Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща. ВВП, державний бюджет (станом на 17.09.09)  
Параметри: Макроекономічні показники, Економічні новини, Енергоносії

 

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща.
ВВП, державний бюджет  (1- 17 вересня 2009 р.)
 
(Огляд польської преси)
 
 
За даними Головного статистичного управління РП у зв’язку із фінансовою кризою у другому кварталі приріст рівня ВВП РП склав 1,1%
 
Натомість, на думку Міністерства фінансів РП, такий показник приросту рівня ВВП РП непокоїть, оскільки уряд РП переживає проблему скорочення податкової бази РП.

Водночас, за результатами аналітичних оцінок польського банку «INGBank», у Республіці Польща сповільнюється динаміка рівня споживання. За результатами другого кварталу ц.р. рівень споживання в РП виявився лише на 1,9% вищим у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

За даними Головного статистичного управління РП, рівень роздрібного продажу РП підвищився у серпні на 6,9% у порівнянні з липнем ц.р., але на 5,7% у порівнянні з минулим роком. Натомість, на думку експертів Міністерства фінансів РП, існує мала ймовірність, щоб рівень дефіциту державного бюджету РП був на рівні 27,2 млрд. злотих (9,5 млрд. дол. США), проте остаточні висновки можна буде робити лише у четвертому кварталі ц.р.
 
 
За попередніми прогнозами уряду РП у 2010 р. приріст рівня ВВП РП становитиме 0,5%
 
Уряд РП планує закласти в рамках бюджету на 2010 р. більші фінансові кошти для вчителів (додатково 1,6 млрд. злотих, що становить 0,5 млрд. дол. США), а також на виплату пенсій (4,2 млрд. злотих, що становить 1,46 млрд. дол. США).

За словами радників Прем’єр-міністра РП Дональда Туска, такий фінансовий перерахунок видаткової частини державного бюджету РП на користь вчителів і пенсіонерів здійснюватиметься за рахунок скорочення витрат міністерств та відомств РП.
 
 
Передбачається, що через кілька днів МВФ скоригує дані про приріст ВВП РП у 2009-2010 р.р.
 
За словами Марка Алена, директора МВФ у Республіці Польща та прибалтійських країнах, нажаль відбудова польської економіки відбуватиметься повільно і на сьогодні експерти не бачать шансів на повернення Польщі до попередньої динаміки ВВП РП. На думку експертів МВФ, головною причиною в’ялого повернення Польщі до ефективного розвитку є зовнішні фактори, на які Польща не має впливу. Найбільшим викликом для польського уряду є направлення державних коштів у напрямку зниження рівня дефіциту, що, на думку експертів, є ключовим у відбудові польської економіки та збереженні вільного ринку, а також приєднанні Польщі до зони євро. Експерти МВФ також переконані, що великою підтримкою для уряду РП у боротьбі з економічною кризою була ефективна діяльність НБ РП. Водночас, експерти МВФ вірять, що Польща буде й надалі привабливою з точки зору надходження іноземних інвестицій.
 
 
Європейська Комісія підвищує прогнози щодо росту величини ВВП РП
 
Європейська Комісія підвищує прогнози щодо росту величини ВВП РП, а саме до рівня 1%.

Раніше Європейська Комісія прогнозувала, що польська економіка буде перебувати у стані регресу, а рівень ВВП РП знизиться до позначки 1,4%. На думку економістів, статистичні дані за перше півріччя ц.р. вказують на те, що можна буде сподіватись на додатні показники рівня ВВП РП. У наступних кварталах може бути гірше.

Європейська Комісія прогнозує, що у третьому кварталі 2009 р. після попереднього аналізу економічного розвитку Польщі рівень ВВП РП становить 0,1%, а у четвертому кварталі передбачатиметься стагнація.

Економісти також передбачають вищий рівень інфляції, який становитиме 3,8% у порівнянні до весняних прогнозів на рівні 2,6%. Натомість, Європейська Комісія переконує, що у країнах ЄС процес рецесії економічного розвитку вже завершений і найкраща економічна ситуація спостерігається, зокрема, у Польщі.
 
 
Уряд РП планує внести у 2010 р. певні зміни в систему оподаткування
 
Йдеться про оподаткування при користуванні службовими автомобілями, вищий рівень акцизного збору (на 2%) на цигарки, а також зміну принципів оподаткування закордонних інвестиційних фондів.

На сьогоднішній день уряд РП не підвищував рівня оподаткування в РП, натомість уряду РП потрібно буде позичити близько 180 млрд злотих (62,7 млрд дол. США) і додатково отримати від приватизації близько 25 млрд злотих (8,7 млрд дол. США).

Водночас, уряд РП не розраховує більше на виплату з доходів Національного банку РП. У проекті державного бюджету РП на 2010 р. закладено, що рівень ВВП РП збільшиться лише на 1,2% у порівнянні з 0,9% минулого року.
 
 
Уряд РП розробляє державний бюджет на 2010 р. з врахуваннях доходів від приватизації
 
На думку експертів, якщо уряду РП не вдасться отримати у 2010 р. від приватизації суму доходів у розмірі 30-35 млрд. злотих (10,5 – 12,2 млрд. дол. США), то Польщу чекають серйозні фінансові обмеження.

Аналітики прогнозують, що у випадку, якщо уряд РП не підвищуватиме рівня податків, то за умови 1% росту ВВП уряд РП не зможе розраховувати на вищі доходи, а тому за таких умов уряд РП змушений буде реалізувати план прискореної приватизації і знайти від продажу акцій підприємств додаткові 30-35 млрд. злотих (10,5 – 12,2 млрд. дол. США).

Існує загроза, що державний борг РП у наступному році буде перевищувати рівень 55% ВВП РП, тоді як допустимий рівень перевищення державного боргу в РП становить 55% ВВП. Водночас, в рамках державного бюджету РП на 2010 р. уряд РП закладає дефіцит державного бюджету на рівні 40 млрд. злотих (14,0 млрд. дол. США).
 
 
Державний бюджет Польщі може поповнитись додатковими коштами від приватизації, що врятує країну від зростаючого рівня державного боргу
 
За підсумками 2008 р. державний борг РП склав 44,8 % ВВП. За результатами 2009 р., за попередніми даними експертів, державний борг РП складатиме понад 50%.

На сьогоднішній день Державне казначейство РП декларує, що у 2009-2010 р.р. планує продати акції підприємств на суму 36,7 млрд. злотих (12,8 млрд. дол. США). Передбачається, що головним джерелом доходів повинні стати акції підприємств електроенергетичного сектора (йдеться, зокрема, про підприємство «Enea», сума акцій якого складає близько 7 млрд. злотих (2,4 млрд. дол. США); підприємства «Tauron» та «Energa» - сума акцій складає понад 20 млрд. злотих (7 млрд. дол. США).

За будь-яких умов, на думку економістів, уряд РП не повинен змінювати хід макроекономічної політики РП щодо рівня інфляції та приросту рівня ВВП.    

 
Доходи до державного бюджету РП у результаті сплати податків знову почали зростати
 
За даними Міністерства фінансів РП, доходи до державного бюджету РП у результаті сплати податків знову почали зростати. На думку економістів, збільшення надходжень відбулось завдяки підвищенню рівня внутрішнього попиту, який почав відживати.

Водночас, за даними Міністерства фінансів РП, до державного бюджету РП підвищився рівень надходжень з бюджету ЄС. Так, наприкінці серпня ц.р. до державного бюджету надійшли 13 млрд. злотихподатків (4,56 млрд. дол. США).

У результаті сплати акцизного збору до державного бюджету надійшло 4,5 млрд. злотих (1,57 млрд. дол. США), у результаті сплати податків від фізичних осіб – 3 млрд. злотих (1,05 млрд. дол. США), а також податків від юридичних осіб – 1,8 млрд. злотих (0,63 млрд. дол. США).

Загалом доходи до державного бюджету РП зросли на 23,3 млрд. злотих (8,17 млрд. дол. США) і сягнули рівня 183,3 млрд. злотих (64,3 млрд. дол. США).

За підсумками восьми місяців ц.р. у відношенні до запланованого річного рівня надходжень до державного бюджету РП у сумі 272,9 млрд. злотих (95,7 млрд. дол. США), виконано вже 67,2% від плану доходів.

У свою чергу, позитивним чинником для державного бюджету РП є знижена динаміка росту витрат державного бюджету. Так, за підсумками восьми місяців було витрачено майже 199 млрд. злотих (69,8 млрд. дол. США) з державного бюджету РП.
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки