Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Словенія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство регіонального розвитку та будівництва України
«Структура і функціональні можливості Інтернет-порталу державної підтримки українського експорту різнобічні і багатогранні та в майбутньому даний портал надасть всебічну підтримку просуванню українських товарів на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Зовнішньо– та внутрішньоекономічна ситуація в Словенії (1 півріччя 2009 р.)  
Параметри: ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини

 
Зовнішньо– та внутрішньоекономічна ситуація в Словенії (1 квартал 2009 р.)
 

Погіршення економічної ситуації в країні на тлі світової фінансово-економічної кризи
 
Світова економічна криза завдала значної шкоди словенській економіці, яка є здебільшого експортоорієнтованою.

У першому кварталі ц.р. ВВП Словенії зменшився на 8,5%. Основною причиною економічного спаду, який є найбільшим в історії країни, є зменшення експорту та інвестицій. Таким чином, Словенія офіційно вступила в період рецесії, оскільки її ВВП зменшився протягом двох кварталів поспіль.

Рівень безробіття складає, за офіційною статистикою, 8,4%. Кількість безробітних в Словенії зростає щомісяця, починаючи з вересня минулого року. Згідно з опитуванням громадської думки, проведеним Словенською ринковою асоціацією, 1% респондентів вже втратили роботу внаслідок кризи, 22% очікують втратити її у близькому майбутньому, а 65% вважають, що втрата роботи їм не загрожує. 6% вважають, що внаслідок рецесії їхня забезпеченість роботою лише зміцниться, в той час, як 2% опитаних вважають, що це вже сталося.

Криза вплинула й на рівень зарплат – 22% словенців заявили, що їхні доходи вже зменшилися, 17% очікують, що це невдовзі трапиться, 48% не очікують змін, 7% очікують збільшення зарплат, а 2% заявили, що їхня зарплата вже зросла внаслідок кризи.

Зважаючи на цю ситуацію в економіці країни, Прем’єр-міністр Республіки Словенія  Борут Пахор вживає кроків для того, щоб заручитися підтримкою всіх політичних сил країни.

У квітні 2009 р. в Любляні відбулася перша „конференція діалогу щодо розвитку”, у якій взяли участь Президент РС Д. Тюрк і Прем’єр-міністр Б. Пахор.

Як заявив глава словенського уряду, основною метою заходу був пошук суспільної злагоди задля виведення Словенії з економічної кризи. За його словами, Словенія втретє потребує таку „злагоду заради розвитку”: вперше вона була потрібна для отримання незалежності, а вдруге – для вступу в ЄС. Він також представив основні положення нового пакету антикризових заходів, що розробляються урядом, і будуть спрямовані на подолання негативних наслідків кризи у сферах ринку праці, податкової політики, умов для бізнесу, інвестицій та соціального забезпечення.

Спад словенської економіки змусив уряд наприкінці червня вже вдруге протягом цього року внести зміни до державного бюджету. Витрати були зменшені на 147 млн. євро, а доходи бюджету – на 803 млн. євро. Уряд також рекомендував підприємствам державного сектора зменшити власні видатки, не менш, ніж на 20% „заморозивши” витрати на придбання товарів і послуг, основних засобів, представницькі цілі.

Як повідомив Б. Пахор, надходження в бюджет зменшилися на 800 млн. євро (2% ВВП, доходна частина бюджету затверджена в розмірі 7,9 млрд. євро), витрати бюджету потрібно зменшити на 290 млн. євро, до 9,7 млрд. євро.

Таким чином, дефіцит бюджету складатиме 1,8 млрд. євро, або 4,9% ВВП. Очікується, що цього року дефіцит бюджету країни перевищить 5% ВВП.
 
 
Співпраця з зовнішньоторговельними партнерами
 
Оскільки економіка Словенії є експортноорієнтовною, Словенія також активно співпрацює зі своїми зовнішньоторговельними партнерами.

Так, 25 травня 2009 року під час проведення сьомої словенсько-російської Міжурядової комісії з торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва міністр економіки РС М. Лаховнік відмітив, що криза не повинна перешкоджати співпраці між Словенією та Росією, та висловив наміри словенської сторони по зміцненню двостороннього співробітництва в енергетичній, туристичній, будівничій та машинобудівний галузях, сільському господарству та харчовій промисловості, банківському та фінансовому співробітництву, науково-технічному співробітництву, промисловості та хімічної безпеки.

30 червня  в Любляні з візитом перебував Генеральний секретар Організації економічного розвитку і співробітництва (ОЕСР) А. Гурріо.

Під час перебування були проведені зустрічі з Президентом РС Д. Тюрком, Головою Державних зборів РС п. Гантарем та Прем’єр-Міністром РС Б. Пахором.

А. Гурріо відмітив, що Словенія знаходиться на шляху до вступу в Організацію економічного розвитку і співробітництва (ОЕСР) та виказав сподівання щодо скорішого вступу РС до ОЕСР. Він також відмітив, що заходи, які здійснює Словенія в питанні подолання негативних наслідків світової фінансової кризи є цілком збалансованими та не можуть погіршити довгострокову фінансову стабільність Словенії. Основним фактором погіршення економічної ситуації в Словенії, за його оцінкою, є погіршення купівельної спроможності основних торговельних партнерів Республіки.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Точне машинобудування

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки