Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Нідерланди
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Полтавська обласна державна адміністрація
«Структура сайту влаштовує, інформація доступна для зацікавлених користувачів, функціональні можливості сайту відповідають потребам»

Украинские нефтепродукты
Огляд економіки Нідерландів (2008 р.)  
Параметри: Макроекономічні показники, Економічні новини

 

Огляд економіки Нідерландів (2008)
 
 
Запропонований урядом проект бюджету Нідерландів на 2009 р., основні параметри якого були оприлюднені в ході тронної промови Королеви Нідерландів Беатрікс у вересні, головним чином має за мету збереження добробуту основних верств населення країни. У цьому контексті слід відзначити, що під час підготовки проекту бюджету країни на поточний рік негативні тенденції, спричинені світовою фінансово-економічною кризою, ще не набули загрозливих рис і практично не враховувалися в ході роботи над головним фінансовим документом країни.
 
Водночас, значна увага була приділена наданню сприяння підприємницькій діяльності як головному двигуну економічного зростання Нідерландів протягом останніх років. З цією метою бюджетом передбачено скасоване збільшення податку на ПДВ з 19 до 20%, вживаються заходи щодо сприяння малому та середньому підприємництву (застосування мінімальної ставки корпоративного податку (20%) на фоні збільшення мінімального рівня прибутку, який підлягає оподаткуванню з 40 до 250 тис. євро, доступ до системи мікрокредитування тощо). До бюджету на 2009 р. також закладене збільшення фінансування сфер освіти та охорони здоров’я. Опозиційні партії виступили з жорсткою критикою такого бюджету, зокрема його соціальної складової.
 
У другій половині 2008 року економіці Нідерландів не вдалося уникнути загальносвітових тенденцій, пов`язаних з кризою світових фінансових ринків, що призвело до погіршення соціально-економічної ситуації в країні та масштабних вливань грошових ресурсів у провідні європейські банки (“Фортіс”, ”АБН Амро”). Фінансово-економічна ситуація значно погіршилася, декілька крупних фінансових установ опинилися на межі банкрутства, обсяги промислового виробництва та будівництва знизилися, державний борг зріс на 29%. Згідно прогнозів експертів, економічне зростання у 2009 р. складатиме не 1,25%, як передбачалося у державному бюджеті на 2009 р., а -0,75%, інфляція загрожує перерости у дефляцію, очікується також збільшення рівня безробіття до 6,5% у 2010 р. Отже, фактично прогнози щодо макроекономічних показників, закладені у державному бюджеті на наступний рік, вже не відповідають дійсності. 
 
Серед коаліційних партій і досі тривають дебати щодо необхідності внесення змін до держбюджету на 2009 рік у зв’язку з очікуваною економічною рецесією у країні. Прем’єр-міністр Нідерландів вважає, що зміни до держбюджету мають бути внесені тільки якщо його дефіцит перевищуватиме 2%, та не виключив можливості скорочення витрат з деяких статей бюджету. Зі свого боку, Партія праці вимагає негайного внесення змін до держбюджету на 2009 рік та вважає, що скорочення бюджетних витрат не вирішить існуючих проблем. На думку голови Соціально-економічної ради Нідерландів (центральний дорадчий орган країни), уряд Нідерландів занадто повільно реагує на поглиблення рецесії у державі. Якщо протягом ближчих тижнів Кабінет Міністрів не вживатиме необхідних заходів, відбудеться значене посилення економічного спаду в Нідерландах.
 
Великі підприємства продовжують потерпати внаслідок світової фінансової кризи. Зокрема, втрати банка „ING” за 2008 рік становлять 0,4 млрд. євро. З метою стабілізації ситуації планується скоротити 7 тис. робочих місць, зменшивши таким чином витрати установи на 1 млрд. євро у 2009 році. Підприємство ”Філіпс” втратило за 4 квартал 2008 року 1,5 млрд. євро та планує скоротити 6 тис. робочих місць по всьому світу, зекономивши завдяки цьому 400 млн. євро до кінця 2009 року. Британсько-нідерландський концерн „Роял Датч Шелл” також постраждав внаслідок світової кредитної кризи, зокрема протягом останнього кварталу втрати підприємства становили 2,14 млрд. євро.
 
Водночас, варто відзначити ефективність заходів уряду Нідерландів щодо подолання фінансової кризи. Ситуацію у фінансовому секторі було стабілізовано завдяки своєчасній допомозі установам, які опинилися на межі банкрутства. Успішні заходи уряду Нідерландів в боротьбі з фінансовою кризою сприяли відновленню довіри виборців до діяльності коаліційного уряду Нідерландів. З метою подолання економічної кризи наразі розглядається можливість підвищення граничного пенсійного віку до 67 років (зараз 65 років) та відміну виплати іпотечного кредиту за рахунок зменшення податку на прибуток.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки