Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (грудень 2010 р.)  
Параметри: Інвестиції, Макроекономічні показники, Економічні новини, Фінансові послуги

 

Русскоязычный заголовок: Социально-экономическая ситуация в Республике Польша (декабрь 2010 г.) 
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (грудень 2010 р.)
 
 
(За даними польської преси) 
 
 
 
24.12.2010 р.
 
МВФ підвищує суму можливого рівня заборгованості Польщі перед МВФ з 21 млрд. дол. США до 29 млрд. дол. США 
Рішення МВФ щодо запровадження кредитної лінії по відношенню до Польщі пояснюється бажанням застрахуватись від спекулятивних дій пов’язаних із польським злотим.

Еластична кредитна лінія є фінансовим інструментом МВФ, який має запобігти розповсюдженню фінансової кризи в державах, яким характерні серйозні економічні та фінансові підвалини.
На сьогоднішній день доступ до такого типу кредитування на термін до 12 місяців отримала Мексика, Колумбія і Польща.    

 
Витрати поляків у передсвятковий період значно зросли 

За даними «e-commerce 2010» витрати поляків у передсвятковий період відчутно зростають. Вартість товарообігу у споживчій мережі Польщі перевищила 13,4 млрд. злотих, а товарообіг в мережі Інтернет зріс майже на 18%.

На думку експертів, рівень продажу через мережу Інтернет є відчутною. У 2009 р. у цьому секторі економіки функціонувало близько 7,5 тис. підприємців. З даних Євростату випливає, що на сьогоднішній день в Польщі нараховується близько 8,5 млн. клієнтів в мережі Інтернет, у той час коли рік тому нараховувалась лише  6,8 млн. споживачів.


На думку експертів, для підприємців продовольчої галузі стає вигідніше переходити на обслуговування своїх клієнтів за допомогою мережі Інтернет.
Власники бензозаправок, на думку експертів, також мають великі прибутки під час свят. Під час Різдвяних свят середньостатистичний поляк проїжджає своїм автомобілем 82,9 км за один день. Дослідницька фірма Data System Group підрахувала, що протягом дня у грудні поляки проїжджають  в середньому 53,5 км. 

 
Зелена енергія стає дорогою для інвесторів 

Інвестори утримуються від нових проектів, пов’язаних із вітровими електростанціями. Сповільнення руху інвестицій у нові проекти є результатом прийняття нових положень Міністерством економіки РП щодо відновлювальних джерел енергії.

Для Польщі характерне велике зацікавлення з боку закордонних інвесторів з огляду на значний потенціал ринку енергії вітру. Однак, на думку Катажини Міхаловської - Кнап з Інституту з питань відновлювальних джерел енергії Польщі, інвестори чекають на конкретну інформацію щодо напрямків можливих змін системи підтримки цих проектів.

З початку 2010 р. до кінця вересня ц.р. на вітрових електростанціях в Польщі з’явилось близько 370 МВт нових потужностей. Річний темп росту складе понад 50%, але така цифра є результатом інвестицій попередніх років.

На польському ринку фірма
Tauron уклала вже два договори щодо купівлі вітрових електростанцій потужністю 140 MW. Два проекти вітрових електростанцій було продано французькому концерну GDF.
 

17.12.2010
 р.
 
Рівень дефіциту державного бюджету РП зростає, але повільно
 
У листопаді ц.р. рівень дефіциту державного бюджету підвищився лише на 0,7 млрд. злотих. Станом на кінець листопада ц.р. рівень дефіциту склав 42,5 млрд. злотих, а це означає виконання плану на рівні 82,4%.

За інформацією Міністерства фінансів РП випливає, що протягом останнього місяця рівень доходів державного бюджету зріс на 22,5 млрд. злотих і сягнув 226,9 млрд. злотих (91,1% передбаченого плану), натомість витратна частина бюджету у листопаді ц.р. склала 23,3 млрд. злотих. Загалом, станом на кінець листопада ц.р., було реалізовано план на рівні 269,5 млрд. злотих, що означає рівень витрат 89,5% від запланованої суми.

У дохідній частині державного бюджету РП найгірше виглядає ситуація із надходженням коштів від сплати податків від доходу фірм, оскільки вдалось зібрати лише 70,3% запланованої суми.

На думку економістів, така ситуація є результатом відчутних наслідків кризи і втрат, яких зазнали підприємці протягом кризи. Неоптимістичною виглядає ситуація, пов’язана із податками на дохід від фізичних осіб – у даному випадку вдалось реалізувати 87,9% плану. Натомість, позитивною виглядає ситуація із сплатою ПДВ та акцизного збору – в обох випадках рівень доходів перевищує вже 95% плану дохідної частини бюджету.

У свою чергу, уряд РП може однак зазнати проблем у покритті державної заборгованості, оскільки вже на сьогодні витрачено на ці цілі 97,1% запланованої суми. Так, у листопаді ц.р. рівень витрат на ці цілі сягнув 2,2 млрд. злотих, тоді як в бюджеті залишилось лише 0,8 млрд. злотих вільних коштів. На сплату зовнішньої заборгованості витрачено 93,2% запланованої суми.       
 
 
Іпотечних кредитів у Польщі тепер стане більше
 
Понад 3 млрд. злотих банк ING позичить цього року своїм клієнтам на купівлю помешкання або будинку. За словами Мавгожати Колаковської, голови банку ING, проект іпотечних кредитів буде залишатись в пропозиції банку і банк планує розвинути таку концепцію також й наступного року. Колаковська додає, що окрім іпотечних кредитів (банк пропонує кредити в пол. злотих), банк також буде надавати готівкові кредити.

На сьогоднішній день банк ING розпочав модернізацію власної мережі продажу. Установа володіє 441 філією, у т.ч. має 66 партнерських філій.  
 
 
Польща стає лідером серед країн Східної Європи
 
На думку експертів, вартість ринку у 2010 р. зросте у 3,5 рази у порівнянні з 2009 р. Експерти ринків капіталу BZ WBK оцінюють, що за підсумками 2010 р. загальна вартість зареєстрованих в Польщі операцій з об’єднання фірм та їх викупу інвесторами (Mergers& Acquisitions) зросте до 11 млрд. євро (близько 44 млрд. злотих) проти 3 млрд. євро минулого року.

Таким чином, вартість ринку підвищиться у 3,5 рази. Кількість операцій зросте на 70%. На думку експертів, польський ринок виділятиметься на фоні регіону та усієї Європи. В країнах Центрально-Східної Європи вартість трансакцій знизиться на 10%, коли їх кількість підвищиться близько на 15%. У 2009 р. було укладено понад 300 трансакцій на загальну суму близько 16 млрд. євро.
 
Рафал Сковронський, директор Департаменту з питань консалтингу ринків капіталу BZ WBK пояснює, Польща завдячує позитивній ситуації післякризової стагнації у Західній Європі, яка призвела до того, що багато фірм у 2010 р. мали інші пріоритети окрім злиття. У Польщі зниження темпів економічного розвитку не було настільки відчутним, а тому на купівлю підприємств могла собі дозволити велика кількість польських фірм. Закордонні фірми визнали, що присутність у Польщі - це хороша інвестиція, особливо якщо є бажання виділитись серед країн даного регіону. На думку Сковронського 2011 р. буде подібним до 2010 р. Серед цікавих фінансових операцій експерт виділяє злиття фірми Energi з Польської енергетичною групою (PGE). Вартість аквізиції складає 7,5 млрд. злотих.
 
У планах уряду РП передбачається приватизація серед іншого: Jastrzębska Spółka Węglowa (35 млрд. злотих), Katowicki Holding Węglowy (1,5 млрд. злотих).
 
 
Польські банки знижують ціни кредитів для фірм
 
За інформацією Національного банку РП, у вересні 2010 р. кредитний портфель для підприємців у порівнянні з аналогічним періодом 2009 р. скоротився на 2,7%. За думкою Мавгожати Колаковської, голови банку ING, надалі немає зацікавленості серед фірм інвестиційними кредитами. Натомість, банки все частіше пропонують вигідні умови фінансування польських фірм.

Наглядним прикладом є фірма Inter Cars (лідер ринку запчастин в Польщі), яка наприкінці липня 2009 р. взяла синдиковану позику з лімітом у розмірі 450 млн. злотих.

Водночас, важко знайти банки для фінансування тимчасових статутних об’єднань (консорціуми). З розвитком фінансової кризи міжбанківський ринок затримався у розвитку. Натомість, на думку Міхала Попьолека, директора Департаменту з питань структурного фінансування банку BRE Bank у 2009 р. синдикованих кредитів було лише кілька, але у 2010 р. кількість надання таких кредитів суттєво збільшилась.
 
 
03.12.2010 р.
 
Приріст рівня ВВП РП наприкінці 2010 року може скласти навіть 3,6%
 
За попередніми прогнозами уряду РП, рівень приросту ВВП РП за підсумками 2010 р. буде складати 3,4 – 3,6%.

За словами керівника офісу радників Прем’єр-міністра РП Міхала Боні, позитивним для розвитку польської економіки є також й те, що економічна ситуація найбільшого економічного партнера Польщі, Німеччини, також буде покращуватись. За даними Головного статистичного управління РП, приріст ВВП РП у третьому кварталі 2010 р. склав 4,2% проти прогнозованих економістами 3,7%, а також перевищив показники другого кварталу ц.р. (3,5%).
 
На думку економістів, за підсумками третього кварталу ц.р. Польща була однією з країн, яка мала найшвидший приріст рівня ВВП РП в ЄС. У третьому кварталі ц.р. лише шведська економіка розвивалась швидше від польської. За даними Євростату, рівень ВВП РП у третьому кварталі ц.р. після сезонного вирівнювання зріс на 4,7% річних, а країн ЄС – на 2,2%.       
 
 
Пропозиції ЄС щодо викидів вуглекислого газу загрожують найбільшим фірмам 
        
На думку експертів, положення ЄС щодо норми викидів в атмосферу вуглекислого газу спричинять ріст витрат польських фабрик з виробництва паперу, хімічних виробів, цементу і, в результаті, призведуть до втрати через три роки рівня їхньої конкурентоспроможності.

Уряд РП має лише два тижні на внесення певних пропозицій. Нові положення ЄС почнуть діяти у проміжку з 2013 р. до 2020 р. Рішення будуть прийняті в Брюсселі вже 15 грудня ц.р. в Комісії з питань захисту клімату.

Якщо польська влада до цього часу не отримає підтримки з метою зміни пропонованих ЄС положень, то фірми, які виробляють енергоємну продукцію, можуть збанкротувати. Причина такого банкрутства полягає у високих коштах (сотні мільйонів злотих) закупівлі дозволу на емісію, які ці фірми повинні будуть сплатити до 2013 р.

Відповідно до статистичних даних, у різних галузях енергоємної промисловості в Польщі працює півмільйона осіб. Зниження рівня конкурентоспроможності та обмеження виробництва означає для цих працівників втрату робочого місця. Відповідно, вартість теплопостачання в Польщі зросте у 2013 р. на 22% лише через витрати на закупівлю дозволу на емісію шкідливих викидів.
 

    
Величина боргу Польщі складатиме 55% ВВП РП
 
За словами Міністра фінансів РП Яцека Ростовського, наприкінці 2010 р. співвідношення державного боргу РП по відношенню до ВВП РП складатиме 53,0 – 53,5%.

Перевищення боргу понад 55% ВВП РП може означати необхідність різкого скорочення рівня дефіциту Польщі, що могло б стати перешкодою для економіки  Польщі. Міністр фінансів РП також має сумніви на рахунок доцільності підвищення ставки пенсійного внеску, що може негативно вплинути на ринок праці РП у результаті підвищення «податкового клину».
 
 
4,4% поляків мають іпотечні кредити проти в середньому 17% у інших країнахЄС
 
За підрахунками Євростату, кожен другий європеєць є власником нерухомості, в якій він проживає. З них ¼ усіх європейців сплачують іпотечний кредит (найбільше осіб у Швеції, Голландії, Норвегії та Ісландії).

В Польщі іпотечні кредити мають лише 4,4% населення. За словами Магдалени Яніцької з банку «Deutsche Bank PBC», 65% клієнтів банку, які взяли іпотечний кредит, складають клієнти віком до 35 років.

У власних помешканнях, які не підлягають іпотечному кредиту, мешкає 60% поляків. Близько 32% поляків проживають у кооперативних помешканнях, а майже 2,3% польських громадян помешкання винаймають. Таку ситуацію із іпотечними кредитами експерти пояснюють успадкуванням помешкань поляками ще в період комунізму.
 
В Польщі діє програма «Родина на своєму», в рамках якої уряд здійснює доплату до кредитних відсотків і тим самим полегшує польським громадянам сплату внесків протягом перших восьми років.

На жаль, за словами Магдалени Яніцької, з 2011 р. впроваджуватимуться зміни до цієї програми, і кредитування такого типу не буде вже настільки доступним. Зміни в програмі передбачатимуть полегшений доступ кредитів для одиноких осіб, а також обмеження максимального віку отримання кредиту - 35 років. Натомість, клієнти у шлюбі можуть отримати дофінансування до 50 м2 помешкання, а самотні люди – лише до 30 м2. 
 
 
Підготовлено Відділом з економічних питань Посольства України в РП
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки