Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Казахстан
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Запорізька обласна державна адміністрація
«Структура та можливості створеного Вами інформаційного порталу, на наш погляд, цілком відповідають завданням державної політики з розвитку експорту та будуть корисні як підприємствам, так і фізичним особам»

Украинские нефтепродукты
Щодо зовнішньоекономічних подій в Республіці Казахстан (квітень-червень 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, Захист внутрішнього ринку, Митно-тарифне регулювання, Законодавство у сфері ЗЕД, ЗЕД, Економічне співробітництво, Економічні новини, Транспорт, Туризм

Щодо зовнішньоекономічних подій в Республіці Казахстан (квітень-червень 2009 р.)

 
10 квітня
 
З метою обмеження ввезення на територію республіки старих автомобілів і вирішення екологічної проблеми, а також розвитку місцевого автомобілебудування Міністерство індустрії і торгівлі спільно із зацікавленими державними органами розглядає питання щодо підвищення до російського рівня митних зборів на імпорт легкових автомобілів.

Передбачається диференціація ставок митних зборів залежно від об'єму двигуна транспортних засобів і від року випуску автомобіля. Так, максимальні ставки мита передбачається встановити на імпорт старих автомобілів (із терміном експлуатації понад 7 років), а мінімальні - на імпорт автомобілів з терміном експлуатації менше 3-х років. Зокрема, планується підвищити ставку митних зборів на імпорт легкових автомобілів: з терміном експлуатації понад 7 роки - на рівні від 1,4 євро за 1 кубічний сантиметр; з терміном експлуатації від 3 до 7 років в розмірі 25%, але не менше 0,45 - 1,0 євро за 1 кубічний сантиметр; нових автомобілів (до 3 років) у розмірі 25%, але не менше 1,0 - 2,35 євро за 1 кубічний сантиметр (залежно від об'єму двигуна).

На даний час імпорт легкових автомобілів оподатковується комбінованим митом у розмірі 10%, але не менше 0,1 євро за 1 кубічний сантиметр об'єму двигуна, виключаючи автомобілі, спеціально призначені для медичних цілей, які ввозяться по нульовій ставці митного збору. Імпорт автомобілів старше 10 років здійснюється по ставці 15%.
 
 
13 квітня
 
На казахстансько-китайському кордоні почали працювати перші п'ять електронних пунктів пропуску. Робота цих пунктів засвідчила істотне зменшення впливу людського чинника на процедури митного оформлення й контролю. Центр оперативного управління Митного комітету РК дозволяє у режимі реального часу контролювати всі процеси, що відбуваються на митних пунктах.
 
8 травня.
В Алмати відбулася презентація Королівства Данія. Захід організований датською компанією Viewpoint travel Scandinavia, яка більше 20 років працює в туристичному бізнесі і пропонує повне управління турпоїздками. На презентацію були запрошені представники казахстанських туристичних агентств. За словами торгового представника Данії Томсена, сьогодні Данія - процвітаюча країна, де на високому рівні сільське господарство, сфери соціального обслуговування, архітектури, навколишнього середовища й енергетики. «По всіх цих галузях нам є що запропонувати і показати казахстанським бізнесменам.

Зокрема, Данія є світовим лідером в області енергозберігаючих технологій. За останні 30 років наша економіка виросла у три рази, але з тих пір ми не використовуємо більше енергії», - сказав він.
 
 
14 травня
 
У Єревані відбулося третє засідання казахстансько-вірменської комісії з торговельно-економічної співпраці. Сторони обговорили можливості поглиблення двосторонньої співпраці щодо підтримки приватного підприємництва, малого і середнього бізнесу, в області сільського господарства, транспорту і зв'язку, будівництва, охорони здоров'я й інших галузях.

Пріоритетним був визнаний розвиток співпраці між Парком інформаційних технологій «Алатау» в Алмати і Гюмрійськім технопарком. За підсумками роботи Комісії були підписані відповідний Протокол засідання і Угода про співпрацю між Міністерством сільського господарства Республіки Казахстан і Міністерством сільського господарства Республіки Вірменія.
 
 
18 травня
 
У Каїрі відбулося третє засідання казахстансько-єгипетської ділової ради (КЕДР) у якій з казахстанського боку взяли участь представники 10 компаній на чолі із заступником голови Торговельно-промислової палати (ТПП) Іхсаном, з єгипетського - керівники 12 найбільших компаній різного профілю.

У ході засідання учасники обговорили стан і перспективи торговельно-економічних відносин між двома країнами, зокрема, розвиток співпраці у сфері фармацевтики, будівництва, нафтогазової промисловості, туризму, сільського господарства, рибальства.

 

20 травня

У столиці Австрії в рамках Днів економіки Казахстану відбувся крупний бізнес-форум за участю представників ділових кіл двох країн, а також Міністерства індустрії і торгівлі РК, Торговельно-промислової палати Казахстану, Національної економічної палати «Союз «Атамекен», державних установ і економічних організацій Австрії.

Захід проходив під егідою Посольства Казахстану в Австрії. У роботі бізнес-форуму взяли участь понад 170 підприємців двох країн, у тому числі більше 60 – з Казахстану. У ході бізнес-форуму перед австрійськими учасниками відбулися презентації економічних можливостей і інвестиційного потенціалу Казахстану.

Представники Фонду «Самрук-Казина» презентували цілий ряд конкретних проектів для забезпечення взаємовигідної співпраці.

 
22 травня
 
Відбулася зустріч Н. Назарбаєва з Ю.Тимошенко, на якій Україна запропонувала РК взаємодію у сфері АПК, енергетики й транспорту.

«Перший пріоритет Вашого плану (щодо форсованого індустріально-інноваційного розвитку) – це якраз агропромисловий сектор. І тут ми можемо дійсно надати хороші технології», - сказала Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко під час зустрічі з Президентом РК Нурсултаном Назарбаєвим.

Також, за її словами, Казахстан може продовжити з Україною партнерство у авіабудуванні. Тимошенко відзначила, що Україна розробляє спеціальну програму з розвитку авіаційних заводів. «Ми зможемо поставити ті літаки, які сплачені Вами, і зробити так, щоб контракти були більш масштабними», - підкреслила Тимошенко.

Крім того, вона висловила готовність України до співпраці у сфері залізничного транспорту і енергетики.
 

29 травня
 
У Німеччині планується відкриття представництва Торговельно-промислової палати РК. Про це сказав голова Комітету із інвестицій Міністерства індустрії і торгівлі РК Нурашев.

Голова Комітету нагадав, що Євросоюз є для Республіки Казахстан одним з пріоритетних напрямів, і в цьому регіоні Німеччина є одним із стратегічних партнерів РК. «Якщо минулого року ми прийняли державну програму «Шлях до Європи», то, у свою чергу, Німеччина стала ініціатором стратегічної програми співпраці з країнами Центральної Азії. У нас є прагнення до взаємної роботи, співпраці», - пояснив він.
 
 
29 травня
 
Повноцінно Митний союз, що створюється Казахстаном, Білоруссю і Росією, працюватиме з 1 липня 2011 року, повідомив Перший віце-прем'єр РК Шукєєв.

Він також зазначив: «…досягнуто домовленість про те, що Росія і Казахстан пропускатимуть свої товари без митного оформлення тільки за сертифікатам походження з 1 липня 2010 року. І взагалі без жодного оформлення – з 1 липня 2011 року. Перш за все нам потрібно за цей час гармонізувати інформаційні митні та податкові системи трьох країн. Повноцінно Митний союз буде введений з 1 липня 2011 року. Все оформлення на кордоні Росії і Казахстану буде переміщено на зовнішній контур кордонів. У тому числі все нетарифне регулювання – санітарне, ветеринарне, фітосанітарне – повинно бути відмінено до 1 липня 2011 року».

Крім того, Шукєєв повідомив, що Митний кодекс, за розробку якого відповідальний Казахстан, буде внесений на розгляд глав держав у вересні 2009 року. Що стосується Єдиного митного тарифу, то на сьогодні залишилося погодити 5% із понад 11 тисяч позицій. Це особливо чутливі позиції: лікарські засоби, металообробні верстати, побутова техніка, автомобілі, літаки.
 
 
1 червня
 
В Алмати відбувся казахстансько-білоруський бізнес-форум. Організатори заходу - торговельно-промислові палати двох країн. Мета - встановлення нових ділових і торгових контактів між компаніями Казахстану і Білорусі.

Організатори висловили надію, що захід дасть новий поштовх щодо розвитку відносин між торговельно-промисловими палатами і дозволить знайти нових і надійних партнерів.
 

4 червня
 
Відповідно до домовленостей, досягнутих на переговорах Прем’єр-Міністра України Тимошенко з Президентом Казахстану Назарбаєвим під час засідання Ради глав урядів держав-учасниць СНД у м. Астана, Міністерство промислової політики України сформувало делегацію керівників підприємств галузі машинобудування для агропромислового комплексу на чолі із заступником Міністра – директором Державного департаменту тракторного і сільськогосподарського машинобудування В.І. Саченком.

Зазначена делегація здійснила візит до Казахстану у період з 31 травня по 3 червня 2009 року. У ході проведених переговорів досягнуто домовленості щодо співпраці, спільного виробництва, представництва українських підприємств в Казахстані, підписані угоди щодо ділерства та угоди на постачання техніки.  
 
09 червня
 
 Росія, Білорусь, Казахстан мають намір вступати до СОТ як Єдиний митний простір. Про це повідомив Перший заступник прем'єр-міністра РК У. Шукєєв.

Зі слів У. Шукєєва, дане рішення – оптимальний варіант для трьох країн тому, що виробники Казахстану, Росії і Білорусі адаптовані на ринок з 180-мільйонним споживачем.

Якщо кожна країна приєднається до СОТ окремо і відкриє свої кордони, конкурентоспроможність підприємств може знизитися. Тому, сторони прийшли до рішення про приєднання до СОТ як Єдиний митний простір. У зв'язку з цим до СОТ буде направлена відповідна заява

 

10 червня

 У Мінську підписано договір на 2009-2016 роки про довгострокове економічне співробітництво між Казахстаном і Білоруссю.

Документ підписали голови урядів двох країн - Карим Масимов і Сергій Сидорський. За підсумками переговорів також були підписані міжурядові угоди про співпрацю в області цивільної оборони, попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій, а також про співпрацю в області вищої і після вузівської  освіти.

Між міністерствами спорту і туризму Білорусі і Казахстану була підписана угода про співпрацю в області туризму, між МЗС - план щодо співпраці на 2009-2010 роки.

Окрім цього, між Міністерством юстиції Білорусі і Міністерством культури та інформації Казахстану підписана угода про співпрацю в області архівної справи. Також підписані угоди між національними компаніями двох країн: між казахстанською компанією «СПК «Сариарка» і білоруським ВАТ «Атлант» - про створення спільного підприємства, яке займеться будівництвом заводу з виробництва побутових холодильників і морозилок.

СПК «Сариарка» підписала також угоду з ВАТ «Лідсільмаш» - про створення спільного підприємства з виробництва сільгосптехніки, з ТОВ «МАЗ Купава» - про створення спільного підприємства з виробництва автомобільних причепів і кузовів, з ДНВО «Белстанкоінструмент» - про виробництво верстатів й інструментів. Між корпорацією «Казахмис» і компанією «АстанаБелАЗ» підписано генеральну угоду про стратегічне партнерство.
 
 
15 червня
 
У рамках «Року Казахстану в Німеччині» 14-15 червня 2009 року казахстанська делегація на чолі з акімом міста Алмати Ахметжаном Єсімовим відвідала столицю федеральної землі Баден-Вюртемберг місто Штутгарт.

У ході зустрічі з обербургомістром міста Штутгарт Шустером підписана Спільна заява про співпрацю між містами Алмати і Штутгартом, яка покликана сприяти взаємному обміну делегаціями, досвідом і інформацією у сфері муніципального управління (комунальне господарство, транспорт, культура, освіта, туризм, спорт тощо), розширенню співпраці в області промислового виробництва, інноваційних технологій з реалізацією спільних проектів.


15 червня

 З 15 липня 2009 року набув чинності Технічний регламент «Про вимоги до викидів шкідливих (забруднюючих) речовин автотранспортних засобів, експлуатація яких дозволяється на території РК», затверджений постановою Уряду РК від 29 грудня 2007 року №1372, а також Постанова Уряду РК від 9 липня 2008 року №675 «Про затвердження Технічного регламенту «Вимог до безпеки автотранспортних засобів».

Зазначені документи регламентують ввезення на територію РК автомобільних засобів, які відповідають екологічному стандарту не нижче Євро-2.


16 червня

В Астані завершилося перше засідання казахстансько-киргизстанскої міжурядової ради. На засіданні були обговорені актуальні питання двосторонньої співпраці в торговельно-економічній, водноенергетичній, інвестиційній і культурно-гуманітарній областях.

Також підписано Угоду про порядок здійснення індивідуальної підприємницької діяльності громадянами Республіки Казахстан на території Киргизської Республіки і громадянами Киргизської Республіки на території Республіки Казахстан, Угоду між Урядом РК і Урядом КР про співпрацю в області Цивільної оборони, попередження і ліквідації ЧС.


17 червня

Уряд Казахстану вжив заходів щодо захисту внутрішнього ринку кондитерських виробів. З цією метою Прем'єр-міністр Казахстану Масимов підписав Постанову уряду "Про введення тимчасових захисних заходів на імпорт деяких видів кондитерських виробів", яка вступила в дію 12 червня.

"Ввести тимчасові захисні заходи на імпорт деяких видів кондитерських виробів у розмірі 28 відсотків від митної вартості, але не менше 0,3 євро за 1 кілограм строком до 20 вересня 2009 року згідно додатку до цієї Постанови", - йдеться у документі.

До переліку товарів по відношенню до яких вводяться тимчасові захисні мита, ввійшли льодяникова карамель, з начинкою або без начинки, що не містить какао; тоффі, карамелі й аналогічні солодощі, що не містять какао; шоколадні цукерки, з начинкою або без начинки, що містять алкоголь; інші шоколадні цукерки, з начинкою або без начинки; кондитерські вироби, з цукру та їх замінники, виготовлені із замінюючих цукор продуктів, що містять какао: льодяникова карамель, з начинкою або без начинки; кондитерські вироби, з цукру та їх замінники, виготовлені із замінюючих цукор продуктів, що містять какао: тоффі, карамелі інші і аналогічні солодощі; кондитерські вироби, з цукру і їх замінники, виготовлені із замінюючих цукор продуктів, що містять какао.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Інші послуги Каміння, скло, кераміка Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мультігалузевий захід Населення Нетарифне регулювання Страхування Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки