Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Італія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Херсонська Торгово-промислова палата
«Переконані, що Портал дозволить створити надійну інформаційну базу для діяльності вітчизняних експортерів та надасть їм всебічну підтримку з боку держави.
Ми впевнені, цей ресурс сприятиме популяризації України серед світової спільноти в якості надійного та стабільного торговельного партнера, поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на зовнішні ринки, а також створенню позитивного іміджу нашої країни у межах світового інформаційного простору»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічне становище Італії (2010 р.)  
Параметри: Макроекономічні показники, Довідкова інформація

 

Русскоязычный заголовок: Социально-экономическое состояние Италии (2010 г.)

 
Соціально-економічне становище Італії (2010 р.)



Впродовж звітного періоду пріоритетним напрямком діяльності італійського уряду залишався пошук шляхів та механізмів, спрямованих на мінімізацію негативного впливу кризових явищ на італійську економіку. Серед основних завдань уряду С. Берлусконі було забезпечення стабільного розвитку економіки країни на середньо - та довгостроковий період, відновлення Італії в якості країни з сильною та розвинутою економікою; головна увага зосереджувалась на реалізації низки структурних реформ, які передбачають, зокрема, оздоровлення державних фінансів, зміни у податковій політиці держави, реалізація енергетичних програм з метою диверсифікації джерел енергії, а саме розвиток атомної енергетики, підтримка та стимулювання малих та середніх підприємств щодо виходу на зовнішні ринки, залучення інвестицій у розвиток інфраструктури, в тому числі в контексті проведення у Мілані всесвітньої виставки ЕКСПО-2015.

У соціальній сфері основна увага італійського уряду була зосереджена на розв’язанні існуючих проблемних питань, серед яких збільшення рівня зайнятості населення, розвиток сфери охорони здоров’я, зростання освітнього та культурного рівня різних соціальних верств населення. З цією метою урядом приймаються конкретні заходи, спрямовані на створення спеціалізованих соціальних служб, центрів зайнятості, центрів професійного навчання та перепідготовки кадрів, а також культурних центрів. Окрім цього, італійським урядом розроблена спеціальна програма на національному та місцевому рівнях, спрямована на створення низки заохочень, що стосується розвитку і підтримки малого і середнього бізнесу, відкриття нових приватних підприємств та поліпшення і удосконалення вже існуючих положень їх роботи, що має сприяти зростанню рівня зайнятості населення. Значні зусилля уряду та місцевих властей спрямовані на розвиток мережі соціально-освітнянських та культурних центрів і установ, які, в першу чергу, покликані сприяти поширенню знань серед населення Італії та молоді, зокрема, що стосується знань про культурну спадщину Італії, а також більш активному «входженню» до італійської спільноти частини населення з числа іммігрантів.

Впродовж 2010 року італійським Урядом на законодавчому рівні було вжито низку заходів, спрямованих на подолання наслідків фінансово-економічної кризи. Так, 25 травня 2010 р. було ухвалено пакет заходів, спрямованих на скорочення бюджетних витрат на період 2011-2012 рр., який спостерігачі назвали «Законом стабільності». Основна мета його прийняття – скорочення дефіциту бюджету і недопущення «грецького варіанту» економічної кризи. Зазначені заходи передбачають, в першу чергу, економію державних коштів впродовж наступних двох років на загальну суму 24 млрд.євро, що, на переконання керівництва уряду, сприятиме зменшенню дефіциту бюджету/ВВП до 3%. Особливістю даної програми є те, що скорочення витрат і, відповідно, наповнення бюджету країни відбуватиметься не за рахунок введення нових податків або збільшення рівня існуючих, а внаслідок боротьби з ухиленнями від сплати податків, посилення роботи державних податкових органів проти відмивання коштів, повернення незаконновивезених капіталів із-закордону, тощо.

Окрім цього, відбуватиметься значне скорочення фінансування державних установ та держслужбовців. Зокрема, передбачається скорочення бюджету міністерств і органів державного управління на 10%, зменшення зарплатні міністрів, заступників міністрів і керівництва вищого рівня державного управління на 10%, зменшення бонусів менеджерам, скорочення 13 та 14 зарплат і «заморожування» рівня зарплат держслужбовцям на дворічний період. Також передбачається скорочення видатків на фінансування регіональних та провінційних адміністрацій з подальшим скороченням їх штату та поступова ліквідація провінційних адміністрацій з населенням менше ніж 220 тис.мешканців. У відповідності до пакету заходів будуть здійснені жорсткі заходи з метою приведення у відповідність системи державного кадастру і боротьби з т.з. «будинками-привидами» і незаконними забудівлями, відбуватиметься боротьба з незаконними пільговиками та інвалідами; передбачається також поступове підвищення пенсійного віку (пенсійний вік для жінок з 2016 року складатиме 65 років), інше. Спостерігачі відзначають, що згадані жорсткі заходу уряду, однак, не зачіплять соціальну сферу, при цьому передбачається, що за рахунок боротьби з ухилення від податків, державні асигнування на медицину і освіту можуть лише підвищитись. Запроваджуючи такі непопулярні заходи, прем’єр-міністр Італії С. Берлусконі зазначив, що «італійці тепер мають відчути, що держава їм коштуватиме менше».

Водночас, не дивлячись на зусилля італійського уряду для забезпечення економічної стабільності країни, у 2010 році спостерігалося зростання державного боргу Італії. На кінець 2010 року державний борг країни складав 1 843,2 млрд. євро, що на 4,5% перевищує показник на кінець 2009 року, якій складав 1 763,9 млрд. євро.

За останніми даними Національного інституту статистики Італії (ISTAT), у 2010 році показник співвідношення дефіцит бюджету/ВВП становив -4,6%, тоді як зареєстрований показник за 2009 рік складав -5,3%.

У відповідності до статистичних даних ISTAT в Італії у 2010 році зафіксовано падіння податкового тиску до 42,6% проти 43,1% у 2009 році.

 

 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Вироби з чорних та інших некоштовних металів Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки