Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Македонія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Македонія (січень - вересень 2009 р.)  
Параметри: Макроекономічні показники, Економічні новини

 

Соціально-економічна ситуація в Республіці Македонія у січні - вересні 2009 року


Незважаючи на додаткові антикризові заходи з боку уряду Республіки Македонія (РМ) протягом січня – вересня ц.р. негативні тенденції в економіці країни збереглися.

Якщо протягом 2003-2006 років ВВП Македонії щорічно зростав в середньому на 4%, а в 2007-2008 роках на 5%, то на початку ц.р. зростання зупинилося і на кінець першого півріччя зафіксовано падіння ВВП на рівні -1,4% із можливим його зниженням до -2,9% на кінець поточного року.

За вісім місяців ц.р. обсяги промислового виробництва в РМ зменшилися на 12,8%. Із 24 галузей промисловості РМ падіння зафіксовано у 19. По відношенню до відповідного періоду минулого року найбільше падіння зафіксовано у виробництві електроприладів - 60,5%, машин та обладнання – 42,5 %, чорних металів – 39,2 %.

На кінець першого півріччя брак бюджетного фінансування становив суму еквівалентну 600,0 млн. євро, що в 3,5 рази перевищує цьогорічний бюджетний дефіцит РМ. Для його покриття на початку липня ц.р. здійснено емісію єврооблігацій на суму 175,0 млн. євро під 9,875% з терміном погашення у січні 2013 року.

Зменшення сукупних податкових надходжень до бюджету Республіки Македонія на 30 %, а ПДВ на 40,0% спричинило його перегляд. За його результатами дохідну (2,3 млрд. євро) та видаткову (2,4 млрд. євро) частини скорочено на 3,2 % при збереженні дефіциту бюджету на рівні 2,8% ВВП. Зменшено видатки на зарплату в сфері державного управління на 3%, видатки на відрядження на 50%, капітальні видатки на 18 %. Обсяги пенсій та інших соціальних виплат залишено без змін. При цьому передбачено нові видатки щодо придбання 2-ох протипожежних літаків (5,9 млн. євро), 6 пожежних машин (1,0 млн. євро), а також на придбання ліків та вакцин проти нового вірусу грипу. Дефіцит бюджету (0,2 млрд. євро) планується покрити за рахунок випуску Єврооблігацій та зовнішніх запозичень. У липні ц.р. уряд РМ підписав угоду з Міжнародним валютним фондом про позику 25 млн. дол. США для покращання фінансових можливостей місцевих органів влади. 

Сукупні валютні резерви РМ на початок червня 2009 року становили 1540,7 млн. дол. США і у порівнянні з кінцем 2008 року зменшилися на 21,9 % .

У звітному періоді в РМ здійснювали свою діяльність понад 63,0 тис. фірм, що становить 52,8% від усіх внесених до державного реєстру (119,7 тис.). Найбільшою кількістю діючих фірм відзначаються сфери охорони здоров’я (77,4%), державного адміністрування, оборони та соціального захисту (73,9%), готельного та ресторанного господарства (46,4 %). При цьому зниження зовнішнього та внутрішнього попиту на македонські товари призводить до значних збитків підприємств.

Так, найбільше металургійне підприємство «Макстіл» у першому півріччі ц.р. зазнало збитків на суму еквівалентну 2,2 млн. дол. США, коли за той же період минулого року прибуток підприємства становив 1,5 млн. дол. США. Збитки однієї з найбільших сільськогосподарських компаній «Пелагонія Бітола» сягнули 1,5 млн. дол. США, тоді як за підсумками першого півріччя 2008 року компанія отримала майже 1,0 млн. дол. США прибутку. Разом з цим, за офіційною інформацією антикризовими заходами уряду скористалися 27,1 % македонських фірм на суму еквівалентну 330,0 млн. євро.

Разом з цим за рейтингом Світового банку Doing Business (ведення бізнесу) у 2009 році серед 183 держав Македонія посіла 32 місце у порівнянні з 69-ою позицією минулого року. Це є найвищим показником серед балканських країн.

Кількість офіційно зареєстрованих безробітних у першому півріччі склала 347,6 тис. осіб або 34,8%, що на 2,1 % менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. При цьому біля 150,0 тис. осіб зайняті у «тіньовому секторі» економіки, де створюється до 50,0% ВВП. Тому рівень реального безробіття в РМ не перевищує 15,0 %. Одне домогосподарство витрачає в середньому 23,0 % своїх доходів на придбання товарів і послуг, що вироблені в «тіньовому» секторі економіки. Насамперед це свіжі овочі та фрукти; ремонт та обслуговування автомобілів; освітні послуги; ремонт та утримання житла; заготівля дров для опалення; ремонт комп’ютерної та офісної техніки; послуги з прибирання житла та офісів.

З початку 2009 року в РМ запроваджено реформу оплати праці, суть якої полягає у неможливості виплати власне зарплати без сплати до бюджету всіх нарахувань на неї (від 33 до 39%). Середня зарплата у липні ц.р. склала 19,8 тис. денарів. У порівнянні з відповідним періодом минулого року зарплати найбільше зросли у сфері охорони здоров’я та соціальної роботи – на 48,8 %, постачання електроенергії, газу та води – 46,5%, освіті – 35,8 %. Вартість споживчого кошика для домогосподарства з 4 осіб становила близько 12,0 тис. денарів. Середньорічний індекс споживчих цін становив 106,7%. Найбільше зростання вартості товарів і послуг зафіксовано у будівництві – 9,2%, торгівлі – 7,7%, лісовому господарстві – 7,2%; у гірничій, обробній промисловості та енергетиці – 6,6%.

Середній рівень інфляції у першому півріччі ц.р. становив 0,1%. А в серпні ц.р. зафіксовано дефляцію на рівні – 0,3 %.

За даними Євростат Македонія є найдешевшою європейською країною з рівнем цін на 53,0% нижчим ніж в середньому в Європейському Союзі. Разом з цим офіційні доходи майже 35,0% населення РМ не перевищують 3,2 тис. денарів на 1 особу у місяць, що є межею бідності в країні.


 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
PR та реклама Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки