Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Австрія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Страхування експортних операцій в Австрії  
Параметри: Захист внутрішнього ринку, Законодавство у сфері ЗЕД, ЗЕД, Фінансові послуги

Русскоязычный заголовок: Страхование экспортных операций в Австрии

 
Страхування експортних операцій в Австрії

 
Федеральний закон Республіки Австрія в редакції 1995 року “Про зовнішню торгівлю” регламентує експортно-імпортні операції у відповідності з правовими актами Європейського Союзу. Законом передбачені списки товарів для контрольованого імпорту, складання яких належить до компетенції федеральних міністерств економіки і праці та сільського і лісового господарства. В окремих випадках при здійсненні експортно-імпортних операцій необхідні додаткові погодження з федеральними міністерствами фінансів та охорони навколишнього середовища.

Федеральний закон від 25 червня 1946 року про валютний контроль і подальші зміни та доповнення до нього регламентує проведення валютної політики та контролю. Відповідно до цього закону, органи влади та офіційні організації повинні сприяти виконанню завдань, що стоять перед Австрійським Національним банком. В законі визначені поняття валюти і валютних цінностей, цінних паперів та порядок торгівлі ними, а також кримінальна і фінансова відповідальність за порушення цього закону. Законом встановлено, що нерезиденти прирівнюються у правах на валютні операції до резидентів після трьох місяців їх перебування в Австрії.

Органи державного управління Австрії не здійснюють перевірку ділової репутації нерезидентів, які укладають комерційні контракти з суб’єктами підприємницької діяльності країни.

Ці питання, у випадку необхідності, вирішують за дорученням державних органів спеціалізовані установи.

Відповідно до законодавства Австрії, всі суб’єкти підприємницької діяльності зобов’язані реєструватись в районних судах для господарських справ, а в тих місцевостях, де такі суди відсутні – в загальних районних судах. У Відні функціонує єдиний суд з господарських справ. Окрім цього, австрійські компанії і фірми мають бути членами палати економіки федеральної землі або федеральної палати економіки Австрії, а також отримати податковий номер у фінансовій установі місцевої влади.

Питання валютної заборгованості по експортно-імпортних операціях вирішуються у судовому порядку без втручання державних органів. Виконуючи рішення суду, підприємець-боржник повинен насамперед розрахуватися з місцевими фірмами і в останню чергу – з іноземними кредиторами.

З метою попередження неповернення валютних коштів в Австрію застосовується система гарантій щодо фінансування експорту через комерційні банки, головним чином через Австрійський Контрольний банк (АКБ).

АКБ перевіряє кредитоспроможність австрійського експортера та платоспроможність іноземного партнера, а також відповідність умов контракту законодавчим актам обох країн. Вартість гарантії включає в себе політичні та економічні ризики. Розмір премії АКБ залежить від політичних ризиків та платоспроможності країни покупця і складає від 0,2% до 5% від суми гарантії на рік. Ставки премії по економічних ризиках складають від 0,2 % до 2 % від суми гарантії на рік.

Загальна вартість гарантії по окремо взятій угоді складається з премії за політичні та економічні ризики, гарантованої суми та терміну дії ризику. Термін дії ризику визначається, головним чином, виходячи з умов платежу експортного контракту.
Для країн з підвищеним ризиком для бізнесу (нестабільність політичної та економічної ситуації, заборгованість іноземним державам, низька платоспроможність імпортерів) процент власного ризику австрійського експортера при отриманні ним гарантії АКБ по угодах з цими країнами може сягати 10 відсотків. При цьому австрійський експортер повинен мати банківську гарантію, а умови платежу по контракту повинні передбачати не менше 15 відсотків передоплати та зобов’язання імпортера оплатити вартість товару не пізніше, ніж через 6 місяців після поставки.

Правовою основою австрійської системи експортних гарантій є Закон про сприяння експорту, який уповноважує міністра фінансів країни надавати кредити та гарантії вітчизняним фірмам – експортерам за належне виконання операцій іноземними партнерами, якщо ці операції сприяють покращенню зведеного балансу Австрії.
На підставі згаданого вище закону міністром фінансів видано Розпорядження щодо сприяння експорту, яке є основою для розробки загальних умов при підписанні експортних контрактів і угод.

Згідно з цим розпорядженням, виконання Закону про сприяння експорту покладено на Австрійський контрольний банк.

До прийняття рішення щодо видачі гарантії або кредиту АКБ перевіряє кредитоспроможність австрійського експортера та платоспроможність іноземного партнера, а також відповідність умов контракту законодавчим актам обох країн.

Після цього розглядається заявка вітчизняної фірми – експортера щодо надання гарантії та кредиту (останній – при необхідності). Заявку розглядає комісія, до складу якої включаються по одному представнику від таких федеральних міністерств, відомств і установ:

•          при сумі гарантії до 1 млн. євро – від міністерства фінансів, федеральної палати економіки, міністерства економіки сім’ї та молоді, Австрійської конференції робочих палат, АКБ;
•          при сумі гарантії більше 1 млн. євро – окрім вищеназваних представників, додатково по одному представнику від відомства Федерального канцлера, міністерства соціального захисту, міністерства сільського, лісового, водного господарства та довкілля, міністерства закордонних справ, Конференції президентів сільськогосподарських палат, Австрійського об’єднання профспілок, а також Австрійського Національного банку.

Для отримання гарантії у повному або частковому обсязі вітчизняна частка вартості товару (проекту) має складати не менше 70% від вартості контракту.

Надання гарантії та кредиту австрійським експортерам обумовлюється також строками платежів по контрактних операціях:

•          для споживчих товарів – до 180 днів (в обґрунтованих випадках – до 12 місяців);
•          для інвестиційних товарів (проектів) – до 5; 8,5 і 10 років в залежності від категорії країни - покупця.

Ризики, по яких можна отримати в Австрії державну гарантію, діляться на економічні (на платежі за товар або послугу, неприймання товару тощо) та політичні (війна, революція, перешкоди для переказу валюти тощо).

Якщо боржником перед австрійським партнером є іноземна установа, що має державну власність або представляє інтереси держави, то покриття економічного ризику в Австрії не здійснюється.

У відповідності із Законом про сприяння експорту, австрійський експортер товарів, послуг та капіталу може бути задіяний до часткового покриття збитків при експортних операціях за рахунок власних коштів. Для економічних ризиків власна участь експортера складає 10 % - 30 %, для політичних ризиків – 5 % - 10 % від суми повної гарантії.

Фінансування експортних операцій в Австрії здійснюється через комерційні банки країни за вексельною кредитною процедурою Австрійського Національного банку, Австрійського експортного фонду (створений для обслуговування вітчизняних фірм з річним обсягом експорту до 10 млн. євро) або Австрійського Контрольного банку. Причому Австрійському Контрольному банку належить найбільш важлива роль – він обслуговує середньо - та довгострокові комерційні операції австрійських експортерів.
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки