Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Казахстан
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Щодо зовнішньоекономічних подій в Республіці Казахстан (1 квартал 2010 р.)  
Параметри: Економічні новини

Русскоязычный заголовок: Относительно внешнеэкономических событий в Республике Казахстан (1 квартал 2010 г.)

Щодо зовнішньоекономічних подій в Республіці Казахстан (1 квартал 2010 р.)
 
7 січня. Казахстан знизив квоту на залучення іноземної робочої сили до 0,75% від економічно активного населення.
 
17-19 січня. В Ель-Кувейті відбулося 2-е засідання міжурядової казахстансько-кувейтської комісії з торговельно-економічного та науково-технічного співпробітництва.
 
7-11 лютого. Казахстанські бізнесмени взяли участь у бізнес-форумі, який відбувся у Парижі (Франція). Основними темами обговорення на форумі стали розвиток співпраці в сферах енергетики, сільського господарства, переробки, упаковки продуктів харчування, текстильної галузі й ін.
 
11 січня. Відповідно до майстер-плану, розробленого Міністерством сільського господарства РК, до 2014 року в рамках розвитку птахівництва в Казахстані планується 72% внутрішньої потреби забезпечити за рахунок власного виробництва. Для досягнення поставлених цілей в рамках програми з форсованого індустріально-інноваційного розвитку країни планується будівництво 5 нових птицефабрик, заводу по виробництву преміксів і концентратів, створення наукового центру птахівництва для розробки прикладних рішень в області технологій вирощування птаха. У 2008 році імпорт продукції птахівництва склав 67 % внутрішнього споживання.
 
12 січня. У Казахстані протягом майбутніх п'яти років на модернізацію і розвиток житлово-комунального господарства буде направлено 2 млрд. дол. США, повідомив голова Агентства у справах будівництва і ЖКГ С.Нокін. «Основна їх частина буде направлена на реконструкцію і ремонт інженерних мереж», - уточнив він.
 
14 січня. В Астане відбудбувся семінар, присвячений перспективам розвитку проектів в області вітроенергетики з участю представників України, повідомила прес-служба ПРООН в РК. У ході семінару слухачі ознайомились із нормативно-правовою базою і державною політикою України в області підтримки використання відновлюваних джерел енергії. Крім того, були розглянуті конкретні проекти по ефективному використанню енергії вітру.
 
22 січня. Президент РК Н.Назарбаєв заявив, що Казахстан у своєму подальшому розвитку враховуватиме досвід Фінляндії та відійде від досвіду Південно-Східної Азії. За його словами, у Фінляндії Казахстан повинен навчитися "високим стандартам освіти, конкуренції при виділенні коштів на наукові розробки, національній інфраструктурі майбутнього, об'єднанню зусиль науки і бізнесу.
 
26 січня. Основними напрямами економічної політики на 2010 рік в Казахстані стануть підтримка макроекономічної стабільності і закріплення позитивних тенденцій в економіці, а також створення сприятливих умов для посткризового розвитку і забезпечення подальшого стійкого економічного зростання, йдеться у спільній заяві Уряду, Нацбанку і Агентства фіннадзору (АФН). Зростання ВВП Казахстану в 2010 році прогнозується на рівні 1,5-2%. Очікується також повільне відновлення споживацького попиту, зниження темпів зростання в сільському господарстві, стабільність на ринку праці за рахунок продовження реалізації «Дорожньої карти» і реалізація інвестпроектів в рамках Карти індустріалізації.
 
26 січня. У рамках візиту до Брюсселя діючий голова Організації по безпеці і співпраці в Європі (ОБСЄ), Державний секретар - міністр закордонних справ Казахстану Канат Саудабаєв зустрівся з Президентом європейського інвестиційного банку (ЄІБ) П.Майштадтом. У ході переговорів були обговорені перспективи інвестиційної співпраці, зокрема потенціал в нафтогазовій сфері, сільському господарстві, а також у зв'язку з реалізацією програми індустріалізації Казахстану і диверсифікації економіки РК. На зустрічі наголошувалося, що в РК існує сприятливий інвестиційний клімат, про що свідчить те, що 80% іноземних інвестицій, що поступили в регіон Центральної Азії, направлені саме в РК.
 
27 січня. Казахстану необхідне найшвидше надання статусу країни з ринковою економікою. Про це заявила Верховний представник Євросоюзу (ЄС) по закордонних справах і політиці безпеки Кетрін Ештон на зустрічі з діючим головою ОБСЄ, Державним секретарем - міністром закордонних справ Казахстану Канатом Саудабаєвим в Брюсселі. На зустрічі були обговорені стан і перспективи політичної і торговельно-економічної співпраці між Казахстаном і ЄС.
 
28 січня. ВАТ "Турбоатом" переміг у тендері на постачання устаткування для блоку N4 казахстанської ТЕС "Аксу". Техніко-комерційну пропозицію підприємства було прийнято замовником і визнано кращою. На ТЕС передбачається заміна агрегату К-300-240 на турбіну нового покоління К-325 з підвищенням потужності на 25 МВт.
 
29 січня. Керівництво Національного банку Казахстану вважає більш вірогідним зміцнення тенге до долара, ніж його ослаблення в 2010 році.
 
30 січня. У 2010 році очікується введення в експлуатацію 23 нових об'єктів на загальну суму 327 млрд. тенге із створенням 9 700 робочих місць, у тому числі до 1 липня буде запущено 12, з них ключових - 5. Про це заявив міністр індустрії і торгівлі РК Асет Ісекешев. Серед ключових він відзначив металургійний завод Костанайськой області, завод по виробництву сталевих панелей і радіаторів в Карагандинській області.
 
30 січня. Прем'єр РК доручив Міністерству індустрії і торгівлі спільно з Мінекономіки розробити чотири бюджетні програми для підтримки форсованої індустріалізації: для розвитку підприємництва в регіонах «Дорожня карта бізнесу-2020», для стимулювання несировинного експорту «Експортер-2020», для технологічної модернізації і підвищення продуктивності економіки «Лізинг-2020», для залучення крупних інвесторів і транснаціональних компаній «Інвестиції-2020».
 
30 січня. Прем'єр-міністр РК Карим Масимов доручив розробити комплекс заходів щодо скорочення адміністративних бар'єрів, зниження вартості ведення бізнесу. Кінцевою метою повинно стати скорочення до 2011 року на 30% операційних витрат бізнесу, пов'язаних з реєстрацією, а до 2015 року - ще на 30%.
 
1 лютого. Глава РК Н.Назарбаєв підписав Указ "Про Стратегічний план розвитку Республіки Казахстан до 2020 року", яким визначені ключові напрями і стратегічні цілі наступного десятиріччя розвитку країни. Зусилля держави будуть сконцентровані на п'яти ключових напрямах:
  • підготовка до посткризового розвитку
  • прискорена диверсифікація економіки
  • інвестиції в майбутнє
  • послуги для громадян
  • забезпечення міжнаціональної згоди, безпеки, стабільності міжнародних відносин
У рамках підготовки Казахстану до посткризового розвитку передбачається реалізація комплексу заходів щодо поліпшення ділового клімату, забезпечення стійкості фінансової системи і формування надійного правового середовища, які дозволять створити основу для майбутнього якісного зростання.
 
3 лютого. Німецький бізнес зацікавлений в інвестиціях в казахстанську економіку. Про це, на зустрічі з міністром економіки і бюджетного планування РК Б.Султановим сказала державний міністр закордонних справ ФРН, депутат Бундестагу Корнелія Піпер.
 
5 лютого. В Астане відбувся казахстансько-норвезький бізнес-форум «Співпраця між Казахстаном і Норвегією в області енергетики», який вітальним словом відкрив наслідний принц Королівства Норвегії Хокон Магнус. У своїй промові Принц підкреслив важливість зміцнення співпраці між Казахстаном і Норвегією, відзначивши, що в енергетичній галузі, особливо в нафтогазовому секторі, є великий нереалізований потенціал. Представляє інтерес також співпраця в сферах туризму і водного транспорту, інших галузях.
 
8 лютого. Реструктуризація боргів БТА банку буде завершена у другій половині 2010 року, по Альянс Банку цей процес практично завершений. Про це повідомив голова правління АТ ФНБ «Самрук Казина» Кайрат Келімбетов, відповідаючи на питання представників французьких бізнес-кіл у ході 2-го засідання казахстансько-французької ділової ради в Астане.
 
9 лютого. АТ "КазТрансОйл", що поставляло казахстанську нафту до Східної Європи через Україну по південній гілці нафтопроводу "Дружба", переорієнтує свої поставки до Європи через Польщу. «ВАТ "Укртранснафта" з 26 січня 2010 року розірвала договір про транспортуванню нафти Казахстану через Україну.
 
12 лютого. Повернення ПДВ стало великою проблемою для казахстанських експортерів муки. Про це заявив віце-президент Союзу зернопереробників РК В.Лагода. «Повернення ПДВ для нас стало зараз великою проблемою, якщо в Росії повернення ПДВ відбувається протягом 183 днів, то у нас багато підприємств більше року не отримують ПДВ», - сказав В.Лагода. «багато підприємств залишилися без оборотних коштів. У нас немає коштів для того, щоб привезти зерно і продовжувати далі виробництво муки», - додав В.Лагода.
 
16 лютого. В Алмати відбувся інвестиційно-торговий форум «Казахстан-Німеччина: відкрий свій бізнес в серці Центральної Азії». У рамках форуму пройшло обговорення державної політики Казахстану по стимулюванню розвитку міжнародних торгових відносин, умов ведення бізнесу в країні, а також подальшої перспективи розвитку співпраці між Німеччиною і Казахстаном.
 
18 лютого. Казахстан планує до 2020 року побудувати 1,4 тисяч кілометрів нових залізниць, що дозволить подвоїти об'єм транзитних перевезень в країні, повідомила прес-служба Міністерства транспорту і комунікацій РК.
 
23 лютого. Програма з форсованого індустріально-інноваційного розвитку Казахстану на 2010-2014 роки схвалена урядом Казахстан. Згідно цільових індикаторів програми до 2014 року РК повинна досягти наступних результатів: зростання ВВП на 50% від рівня 2008 року, підвищення продуктивності праці на 50% в оброблювальному секторі, на 100% - в окремих секторах економіки. Крім того, програма припускає доведення до цього ж терміну частки несировинного експорту до 40% від загального експорту, зниження енергоємності ВВП на 10% від рівня 2008 року і збільшення до 10% частки інноваційних підприємств від числа діючих.
 
24 лютого. Китай став одним з найбільших інвесторів в економіку Казахстану із сукупним об'ємом інвестицій більше 8,4 мільярдів доларів США. Про це повідомив Державний секретар - міністр закордонних справ РК Канат Саудабаєв у своєму виступі в Академії суспільних наук КНР. Разом з тим глава МЗС РК відзначив, що з 1992 року об'єм двосторонньої торгівлі між Казахстаном і Китаєм збільшився більш ніж в 25 разів, досягнувши в 2008 році рекордної відмітки у 17,5 млрд. доларів США.
 
2 березня. Астана і Бухарест підписали ряд угод у рамках державного візиту президента Румунії Траяна Бесеску до Казахстану. Сторони підписали міжурядові угоди про економічне співробітництво; про заохочення і взаємний захист інвестицій; про співпрацю в області туризму. Крім того, підписана угода про співпрацю між міністерством юстиції Казахстану і міністерством юстиції і цивільних свобод Румунії, а також меморандум про взаєморозуміння між Агентством статистики РК і Національним статистичним інститутом Румунії про співпрацю в області статистики.
 
9 березня. У Будапешті відбулося друге засідання казахстансько-угорської міжурядової комісії з економічного співробітництва. Відповідно до порядку денного було розглянуто широкий спектр пріоритетних питань: вдосконалення нормативно-правової бази двосторонньої співпраці, індустріально-інноваційна і наукова взаємодія, а також в робота області охорони здоров'я, у тому числі фармацевтики, у сфері енергетики; партнерство в галузях сільського господарства, транспорту, освіти, туризму і спорту, розвиток малого і середнього бізнесу.
 
9 березня. Введено у дію закон Республіки Казахстан "Про протидію легалізації (відмиванню) грошей, одержаних незаконним шляхом, і фінансуванню тероризму". З 9 березня 2010 року банки, біржі, страхові організації, накопичувальні пенсійні фонди, а також інші суб'єкти фінансового моніторингу надаватимуть інформацію про підозрілі операції у Комітет із фінансового моніторингу. Комітет, відповідно до закону, здійснює збір, обробку інформації про операції з грошима і (або) іншим майном, що підлягають фінансовому моніторингу, і у разі виявлення ознак легалізації (відмивання) доходів, одержаних незаконним шляхом, і фінансування тероризму, передає інформацію до правоохоронних органів.
 
15 березня. Міністерство індустрії і нових технологій (МІНТ) РК посилюватиме діяльність спеціального комітету по роботі з інвесторами. Про це заявив віце-прем'єр - міністр індустрії і нових технологій Асет Ісекешев. «З  метою розширення залучення інвестицій ми вестимемо індивідуальні переговори з кожним потенційним інвестором. У Міністерстві індустрії і нових технологій відбувається посилення спеціального комітету із роботи з інвесторами, який буде для інвестора оперативним партнером, помічником і консультантом», - сказав міністр.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Бельгія Білорусь Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Китай Кувейт Литва Ліван Лівія Македонія Марокко Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мультігалузевий захід Населення Нетарифне регулювання Страхування Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки