Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Румунія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Основні економічні події у Румунії (березень 2010 р.)  
Параметри: Інвестиції, ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини, Енергоносії, Фінансові послуги

Русскоязычный заголовок: Основные экономические события в Румынии (март 2010 г.) 

Основні економічні події у Румунії (березень 2010 р.)

 
Серед основних економічних подій у даному періоді слід відзначити наступні:

01.03.2010 р.
За даними Статистичного бюро ЄК Eurostat, у січні ц.р. в Румунії було зафіксовано найбільший рівень інфляції серед країн ЄС. Зокрема відзначається, що споживчі ціни в Румунії у січні збільшились на 1,7%, у порівнянні з груднем 2009 р., в той час як середній показник на території ЄС становив 0,5%. За оприлюдненими даними найбільше зростання цін було зафіксовано в Угорщині  (1,5%), Литві та Чехії (1,2%).

У річному вимірі рівень інфляції у Румунії становив 5,2% від ВВП. Середній рівень інфляції на території ЄС - 1,7%. 
 
02.03.2010 р. Терміновим рішенням Уряду затверджено угоду з МВФ, на підставі якої Фонд виділив у двох траншах 2,45 млрд.євро. Половина суми з двох траншів буде спрямована Міністерству фінансів для покриття бюджетного дефіциту, решта коштів поступлять до НБР та будуть використані для підтримання монетарної політики Центробанку. Уряд зобов’язується зменшити витрати на заробітну плату у бюджетній сфері, у тому числі заморозити заробітну плату на теперішньому рівні, обмеження не стосується лише мінімальної зарплатні. Зниження дефіциту бюджету до 7,6 млрд.євро (5,9% від ВВП) планується досягти у ІІІ-му кварталі поточного року. До кінця третього кварталу планується зменшити дефіцит податкових надходжень на 1,15 млрд.євро.

За рахунок економії зарплати у бюджетній сфері планується знизити дефіцит бюджету на 0,3%, а за рахунок економії коштів призначених для виплати пенсій – на 0,1%.

05.03.2010 р.
Європейська Комісія прийняла рішення щодо фінансування 43 масштабних інфраструктурних проектів у сфері енергетики на суму 2,3 млрд.євро. В контексті цього зазначається, що з 31 проектів у сфері природного газу та 12 у сфері електроенергії у чотирьох приймає участь Румунія: проект «Nabucco», приєднання румунської газотранспортної системи з системами Угорщини та Болгарії, а також проект впровадження системи забезпечення безпеки постачання газу. Для проекту «Nabucco» ЄК виділило 200 млн.євро, на з’єднання ГТС Румунії з Угорщиною - 16,6 млн.євро, на з’єднання ГТС Румунії з Болгарією - 8,9 млн.євро. на впровадження нової системи безпеки постачання газу румунська компанія «Transgaz» отримає від ЄК 1,5 млн.євро.

07.03.2010 р.
Європейська Комісія прийняла рішення щодо виділення чергового траншу кредиту Румунії в розмірі одного млрд.євро в рамках програми кредитування антикризових заходів міжнародними фінансовими організаціями. За оприлюдненими даними кошти надійдуть в Румунії 11.03.2010 р. і будуть використані для покриття заборгованості у соціальній сфері.  

10.03.2010 р.
Протягом 2009 року Європейський банк реконструкції та розвитку інвестував у Румунію понад 70% від суми, яка була обумовлена угодою між Румунією та міжнародними фінансовими організаціями в рамках програми кредитування реалізації антикризових заходів. Обсяг коштів, які інвестовані ЄБРР у минулому році,становить 721 млн.євро. У 2010 році ЄБРР планує продовжити інвестиції у румунську економіку. Кошти будуть направлені на кредитування румунських компаній для подолання негативних наслідків економічної кризи та забезпечення умов відновлення кредитування сфери малого та середнього бізнесу. Для цього найближчим часом Garanti Bank Румунія планує укласти з ЄБРР угоду на отримання кредиту в розмірі 10 млн.євро з метою впровадження окремої програми кредитування малого та середнього бізнесу.

11.03.2010 р.
В рамках офіційного візиту Президента Румунії Т. Бесеску до Японії підписана
угода про надання Японією кредиту Уряду Румунії в розмірі 41,87 млрд. йен (близько 315 млн.євро) для будівництва лінії метро Бухарест – Аеропорт "Henri Coandă".  

13.03.2010 р.
Згідно із заявами Міністра економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії А. Відеану, румунська сторона направила російський компанії «Газпром» останній пакет документів, які забезпечуватимуть необхідні умови здійснення оцінки можливості проходження через територіальні води Румунії у Чорному морі газотранспортного проекту «Південний потік». За його словами даний пакет є останнім, з тих які Румунія повинна була надати РФ. Таким чином, на думку А. Відеану, існують реальні можливості включення Румунії до даного газотранспортного проекту в якості повноправних учасників

15.03.2010 р. За даними Національного інституту статистики Румунії у січні ц.р. торгівельний дефіцит країни зменшився у порівнянні з аналогічним періодом 2009 року на 38,4%, до 426,8 млн.євро в результаті збільшення імпорту продукції на 4,4% та збільшення обсягів експорту на 19,8%. Відзначається, що останнє зростання торгівельного дефіциту було зареєстроване у жовтні 2008 року.

Обсяги імпорту у січні становили 11,36 млрд.лей (2,73 млрд.євро). Обсяги експорту у першому місяці 2010 року збільшився до 9,58 млрд.лей (2,3 млрд.євро).

У порівнянні з груднем 2009 року експорт зменшився на 3,5% у еквіваленті лей (1,5% у євро), а імпорт зменшився на 17,1% у леях (15,5% в євро).

Обсяги товарообігу Румунії в межах ЄС у січні ц.р. становив 7,2 млрд.лей (1,74 млрд.євро), з якого експорт становив 7,96 млрд.лей (1,9 млрд. євро), що становить 75,3% від загального обсягу експорту Румунії, та 70,1% від загального обсягу імпорту.

17.03.2010 р.  Відповідно до даних Національного торгового реєстру Румунії у 2009 р. іноземні банки надали фінансову допомогу власним філіям, які здійснюють діяльність на території Румунії, в розмірі 285 млн.євро, що на 70% більше ніж у 2008 році. У минулому році найбільші надходження були зафіксовані для підтримки румунської філії Bancpost і становили 164,35 млн.євро (107,38 млн.євро у серпні, 53,56 млн.євро у березні та 3,38 млн.євро у жовтні). Також надходження були зафіксовані для: Румунського Банку (43,5 млн.євро), Millennium Bank Румунії (33,9 млн.євро), Bank CR Firenze Румунії (12,53 млн.євро), GE Garanti Bank (8,07 млн.євро), UniCredit Ţiriac Bank (7,14 млн.євро), Raiffeisen Bank (5,55 млн.євро).

19.03.2010 р. Згідно з оцінками експертів Європейського інвестиційного банку, на даний час економіка Румунії знаходиться на мінімальному рівні економічного розвитку за останні п’ять років та проходить останню фазу негативного впливу економічної кризи. На їх думку, вжиті Урядом Румунії антикризові заходи дозволяють забезпечити стабілізацію ситуації та очікувати на позитивні тенденції у найближчий період.
 
Відзначається, що вже на даний час фіксується стабілізація ситуації у фінансовому секторі Румунії, що має значний позитивний вплив на стан виконання бюджету та забезпечення умов виконання румунською стороною домовленостей з МВФ в рамках програми кредитування антикризових заходів.

22.03.2010 р. Відповідно до даних Світової ради золота, Румунія знаходиться на 31 місці серед 50 країн, які володіють найбільшим обсягом золотого резерву. Відзначається, що на даний час державні запаси золота Румунії становлять 103,7 тонн, що становить 0,34% від загального обсягу золотих запасів країн світу, який становить 30.190,1 тонн.

За оцінкою Світової ради тільки Румунія, Польща та Словаччина з країн Центрально-Східної Європи увійшли до даного рейтингу.

24.03.2010 р.
За висловлюванням Міністра економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії А.Відеану, в рамках офіційного візиту Президента Румунії Т. Бесеску до Казахстану була підписана
двостороння угода між Національною компанією урану Румунії та казахською компанією щодо спільної розробки уранових родовищ в каспійському регіоні та постачання урану для атомної промисловості Румунії.
 
Водночас даною угодою передбачена можливість створення спільного підприємства, яке займатиметься експортом уранової сировини до Румунії. В контексті цього він заявив, що наступного тижня румунська делегація перебуватиме з візитом в Казахстані, де проведе переговори з казахськими партнерами, під час яких обговорюватимуться технічні деталі зазначеного аспекту.
 
26.03.2010 р.  Європейська Комісія здійснила аналіз антикризових програм Урядів   дев’яти нових країн-членів ЄС, серед яких і Румунія. За результатами оцінки було зазначено, що на даний час румунська програма не має достатніх заходів, які б забезпечили умови стабілізації фінансового сектору та виконання країною фінансових пріоритетів, які передбачені європейським законодавством на 2011-2012 рр.
 
Згідно із здійсненими оцінками бюджетний дефіцит Румунії в цьому році може перевищити встановлені межі у зв’язку з тим, що вжиті Урядом заходи із зменшення бюджетних витрат є в більшій мірі декларативними та не можуть бути в повній мірі впроваджені. Заходи із скорочення кількості працюючих та оптимізації кадрового складу державних органів не дадуть очікуваних результатів у короткостроковому періоді. Програма не передбачає достатні заходи, які б забезпечили умови стабілізації фінансового сектору.
 
Водночас, Європейська Комісія вважає, що в цілому програма передбачає досягнення макроекономічних показників, які відповідають європейським нормам. Проте це залежить від спроможності Уряду Румунії ефективно впровадити заплановані заходи та утримати бюджетний дефіцит в межах до 5,9% від ВВП.

29.03.2010 р.
Згідно із заявами державного секретаря Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії Т. Шербана, тристороння угоду між Азербайджаном, Грузією та Румунією щодо будівництва енергетичного транспортного коридору планується підписати у квітні ц.р. (10-12 квітня або 22-24 квітня ц.р.) під час перебування грузинської та азербайджанської делегацій в Румунії.

Зазначається, що дана угода забезпечить умови для початку реалізації нового енергетичного коридору з транспортування зрідженого газу з Азербайджану до Румунії. Для цього в угоді передбачено залучення масштабних інвестицій на створення двох терміналів зрідженого газу в одному з портів Грузії та порту Констанца (Румунія). 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки