Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Італія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Закарпатська Торгово-промислова палата
«Враховуючи сьогоднішню економічну ситуацію, необхідність у наданні практичної допомоги малому, середньому та крупному бізнесу України в налагодженні, відновленні чи створенні нових виробництв, які в свою чергу будуть сприяти створенню нових робочих місць., збільшенню доходів суб’єктів господарювання та зростання бюджетних надходжень, є одним з найбільш ефективних шляхів стабілізації економічного зростання нашої держави.
Члени Палати, Закарпатська ТПП всілякими ресурсами, всіма наявними можливостями готова підтримати Ваші кроки з популяризації українських товарів, українського товаровиробника не тільки на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Зовнішньоекономічна ситуація та економічний стан Італії (3 квартал 2009 р.)  
Параметри: Законодавство у сфері ЗЕД, ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво

 

Зовнішньоекономічна ситуація та економічний стан Італійської республіки за3 квартал 2009 р.

 
Кроки Уряду Італії на чолі з С.Берлусконі у третьому кварталі 2009 року в економічній політиці продовжували реалізовуватися в умовах світової фінансової кризи, яка характеризувалася спадом виробництва, зменшенням купівельної спроможності як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках та, відповідно, попиту на, в том числі, й італійські товари, зниженням росту ВВП, коливанням цін на нафтопродукти, змінами валютних курсів тощо.
 
 
На законодавчому рівні був прийнятий Закон від 9 липня 2009 року «Розвиток: великі реформи для прискорення економічного розвитку країни». Основними положеннями є реалізація низки важливих структурних реформ в економіці країни, а саме: нова національна енергетична стратегія передбачає розвиток мережі та енергетичної інфраструктури, надання потужного імпульсу щодо розвитку відновлювальних джерел енергетики, а також розвиток ядерної енергетики; нова промислова політика передбачає інтеграцію малих підприємств у нові форми господарювання із збереженням власної ідентичності, завдяки податковим, фінансовим та адміністративним стимулам, з метою застосування ноу-хау, інвестування у дослідницьку діяльність, розвитку маркетингових проектів, використання нових ринків, збільшення капіталізації; реформа стимулювання підприємств передбачає реорганізацію стимулювання підприємств та інвестицій у виробництво, поряд зі спрощенням процедури та строків, покращення оцінки проектів підприємців; реформа національних експортних інституцій, спрямована на підвищення ефективності супроводження італійських підприємств у їх виході на ринки інших країн; реформа торговельних палат в Італії та закордоном має на меті підвищення ефективності мережіторговельних палат при надані підтримки територіальній системі економіки; реформа аграрних консорціумів передбачає підтримку підприємств сільськогосподарського комплексу.
 
Іншим важливим антикризових заходом Уряду Італії стало прийняття Закону від 31 липня ц.р. «Щодо вжиття антикризових заходів», основними положеннями якого є наступні: можливість повернення капіталу, незаконно експортованого за межі ЄС; впровадження нових механізмів розслідування фінансових злочинів; збільшення пенсійного віку для жінок, які працюють на державній службі; (запровадження такого пенсійного віку буде реалізовуватися поступово до 2018 року); підприємства, які інвестували 500 тис. євро, матимуть щорічно 3% знижки на оподаткування протягом 5 років; впровадження тимчасової норми на мораторій на банківську заборгованість, відповідних пільг для підприємств, які реінвестують у придбання нового обладнання (пільги надаються у вигляді знижки на податок на прибуток та не розповсюджуються на придбання обладнання, яке вже було у використанні); запровадження бонусу для підприємств, які не звільнили працівників у період кризи.
 
Протягом третього кварталу значна увага реалізації політики надання підтримки малим та середнім підприємствам шляхом покращення доступу до капіталу за допомогою кредитування. Зокрема, було підписано Угоду про підтримання ліквідності та рекапіталізацію малих та середніх підприємств між банківською групою «IntesaSanpaolo» та Конфіндустрією від 3 липня 2009 року, яка передбачає надання кредитів малим та середнім підприємствам на період від 3 до 5 років (максимальний розмір кредиту становить 3 млн. євро; загальна сума, передбачена на кредитування малих та середніх підприємств банківською групою «IntesaSanpaolo»  становить 60 млрд. євро).
 
З метою підтримки малих та середніх підприємств 16 липня ц.р була підписана Програмна угода між Міністерством економічного розвитку Італії та Уніонкамере та Угода між «Конфкоммерчіо» та банківською групою «IntesaSanpaolo»  від 27 серпня 2009 року, які, зокрема, передбачають надання сприяння у кредитуванні малих і середніх підприємств. 
 
Важливим поштовхом та сигналом для стабілізації та розвитку банківського сектору Італії стала відмова двох найбільших банківських груп Італії «Unicredit» (власник банку «Укрсоцбанк») та «IntesaSanpaolo» (власник банку «Правекс-банк») від додаткового рефінансування з боку держави. Разом з тим, відповідними рішеннями правлінь банків, було погоджено додаткову рекапіталізацію банків за кошти самими акціонерами банків на 4 млрд. євро та 1,5 млрд. євро, відповідно групами «Unicredit» та «IntesaSanpaolo».
 
Протягом звітного періоду зовнішньоекономічна діяльність, як і в попередні періоди була спрямована на розвиток експорту італійської продукції, співробітництва в енергетичні галузі, пошуку альтернативних джерел енергії тощо.
 
У цьому зв’язку на собливу увагу заслуговує візит делегації підприємців Італії до Китаю, в ході якого було підписано двосторонніх договорів на суму понад 2 млрд. доларів США. Прем’єр-міністр Італії С.Берлусконі та Президент КНР Ху Дзіньтао високо оцінили історичні домовленості між представниками ділових кіл обох країн. С.Берлусконі заявив, що Італія має на меті стати одним з основних торгівельних партнерів Китаю на найближчі три роки.
 
В контексті пошуку нових ринків збуту та розвитку партнерства підприємцями Італії були зроблені кроки до поглиблення співробітництва з країнами північної Африки.
 
Практичним продовженням реалізації «Плану Африка» став візит делегації ділових кіл Італії, на чолі з А.Урсо до Анголи. Основними темами для співробітництва стала співпраця в енергетичному секторі та секторі розвитку інфраструктури.
 
Протягом третього кварталу ц.р. Італією було продовжено співробітництво з країнами Океанії, насамперед, Австралією та Новою Зеландією, що насамперед передбачає співпрацю в таких секторах:
  • будівництво суден
  • оборона
  • сільське господарство
  • інфраструктура
Важливим напрямком зовнішньоекономічного партнерства Італії стала Туреччина, яка за словами Заступника Міністра економічного розвитку А.Урсо, в ході його візиту на чолі делегації представників ділових кіл Італії до Туреччини, може стати мостом у налагодженні співробітництва між Італією та Азією. А.Урсо зазначив, що Італія підтримуватиме прагнення Туреччини до членства в ЄС.
 
Протягом третього кварталу ц.р. у напрямку східноєвропейського зовнішньоекономічного партнерства Італія посилала свої позиції у Сербії, куди відбувся візит ділових кіл Італії на чолі з А.Урсо. Результатами візиту стали домовленості щодо поглиблення співробітництва у таких галузях:
  • автомобілебудування
  • будівництво
  • сільське господарство
  • текстильна промисловість тощо
Водночас, не дивлячись на зусилля італійського уряду для забезпечення економічної стабільності країни,на економічну ситуацію та фінансову стабільність Італії впродовж останнього часу мали вплив загальносвітові економічні тенденції та кризи.
 
За даними Національного інституту статистики Італії, у другому кварталі 2009 року, по відношенню до попереднього кварталу, кількість безробітних зменшилася на 0,2%.
 
За даними ISTAT, в другому кварталі 2009 року ВВП зменшився на 0,5%, по відношенню до попереднього кварталу та на 6,0% - по відношенню до другого кварталу 2008 року.
 
Національний інститут статистики Італії повідомив, що в серпні 2009 року, по відношенню до липня 2009 року індекс споживчих цін збільшився на 0,3%, а по відношенню до серпня 2008 року – на 0,1%.
 
За даними Національного інституту статистики Італії, індекс цін на промислові товари у серпні 2009 року, по відношенню до попереднього місяця збільшився на 0,6%, а по відношенню до серпня 2008 року зменшився на 6,7%. 
 
За даними ISTAT, індекс промислового виробництва у липні 2009 року, по відношенню до попереднього місяця збільшився на 1,0%. Середній індекс промислового виробництва за період травень-липень 2009 року, по відношенню до трьох попередніх місяців зменшився на 0,8%.
 
За даними ISTAT, в липні 2009 року, по відношенню до аналогічного періоду 2008 року, торговий оборот Італії з країнами, які не є членами ЄС зменшився на 25,2% (експорт) та на 30,0% (імпорт). В травні 2009 року, торговельне сальдо з країнами, які не є членами ЄС є негативним, на рівні 969 млн. євро.
 
За період червень-серпень 2009 року, по відношенню до попередніх трьох місяців, експорт до країн, які не є членами ЄС зменшився на 2,4% та імпорт – на 4,5%.
 
За перші вісім місяців 2009 року, по відношенню до аналогічного періоду 2008 року, експорт зменшився на 20,2%, а імпорт – на 28,7%. Торговельне сальдо, за перші вісім місяців 2009 року з країнами, які не є членами ЄС є негативним – 3 166 млн. євро. (за аналогічний період 2008 року, торговельне сальдо було негативним на рівні 16 484 млн. євро).
 
В серпні 2009 року, по відношенню до аналогічного періоду 2008 року, зниження експорту було зафіксоване з усіма країнами, які не є членами ЄС, за виключенням Китаю + 5,5%. Найбільше зменшення експорту було зафіксовано з наступними країнами: Росії (- 43,9%), країни ОПЕК (- 34,1%), країн Меркосур (-26,4%), США (-23,1%), країни ЕДА (- 22,1%),Туреччина (-20,0%), країни Океанії (- 19,6%). Найбільше зменшення імпорту було зафіксовано з наступних країн: країни Меркосур (- 45,9%), країни ОПЕК (-44,4%), США (-31,7%), Китай (- 25,2%), Росія (- 21,1%), Туреччини (-19,9%), країни ЕДА (- 16,6%).
 
У липні 2009 року, по відношенню до аналогічного періоду 2008 року, динаміка товарообігу з країнами ЄС є негативною: експорт зменшився на 23,1%, а імпорт – 20,6%. За цей період торговельне сальдо з країнами ЄС є позитивним – 2 397 млн. євро.
 
У липні 2009 року, по відношенню до аналогічного періоду 2008 року, загальний експорт Італії до всіх країн світу зменшився на 20,6%, а імпорт – на 27,6%. Торговельне сальдо Італії з країнами світу є позитивним та становить 4 107 млн. євро.
 
По відношенню до червня 2009 року загальний експорт Італії до всіх країн світу збільшився на 3,1%, а імпорт зменшився на 2,8%.
 
Протягом періоду січень-липень 2009 року, по відношенню до аналогічного періоду 2008 року, загальний експорт Італії до країн світу зменшився на 23,6%, а імпорт – на 25,3%. 
 
В рамках заходів з пошуку шляхів та ресурсів для мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи, основана увага була приділена, зокрема: впровадженню нових структурних реформ в економіці країни, вжиттю додаткових антикризових заходів для стимулювання розвитку економіки країни, наданню підтримки малим та середнім підприємствам, збереженню рівня зайнятості тощо.

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Вироби з чорних та інших некоштовних металів Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки