Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Чехія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Щодо прийнятих Законів ЧР та Постанов Уряду ЧР, спрямованих на подолання кризових явищ в економіці Чеської Республіки (квітень-травень 2010 р.)  
Параметри: Законодавство у сфері ЗЕД

Русскоязычный заголовок:Относительно принятых Законов ЧР и постановлений правительства ЧР, направленных на преодоление  кризисних явлений в экономике Чешской Республики (апрель-май 2010 г.)

Щодо прийнятих Законів ЧР та Постанов Уряду ЧР, спрямованих на подолання кризових явищ в економіці Чеської Республіки (квітень-травень 2010 р.)
 
Президент Чеської Республіки Вацлав Клаус підписав прийняті Парламентом країни зміни до Закону ЧР №180/2005 Зб. "Про підтримку виробництва електроенергії з відновлюваних джерел". Закон ЧР, який регулює розвиток і використання поновлюваних джерел енергії, передбачає зниження гарантованих закупівельних цін на електроенергію, яка виробляється сонячними електростанціями (СЕС). За попередньою редакцією закону, держава гарантувала власникам СЕС оплату у розмірі 13 чес. крон за 1 кВт, що постачається в розподільну мережу. При цьому, ринкова ціна електроенергії залишається в ЧР вдесятеро менше.
 
Значні суми дотацій стали причиною масової розбудови сонячних електростанцій в Чеській Республіці. Термін окупності такої електростанції в країні нині складає менше 10 років. Проте технологія виробництва електроенергії за допомогою сонця швидко і значно подешевшала. Водночас, держава може регулювати гарантовані закупівельні ціни сонячної електроенергії лише раз на рік і не більше на 5%.
 
Згідно із змінами та внесеними доповненнями до Закону, мають скоротитися розмір дотації та термін окупності - повинен складати не менше 11 років, як і в багатьох країнах ЄС.
 
Закон також є обмежує спекулятивні інвестиції в розвиток сонячних електростанцій і тим самим запобігає масовій подачі заяв на підключення солярних джерел енергії до розподільчої мережі країни. Енергетичний регулюючий комітет отримав право на щорічне зниження або збільшення ціни електроенергії, одержуваної за допомогою сонця, більш ніж на 5%.
 
Парламент країни вніс зміни до Закону ЧР № 137/2006 Зб. "Про проведення тендерних конкурсів", що має посилити контроль за проведенням тендерних конкурсів і зробити тендерну процедуру більш відкритою. Закон посилює повноваження Відомства з охорони ринкової конкуренції при проведенні тендерних конкурсів. Законодавчий акт також імплементує ряд постанов європейського регламенту 2009/33/ES про підтримку екологічно чистих автомашин. При тендерних конкурсах на придбання транспортних засобів, організатор обов’язково повинен виписувати технічні параметри, наприклад, кількість викидів вуглекислого газу в атмосферу або кількість палива, що витрачається.
 
Набрав чинності Закон ЧР № 172/2010 Зб. "Про охорону атмосфери". Згідно з новою редакцією Закону ЧР від 1 червня 2010 р., відбулося підвищення нормативного обсягу біопалива в бензині, з нині діючих 3,5% до 4,1%, у дизельному паливі – з 4,5% до 6%. Прийняття Закону є виконанням взятих на себе Чехією зобов'язань перед ЄС про зниження викидів вуглекислого газу в атмосферу.
 
Президент Чеської Республіки Вацлав Клаус також підписав прийнятий Парламентом країни Закон ЧР №199/2010 Зб. "Про внесення змін до Законів ЧР №586/1992 "Про податок на прибуток" та №218/2000 Зб. "Про бюджетні правила". Закон регулює податковий режим для так званих облігацій державної позики, які можуть бути придбані, відповідно до умов емісії, тільки фізичними особами. Ставка оподаткування прибутку за цими облігаціями встановлена на рівні 15% за спеціальними тарифами.
 
Щодо залучення іноземних інвестицій
 
У 2009 р., в порівнянні з 2008 р., надходження іноземних інвестицій до Чеської Республіки скоротилося на 55% (на 2 млрд. євро). Загальна сума іноземних інвестицій в 2009 р. склала 58,5 млрд. євро (рівень 2003 р.). Відповідно до платіжного балансу в 2005-2009 р. з Чехії, у формі дивідендів, було перераховано за кордон 677 млрд. чес. крон, з цього 151 млрд. чес. крон в 2009 р.
 
Щодо пенсійної реформи
 
Спільна експертна комісія Міністерства фінансів та Міністерства праці й соціального забезпечення Чеської Республіки представила проект пенсійної реформи. Проект пропонує два варіанти пенсійної реформи. В обох випадках частину відповідальності за пенсійні накопичення передбачається перекласти безпосередньо на чеських громадян. Обидва варіанти пропонують зниження внесків соціального страхування з 28% на 23% від зарплати. Передбачається також, що в першому варіанті державна система пенсійного страхування поповнювалася б на 20% від працедавців та 3% від громадян, які мали би їх в обов'язковому порядку покласти кошти на комерційний рахунок.
 
У другому варіанті соціальні внески становили б 23%, а додаткове пенсійне страхування перетворилося б на суто добровільне. Одночасно, всі, хто відкриє комерційний пенсійний рахунок, могли б розраховувати на стимулюючу державну дотацію.
 
В результаті зміни пенсійної системи передбачається зменшення надходжень до державного бюджету на 50 млрд. чес. крон щорічно. Однак втрати передбачається компенсувати шляхом введення єдиного 19% ПДВ. На даний час він складає 20% - основна ставка, та 10% - знижена. Підвищення ПДВ вплине на подорожчання, наприклад, продуктів харчування та ліків.
 
Щодо зниження видатків державного бюджету
 
Міністерство оборони ЧР планує скоротити статтю витрат приблизно на 2 млрд. чес. крон. Для цього пропонується збільшити термін ротації учасників міжнародних військових місій. Крім того, Міністерство оборони Чехії планує на 50% скоротити видатки на підготовку та навчання військових. Планується також розформувати самостійні рятувальні роти, які надають допомогу цивільним особам при стихійних лихах.
 
За попередніми підрахунками, найбільше коштів буде бракувати на утримання та експлуатацію авіаційної техніки та підготовку пілотів. Можливим варіантом вирішення даної ситуації – відмова від використання вертолітної авіації та розформування вертолітні бази у м. Пршеров і м. Намешть над Ославоу, в разі чого було б скорочено 1400 працівників, з яких 130 військові пілоти. Передбачається, що повітряні сили припинять експлуатувати і нові російські вертольоти Мі-24/35 і Мі-171, а також навчальні L-39 "Альбатрос". Також планується запропонувати Польщі два артилерійські локатори "Arthur", які в ЧР майже не використовуються.
 
Щодо споживчих ціни
 
У травні споживчі ціни зростали швидше, ніж у квітні поточного року. У міжрічному порівнянні вони досягли 1,2%, тобто на 1 процентний бал більше, ніж у попередньому місяці. На зростання цін, перш за все, вплинуло підвищення орендної плати та подорожчання паливо-мастильних матеріалів. Навпаки, спостерігалося зниження цін продуктів харчування. Наприклад, борошно та хлібобулочні вироби подешевшали на 20%, в порівнянні з минулим роком На 6,5% знизилися ціни природного газу, на електроенергію - 3%. У міжмісячному порівнянні споживчі ціни зросли на 0,1%. На зростання вплинуло збільшення акцизів на алкоголь і тютюн.
 
Щодо реформування вищих навчальних закладів
 
Фінансування чеських ВНЗів в поточному навчальному році буде серйозно скорочено. Про це повідомило Міністерство освіти Чеської Республіки, яке має намір регулювати кількість студентів. На навчання майбутніх бакалаврів буде виділено на 5% менше від запланованого рівня фінансування, магістрів - на 10%, аспірантів – на 25%.
 
Перехід на платне навчання в чеських ВНЗах, є одним з основних пунктів програми урядової коаліції, Президент Чехії Вацлав Клаус вважає вкрай необхідним. Він зауважує, що головний сенс введення плати за навчання - у відборі молоді, яка дійсно хоче здобувати вищу освіту. Розглядати плату за навчання, як джерело фінансування ВНЗ, на думку Клауса, концептуальна помилка. Лідери партій коаліції поки що не домовилися з приводу того, яким чином студенти будуть платити за освіту - вже під час навчання або після неї. Вирішено, однак, що плата за семестр не повинна перевищувати 10 тис. чес. крон (400 євро).
 
Щодо змін до Закону про перебування іноземців
 
З 1 грудня 2010 р. іноземні підприємці в Чеській Республіці будуть зобов'язані проходити співбесіду із співробітником чеського консульства, з метою визначення рівня володіння чеською мовою і з'ясування інших моментів, що стосуються перебування на території Чехії. Крім того, тепер для отримання підприємницької візи іноземець повинен прожити в Чеській Республіці мінімум два роки. Як пояснюють співробітники Міністерства внутрішніх справ ЧР, дана міра викликана тим, що багато іноземців, яким був видано дозвіл на проживання з метою підприємництва, фактично цією діяльністю не займаються. Занадто велике число підприємців-іноземців обумовлено тим, що багато іноземних робітників, які мали відповідну робочу візу, після втрати роботи придбали візу, що дозволяє підприємницьку діяльність. У зв'язку з цим, Міністерство внутрішніх справ запропонувало Уряду ЧР проект змін до Закону, який має посилити відповідні умови для впровадження іноземцями підприємницької діяльності в Чехії. За даними Міністерства промисловості і торгівлі ЧР, у 2009 році кількість підприємців в Чеській Республіці становила 1,9 млн. осіб, з них 87 тис. осіб - іноземці. Це на 10 тисяч чоловік більше, ніж у 2008 році.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки