Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 04.02.2010)  
Параметри: Макроекономічні показники, Економічні новини, Енергоносії

 

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (29 січня – 04 лютого 2010 р.)

(За даними польської преси)

 
Фонд держмайна РП планує перейняти від Міністерства економіки нагляд над польськими шахтами
 
На думку експертів, таке рішення може викликати суперечки в уряді РП, оскільки воно ускладнюватиме процес приватизації, а також, після такого рішення можна буде легше позбутись деяких членів наглядової ради вугільних підприємств.

Проект нового закону про нагляд власників над шахтами буде розглядатись у постійному комітеті Ради Міністрів РП. Натомість, представники профсоюзів не схвалюють такий законопроект, оскільки вважають, що їхній вплив на діяльність шахт буде обмежений. Йдеться, зокрема, про положення закону, яке дозволяє лише у форматі засідання членів ради акціонерів звільнити з виконання своїх обов’язків члена наглядової ради. Профспілкам також не до вподоби запровадження певних обмежень, які пропонує Фонд держмайна РП, а саме йдеться про
запровадження обмеженої кількості членів наглядової ради.    
 
 
Будівництво газопроводу «NordStream» у німецькій спеціальній економічній зоні може припинитись
 
Управління з питань нагляду за роботою морських портів РП (Щецін-Свіноуйцє), а також Морський департамент в Щеціні вирішили скористатись можливістю вислати до німецької сторони лист-застереження, зміст якого полягає у пропозиції заморозити реалізацію інвестиційної програми для будівництва частини газопроводу «NordStream» у німецькій спеціальній економічній зоні.

Польська сторона пояснює свої дії бажанням забезпечити безперешкодний доступ до польських портів кораблів, які перевозять сконденсований газ (довжина палуби такого корабля становить 12 м), що надасть можливість польській стороні реалізувати план диверсифікації джерел постачання газу до Польщі.   
 
 
Продаж акцій енергетичної групи «Enea» розпочнеться через два тижні
 
Фонд держмайна РП планує продати акції познанської фірми вартістю 1,3 млрд. злотих (0,4 млрд. дол. США). Натомість, енергетична група має намір зустрітись попередньо з фінансовими установами з метою представити свою стратегію.

За інформацією газети «Жечпосполіта», представники фірми «Enea» представляли вже свою пропозицію у Варшаві та Лондоні. Попереду заплановані презентації енергетичної групи у Франкфурті та Відні.
 
 
У Польщі з’являється все більше нових фірм
 
На думку експертів, в Польщі з’являється все більше нових фірм. Так, за підсумками 2009 р., з’явилось на 70% більше фірм у порівнянні до 2004 р.

Однак проблема польських фірм полягає у тому, що більшість з них швидко збанкрутувала. За словами Пьотра Роговецького, експерта Конфедерації польських роботодавців, кожне друге польське підприємство закінчує свою господарську діяльність протягом перших двох років свого існування, а також Польща має один з найнижчих в Європі показників строку діяльності фірм.

На думку експертів, польські підприємства позитивно справились з кризою, проте потребують сприятливіших умов для ведення бізнесу, зокрема, йдеться про зменшення бюрократичних вимог щодо роботодавців. 
 
 
 
Вальдемар Павляк не погоджуватиметься із запропонованими реформами уряду РП
 
Міністр економіки РП Вальдемар Павляк заявляє, що не погоджуватиметься із змінами в системі оподаткування представників агропромислового комплексу.

На думку Вальдемара Павляка, важливим є сьогодні не підвищення пенсійного віку громадян, а необхідність знайти метод підвищення кількості робочих місць як для молодих осіб, так і для осіб віком після 50 років. Також, на думку Вальдемара Павляка, необхідно запровадити виплату премій за продовжений робочий день для службовців. У такому випадку виплата у майбутньому пенсій державним службовцям не буде відчутно відображатись на бюджетних витратах.

Додатково, Міністр економіки РП вбачає необхідність внести зміни до системи страхування в Польщі на взірець шведської та канадської. Йдеться про те, що держава гарантуватиме певний мінімум страхових послуг, але громадяни самостійно могли б забезпечити собі додаткове медичне страхування за своїм бажанням і за власний рахунок.

На думку експертів, велика кількість фінансових коштів марнується у Департаменті суспільного страхування РП (ZUS), який не належним чином розподіляє кошти громадян РП, а державна медицина Польщі продовжує залишатись на низькому рівні.
 
 
 
Польща залишається лідером на ринку праці серед країн-членів Європейського Союзу
 
Водночас, за результатами дослідження фундації «Eurofound», Польща залишається лідером на ринку праці серед країн-членів Європейського Союзу.

За результатами IV кварталу 2009 р. у Польщі було створено найбільше робочих місць серед усіх 27 країн-членів ЄС. Так, за кількістю появи нових робочих місць Польща випереджає Великобританію (3,9 тис.), Словаччину (1,9 тис.) та Бельгію (1,8 тис.).

Найбільше нових робочих місць запропонувала фірма «PlazaCenres», а також «AliorBank». Натомість, на думку експертів, з огляду на кількість скорочених робочих місць Польща також займає п’яте місце серед країн-членів ЄС, нараховуючи 6,1 тис. ліквідованих робочих місць.

 

 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки