Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
США
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Огляд економіки США (2008 р.)  
Параметри: Макроекономічні показники, Економічні новини

Огляд економіки США (2008 р.)

 
Сучасна економіка Сполучених Штатів Америки демонструє сповільнення темпів економічного зростання внаслідок перетворення невизначеності на ринку нерухомості цієї країни в кризу, яка, за різними оцінками експертів, може продовжуватись до кінця 2009 або початку 2010 року. Адміністрація США продовжує застосовувати монетарні та інші інструменти для подолання наслідків кризи на ринку нерухомості. Як наслідок, зниження ділової активності будівельних компаній спричинило уповільнення темпів економічного зростання за підсумками минулого року.
 
Як стверджують експерти, 2008 рік став найгіршим за п’ять років для фондів, які займаються залученням прямих приватних інвестицій. Об’єм даного фінансового сектора у порівнянні з минулим роком впав на 72% (до 188,7 млрд. дол.), оскільки умови для залучення позикових коштів серйозно погіршали, по мірі того як проблеми на кредитних ринках охолодили інтерес інвесторів до приватних інвестицій (private-equity). Переважна більшість “private-equity” фондів, використовували позикові кошти для підвищення прибутковості портфелю і їм тепер важко обслуговувати свої зобов’язання.
 
У зв’язку з погіршенням економіки країни, Уряд CША ухвалив рішення надати національним автовиробникам кредити на суму 17,4 млрд. дол. з коштів пакету допомоги проблемним активам (програма “Troubled Asset Relief Program - TARP” на загальну суму 700 млрд. дол.).
 
Американська автопромисловість отримала 13,4 млрд. дол. кредитування з умовою, що дані кредитні ресурси можуть бути відкликані у випадку коли автокомпанії не зможуть довести свою життєздатність до 31 березня 2009 року.
 
Згідно з останніми прогнозами американських аналітичних центрів, рівень продаж у роздрібній торгівлі залишатиметься на низькому рівні протягом усього 2009 року, або, принаймні, до другої половини 2009 року. Загалом очікується, що у 2009 році зростання роздрібних продаж, за винятком автомобілів та палива, досягне лише 2% (проти 2,3% за 11 місяців цього року).
 
Експерти вважають, що американський ринок почне відновлюватися не раніше 2010 року і набере обертів тільки до 2013 року. Зокрема, істотне зростання з 2010 року очікує роздрібні продажі так званих м’яких товарів (одягу, взуття, аксесуарів), а також різні мережі універмагів.
 
За інформацією Міністерства торгівлі США, дефіцит рахунку поточних операцій платіжного балансу США скоротився у IV кварталі 2008 року до 132,8 млрд. дол., що стало найнижчим показником за останні 5 років. У третьому кварталі 2008 року цей показник складав 181,3 млрд. дол. США.
 
Сумарний дефіцит рахунку поточних операцій платіжного балансу США у 2008 році скоротився до 673,3 млрд. дол. США, тоді як у 2007 році цей показних становив 731,2 млрд. дол. США.
 
Згідно з прогнозом Управління енергетичної інформації США (EIA), попит на нафту у США буде рости щорічно протягом наступних 20 років на 1 млн. барелів, або на 0,2%. EIA очікує, що попит на етанол і біодизельне пальне в США буде щорічно зростати на 3,3% до 2030 року. При цьому продажі автомобілів з гібридною силовою установкою складуть у 2030 році 38% всіх автопродажів порівняно з 2% у 2007 році.
 
Прогнозується також, що середня ціна на нафту у США складе 60 дол. за барель у 2009 році і збільшиться до 130 дол. в 2030 році без врахування інфляції. При цьому видобуток нафти країнами ОПЕК зросте до 2030 року до 42,1 млн. барелів на добу проти 33,7 млн. у 2007 році, а видобуток нафти в США збільшиться до 7,4 млн. барелів на добу у 2030 році з 5,1 млн. у 2006 році.
 
За повідомленням Міністерства праці США, індекс споживчих цін (CPI) в США рекордно впав на кінці 2008 року на 1,7% порівняно з попереднім місяцем, тоді як базовий індекс, що не враховує ціни на продукти і енергоносії, не змінився.
 
За даними Міністерства фінансів США, чистий притік капіталу до США на початку фінансової кризи 2008 року досяг рекордних 286,3 млрд. дол., з яких 274,5 млрд. дол. – приватний капітал, а 11,9 млрд. дол. – державний. Показник чистого притоку капіталу до США за попередній місяць було переглянуто в бік зменшення і зафіксовано на рівні 142,6 млрд. дол.
 
Резиденти США у жовтні 2008 року продали довгострокових облігацій на загальну суму 36,3 млрд. дол., а короткострокових облігацій було розміщено загалом на суму 92,4 млрд. дол.
 
У свою чергу незалежні експерти вважають, що основні показники американської економіки, яка переживає рецесію, у 2009 році можуть скоротитись на 1,1%. Така ситуація спричинена триваючим зростанням рівня безробіття, який досяг 15-річного максимуму в 6,7% і у 2009 р., ймовірно, виросте до 8%. Крім того, на думку економістів, існує загроза початку дефляції в США. Цей ризик оцінюється в 3,3 пункти за шкалою від 1 до 10.
 
За даними Міністерства праці, вартість робочої сили в США зросла у III кварталі 2008р. на 3,6% в річному вимірі. Рівень продуктивності праці в США піднявся у III кварталі на 1,3% порівняно з попереднім кварталом 2008 року (без врахування сільськогосподарського сектора). Цей ключовий для економічної політики показник було відкореговано, оскільки раніше повідомлялося про його зростання на 1,1%.
 
Водночас, згідно з підрахунками місцевого Інституту управління постачання (Institute of Supply Management), активність у невиробничому секторі економіки США рекордно знизилася. Індекс NMI/PMI, що відображає активність у невиробничому секторі, знизився у листопаді до 37,3 пунктів з 44,4 пунктів у попередньому місяці. Значення індикатора вище 50 пунктів свідчить про підйом сектора, нижче - про спад.
 
Для врятування національної економіки, Держказначейство спільно з Федеральною Резервною системою (ФРС) США оголосили про початок реалізації нової Програми з підтримки забезпечення активами позик за цінними паперами (Asset-Backed Securities Loan Facility), яка спрямована на надання фінансової допомоги пересічним споживачам та представникам малого бізнесу під час отримання позик.
 
В рамках цієї програми ФРС купуватиме зобов’язання на 600 млрд. дол., а також програму підтримки випуску забезпечених активами цінних паперів на 200 млрд. дол. Через цю програму ФРС викупила через аукціони прямі зобов’язання квазідержавних іпотечних агентств “Fannie Mae” і “Freddie Mac” на 100 млрд. дол.
 
За твердженням Мінфіну, програма направлена також на полегшення доступу населення до кредитів на придбання автомобілів і навчання. На зазначені цілі Мінфін направило 25-100 млрд. дол. з “пакету порятунку”.
 
Окремі економісти вважають, що позитивною стороною падіння курсу долара США може стати зростання американського експорту, що пом’якшить наслідки кризи на ринку житла та зменшить від’ємне сальдо торговельного балансу, який за підсумками 2008 року минулого року склав 673,3 млрд. дол.США (за результатами 2007р. зазначений показник складав 708,5 млрд. дол. США). Головними складовими дефіциту торгівлі товарами протягом минулого року є від’ємні сальдо з Китаєм, країнами ОПЕК, ЄС та Японією.
 
 
Основні макропоказники
  • ВВП в 2008 становив – 14,33 трлн. дол. США; ВВП на душу населення – 47 000 дол. США
  • Темпи зростання ВВП у 2008 році – 1,3%
  • Структура ВВП: сільське господарство – 1,2%, промисловість – 19,6%, сфера послуг – 79,2%
  • Працездатне населення – 155,2 млн. чол.
  • Безробіття – 7,2%
  • Бюджет 2008 р.: доход: $2,524 трлн. дол.; видатки: $ 2,979 трлн. дол.
  • Державній борг – 60,8% ВВП (2007 р.)
  • Зовнішній борг – 12,25 трлн. дол. (2007 р.)
  • Інфляція – 4,2% (2008 р.)
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки