Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща. Фінанси та інвестиції (станом на 17.09.2009)  
Параметри: Інвестиції, Макроекономічні показники, Валюта, Економічні новини, Будівництво, IT та телекомунікації, Фінансові послуги

 

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща.
Фінанси та інвестиції (1- 17 вересня 2009 р.)

 
(Огляд польської преси)

 
Передбачається, що Польща отримає додаткові 500 млн. євро у вигляді нагороди за раціональне використання допомоги з Брюсселя
 
Міністерство регіонального розвитку РП прийняло рішення, яким чином розподілятиме резервні засоби серед регіонів Польщі.

Побутує думка, що претендентами на кошти ЄС повинні стати усі воєводства Польщі, а не лише найкраща п’ятірка. До кінця 2010 р. потрібно буде використати принаймні 20% фінансових ресурсів, які передбачені на 2007-2013 р.р., що й стане першим критерієм конкурсу для визначення частки розподілу фінансових ресурсів у регіонах. Найефективніший регіон отримає понад 54 млн. євро, а найменш ефективніший - понад 9,85 млн. євро.

У випадку, якщо у конкурсі братиме участь половина воєводств, то найкраще воєводство отримає 98 млн. євро.
 
 
Передбачається, що фінансові кошти ЄС будуть направлені на будівництво нових трубопроводів у Польщі
 
Газова фірма «GazSystem» підписала першу з угод про дофінансування з фонду ЄС будівництва нових трубопроводів. З цією метою до 2013 року фірма отримає 700 млн. злотих (240,5 млн. дол. США). Фінансові кошти надходитимуть із програми ЄС «Інфраструктура і навколишнє середовище» 2007-2013.

Йдеться, зокрема, про закінчення будівництва однієї із ділянок газопроводу «Вроцлавек – Гдиня», будівництво якого повинно бути закінчено наприкінці 2011 р., а також йдеться про будівництво трубопроводу «Щецін – Гданськ», основна мета якого полягає в обслуговуванні потреб газопорту в м. Свіноуйцє.   
 
 
Енергетичне підприємство «Enea» планують приватизувати
 
Працівники польського енергетичного підприємства «Enea» готуються до протестів у зв’язку із запланованим урядом РП процесом приватизації підприємства.

На сьогоднішній день, один із закордонних енергетичних концернів готовий заплатити за отримання контрольного пакету підприємства «Enea» близько 7 млрд злотих (2,44 млрд дол. США). Йдеться про німецьке підприємство «RWE».

Водночас, шведське підприємство «Vattenfall» вже володіє 18,7% акцій. Натомість, представники профспілок називають процес підготовки до трансакції «дешевим сезонним розпродажем».

 
Уряд РП планує перенести термін реалізації плану приватизації польських суднобудівельних заводів
 
За попередніми даними уряд РП планує перенести термін реалізації плану приватизації польських суднобудівельних заводів в Гдині і Щеціні, про що поінформував у листі Брюссель. На думку експертів, уряд РП вже не сподівається на фінансові ресурси від уряду Катару, який планував викупити польські суднобудівельні заводи. Аналітики вважають, що якщо Брюссель відмовить Польщі у продовженні терміну, то польські суднобудівельні заводи збанкрутують.
 
 
Найбільші польські телевізійні канали терплять збитки
 
За результатами досліджень проведених польською газетою «Жечпосполіта» прибутки трьох найбільших польських телевізійних каналів (TVN, Polsat, TVP) у 2009 р. зростуть лише на 1,2% (за результатами 2008 р. рівень прибутку підвищився на 5%, а у 2007 р. – на 16,4%).

На сьогодні свої дані про доходи оприлюднює лише канал TVP, який прогнозує, що у 2009 р. його доходи знизяться на 4,1% і становитимуть 1,9 млрд. злотих (0,66 млрд. дол. США). Водночас, телевізійне об’єднання матиме збитків на суму 78 млн. злотих (27,2 млн. дол. США).

На думку експертів, краще почуватимуться польські комерційні канали. За результатами попередніх експертних оцінок агенції «Reuter» прибутки каналу «TVN» зростуть на 13,4%, тобто 2,15 млрд. злотих (0,75 млрд. дол. США), але чистий прибуток знизиться на 18,1%, тобто до рівня 298 млн. злотих (101,0 млрд. дол. США).
 
 
Польський злотий поступово слабшає по відношенню до основних іноземних валют
 
На сьогоднішній день за 1 євро потрібно заплатити 4,24 злотих у порівнянні з 4,16 злотих на минулому тижні. Експерти переконані, що польській валюті допомогли прогнози Європейської Комісії щодо динаміки рівня ВВП РП.

Як вже згадувалось, Брюссель змінив думку щодо можливого економічного розвитку Польщі і замість рецесії сподівається у 2009 р. на приріст ВВП РП на рівні 1%. Натомість, на думку Міністерства фінансів РП, зниження вартості польського злотого був спричинений гіршою оцінкою інвесторами польського ринку. Інвестори мають певні застереження щодо стану державного бюджету РП з огляду на невтішні дані з минулого тижня стосовно сальдо поточного рахунку у розрахунках із закордоном.

Більшість економістів сподіваються, що у найближчому часі польський злотий не буде послаблюватись.


Послаблення польського злотого залежатиме від настрою на світових фінансових ринках
 
На думку експертів, послаблення польського злотого залежатиме від настрою на світових фінансових ринках, проте завдяки приватизаційній політиці польська валюта може навіть скористатись великою «дірою» в бюджеті 2010 р.

За словами економіста польського банку «PKOBP» дефіцит державного бюджету понад 50 млрд злотих (17,5 млрд дол. США) може стати негативною несподіванкою для польського ринку, тому першою реакцією може бути послаблення злотого. 
 
 
Прибутки польських банків знизились наполовину
 
Шість польських банків отримали від’ємні показники прибутку за підсумками першого півріччя 2009 р. у порівнянні з аналогічним періодом 2008 р. і лише десять банків можуть похвалитись своїми прибутками, які перевищують показники 2008 р.

Так, протягом першого півріччя 2009 р. польські банки заробили 4,3 млрд. злотих (15 млрд. дол. США), що становить наполовину менше, ніж в аналогічному періоді 2008 р.

Фінансова криза більше торкнулась комерційних банків, ніж кооперативних. Рівень доходів кооперативних банків знизився майже на 30% - з 488 млн. злотих до 360 млн. злотих (тобто з 171 млн. дол. США до 126 млн. дол. США). Рівень доходів комерційних банків становить 3,97 млрд. злотих (1,4 млрд. дол. США), з яких 3 млрд. злотих (1,05 млрд. дол. США) становить прибуток п’яти найбільших банків.  

 
Польща зайняла 74 місце у списку 141 країни щодо присутності в країні економічної свободи
 
За словами експерта Центру ім. Адама Сміта такий висновок базувався на основі даних 2007 р. У попередньому виданні такого роду звітності Польща займала 69 місце.

На сьогоднішній день за рівнем економічної свободи Польща знаходиться поруч з Румунією, Барбадосом і Болгарією.
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки