Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Греція
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Огляд зовнішньо– та внутрішньоекономічної ситуації в Греції та Албанії (станом на 03.07. 2009)  
Параметри: Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини, Товари агропромислового комплексу, Енергоносії, Транспорт, Фінансові послуги

 

Огляд зовнішньо– та внутрішньоекономічної ситуації в Греції та Албанії 
 

ГРЕЦЬКА РЕСПУБЛІКА
 

Щодо прогнозних показників спеціалістів Єврокомісії

Згідно з оприлюдненими в травні п.р. прогнозними економічними даними Єврокомісії , розвиток грецької економіки в 2009 році скоротиться на 0,9%, а в наступному році почне зростати.

Незважаючи на значний вплив глобальної економічної кризи та невизначеність Уряду щодо подальших кроків, грецька економіка характеризуватиметься меншим падінням, ніж в середньому в Єврозоні.

У 2010 році Єврокомісія прогнозує в Греції незначне зростання ВВП, зменшення бюджетного дефіциту та сповільнення зростання рівня інфляції. В цьому контексті Урядом Греції планується скорочення дефіциту бюджету у 2010 році до дозволеного в Єврозоні 3% рівня.


Щодо статистичних даних

На початку червня п.р. Голова Національної статистичної служби Греції М. Кондопіракіс відрапортував про рекордно низький рівень інфляції 0,5% у травні ц.р.

Таке зменшення рівня інфляції спричинене в основному падінням цін на низку продуктових товарів, а також на автомобілі та пальне. Падіння цін пояснюють різким скороченням попиту на товари.

 
Щодо мітингів критських фермерів

6 травня 2009 р. в Греції пройшли мітинги критських фермерів, які прибули до Афін з метою висунення своїх вимог Прем’єр-міністру Греції К. Караманлісу.

Близько 1,5 тис. мітингуючих вимагали виконання Урядом обіцянок щодо фінансової підтримки оливкової промисловості та виноградарства.

За інформацією керівника Спілки фермерів Греції Г. Гоніотакіса, критські фермери до цього часу не отримали обіцяних Урядом у січні ц.р. 500 млн. євро, що передбачалися на підтримку сільськогосподарського сектору Греції.

 
Щодо Грецької державної організації залізничного транспорту

19 травня 2009 р. уряд Греції затвердив програму удосконалення основних державних реформ та раціоналізації грецької залізниці.

Під час урядового засідання Міністр транспорту Греції Е. Стиліанідіс повідомив про необхідність проведення ґрунтовної реформи у питанні, що стосується Грецької державної організації залізничного транспорту (ГДОЗТ), оскільки держава щоденно витрачає близько 2 млн. євро на підтримання залізничного транспорту, роль якого постійно зменшується. Він також наголосив, що завданням уряду з цього питання є збереження залізничного сполучення Греції з важливими європейськими маршрутами та виведення з ізоляції віддалених сільських місцевостей Греції.

На засіданні неодноразово наголошувалося не на приватизації, а на проведенні раціоналізації ГДОЗТ.

 
Щодо Міжнародної конференції журналу “ The Economist”

25-26 травня ц.р. в Афінах було проведено щорічну Міжнародну конференцію журналу “Economist”, в рамках якої відбулася також низка «круглих столів» за участі представників Уряду Греції.

Зокрема, у Конференції взяли участь Прем’єр-міністр Греції К. Караманліс, Міністр економіки І. Папатанасіу, Міністр туризму К. Маркопулос, Міністр зовнішніх справ Д. Бакоянніс і Міністр внутрішніх справ Греції П. Павлопулос, які виступили з промовами та взяли участь у дискусіях з відповідної тематики.

 
Щодо енергетичних питань

7 травня ц.р. в м. Прага Прем’єр-міністра Греції К. Караманліс взяв участь у саміті «Східне партнерство».

У своєму виступі на саміті К. Караманліс наголосив на важливості питання енергетичної безпеки для ЄС та співробітництва у галузі енергетики між ЄС та країнами Східної Європи, зокрема в питанні розвитку регіональних ринків електроенергії.

В контексті постачання природного газу до Європи він заявив про необхідність модернізації існуючої газотранспортної системи України. 

Крім того, Прем’єр-міністр Греції заявив, що ініціатива «Східне партнерство» сприятиме зміцненню регіональної стабільності, покращенню відносин ЄС з країнами Східної Європи та економічному прогресу Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України.
 
 
Щодо Міжнародного Енергетичного форуму

В рамках проведення в Афінах 12-13 травня 2009 р. Міжнародного Енергетичного форуму (The Athens Summit 2009) Міністром розвитку Греції К. Хатзідакісом було анонсовано підписання в Москві 15.05.2009 р. угоди між російською компанією Газпром та грецькою газотранспортною компанією ДЕСПА (ΔΕΣΠΑ) щодо створення спільного підприємства, яке б координувало процес будівництва грецької частини газопроводу «Південний потік» відповідно до грецько-російської міжурядової угоди, підписаної у 2007 році. Завершення будівництва газопроводу планується до 2015 року.

Таким чином, на думку грецького видання, російська сторона намагається мінімізувати участь України у питанні постачання російського газу до країн Південно-Східної Європи. (Газета «Kathimerini» від 13.05.2009 р.).

Також, в рамках проведення Міжнародного енергетичного форуму в Софії, Греція та Болгарія підписали 25 квітня ц.р. Угоду про співробітництво в галузі енергетики.

Міністр розвитку Греції К. Хатзідакіс, після підписання зазначеної Угоди, повідомив: «Греція та Болгарія на даний час обговорюють питання постачання газу, будівництва газопроводу Комотіні-Хасково, спорудження другої лінії високої напруги для експорту електроенергії, а також реалізації проекту нафтопроводу Бургас-Александруполіс». Крім того, К. Хатзідакіс зазначив, що дві країни не планують співпрацювати в галузі атомної енергетики
 
 
 
РЕСПУБЛІКА АЛБАНІЯ

 
За повідомленням албанських ЗМІ

Албанські видання цитують статтю агентства "Reuters" в газеті "The Guardian", автор якої висловлює думку, що спочатку «ізольована» від світової кризи Албанія вже починає все більше відчувати на собі її негативні наслідки.

На думку автора, висока вартість інфраструктурних проектів, профінансованих урядом за останні декілька років, може примусити новий уряд, що буде призначений після парламентських виборів 28 червня 2009 р., звернутись до МВФ за допомогою, як це вже зробили Сербія та Боснія.

 
Щодо угод з фінансовими установами Німеччини та Греції

На початку травня п.р. Міністр економіки Албанії Р. Боде підписав синдикатну угоду з Дойче Банком (Німеччина) та Альфа Банком (Греція) щодо кредиту для інфраструктурних інвестиційних проектів країни (в тому числі і для завершення будівництва автошляху Дурес-Кукес).

Загальний розмір кредиту складає 250 млн. євро. З них перші 95 млн. євро мають бути надані протягом травня ц.р., решта 155 млн. євро – протягом липня ц.р.

До синдикату також залучені грецький "Піреос Банк" та албанський банк з турецьким капіталом "Національний комерційний банк". Умови кредиту не оприлюднені.  

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Транспорт Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки