Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Великобританія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Стан економіки та зовнішньоекономічної сфери у ВБ (2 квартал 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, Макроекономічні показники, Економічні новини

Стан економіки та зовнішньоекономічної сфери у ВБ (2-й квартал 2009 року)
 

30 червня опубліковано офіційні дані про розвиток британської економіки в першому кварталі 2009 року.

Згідно з інформацією Національного статистичного бюро, ВВП країни в січні-березні скоротився на 2,4% порівняно з попередніми трьома місяцями, що є найбільшим квартальним падінням з 1958 р. Ця інформація була уточнена після того, як кілька тижнів тому НСБ оголосило про падіння ВВП в 1,9% (більшість економістів прогнозували 2,1%), і на ці уточнення також вплинули дані про скорочення будівельного сектора (на 6,9% порівняно з попередньою оцінкою в 2,4%), а також більш різке падіння сфери послуг (на 1,6 замість оціночних 1,2%).

Інвестиції в бізнес
скоротилися протягом кварталу на 7,1%. Через уточнення даних у гіршу сторону тепер з’явилося більше підстав говорити про те, що прогнози ОЕСР, які були опубліковані минулого тижня, можуть справдитися (економісти Організації попереджають про скорочення британської економіки на більш ніж 4%, в той час як уряд ще донедавна прогнозував -3,5 - -3,7%).

«Як видається, найбільш доречним узагальненням стану британської економіки в 1 кварталі були б слова «ще ніколи не було так погано», - заявляє у цьому зв’язку економіст «Роял Бенк оф Скотленд» Р. Уокер. «Хоча до певної міри це «старі новини», все одно це підкреслює глибину тої ями, з якої Сполучене Королівство мусить вибиратися».

Опубліковані дані підтвердили, що рецесія розпочалася в другому кварталі минулого року (в квітні-червні 2008 р. вже було зафіксовано падіння ВВП на 0,1% - це уточнення порівняно з попередніми оцінками в 0%). За два квартали 2008 р. і перший квартал цього року ВВП скоротився на 4,9% - це гірше, ніж під час рецесії початку 1990-х років, але краще, ніж -5,9% на початку спаду 1980-х.

І все ж, після закінчення першого кварталу почали з’являтися певні ознаки економічної стабілізації. Обсяги виробництва в обробному секторі промисловості в березні та квітні дещо збільшилися, а зростання, хоча поки що не дуже впевнене, повернулося до деяких інших галузей економіки.

На думку фахівців авторитетного Національного інституту економічних та соціальних досліджень, зростання економіки почало відновлюватися з квітня. «Дані обстежень дають підстави вважати, що ми принаймні перестали падати, але відновлення економіки йтиме дуже повільними темпами», - вважає Р. Уокер.

Крім того, незважаючи на значне скорочення ВВП країни, рейтингове агентство «Фітч» зберегло найвищий (ААА) рейтинг для суверенних боргових зобов’язань Великобританії на відміну від «Стендерд енд Пурз», яке перемінило прогноз рейтингу для Сполученого Королівство на негативний.

 
Діяльність Банку Англії та Уряду з подолання наслідків кризи


Монетарний Комітет Банку Англії під час голосування 4 червня залишив базову ставку без змін - на рівні 0,5% третій місяць поспіль.

 

У травні Банк Англії оголосив, що він буде вводити додаткові 50 мільярдів фунтів в реалізацію програми купівлі облігацій. Але члени Комітету з монетарної політики вважають, що час для розширення програми кількісного пом'якшення ще не настав, а тому кошти, виділені на впровадження програми, було залишено на рівні 125 млрд. фунтів стерлінгів.

Деякі економісти припускають, що якщо не вдасться досягти зростання рівня видачі кредитів, то сума програми може бути збільшена до 150 млрд. (вірогідно вже з липня), навіть якщо інші економічні показники будуть свідчити про зростання

Так, опубліковані індекси, що розраховуються менеджерами по закупівлях, дали підстави вважати, що відновлення британської економіки може проходити швидше за існуючі прогнози. Однак інші економісти не поділяють такого оптимізму і зазначають, що сьогоднішнє зростання окремих показників пов’язане більшою мірою з сезонною активністю, а відновлення британської економіки буде дуже повільним.

 


5 червня в рамках переформування уряду (через скандали, пов’язані з виявленням фактів невиправданих витрат ряду членів уряду та парламенту, а також критику економічної політики) Прем’єр-міністр Г. Браун зробив певні зміни кадрового складу уряду, в тому числі економічного блоку. Щоправда, очікуваної відставки Канцлера Казначейства (Міністра фінансів) А. Дарлінга, який останнім часом піддавався значній критиці, не сталося, і він та Міністр у справах бізнесу лорд П. Мендельсон зберегли свої посади.

У відставку, не пов’язану зі скандалами, а радше через особисті розходження з Прем’єр-міністром, пішов міністр у справах зайнятості та пенсій Дж. Пурнелл. Крім того, на посаду в уряді (для ведення питань розвитку підприємництва) буде призначено відомого в країні мультимільйонера сера Алана Шугара, який є давнім приятелем Г. Брауна та членом Ділової ради Великобританії – важливого дорадчого органу.

 

Оглядачі пророкують, що це не останні зміни в уряді, особливо зважаючи на той факт, що лейбористи втратили місця в ряді місцевих органів влади та одержали погані результати при голосуванні британців за депутатів Європарламенту, що відбулося на початку місяця.

2. Ініціатива з примусу багатонаціональних компаній розкривати податкові дані

Великобританія підтримує заклики до того, щоб примусити багатонаціональні компанії розкривати дані про те, які суми податків вони сплачують у кожній з юрисдикцій, де вони діють. Цей крок вважається значним проривом, спрямованим на подолання ореолу секретності, який нині оточує режими оподаткування.

Фінансовий секретар (заступник міністра в Казначействі) Стівен Тіммз планує у виступі перед міністрами «Великої двадцятки», що має відбутися в Берліні, про ініціативу запровадження звітності по кожній з країн операцій (на сьогодні компанії не повинні розкривати суми податків чи прибутків, які вони сплачують чи одержують в інших країнах).

Цей крок вітається неурядовими організаціями та представниками, що виступають від імені країн, що розвиваються, але йому протидіятимуть міжнародні фірми у гірничо-видобувній галузі, які протягом десятиліть вступали у таємні угоди, котрі відмовляли країнам третього світу в одержанні надходжень, на які ті мали право претендувати.

Прибічники розкриття цієї інформації вважають перехід до механізму розкриття цієї інформації як інструменту виявлення компаній, що уникають оподаткування, з тим, щоб тепер ці кошти вкладалися в сферу освіти та охорону здоров’я. Однією з перших країн, яка приєднається до такої схеми, називають Кайманові острови, звідки Казначейство Великобританії зможе одержувати податкову інформацію, пов’язану з діяльністю британських фірм.

Зазначений крок стане одним із рішень, спрямованих на реалізацію домовленостей, досягнутих під час саміту «Великої двадцятки» 2 квітня ц.р. в Лондоні.
 

3. Нові ініціативи Уряду

29 червня Прем’єр-міністр Г. Браун виступив з новими ініціативами, які дозволили б вивести країну з рецесії. У виступі під гучною назвою «Побудова майбутнього Великобританії» (Building Britain’s Future) Прем’єр, зокрема, висловився за вжиття заходів із створення робочих місць, збільшення бюджету на освіту та забезпечення більш високих стандартів державної служби.

Що стосується зайнятості, він заявив: «У ході двох останніх економічних спадів десятки тисяч молодих людей були не задіяні та стали втратою для економіки – цю помилку уряд більше не повторить». Починаючи з січня наступного року, кожна молода людина віком до 25 років, яка була безробітною не менше року, отримає гарантоване робоче місце або місце на курсах підготовки. Єдина умова – вони «будуть зобов’язані» прийняти цю гарантовану пропозицію.

Прем’єр заявив: «Вперше відбувається так, що будь-який уряд гарантує, що молодим людям буде гарантовано робочі місця та перепідготовку і, що критично важливо, вводить для молоді зобов’язання про те, що якщо робоче місце існує, зайняти його, а якщо ні – допомога буде урізатися». «У такий спосіб ми уникнемо втрати близько 500 тис. робочих місць», - додав він. Бюджетні статті будуть перегруповані, щоб більше уваги приділити цій проблематиці.

Проте найбільш коштовним елементом плану стане будівництво 20 тис. одиниць доступного житла загальною вартістю 1,5 млрд. ф. ст. Створюється також «інноваційний фонд» у сумі 150 млн. ф. ст. для підтримки розвитку біотехнології, наук про життя, розробки передових технологій (у тому числі зниження вуглеводнів), який спонукатиме приватний сектор вкласти в цю сферу до 1 млрд. ф. ст. Зміни планується внести й у сферу охорони здоров’я – скорочується термін початку надання допомоги онкологічним хворим, а також пацієнтам не доведеться чекати госпіталізації більше 18 тижнів.

Плануються зміни в наданні державних та громадських послуг: так, Г. Браун пообіцяв відійти від «адміністративно-командних цілей» на користь надання тих послуг, на які споживачі мають право та одержання яких можна відстояти в суді. Більше «гнучкості» буде надано місцевим радам у плані надання дефіцитного житла на користь місцевого населення (цей захід планується у відповідь на закиди про те, що іммігрантам нерідко буває легше одержати житло).

Багато хто з оглядачів вважають, що ця програма є піар-ходом лейбористів, які втрачають позиції напередодні загальних виборів, що мають відбутися у 2010 р. – багато хто розцінив цей виступ як початок передвиборної кампанії лейбористів. Водночас, лідер консерваторів Д. Камерон уже назвав плани Г.Брауна «бюрократичною пропагандою» та заявив, що ініціатива вийшла «без цінника на ній», тобто не забезпечена коштами.


Показники економічного розвитку Великобританії

(за останніми наявними даними Казначейства Великобританії, станом на 25 червня 2009 року
та Національного статистичного відомства, якщо не зазначено інше)

 
Показник
 
Період
 
Рівень
 

Динаміка
 
(до відповідного періоду минулого року)

 
 
1. Забезпечення зростання ВВП

ВВП (І квартал)
-2,4 до попереднього кварталу
 
-4,9%
 в т.ч. послуги
 (за 3 місяці до січня)
-1,4
 
 
промислове виробництво
(за 3 місяці до березня)
-12,1
 
 
 обробна промисловість
 (за 3 місяці до березня)
-13,1
 
 
споживання домогосподарств
 (І квартал 2009 р.)
1,4 до попереднього кварталу
 
 
обсяги роздрібної торгівлі (травень)
 
 
-0,6%
 
 
2.Ринок праці
 
Безробіття
(за 3 місяці до квітня)
 
7,2%
 
Доходи населення
(за 3 місяці до березня)
2,7%
 
 

3. Інвестиції в економіку
 (4 кв.’08)

 
 
-3,1
 

4. Інфляція

CPI - індекс споживчих цін (травень)
 
2,2%
0,6 %до минулого місяця
RPI - індекс роздрібних цін (травень)
 
-1,1%
0,6 %до минулого місяця
RPIX - індекс роздрібних цін, що виключає іпотечні платежі (травень)
 
1,6%
0,6 %до минулого місяця
 

5.
Платіжний баланс

Поточний рахунок (травень)
 
-17,5 млрд.£
 
Торгівельний баланс (І кв.’09)
 
-8,5 млрд.£
 
Експорт товарів
(за 3 місяці до березня)
 
 
-8,4%
Імпорт товарів
(за 3 місяці до березня)
 
 
-8,1%
 

6.
Фінанси

Облікова ставка (змінено 5 березня 2009 р.)
 
0,5%
 
 


1. Перестановки в економічному блоці уряду Великобританії

Дії уряду

Заходи Банку Англії
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
PR та реклама Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки