Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Єгипет
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Зовнішньоекономічна ситуація в Єгипті. Залучення інвестицій та зовнішніх заощаджень (3 квартал 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, Захист внутрішнього ринку, ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини, Енергоносії, Будівництво, Фінансові послуги

 

Зовнішньоекономічна ситуація в Єгипті  у третьому кварталі 2009 року. Залучення інвестицій та зовнішніх фінасових ресурсів
 
(за матеріалами єгипетських ЗМІ)


Щодо Державного інвестиційного плану Єгипту

Відповідно до Державного інвестиційного плану Єгипту на 2009/2010 ф.р. передбачається вкласти в економіку країни 200 млрд. єг.ф., з яких 55,3 млрд. - державним сектором і 114,8 млрд. - приватним сектором.

Новим завданням плану є освоєння нових 119,5 тис. федданів землі і створення інфраструктури на площі 77 тис. федданів. Сільськогосподарські землі будуть збільшені до 490 тис. федданів. Всього у розвиток сільського виробництва буде вкладено 6,9 млрд. єг.ф.   65-75% нових проектів будуть виконуватись на території Верхнього Єгипту.

Енергетична галузь має отримати близько 17 млрд. єг.ф., з яких 1,9 млрд. буде виділено по лінії Міністерства електроенергетики і 14 млрд. електрогенеруючими компаніями.   Заплановано замінити або модернізувати 125 електростанцій та забезпечити електроенергією 115 житлових районів у 14 областях.

У розвиток транспортної галузі передбачено вкласти 32,2 млрд. єг.ф., у які входить завершення будівництва першої черги контейнерного терміналу у порту Дум’єта на 2,5 млн. контейнерів, будівельних робіт в аеропорту Согаж на 660 тис. пасажирів та створення нового коридору в Каїрському міжнародному аеропорту. 
 
Щодо фінансових потоків в Єгипет з 1-го квітня 2008 р. по 31 березня 2009 р.

Генеральна адміністрація інвестицій та Вільних зон Єгипту (GAFI) оприлюднила звіт про інвестиції в Єгипет. За інформацією GAFI, незважаючи на світову фінансову кризу, з 1-го квітня 2008 р. по 31 березня 2009 р. фінансові потоки в Єгипет збільшились до 82,6 млрд. єг.ф. проти 77,2 млрд. єг.ф. протягом відповідного періоду попереднього року.

Список арабських інвесторів в економіку Єгипту очолюють ОАЕ, які за цей період вклали 6,7 млрд. єг.ф. у 56 проектів. У 2008 р. ОАЕ посіли друге місце у списку країн-інвесторів у Єгипет, вклавши у 81 проект 2,7 млрд. єг.ф., акціонерний капітал яких становив 4,5 млрд. єг.ф., після Саудівської Аравії, яка інвестувала 3,16 млрд. єг.ф. у 249 проектів з акціонерним капіталом у розмірі 17,7 млрд. єг.ф.

За показниками квітня 2008 р. – березня 2009 р. Саудівська Аравія знаходиться на другому місці з інвестиціями 3,9 млрд. єг.ф. у 276 проектів та акціонерним капіталом у 20,57 млрд. єг.ф.

Третє місце посів
Кувейт з 963,2 млн. єг.ф. у 83 проекти з акціонерним капіталом 5,9 млрд. єг.ф. проти 2,31 млрд. єг.ф. у 96 проектів протягом минулого року.

Серед іноземних країн  лідирує
Велика Британія з інвестиціями 3,24 млрд. єг.ф. у 84 проекти з капіталом 9,26 млрд. проти 4,2 млрд. у 109 проектів у попередньому році

Друге місце у списку посідають
США з 1,17 млрд. єг.ф. у 68 проектів з акціонерним капіталом 5,14 млрд. єг.ф. проти 666 млн. єг.ф. у 75 проектів у минулому році. Причому, у звіті зазначається, що світова криза не зачепила американські інвестиції в Єгипті.

Кайманові острови знаходяться на третьому місці з 1,74 млрд. єг.ф. у 3 проекти з капіталом 2,9 млрд. єг.ф.

Найбільший обсяг інвестицій протягом зазначеного періоду був спрямований у промисловість (1463 проекти) із загальним акціонерним капіталом у 29,5 млрд. єг.ф., серед якого 20,96 млрд. становлять єгипетські вклади, 2,4 млрд. – арабські і 3,1 млрд. – іноземні.

Другою за освоєнням інвестицій стала туристична галузь – 338 проектів з капіталом 13,58 млрд., серед якого єгипетські вклади становлять 10,43 млрд., арабські – 1,24 млрд., іноземні – решта.

На третьому місці значиться будівництво – 886 проектів з капіталом 13,6 млрд. єг.ф., єгипетські вклади – 10,1 млрд., арабські – 914 млн., решта – іноземні.

У 2007 – 2008 р.р.
список за кількістю інвестиційних проектів також очолила промисловість, в якій було реалізовано 1896 проектів з акціонерним капіталом у 20,7 млрд. єг.ф., на другому місці – сфера послуг (2604 проекти з капіталом 15,6 млрд.), на третьому – фінансова сфера (260 проектів з капіталом у 14,5 млрд.).

Більша частина капіталовкладень у спільні проекти припадає на Каїр – 2568 проектів з капіталом у 27,2 млрд. єг.ф., з яких 16,9 млрд. – єгипетські вклади, 4,4 млрд. – арабські, решта – іноземні.

Губернаторство Гіза знаходиться на другому місці – 1517 проектів з капіталом 22,3 млрд., єгипетські вклади – 13,7 млрд., арабські – 7,5 млрд., решта – іноземні.

З метою залучення інвестицій у розвиток промисловості, у червні 2009 р.
Генеральна адміністрація інвестицій і Вільних зон Єгипту спільно з Міністерством торгівлі і промисловості АРЄ виділили 651,7 тис. кв. м для створення 97 проектів на суму 1,3 млрд. єг.ф. та 232 млн. дол. США, що сприятиме створенню 19 тис. нових робочих місць.

Проекти будуть розміщені в 11-х промислових зонах, а саме: Al-Sadat, Al-Salhia, Borg Al-Arab New City, 10th of Ramadan, Asuit, Al-Obour, Sohag, North Suez Gulf, Al-Nobaria, 6th of October City та Benisuafe New City.

Передбачається створення 29 проектів у інженерних секторах, 20 - харчовій промисловості, 18 - хімічній, 7 – у сфері зберігання і сховищ, 5 - у різних галузях промисловості, 4 - інфраструктури, 7 – у прядильно-ткацькій сфері
, 3 – у сфері будівельних матеріалів, 2 – у гірничо-видобувній промисловості, один проект – у фармацевтичній промисловості та металургійній промисловості.
 
 
Щодо збільшення частки місцевого компоненту в енергетичних проектах

Згідно з рішенням Вищої ради з питань енергетики Єгипту, з метою підтримки національної промисловості, заощадження іноземної валюти і збереження місцевої робочої сили, Міністерство електрифікації АРЄ
збільшить частку місцевого компоненту в енергетичних проектах до 50%. Це рішення підтримують більшість національних енергетичних компаній та підприємств.

Так, Голова правління єгипетської кабельної компанії «Аль-Сувайді Груп» (найбільше підприємство на Близькому Сході і Африки) вважає, що єгипетські енергетичні підприємства здатні сьогодні забезпечити галузь місцевими компонентами на 60%, такими, як кабелі, трансформатори і т.д.
 
Щодо створенні інвестиційного фонду для фінансування малих і середніх підприємств

Декілька французьких, швейцарських, голландських і американських банків заявили про свою готовність взяти участь у створенні нового інвестиційного фонду з капіталом у розмірі 200 млн. дол. США для фінансування малих і середніх підприємств в Єгипті та країнах Перської затоки.

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) - член WorldBankGroup, Європейський інвестиційний банк (EIB) та Єгипетський банк розвитку експорту (EDBE) підписали угоду про створення Фонду, внесок яких становить відповідно 16,5 млн. дол., 16,5 млн. дол. та 10 млн. дол. Управління Фондом здійснюватимуть компанія «Beltone» та французька «SiparexGroup».

Новий Фонд надаватиме більше уваги розвитку експорту текстилю, пластмаси, упаковки, а також сприянню логістиці промислових галузей та харчовій промисловості.

 
Щодо фінансування операцій з нерухомістю

Згідно з даними Адміністрації фінансування операцій з нерухомістю Єгипту, протягом наступних 5-ти років компаніями з фінансування нерухомості та банками буде збільшено фінансування бенефіціантам до 42 млрд. єг.ф.

На кінець 2008 р. в Єгипті налічувалось 9 компаній, які працюють у сфері фінансування нерухомості відповідно до закону № 148/2001. Очікується, що до кінця 2009 р. їх стане 12, а обсяг фінансування операцій з нерухомістю досягне 3 млрд. єг.ф.

Останнім часом Єгипет став привабливим ринком для фінансування нерухомості, яким цікавляться іноземні інвестори. Підтвердженням цього є обрання Єгипту членом міжнародного комітету з атестації, який став єдиним представником серед близькосхідних країн.

Компанії фінансування операцій з нерухомості фінансують різні проекти з будівництва житлових і торговельних комплексів, які здійснюють близько
7000 інвесторів
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари деревообробної промисловості Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки