Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Іспанія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Іспанії (1 квартал 2010 р.)  
Параметри: ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічні новини, Фінансові послуги

Русскоязычный заголовок: Социально-экономическая ситуация в Испании (1 квартал 2010 г.)

Соціально-економічна ситуація в Іспанії (1 квартал 2010 р.)


Економічна ситуація в Іспанії у І кв. 2010р. продовжувала розвиватися під впливом кризи, основними чинниками якої були негативні явища в будівництві, нерухомості та автомобільній промисловості. За лютий 2010р. кількість безробітних зросла на 82 тис. осіб (+2,03% до січня), до 4,3 млн. осіб (19%), що є найбільшим показником з 1996р. Країна продовжує займати ІІ-ге місце в ЄС за цим показником після Латвії (21,7%).

За січень-лютий ц.р. інфляція в Іспанії склала -1,2% (-0,2% до січня та 0,8% до 02.2009).
Завдяки продовженню урядового плану допомоги на придбання автомобіля (План 2000E; 2 тис. євро в обмін на старе авто) у I кв. вдалося зберегти позитивну динаміку продажів.

Міністерство промисловості, туризму та торгівлі Іспанії чекає від ЄК підготовки плану розвитку електромобілів до травня 2010р. На думку уряду, завдання щодо збільшення виробництва електромобілів має бути включене в стратегію економічного розвитку ЄС до 2020р.

Підвищення обсягів експорту Іспанії залишалось одним з найважливіших урядових завдань на фоні боротьби з дефіцитом зовнішньої торгівлі. На початку 2010р. спостерігаються позитивні тенденції у зовнішній торгівлі Іспанії. Так, за останніми даними Міністерства промисловості, туризму та торгівлі Іспанії в січні ц.р. загальні обсяги зовнішньої торгівлі Іспанії склали 28693,2 млн. євро, збільшившись на 7,5% (до січня 2009р.).

Експорт та імпорт товарів зросли відповідно на 9,0% (до 12091,7 млн. євро) та 6,5% (до 16601,4 млн. євро), що призвело до незначного збільшення дефіциту торгового балансу (+0,3% до січня 2009р.; до -4509,7 млн. євро). Основними статтями експорту залишалися автомобілі (19,1%), машини, апарати та механічні пристрої (6,6%), електричні машини і устаткування (5,2%), енергетичні матеріали та фармацевтична продукція (по 4,4%). Основними імпортними позиціями були нафта та нафтопродукти (18,4%), автомобілі (12,1%), машини, апарати та механічні пристрої (9,1%), електричні машини і устаткування (8,2%), фармацевтична продукція (5,1%).

МВФ відмічає, що економічна криза в Іспанії виявилася глибокою та вимагають здійснення урядом термінових заходів з метою зменшення розміру бюджетного дефіциту. Ключовим питанням відновлення економічного розвитку та створення робочих місць є прискорення структурних реформ на ринку праці та підсилення інноваційної складової.
Згідно з вимогами ЄС уряд Іспанії зобов'язався до 2013р. скоротити бюджетний дефіцит з 11,4% ВВП (2009р.) до дозволених 3%. Планується зменшити державні видатки на 50 млрд. євро, що не торкнеться соціальних статей, але передбачатиме реформування соціальної системи. Одним із заходів є зменшення чисельності держслужбовців шляхом часткового заміщення посад осіб, які звільняються у зв'язку із виходом на пенсію, уповільнення заробітної плати. На початку ц.р. уряд схвалив реформу пенсійного забезпечення, яка передбачала збільшення з 2013р. пенсійного віку з 65 до 67р., але наразі відмовився від цієї ініціативи через шалений тиск профспілок.
 
Непопулярні реформи Іспанія розпочинає в умовах безпрецедентного безробіття, обсяг якого перший раз за всю історію подолав психологічний бар'єр в 4 млн. осіб (середній рівень безробіття в країнах-членах ОЕСР у грудні 2009р. становив 8,8%, а в Єврозоні та США – по 10%).
 
Іспанська конфедерація підприємницьких організацій (СЕОЕ) висловила думку, що урядові заходи є недостатніми для відновлення економіки та зайнятості та звернулась з проханням щодо додаткових дій для відродження підприємницького сектору.

Агентство "Moddy’s" у лютому 2010р. заявило про відмінність профілів ризиків державних фінансів Іспанії від інших країн та підкреслило, що іспанський борг має максимальний показник платоспроможності (ААА), але існує необхідність уточнення заходів з подолання дефіциту.

15.03.10 через можливість погіршення економічної ситуації агентство "Standard and Poor’s" знизило суверенний рейтинг іспанської фінансової системи до 3-го рівня, що поставило країну в одну категорію з Чилі, Португалією, США та Сполученим Королівством та позаду Німеччини, Франції, Італії та Канади. Така ситуація обумовлена можливістю виникнення суттєвих втрат фінансової системи через зростання прострочених платежів за кредитами, що пов'язується з високою заборгованістю підприємницького сектору, збільшенням обсягів кредитування на фоні економічної рецесії та кризи будівельної сфери. S&P підкреслює міцність іспанської фінансової системи та Банку Іспанії (у переважній більшості невеликі фінустанови країни зазнають збитків).

На початку року відмічається поступове відновлення економіки у зв'язку із зменшенням негативного внеску внутрішнього попиту та позитивними тенденціями зовнішнього сектору. За прогнозами уряду, ВВП протягом ближчих кварталів демонструватиме позитивні показники через покращення експортних тенденцій, уповільнення падіння споживчого попиту, відновлення продажів автомобілів та поліпшення ситуації в сфері нерухомості.

Основними проблемами, які стримують відновлення економіки Іспанії, залишаються високий рівень безробіття, криза будівництва, стриманий внутрішній попит, складнощі з кредитуванням та майбутнє закінчення урядових заходів із стимулювання продажів автомобілів.

Іспанія на сьогодні залишається єдиною країною серед G-20, яка продовжує перебувати в стані рецесії. За прогнозами МВФ, ВВП Іспанії в 2010р. впаде на 0,7%.

Серед факторів позитивного впливу на економіку в 2010р. називають можливе відновлення споживчого попиту та зростання експорту через збільшенням попиту на міжнародних ринках.
 
 
 


Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки