Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Італія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство регіонального розвитку та будівництва України
«Структура і функціональні можливості Інтернет-порталу державної підтримки українського експорту різнобічні і багатогранні та в майбутньому даний портал надасть всебічну підтримку просуванню українських товарів на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Зовнішньоекономічна ситуація в Італійській Республіці (1 квартал 2010 р.)  
Параметри: ЗЕД

Русскоязычный заголовок: Внешнеэкономическая ситуация в Итальянской Республике (1 квартал 2010 г.)

Зовнішньоекономічна ситуація в Італійській Республіці (1 квартал 2010 р.)

Кроки Уряду Італії на чолі з С. Берлусконі у першому кварталі 2010 року в економічній політиці продовжували реалізовуватися в умовах світової фінансової кризи, яка характеризувалася уповільненням спаду виробництва, зменшенням купівельної спроможності як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках, зниженням росту ВВП, зміною валютних курсів, тощо.
 
В рамках заходів з пошуку шляхів мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи, основана увага уряду була приділена питанню впровадження нових технологій та інновацій у виробництво, покращенню умов та безпеки праці на підприємствах, впровадження енергозберігаючих технологій. 
 
На законодавчому рівні була прийнята Постанова Уряду Італії від 19 березня 2010 року «Щодо фінансування Фонду сприяння економічному розвитку для підтримки секторів, які опинилися у кризовому становищі». Основною метою її прийняття є надання сприяння в умовах світової фінансової кризи інноваційному підходу у процесі виробництва та безпеки праці, покращенню стану навколишнього середовища. Основними положеннями даної Постанови є надання фінансової допомоги таким секторам економіки країни, як виробництво електричних мотоциклів та мопедів, виробництво електротоварів з низьким споживанням електроенергії, виробництво кухонь і будівництво будинків енергозберігаючих, виробництво будівельних кранів, сільськогосподарських машин, виробництво моторів для човнів тощо. Передбачено надання сприяння доступу для молоді до швидкісного інтернету. Для підтримки вищезгаданих напрямків розвитку економіки країни передбачається фінансування у розмірі 420 млн. євро.
 
Одним з важливих кроків на реалізацію політики щодо впровадження новітніх технологій у сфері енергетики стало рішення Міністерства економічного розвитку Італії щодо розвитку програми «Нові технології для MadeinItaly». Програмою передбачено відбір 104 проектів, які будуть фінансуватися за рахунок державної підтримки. Загальний розмір фінансування такої програми становить 638 млн. євро; передбачається, що до виконання програми будуть задіяні близько 750 підприємств.
 
Протягом звітного періоду зовнішньоекономічна діяльність, як і в попередні періоди була спрямована на розвиток експорту італійської продукції, пошуку нових ринків збуту італійських товарів, розвиток співробітництва в енергетичні галузі, пошуку альтернативних джерел енергії тощо.
 
Протягом звітного періоду було продовжено реалізацію програми «План Африка», зокрема, акцентовано увагу на розвитку торговельно-економічного партнерства з Кенією. Результатами візиту італійської делегації на чолі з заступником міністра економічного розвитку Італії А.Урсо є реалізація намірів щодо створення морського коридору від Генуї до Трієсту через порт Мумбаса, ініціювання італійською стороною туристичної діяльності в Малінді, утворення італо-кенійської торговельної палати, входження італійської компанії SACE у міжафриканську компанію із кредитного страхування. 
 
Подальша увага італійської сторони була прикута до розвитку торговельно-економічних відносин з Китаєм. За словами А.Урсо, обидві країни мають намір найближчими роками збільшити товарообіг до 40 млрд. євро. Серед основних напрямків співпраці - розвиток морського сполучення між італійськими та китайськими портами (на зразок моделі Шанхай - Роттердам).
 
Важливого значення Італія надає розвитку зовнішньоекономічних відносин з країнами Центральної Азії. Показовим прикладом такої політики є розвиток відносин з Узбекистаном, який має стратегічне місцерозташування з точки зору логістики та значний промисловий потенціал. Особливої ваги для Італії становить співробітництво у текстильній галузі (бавовна та шовк) та в енергетичному секторі. А.Урсо зазначив, що необхідність розвитку партнерських відносин з Узбекистаном продиктована тим фактом, що ця центрально-азіатська країна є найбільшим виробником електроенергії в регіоні та одним з головних виробників природного газу у світі.
 
Протягом звітного періоду було активізоване двостороннє співробітництво між Італією та Білорусією, що стало продовженням розвитку ділового партнерства після візиту до Білорусії делегації ділових кіл Італії на чолі з Міністром економічного розвитку К.Скайолою у листопаді минулого року. Ключовим результатом нового візиту ділових кіл Італії на чолі з заступником міністра економічного розвитку Італії А.Урсо стало підписання відповідних угод про малі та середні підприємства, а також погодження розвитку промислової зони Бресту, яку білоруська сторона готова зарезервувати для італійських підприємців. За словами А.Урсо, Білорусія завдяки Митному союзу з Росією та Казахстаном є ідеальною логістичною платформою для проникнення на ринки цих країн. Слід звернути особливу увагу на розвиток інфраструктурних проектів між двома країнами, де наглядним прикладом є запуск залізничного експресу Портогруаро-Брест, який протягом трьох днів забезпечує доставку товарів до пункту призначення.
 
Важливим напрямком співпраці для Італії залишається співробітництво з Панамою, де італійські підприємці задіяні у реалізації двох значних інфраструктурних проектів: розширення Панамського каналу (бюджет проекту – 3,3 млрд. доларів США) та будівництво лінії метрополітену у столиці Панами (бюджет проекту – 1,5 млрд. доларів США). Проведення зустрічей на найвищому рівні А.Урсо з керівництвом Панами підтверджують готовність панамської сторони до продовження взаємовигідного торговельно-економічного партнерства.
 
У першому кварталі 2010 року було активізоване співробітництво з Оманом, країною, яка за словами А.Урсо, є єдиною з країн Перської затоки, яка у 2009 році мала зростання ВВП на рівні 2,5%. Основними напрямками співпраці між Італією та Оманом є співробітництво у галузі туризму, нерухомості та реалізація енергетичних та інфраструктурних проектів.
 
Водночас, не дивлячись на зусилля італійського уряду для забезпечення економічної стабільності країни,на економічну ситуацію та фінансову стабільність Італії впродовж останнього часу продовжували впливати загальносвітові економічні тенденції та кризи. Хоча, економіка країни починає відчувати перші позитивні сигнали щодо відновлення, проте позитивне зростання макроекономічних показників залишається повільним.
 
За даними Національного інституту статистики Італії у 2009 році ВВП країни зменшився на 5,1%; у четвертому кварталі 2009 року, по відношенню до попереднього кварталу, кількість безробітних збільшилася на 0,3%. Середній рівень безробіття у четвертому кварталі становить 8,6%.
 
Національний інститут статистики Італії повідомив, що у лютому 2010 року, по відношенню до січня 2010 року індекс споживчих цін збільшився на 0,1%, а по відношенню до лютого 2009 року – збільшився на 1,2%.
 
За даними Національного інституту статистики Італії, індекс цін на промислові товари у січні 2010 року, по відношенню до попереднього місяця збільшився на 0,6%, а по відношенню до січня 2009 року зменшився на 0,3%. 
 
За останніми опублікованими даними ISTAT, індекс промислового виробництва у січні 2010 року, по відношенню до попереднього місяця збільшився на 2,6%. Середній індекс промислового виробництва за період листопад 2009р. – січень 2010р., по відношенню до трьох попередніх місяців не змінився.
 
За період січень-лютий 2010 року, по відношенню до аналогічного періоду 2009 року, торговий оборот Італії з країнами, які не є членами ЄС є наступним: експорт збільшився на 3,3%, а імпорт – на 3,1%. Торговельне сальдо, за перші два місяці 2010 року з країнами, які не є членами ЄС є негативним – 4 817 млн. євро. (за аналогічний період 2009 року, торговельне сальдо було негативним на рівні 4 721 млн. євро).
 
В лютому 2010 року, по відношенню до аналогічного періоду 2009 року, збільшення італійського експорту було зафіксоване до наступних країн:
 
  • Туреччина (+52,3%)
  • країни Меркосур (+43,6%)
  • Індія (+33,2%), Китай (28,1%)
  • країни ЕДА (+ 14,5%)
Найбільше зменшення італійського експорту було зафіксовано до наступних країн:
 
  • країни ОПЕК (-14,7%)
  • Японія (-7,7%)
  • Росія (- 3,1%)
За останніми офіційними статистичними даними, у січні 2010 року, по відношенню до аналогічного періоду попереднього року, загальний експорт Італії до всіх країн світу збільшився на 1,0%, а імпорт зменшився на 0,3%. В січні 2010 року торговельне сальдо Італії з усіма країнами світу є негативним та становить 3 360 млн. євро.
 
В жовтні 2009 року, по відношенню до вересня 2009 року загальний експорт Італії до всіх країн світу зменшився на 5,6%, а імпорт – на 0,4%.
 
За період листопад 2009р. – січень 2010 року, по відношенню до трьох попередніх місяців, товарообіг Італії з усіма країнами світу є наступним: експорт збільшився на 3,3%, імпорт – на 3,2%.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Вироби з чорних та інших некоштовних металів Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки