Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Італія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
2011 - 10 місяців. Соціально-економічне становище Італії  
Параметри: Державний устрій

2011 - 10 місяців. Соціально-економічне становище Італії

Пріоритетним напрямком діяльності італійського уряду залишається пошук шляхів та механізмів, спрямованих на мінімізацію негативного впливу кризових явищ на італійську економіку. Серед основних завдань італійського уряду впродовж звітного періоду було забезпечення стабільного розвитку економіки країни на середньо - та довгостроковий період, відновлення Італії в якості країни з сильною та розвинутою економікою; головна увага зосереджувалась на реалізації низки структурних реформ, які передбачають, зокрема, оздоровлення державних фінансів, зміни у податковій політиці держави, реалізація енергетичних програм з метою диверсифікації джерел енергії, підтримка та стимулювання малих та середніх підприємств щодо виходу на зовнішні ринки, залучення інвестицій у розвиток інфраструктури, в тому числі в контексті проведення у Мілані всесвітньої виставки ЕКСПО-2015.

У серпні 2011 року Рада міністрів Італії на своєму позачерговому засіданні одноголосно схвалила урядовий декрет, що передбачає вжиття комплексу заходів, спрямованих на подолання фінансово-економічної кризи, у якій опинилась економіка Італійської Республіки. Декрет, зокрема, передбачає суттєві скорочення державних витрат і одночасно збільшення рівня податків і зборів за окремими категоріями працюючих, а також зменшення «витрат на політику».

За результатами реалізації пакету антикризових заходів Італія повинна знизити дефіцит бюджету з нинішніх 3,9% до 1,6% в 2012 році, а вже до 2013 року держбюджет Італії має буде зведений без дефіциту.

У вересні ц.р. Палата депутатів Італійської Республіки підтримала такий урядовий проект щодо антикризових заходів, а Президент Італії Дж.Наполітано його підписав і, таким чином,  він набув силу Закону.  

12 листопада ц.р. С.Берлусконі пішов у відставку з посади Голови Ради міністрів Італії. 14 листопада Президент Італії призначив новим Прем’єр-міністром Італії Маріо Монті.

6 грудня ц.р. італійський прем’єр Маріо Монті представив в італійському парламенті пакет антикризових заходів уряду на період 2011-2014 рр., який спостерігачі вже назвали «Законом збереження Італії».

Нові антикризові заходи передбачають термінове проведення пенсійної реформи, боротьбу з ухиленням від сплати податків, перегляд податкової політики, інше. Заходи уряду передбачають скорочення видатків державного бюджету на близько 30 млрд.євро. Так, зокрема, серед основних заходів варто виділити:

•    підвищення віку для виходу на пенсію для чоловіків з 2012 року до 66 років; для жінок з 2012 року до 62 років, а з 2018 року  до 66 років. Окрім цього, з 2012 року для всіх категорій працюючих запроваджується контрибутивна пенсійна система.
•    збільшення ставки ПДВ до 23% з 01 жовтня 2012 року, зростання ставки ПДВ на 0,5% з 01 січня 2014 року. За розрахунками фахівців таке збільшення  принесе додаткові 8,4 млрд.євро надходжень до державної казни;
•    повернення податку на «перше житло» ICI (скасований свого часу урядом С.Берлусконі для заохочення придбання нерухомості молодими сім’ями та сім’ями з низьким рівнем доходів);
•    введення нового муніципального податку на нерухомість IMU.  Фахівці передбачають отримання надходжень до державного бюджету  від цього податку в розмірі 3,5 млрд.євро;
•    збільшення розміру т.зв. автомобільного податку; встановлена сплата додаткових 20євро/кВт для власників автомобілів потужністю більше ніж 150 кВт., підвищення розміру податку на приватні моторні човни та літаки;
•    збільшення розміру акцизних зборів на пальне на 10 і 12 євроцентів/літр відповідно на бензин і дизельне пальне; в тому числі +1 цент/літр регіонального податку, який буде спрямовано на розвиток місцевого громадського транспорту;
•    посилення контрою за діяльністю банків, запровадження більш суворого режиму контролю та відстеження обігу коштів з метою посилення боротьби з ухиленням від сплати податків;
•    встановлення максимального розміру розрахунків готівкою не більше ніж 1000 євро;
•    запровадження податку на комунальні послуги RES. Від введення податку очікуються надходження  в розмірі 2,6 млрд.євро;
•    приватизація державної нерухомої власності;
•    більш активне залучення приватного капіталу для реалізації державного будівництва і національних проектів.

За підрахунками фахівців, загальна сума зменшення видатків державного бюджету разом із антикризовими заходами уряду С.Берлусконі, затверджених влітку на восени цього року, складе 161,1 млрд.євро. Додатковий фінансовий тягар на італійські сім’ї складе 1600 євро на рік.

Під час оголошення пакету заходів уряду в парламенті Італії, італійський прем’єр зазначив, що жорсткі заходи уряду є лише першим кроком на шляху «перемоделювання італійської економіки», а за ними найближчим часом буде опрацьовано систему зниження податкового тиску для сімей і виробничого сектору. Спостерігачі зазначають, що заходи італійського уряду багато в чому визначають майбутню долю об’єднаної Європи, оскільки, за словами Монті «сьогодні існує значний ризик падіння в безодню».    

Лідери основних політичних партій критично висловились щодо нової антикризової програми уряду, однак, запевняють у своїй підтримці під час її голосування в італійському парламенті. Так, лідер Партії свободи  С.Берлусконі,  наголосив, що його партія згодна не з усіма положеннями, однак, за його словами, «необхідно голосувати «за» для того, щоб підтримати Італію». Спостерігачі зазначають, що італійський уряд дав чіткий і сильний сигнал Європі щодо власної спроможності виходу з економічної кризи.   

За останніми даними Національного інституту статистики Італії (ISTAT) у другому кварталі 2011 року ВВП Італії становив 307 404 млн. євро, що на 0,3% більше, ніж у І кварталі 2011 року, та 0,8% більше ніж у ІІ кварталі 2010р.

У структурі італійського ВВП за звітний період найбільшу питому вагу складали сфера послуг – 64,8%, промисловість – 22,3 % та сільське господарство – 2,4%.

У жовтні 2011 року, у порівнянні з вереснем ц.р., індекс промислового виробництва Італії зменшився на 0,9%. У середньому, за січень-жовтень 2011 року, зростання індексу промислового виробництва склало 0,6%. Найбільше зростання обсягів промислового виробництва, у порівнянні з відповідним періодом 2010 року, було зареєстровано у наступних секторах: виробництво машин та устаткування (+9,4%); металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів (за винятком машин та обладнання) (+5,4%); інше виробництво, ремонт та монтаж устаткування (+2,8%).

Найбільше зниження індексу промислового виробництва відбулося у наступних галузях: виробництво одягу та текстилю (-7,2%) виробництво хімічної продукції (-5,7%); деревообробна промисловість та виробництво паперу (-2,9%).

У жовтні 2011 року, у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року, відбулось зростання індексу цін на виробництво промислових товарів на внутрішньому італійському ринку на 5,2%. Для товарів, що продаються на зовнішньому ринку зростання склало 4,0% (4,2% для країн єврозони, 3,8% для країн, що не входять в єврозону).
Відповідно до останніх статистичних даних опублікованих ISTAT, зростання індексу споживчих цін в жовтні 2011 року склало  +0,6% відносно показника у вересні ц.р., та +3,4% у порівнянні з жовтнем 2010 року. Інфляція в 2011 році склала 2,7%.

Найбільш значні зростання індексів споживчих цін в жовтні 2011 року у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року, були зафіксовані у сфері транспорту (+7,2%), комунальних послуг (+4,2%).

За останніми даними Національного інституту статистики Італії, рівень безробіття у жовтні 2011 року у середньому по країні склав 8,5%. У порівнянні з  жовтнем  2010 роком відбулось зростання на 0,2%.

У січні-жовтні 2011 року, у порівнянні з відповідним періодом 2010 року, відбулось зростання середнього індексу заробітної плати на 1,8%. Найбільше зростання індексів заробітної плати відбулось в таких секторах: військова служба (3,7%), правоохоронні органи (3,5%), пожежна служба (3,1%).

Відповідно до останніх даних Національного інституту статистики Італії впродовж січня-вересня 2011 року основними торговельними партнерами Італії були: Німеччина, Франція, США, Іспанія, Велика Британія.

За період січень-вересень 2011 року,  товарообіг Італії з країнами світу становив 582,62 млрд. євро, при цьому обсяги експорту становили 279,739 млрд. євро, що більше  показника  відповідного періоду минулого року на 13,5%, а імпорту – 302,881 млрд. євро, що більше відповідного показника 2010 року на 13,2%.
Товарообіг Італії з країнами ЄС у січні-вересні 2011 року становив 318,432 млрд. євро, при цьому обсяги експорту становили 158,443 млрд. євро, що більше показника аналогічного періоду 2010 року на 11,3%, а імпорту – 159,989 млрд. євро, що більше відповідного показника 20109 року на 9,2%.

У січні-вересні 2011 року сальдо торговельного балансу для Італії є негативним і складає -23,142 млрд. євро, що  більше показника аналогічного періоду 2010 року, який складав  близько -18,06 млрд. євро.

Зростання експортних обсягів Італії відбулося за рахунок збільшення  експорту кольорових металів та металевих виробів – на 24,7%, нафтопродуктів та коксу – на 21,5%, машин і обладнання – на 17,3%, текстильних виробів – на 14,7%. Імпорт збільшився за рахунок сирої нафти – +19%, природного газу - +17%, хімічної та лікарської рослинної продукції – +14,7%, виробів із шкіри (окрім одягу) - +11,2%.

За дев’ять місяців 2011 року зростання обсягів експорту  Італії, у порівнянні з аналогічним періодом 2010р., спостерігалось з наступними країнами: Україна - на 38,8%, Швейцарія - на 41%,  Японія – 29%,  Росія - на 22,7%.

Що стосується італійського імпорту, у порівнянні з січнем-вереснем 2010 року, значне зростання відбулось з такими країнами: Україна – на 40,8%, Росія – на 28%, Індія – на 14,8%, Румунія – на 13,6%. 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Алжир Аргентина Бельгія Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія Естонія Єгипет Ізраїль Індія Ірак Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Марокко Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Росiя Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина США Таджикистан Туреччина Угорщина Україна Фінляндія Франція Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Вироби з чорних та інших некоштовних металів Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки