Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Італія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Огляд зовнішньоекономічної ситуації та економічного стану Італії (2 квартал 2009 р.)  
Параметри: ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво

 

 
Огляд  зовнішньоекономічної ситуації та економічного стану Італії (2 квартал 2009 р.) 
 
Кроки Уряду Італії на чолі з С. Берлусконі у другому кварталі 2009 року в економічній політиці реалізовувалися в умовах світової фінансової кризи, яка характеризувалася спадом виробництва, зменшенням купівельної спроможності як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках та зниженням росту ВВП, коливанням цін на нафтопродукти, змінами валютних курсів тощо.

В рамках заходів з пошуку шляхів та ресурсів для мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи, основана увага була приділена наступному: фінансовій підтримці малозабезпечених сімей і, як наслідок збільшенням купівельної спроможності населення, підтримці промислового сектору економіки, підтримці розвитку туризму Італії, розвитку експорту шляхом промоційної підтримки реалізації продукції «Made in Italy», реалізації «Плану будівництва» тощо.

На законодавчому рівні був прийнятий Закон від 8 квітня 2009 року «Щодо підтримки промислових секторів економіки в умовах кризи», основними положеннями якого є наступні: надання підтримки секторам автомобілебудування, виробництва побутових електротоварів, виробництва меблів; визначення норм щодо квот виробництва молока; збільшення соціальних пільг; прийняття антикризового пакету заходів щодо протидії здійснення спекуляцій на Біржі; рефінансування Фонду з надання гарантій малим та середнім підприємствам тощо.     

Протягом другого кварталу значна увага була приділена підтримці сектору туризму. Було започатковано Проект «Італія та туризм», який передбачає, що на розвиток туристичної галузі виділятиметься 1,6 млрд. євро. Відповідні інвестиційні проекти, запропоновані італійськими підприємствами в галузі туризму, фінансуватимуться наступними банківськими групами: група Banca Intesa Sanpaolo, група Unicredit, група Banco Popolare, група Banca Popolare Milano, група Banca Popolare Sondrio. Річна відсоткова ставка кредитування становитиме від 1% до 2,5%.

Важливим кроком для підтримки сектору туризму Італії стало запровадження нового бренду – «Magic Italy». За словами Прем’єр-міністра Італії С.Берлусконі, впровадження такого кроку надасть змогу збільшити прибутки від туризму з 10% до 20% ВВП країни протягом 4 років. 

Протягом другого кварталу ц.р. продовжувалося погодження положень «Плану будівництва», який передбачатиме надання державної та регіональної фінансової підтримки малозабезпеченим сім’ям для збільшення житлової площі.

Разом з тим, Урядом Італії була прийнята Постанова від 26 червня 2009 року «Щодо внесення змін до бюджету»,основними положеннями якої є наступні: зменшення оподаткування у разі купівлі нового промислового обладнання на 50% (повторні інвестиції) та прискорення здійснення державних боргових платежів підприємствам-постачальникам (виділено 18 млрд. євро).

Крім того, передбачена підтримка підприємств-експортерів, надання сприяння підприємцям, які мають намір започаткувати власну комерційну діяльність, фіксація ціни на газ для італійських підприємців (передбачено, що протягом сезону 2009-2010 років, компанія Eni поставить природній газ італійським компаніям, у кількості 5 млрд. метрів куб. по середньоєвропейській ціні) тощо.

Протягом звітного періоду зовнішньоекономічна діяльність, як і в попередні періоди, була спрямована на розвиток експорту італійської продукції, розвиток співробітництва в енергетичні галузі, пошуку альтернативних джерел енергії тощо.

За географічним принципом італійські пріоритети залишаються розподіленими наступним чином: країни „БРІК” (Бразилія, Росія, Індія, Китай), Європа, країни Перської затоки, США, Японія, країни Африканського континенту, країни Азії.

Зміна керівництва Білого дому не вплинула на зміну стратегічного курсу в економічній політиці між США та Італією. Стратегічне зовнішньоекономічне партнерство з США має чітку реалізацію на практиці. Прикладом такої успішної співпраці є співробітництво в галузі автомобілебудування (FIAT-CHRYSLER).

В контексті залучення італійських підприємств до участі у енергетичних проектах за кордоном, було здійснено візит Заступника Міністра економічного розвитку А. Урсо та Албанії. Економічний інтерес Італії в цьому регіоні полягає в будівництві транспортного нафтогазового терміналу.    

Значну увагу протягом першого півріччя ц.р. було приділено поглибленню співробітництва з Росією, яке останнім часом динамічно розвивається. За словами Міністра економічного розвитку Італії К. Скайоли, співробітництво з Росією не обмежується лише купівлею російських енергоресурсів (нафти та газу). Натомість, успішно реалізується співробітництво у промисловому секторі, аерокосмічній галузі, галузі літакобудування (виробництво літака Sukhoi Superjet-100) тощо.

Підтвердженням намірів щодо поглиблення економічного співробітництва став візит Прем’єр-міністра Італії С. Берлусконі до Росії, участь у якому взяли близько 500 підприємств Італії.

Важливим напрямком зовнішньоекономічної діяльності Італії став початок реалізації «Плану Середземномор’я», який був озвучений А. Урсо в ході візиту до Туреччини у травні ц.р. та який передбачає поглиблення співпраці з Алжиром, Марокко, Тунісом, Туреччиною, Лівією та Єгиптом, насамперед, у аграрній, промисловій, енергетичній сфері, сфері навколишнього середовища та секторі розбудови інфраструктури.

Одним з практичних напрямків цього проекту може стати реалізація намірів з озеленення Туреччини, на що передбачено фінансування у розмірі 50 млрд. євро на період до 2023 року.

Протягом звітного періоду Італією було інтенсифіковано співробітництво з Східноєвропейськими країнами, які не є членами ЄС, насамперед Молдовою. У травні ц.р. відбувся Перший італо-молдовський двосторонній економічний форум. За словами А. Урсо, Молдова могла б стати мостом у налагоджені тісніших контактів з російським ринком та ринком кавказьких країн. 

Серед східноєвропейських країн, які є членами ЄС, протягом звітного періоду було поглиблено та активізовано співробітництво з Румунією та Польщею.

Найближчим часом об’єктом уваги італійських підприємців у Румунії може стати реалізація інфраструктурних проектів, які фінансуються європейськими фондами (очікується, що на такі потреби буде виділено 31 млрд. євро).

Після проведеного польсько-італійського бізнес форуму у Римі, Польща розраховує отримати близько 100 млрд. євро інвестицій. За словами А. Урсо, найбільш цікавий сектор співробітництва Італії та Польщі є енергетичний, як у сфері відновлювальних джерел, так і у атомній енергетиці, а також розвиток інфраструктури, особливо з огляду на проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу Євро-2012.

На азійському напрямку італійська зовнішньоекономічна політика була акцентована на поглиблені співробітництва з Китаєм, Малайзією та Сінгапуром

Новим напрямком співробітництва Італії у зовнішньоекономічній площині стало поглиблення співпраці з країнами Океанії, насамперед, Австралією та Новою Зеландією, підтвердженням чого стало підписання Угоди про промислове та наукове співробітництво між Італією та Австралією (підписання відбулося в рамках візиту до Австралії делегації підприємців Італії на чолі з Заступником Міністра економічного розвитку Італії А.Урсо у квітні ц.р.). Планується, що разом з Австралією, Італія зможе реалізувати проект по будівництву найбільшого в світі телескопу; орієнтовна вартість проекту становить 2 млрд. євро.
 

Макроекономічні показники

Водночас, не дивлячись на зусилля італійського уряду для забезпечення економічної стабільності країни, на економічну ситуацію та фінансову стабільність Італії впродовж останнього часу мали вплив загальносвітові економічні тенденції та кризи. Нестабільність фінансових ринків та, зокрема, банківського сектору, зменшення попиту, як на зовнішньому так і на внутрішньому ринках, різкі коливання курсів валют, зменшення довіри населення, зниження купівельної спроможності, обмеження доступу до кредитів стали причинами часткового погіршення економічних показників Італії.

За даними Національного інституту статистики Італії, в першому кварталі 2009 року, по відношенню до попереднього кварталу минулого року, кількість безробітних зросла на 0,3%.

За даними ISTAT, в першому кварталі 2009 року ВВП зменшився на 2,6%, по відношенню до попереднього кварталу та на 6,0% - по відношенню до першого кварталу 2008 року.

Національний інститут статистики Італії повідомив, що в травні 2009 року, по відношенню до квітня 2009 року індекс споживчих цін збільшився на 0,2%, а по відношенню до травня 2008 року – збільшився на 0,9%.

За даними Національного інституту статистики Італії, індекс цін на промислові товари у травні 2009 року, по відношенню до попереднього місяця зменшився на 0,2%, а по відношенню до травня 2008 року – 2,0%. 

За даними ISTAT, індекс промислового виробництва у квітні 2009 року, по відношенню до попереднього місяця збільшився на 1,1%. Середній індекс промислового виробництва за період лютий-квітень 2009 року, по відношенню до трьох попередніх місяців зменшився на 9,3%.

За даними ISTAT, в травні 2009 року, по відношенню до аналогічного періоду 2008 року, торговий оборот Італії з країнами, які не є членами ЄС зменшився на 19,7% (експорт) та на 33,20% (імпорт). В травні 2009 року, торговельне сальдо з країнами, які не є членами ЄС є позитивним, на рівні 555 млн. євро.

За період березень-травень 2009 року, по відношенню до попередніх трьох місяців, експорт до країн, які не є членами ЄС зменшився на 4,5% та імпорт – на 13,0%.

За перші п’ять місяців 2009 року, по відношенню до аналогічного періоду 2008 року, експорт зменшився на 21,2%, а імпорт – на 26,9%. Торговельне сальдо з країнами, які не є членами ЄС є негативним – 4 056 млн. євро.

В травні 2009 року, по відношенню до аналогічного періоду 2008 року, зниження експорту було зафіксоване з усіма країнами, які не є членами ЄС, за виключенням Китаю + 18,9%, Південної Кореї +10,6%.

Найбільше зменшення експорту було зафіксовано з наступними країнами: Росії (- 41%), Туреччини (- 34,6%), країн Океанії (- 26,3%), країн Меркосур (-28,2%), США (- 18,7%), країн ЕДА (- 16,4%), Швейцарії (-13,6%) та країн ОПЕК (- 11,8%).

Найбільше зменшення імпорту було зафіксовано з наступних країн: країн ОПЕК (-49,2%), країн Меркосур (- 35,5%), Туреччини (-31,8%), країн АСЕАН (- 25,3%), США (-23,9%) та Китаю (18,9%).

В квітні 2009 року, по відношенню до аналогічного періоду 2008 року, динаміка товарообігу з країнами ЄС є негативною: експорт зменшився на 33,8%, а імпорт – 30,2%. За цей період торговельне сальдо з країнами ЄС є негативним – 221 млн. євро.

В квітні 2009 року, по відношенню до аналогічного періоду 2008 року, загальний експорт Італії до всіх країн світу зменшився на 28,7%, а імпорт – на 30,0%. В квітні 2009 року торговельне сальдо Італії з усіма країнами світу є негативним та становить 277 млн. євро.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Вироби з чорних та інших некоштовних металів Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари чорної металургії Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки