не було прийнято.
28-29 вересня 2010 року за участі експертів Міністерства фінансів України та Міністерства фінансів ЧР відбулися у м. Київ переговори з опрацювання взаємоприйнятного рішення питання погашення українською стороною т.зв. Ямбурзького боргу. Сторони погодили суму боргу в 79 млн. доларів США. Українські експерти запропонували реструктурувати його повернення у два етапи - 3 роки + 9 років (з різними відсотковими ставками для кожного з цих етапів). Після додаткового розгляду в Міністерстві фінансів ЧР направлено лист Міністра фінансів ЧР М.Калоусека на адресу Міністра фінансів України Ф.О.Ярошенка з зустрічними пропозиціями, які стосуються відсоткових ставок (на умовах реструктуризації повернення боргу, запропонованих українською стороною). Нині чеські пропозиції вивчаються в Міністерстві фінансів України.  
2.
Неповернення українськими суб’єктами підприємницької діяльності експортних кредитів, наданих чеською стороною.
За інформацією керівництва чеської державної корпорації – „Агентства по гарантуванню і страхуванню експорту” /EGAP s.r.o./, станом на 01.01.2011 р. сума становила майже 1,2 млрд. чес. крон (приблизно 71 млн. дол. США). На даний час, на українські банки та підприємства припадає понад 50% від загальних обсягів своєчасно неповернених іноземними підприємницькими структурами EGAP кредитних коштів.
Слід зазначити, що на початок 2010 року Чехією надано кредитів під експортні поставки та на реалізацію інвестиційних проектів в Україні на загальну суму 6,4 млрд. чес. крон (304,8 млн. дол. США), при цьому у 2007 р. – 11,2 млрд. чес. по 26 проектах, у 2008 р. – 2,2 млрд. чес. крон по 20, у 2009 р. – 3,4 млрд. чес. крон по 18).
Пропонується в рамках українсько-чеської міжурядової Змішаної Комісії створити робочу групу, яка підготує та узгодить графік поточних розрахунків українських підприємств і банківських установ за кредитними програмами й інвестиційними проектами чеських партнерів.
Вважається за необхідне прискорити процес оздоровлення та санації українських банків (зокрема, „Кредитпромбанку”, „Надра” та „Родовід”), які взяли на себе зобов’язання щодо гарантування чеських експортних поставок в Україну.
 
3.
Недотримання чеською стороною законодавчих норм та актів, які регулюють існуючі міжнародні правила використання авторських і суміжних прав суб’єктів підприємницької діяльності, зокрема українського підприємства ВАТ «Мотор Січ».
За отриманою інформацією, протягом тривалого часу Чехія здійснює ремонт та обслуговування на своєму військовому авіаремонтному підприємстві «LOM Praha s.p.» (юридична адреса: ul. Mladoboleslavská 944, P.O. BOX 18, 197 21 Praha 9) авіаційної техніки, на якій встановлені українські двигуни і котра знаходиться на балансі Міністерства оборони ЧР, без наявності відповідної технічної та сертифікаційної документації (а саме, необхідних ліцензій і дозволів від державних органів України, що дають право здійснювати чеським спеціалістам капітальні ремонти двигунів ТВ3-117, АІ-25ТЛ, АІ-9В, вироблених «Мотор-Січчю», а також свідоцтв, які підтверджували б авторські та суміжні права «LOM Praha s.p.» на проведення таких робіт) з використанням контрафактних запчастин тощо.
В разі виникнення нещасних випадків або аварій за участі чеських вертольотів та літаків, обладнаних українськими двигунами (аналогічних тим, що сталися 12 липня та 16 грудня 2010 р., коли на території Чеської Республіки розбилися два військові учбово-тренувальні літаки L-39 Albatros), може бути спричинена непоправна шкода міжнародному іміджу України та зокрема, діловій репутації ВАТ «Мотор Січ» як провідного виробника сучасної обладнання для авіатехніки, а також нанесені значні матеріальні та моральні збитки, внаслідок нечесної конкурентної боротьби на світових ринках виробництва, ремонту та збуту літальних апаратів.
З метою захисту прав інтелектуальної власності ВАТ «Мотор Січ», а також налагодження та розвитку торговельно-економічного і військово-технічного співробітництва між Україною та ЧР, Посольство надало сприяння у проведенні переговорів (в рамках четвертого засідання українсько-чеської Змішаної Комісії з економічного, промислового та науково-технічного співробітництва, яке відбулося 23-24 вересня 2010 р. у м. Прага) між представниками зазначених українського і чеського підприємств для налагодження прямих коопераційних зв’язків та укладання двосторонніх угод стосовно модернізації, ремонту та закупівлі чеською стороною авіаційної техніки вітчизняного виробництва.
Наразі керівництвом Міноборони ЧР розглядається можливість підписання з українською стороною відповідної угоди з ВАТ «Мотор Січ», для забезпечення реалізації Чехією програмного проекту НАТО „Вертолітна Ініціатива”, в якому, серед іншого, передбачається, що військовий авіаремонтний завод “LOM PRAHA” буде одним з основних виконавців програм модернізації вертольотів типу «Мі».

 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки