Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Казахстан
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Щодо зовнішньоекономічних подій в Республіці Казахстан (3 квартал 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, Митно-тарифне регулювання, ЗЕД, Економічне співробітництво, Економічні новини

Бюлетень щодо зовнішньоекономічних подійв РК у III кварталі 2009 року

 
27 червня. Обмеження економічного характеру щодо ввезення та вивозу товарів у рамках Митного союзу Казахстану, Росії і Білорусі здійснюватись не будуть, заявив віце-міністр фінансів Республіки Казахстан Аліхан Смаїлов. "Вже на даний момент між сторонами досягнута домовленість про те, що обмеження економічного характеру щодо ввезення і вивозу товарів здійснюватись не будуть, за винятком захисних, компенсаторних, компенсаційних та антидемпінгових заходів. Не буде і тих контрольних органів на кордоні, які б перешкоджали ввезенню і вивозу продукції через державний кордон", - завірив Смаїлов. "До 1 липня 2011 року всі узгоджені види державного контролю будуть перенесені на зовнішній периметр Митного союзу, за винятком прикордонного контролю", - уточнив він.
 
27 червня. Казахстан приєднався до Міжнародної конвенції про гармонізацію і спрощення митних процедур (переглянута Кіотська конвенція). Керівник митної служби РК вручив генсеку Всесвітньої митної організації документ про приєднання РК до Міжнародної конвенції про гармонізацію і спрощення митних процедур. Казахстан став 60-ю договірною стороною Конвенції, яка передбачає запровадження світових стандартів в області спрощення процедур митного контролю.
 
18 липня. Президент Казахстану висловив упевненість, що Митний союз, що створюється Казахстаном, Білоруссю і Росією, працюватиме з 1 січня 2010 року. Про це Назарбаєв заявив у Москві в ході зустрічі з Президентом РФ Медвєдєвим. «Ми упевнені, що з 1 січня 2010 року Митний союз працюватиме. Я вважаю, що це буде серйозний крок до інтеграції. Я також переконаний, що Митний союз зацікавить інші держави - члени СНД», - додав Президент РК.
 
11 серпня. Транзитний потенціал Казахстану використовується лише на рівні 15 відсотків. Про це в Астані в ході «круглого столу» на тему «Нефізичні бар'єри. Проблеми і шляхи вирішення. Забезпечення безпеки транспортних перевезень» повідомив президент ТОО «НДІ транспорту і комунікацій» Мурат Бекмагамбетов. Він відзначив, що «сьогодні створені певні потенційні можливості участі Казахстану в забезпеченні потреб руху товару на евроазійському континенті. Якщо у період максимальних перевезень в 1989 році основні магістралі, що забезпечували пропуск транзитних потоків, працювали майже з граничним завантаженням, пропускаючи більше 100 млн. тонн транзитних вантажів на рік, то нинішній об'єм транзиту в 15,5 млн. тонн дозволяє оцінити сучасне використання транзитного потенціалу Казахстану на рівні 15 відсотків». Захід був організований Міністерством транспорту і комунікацій РК спільно з Центром ОБСЄ та Проектом європейської комісії «Міжнародна мережа логістичних центрів для країн Центральної Азії» (МПК ТРАСЕКА).
 
12 серпня. Постановою Уряду Республіки Казахстан від 6 серпня 2009 року №1203 затверджений перелік інститутів інноваційного розвитку:
 
  • АТ «Національний інноваційний фонд»
  • АТ «Фонд науки»
  • АТ «Центр інжинірингу і трансферту технологій»
  • АТ «КазАгроІнновація»
18 серпня. На засіданні Уряду РК Прем'єр-міністр Масимов дав доручення підготувати рекомендації щодо залучення фінансових коштів іноземних компаній, які працюють в Казахстані, до казахстанських банків. Прем'єр відзначив, що окрім збільшення казахстанського вмісту у закупівлях іноземних компаній, що працюють в республіці, необхідно встановити вимогу щодо кількості фінансових ресурсів, які ці компанії повинні тримати в казахстанських банках. Агентство РК з фінансового нагляду та Національний банк повинні розробити відповідні рекомендації. У цій роботі також повинні взяти участь казахстанські представники в радах директорів провідних іноземних компаній.
 
18 серпня. Міністерство індустрії і торгівлі РК активізує роботу щодо просуванню інвестиційних можливостей Казахстану і залучення іноземних інвесторів під пріоритетні інвестпроекти. «За перший квартал 2009 року до Казахстану залучено 3,3 млрд. доларів США прямих іноземних інвестицій, що на 24% менше ніж за аналогічний період минулого року. Даний факт пояснюється зниженням активності на світових ринках капіталу і загальносвітовою тенденцією спаду прямих іноземних інвестицій», - сказав міністр індустрії та торгівлі Ісєкєшев. Разом з тим він відзначив, що в умовах світової фінансової кризи залучення прямих іноземних інвестицій стає першочерговою задачею і основним джерелом фінансування форсованого індустріально інноваційного розвитку країни.
 
07 вересня. Прем'єр-міністр Республіки Казахстан Карим Масимов підписав постанову Уряду РК про введення тимчасової заборони на вивіз бензину і дизельного палива з території Казахстану. Постанова прийнята у цілях стабілізації внутрішнього ринку нафтопродуктів. Згідно документу, вивіз бензину заборонений до 1 січня 2010 року. Дизельне паливо, окрім пічного побутового палива, заборонено вивозити на строк до 1 листопаду 2009 року.
 
10 вересня. У ході робочого візиту в Актобе Президент РК взяв участь в церемонії початку будівництва транзитного коридору «Західна Європа - Західний Китай». Одночасно на різних ділянках дороги в Казахстані працюватимуть 25 тисяч чоловік, а коли будівництво повністю запрацює - 50 тис. осіб. Дорога проходитиме по 5 областям республіки. Це дасть роботу місцевому населенню, підвищить рівень економіки країни.На завершення Президент РК відзначив, що оголошує цей проект всенародним будівництвом.
 
11сентября.В Оренбурзі відбулася двостороння зустріч президентів РК та РФ в рамках Форуму прикордонної співпраці. У ході форуму підписані угоди між урядами РК і РФ: про будівництво і подальшу експлуатацію 3-го енергоблоку Екібастузької ГРЕС-2; про розробку і реалізацію програм спільних робіт в області військово-технічної співпраці; про співпрацю в області здійснення спільного контролю на казахстансько-російській державному кордоні.
 
17 вересня. У Міністерстві індустрії і торгівлі РК відбулися консультації з приводу відміни тимчасового мита на ввезення в РК кондитерської продукції. У консультаціях прийняли участь експерти з України, Росії і Євросоюзу.
 
21 вересня. В Алмати відбувся «круглий стіл» на тему «Казахстан і ЄврАзЕС: перспективи створення Митного союзу». Митний союз створить передумови для відкриття спільних підприємств Казахстану, Росії і Білорусі, сказала віце-міністр індустрії і торгівлі РК Айтжанова. За її словами, створення Єдиної митної території з внутрішнім ринком близько 180 млн. людей є найважливішим чинником і для залучення іноземних інвестицій, розміщення виробництв на території Митного союзу. «Митний союз створить передумови для відкриття спільних підприємств Казахстану, Росії і Білорусі за рахунок розширення ринків збуту товарів. Таким чином, це стимулюватиме взаємні інвестиції між нашими країнами», - відзначила віце-міністр. «Формування Митного союзу припускає встановлення уніфікованого порядку митного регулювання, тобто єдині правила декларування товарів і сплати митних платежів, єдині митні режими, вжиття єдиних правил визначення митної вартості і країни походження товарів. Все це створить передумови для об'єднання митних територій сторін в єдину митну територію, тобто між країнами Митного союзу буде відмінний митний контроль на внутрішніх митних кордонах, що зробить пересування товарів між країнами Митного союзу практично вільним», - сказала віце-міністр.
 
22 вересня. У 2010 році Казахстану необхідно зосередити увагу на спрощенні умов міжнародної торгівлі і спрощенні видачі дозволу на будівництво, вважає постійний представник Всесвітнього банку в Казахстані Сергій Шаталов. «Всі уряди за минулий рік вжили серйозних заходів щодо реформи свого підприємницького середовища. І в цьому значенні особливо відрадно, що Казахстан рушив вперед», - сказав Шаталов, кажучи в цілому про рейтинг ВБ «Doing Business-2010». Він також відзначив, що є приклади, коли деякі країни не зробили нічого для поліпшення бізнес-клімату і «відкаталися у самий кінець таблиці (рейтингу)». «Напевно, найважливішими сферами, де Казахстану на майбутній рік можна зосередити увагу, є: спрощення умов міжнародної торгівлі, полегшення трансграничної торгівлі і радикальне спрощення дозволів на ведення будівництва», - відзначив представник ВБ. За його словами, Казахстан може стати лідером у проведенні реформ. «Минулий рік засвідчив, що у республіки є для цього всі підстави», - додав він. По рейтингу ВБ «Doing Business-2010» Казахстан піднявся з 70 на 63 місце. Цей показник досягнутий в основному завдяки трьом показникам: «отримання дозволу на будівництво» - зростання на 34 пункти, «оподаткування» - на 9 пунктів, «забезпечення виконання контрактів» - на 3.
 
24 вересня. В Алмати відбувся Інвестиційний форум «Митний союз - Інтеграційний прорив ЕврАзЕС». Учасники форуму розглянули питання, пов'язані з формуванням договірно-правової бази Митного союзу в рамках ЄврАзЕС, митного адміністрування і регулювання та обговорили можливості введення взаєморозрахунків в національних валютах, особливості залучення іноземних інвестицій, умови переходу економік країн ЄврАзЕС на інноваційний шлях розвитку. В рамках форуму відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між «Євразійською діловою порадою» і Євразійським банком розвитку. За підсумками роботи прийнята резолюція, в якій відображені рекомендації щодо розвитку і зміцнення ділової співпраці країн ЄврАзЕС в сучасних умовах.
 
25 вересня. Відбулося чергове засідання Комісії МС в рамках якого були схвалені ключові документи створення МС, а саме: митний кодекс союзу, єдиний митний тариф та пакет угод, пов'язаний з диференційованим тарифним регулюванням і застосуванням заходів контролю - санітарного, технічного худе. У листопаді ц.р. на самміті Президентів країн ЄврАзЕС зазначені документи планується погодити остаточно, а в грудні ц.р. на засіданні глав урядів країн ЄврАзЕС будуть розглянуті та підписати документи відповідно до яких Комісія МСрегулюватиме зовнішньоторговельну діяльність у частині митного регулювання, нетарифних заходів, вести митну статистику і забезпечувати функціонування єдиного митного простору.
 
30 вересня. Казахстан домовився з комісією Митного союзу Євразійського економічного співтовариства про перехідний період на введення ряду нових митних зборів у рамках Митного союзу, повідомив Віце-прем'єр РК Умірзак Шукєєв. «По 400 позиціям казахстанська сторона запитала різні перехідні періоди, це пов'язано з фармацевтичною продукцією, з виробами і сировиною для нафтохімії, з рядом позицій по сільгосппродукції», - відзначив він. За його словами, Росія та Білорусь погодилися по всіх позиціях, окрім комбайнів та тракторів - це близько 20 позицій. «Росія і Білорусь встали намертво з цього питання. Разом з цим, ми домовилися про те, що на комбайни і трактори мита піднімуться з 0% до 20%. Але це не стосується операцій пов'язаних з фінансовим лізингом. Тобто КазАгрофінанс по лізингу завозитиме цю техніку за нульовим митом. Загалом, ми вважаємо, що у принципі це прийнятне для нас рішення», - пояснив віце-прем'єр. Також Шукєєв нагадав, що проект Митного кодексу Митного союзу Казахстану, Росії і Білорусі практично повністю узгоджений, залишилася єдина лінгвістична експертиза і, можна сказати, він на 100% готовий.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мультігалузевий захід Населення Нетарифне регулювання Страхування Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки