Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Чехія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Щодо стану чеської економіки (липень 2009 р. )  
Параметри: Інвестиції, Макроекономічні показники, Довідкова інформація

Щодо стану чеської економіки (початок вересня 2009 р. )

 
Під впливом фінансової та економічної кризи в ЧР продовжується зниження обсягів виробництва в промисловості, обсягів виконаних робіт в будівництві, зниження експорту товарів чеських виробників.
 
За перший квартал 2009 року зниження ВВП, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, склало 3,4 %, у другому кварталі 5,5%, за перше півріччя в цілому 5%. 
 
Спад промислового виробництва у липні склав 18,2%, у порівнянні з відповідним періодом минулого року. У липні кількість замовлень зменшилася на 21,2%, в тому числі на експортні поставки на 22,0 %, у порівнянні з липнем минулого року.
 
В наслідок світової фінансової та економічної кризи експорт та імпорт ЧР продовжує зменшуватися. Протягом січня-липня 2009 року імпорт чеських товарів скоротився на 34,5%, експорт на 36,4 %, у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Найбільше експорт знизився: на транспортні засоби, залізо та сталь, скло та вироби зі скла, пластмасові вироби, електроніка, меблі, папір, металовироби.
 
У липні 2009 року, у зв’язку рецесією економіки, експорт в Україну з Чехії, у порівнянні з відповідним періодом 2008 року, зменшився на 67 %, український імпорт в Чехію на 54 %.
 
Зниження імпорту відбулося, в основному, через зменшення поставок руди (на 46 %), алюмінію та виробів з алюмінію (на 95 %), чорних металів (на 77 %).
 
Золотовалютні резерви Чеської Республіки.Золотовалютні резерви Національного банку Чехії на кінець червня цього року склали 38,4 млрд. дол. США та зменшилися у порівнянні з травнем на 193 млн. дол. США. Не дивлячись на це, курс національної валюти залишається стабільним.
 
 
Щодо виконання державного бюджету 2009 року
 
Видатки державного бюджету у першому півріччі склали 575,0 млрд. чес. крон, надходження - 506,7 млрд. чес. крон, дефіцит бюджету досяг 68,3 млрд. чес. крон. У минулому році, на цей час, профіцит бюджету складав 9,3 млрд. чес. крон. Парламент ЧР затвердив дефіцит бюджету на цей рік у розмірі 38,3 млрд. чес. крон. Прогнозується, що у поточному році, у зв’язку  із зменшенням надходжень по усіх статтях, буде отримано податків на 120 млрд. чес. крон менше, ніж у 2008 р., дефіцит державного бюджету у 2009 р. досягне 165 млрд. чес. крон.
 
 
Щодо проекту державного бюджету на 2010 рік
 
Уряд Чеської Республіки 21 вересня 2009 р. розглянув та направив Парламенту країни пакет антикризових заходів, який передбачає зниження дефіциту проекту державного бюджету у 2010 р. з 230 млрд. чес. крон до 155,3 млрд. чес. крон (відповідно 9,2 млрд. євро і 6,3 млрд.євро). Міністерство фінансів ЧР пропонує зменшити соціальні виплати, збільшити деякі податки і на 4% понизити заробітну плату в бюджетній сфері.
 
Запропоновані у законопроекті заходи дозволять стримати дефіцит державного бюджету на рівні 5,2%. Умовами Маастрітських критеріїв для введення грошової одиниці євро в ЧР є дефіцит бюджету на рівні не більше 3% на протязі 2 років.
 
 
Проект антикризових заходів по зниженню дефіциту державного бюджету у 2010 році: 

Обмеження видатків бюджету
замороження пенсій 
9,8 млрд. чес. крон
замороження прожиткового мінімуму
1 млрд. чес. крон
замороження зарплати працівникам бюджетної сфери
2,7 млрд. чес. крон
зниження видатків міністерств та відомств
25 млрд. чес. Крон
Всього
38,5 млрд. чес. крон
Заходи по збільшенню надходжень до бюджету
підвищення ставки ПДВ на 1%
10 млрд. чес. крон
підвищення податку на бензин та дизпаливо на 1 крону/л
6,9 млрд. чес. крон
підвищення податку на тютюнові
вироби на 2,50 крони/пачка           
2 млрд. чес. крон
підвищення податку на пиво на 1крону/л
1,2 млрд. чес. крон
підвищення податку на спирт на 5 крон/л
0,5 млрд. чес. Крон
підвищення податку на прибуток фізичних осіб до 23%
з прибутком понад 145 000 чес.крон щомісяця
0,7 млрд. чес. крон
заморозити прибутки осіб (наприклад адвокати, нотаріуси)
на рівні 2008 р.
1 млрд. чес. крон
підвищення оподаткування органів державної влади 
0,1 млрд. чес. крон
скасувати знижки на страхування
16,5 млрд. чес. крон
залишити діючу ставку медичного страхування
8,3 млрд. чес. крон
прибуток зі страхування при межі шестикратної
заробітної плати
3,1 млрд. чес. крон
Всього
          50,3 млрд. чес. крон
Органи місцевого самоврядування
підвищення у 2 рази податку на нерухомість
4,4 млрд. чес. крон
Заходи по зменшенню видатків
зниження допомоги батькам по догляду
за дитиною на 10% 
2,8 млрд. чес. крон
зниження допомоги батькам при народжені
дитини на 10 000 крон
0,3 млрд. чес. крон
зниження допомоги на соціальні служби
1,9 млрд. чес. Крон
медичне страхування
2 млрд. чес. крон
скасування виплат за утилізацію автомобілів
бувших у використанні
2,7 млрд. чес. крон
замороження доплат на дитину
0,6 млрд. чес. крон
зниження доплат інвалідам за користування
автомобілем
0,6 млрд. чес. крон
зниження заробітної плати робітникам конституційних
органів влади
7 млрд. чес. крон
заощадження на ставках
3 млрд. чес. крон
Всього
25,4 млрд. чес.крон

                                                                                                       
 
Щодо повернення кредитів банкам ЧР
 
В умовах фінансової та економічної кризи у справі державної підтримки національних експортерів у просуванні чеського експорту, значну роль здійснює Агентство по гарантуванню і страхуванню експорту Чеської Республіки. Основною діяльністю ЕГАП є захист чеських експортерів і банків, які фінансують експорт, від комерційних і політичних ризиків.
 
У державному бюджеті на 2009 р. стаття державного страхування зросла з 120 млрд. чес. крон до 150 млрд. чес. крон (7,5 млрд. дол. США).
 
ЕГАП на період кризи підвищив розмір страхового відшкодування з 95% до 99% по всіх видах експортних кредитів, а акредитивів з 80% до 99% і одночасно понизив ставки по деяким видам страхування. Окрім цього ЕГАП запропонував нові види страхування: страхування інвестиційних кредитів при будівництві за кордоном; страхування науково-дослідних та конструкторських робіт, результати яких експортуватимуться; страхування проектного фінансування нових виробничих потужностей побудованих за кордоном.
 
У зв’язку з проблемами в економіці, які виникли в Пакистані, на Кубі і Україні Агентство по гарантуванню та страхуванню експорту, що страхує експортні проекти чеських бізнесменів, повинно виплатити 2,5 млрд.чес. крон (190 млн. дол.США).
 
Сума компенсації, яку необхідно виплатити, є найбільшою за час існування державного страхового агентства. Причиною цього є призупинення проектів по будівництву двох електростанцій в Пакистані, падіння цін на нікель і інші товари, які складають основу експорту Куби, фінансова криза, а також введення державного управління в деяких банках в Україні.
 
Станом на 8 вересня 2009 року застраховані ЕГАП надані кредити чеськими банками в Україну на суму 6,4 млрд.чес.крон (359,6 млн.дол.США). У 2008 році застраховано 20 експортних кредитів на Україну на суму 2,2 млрд.чес.крон, у 2009 році – 11 кредитних договорів на суму 2 млрд.чес.крон.
 
У ІІ півріччі 2009 року чеські експортери відмічають порушення договірних відносин між кредиторами та підприємствами і банками України про своєчасне повернення кредитів. Сума своєчасно несплачених кредитів на Україні, застрахованих ЕГАП, на даний час досягла 828 млн.чес.крон (46,5 млн.дол.США).
 
Дочірня компанія KUР EGAP заявила про інші короткотермінові кредити, які знаходяться під загрозою неповернення в сумі 140 млн.чес.крон (7,9 млн.дол.США).
 
Українські кредитори пояснюють ці питання проблемами у реалізації товарів, а також мораторієм по деяким банкам на погашення боргів у зв’язку з введенням зовнішнього управління.
 
За інформацією ЕГАП у «Надра Банку» накладено мораторій на здійснення оплати за зовнішньоторговельні операції з чеськими експортерами на загальну суму 103,6 млн. чеських крон (близько 5,7 млн. доларів США), у «Родовід Банку» - на загальну суму 22,6 млн. чеських крон (близько 1,3 млн. доларів США). Через фінансові труднощі «Кредитінвестбанк» звернувся до чеської сторони з пропозицією здійснити реструктуризацію боргу на суму 8,5 млн. євро.
 
 
Щодо діяльності Національної економічної ради
 
Завершила свою діяльність Національна економічна рада (NERV), яка була створена в січні 2009 року при чеському Уряді для розробки антикризових заходів. Рада представила Уряду ЧР звіт з рекомендаціями щодо розвитку чеської економіки. Пропонується обмежити витрати міністерств ЧР з конкретними розрахунками, з урахуванням зростання дефіциту бюджету, на 5-річний термін і ввести санкції для міністрів, які допускають перевищення видатків, встановлених у державному бюджеті. Більшість рекомендацій членами Національної економічної ради було використано з досвіду Фінляндії, яка подолала глибоку економічну кризу в дев'яності роки.
 
 
Щодо державного боргу ЧР
 
Чеське статистичне управління повідомляє, що державний борг Чеської Республіки до кінця червня 2009 р. зріс до 1,137 більйонів чеських крон. На кожного громадянина країни припадає більше 108 тисяч чеських крон державного боргу. З початку року заборгованість зросла майже на 138 млрд.чес.крон. Перш за все збільшення заборгованості відбулося із-за значного зростання дефіциту державного бюджету, який фінансується державними борговими зобов'язаннями, прямими кредитами, або кредитами Європейського інвестиційного банку.
 
Внутрішній борг держави до кінця червня зріс на 95,5 млрд.чес.крон і склав 910 млрд.чес.крон.
 
Зовнішній борг зріс на 42 млрд.чес.крон і склав 227,4 млрд.чес.крон. Однією з причино зростання боргу є підвищення емісії зовнішніх боргових зобов'язань. Внутрішніх боргових зобов'язань було видано на суму 78,9 мільярдів чеських крон.
 
 
Курс чеської крониз лютого 2009 року продовжує зростати по відношенню до євро та долару США.

Дата
Дол. США
Євро
1 січня 2009 р.
19,3
26,9
1 лютого 2009 р.
21,7
27,9
1 липня 2009 р.
18,3
25,8
1 серпня 2009 р
18,0
25,7
1 вересня 2009 р.
17,9
25,6

 
На зниження чеської крони може вплинути зміна процентної ставки Чеського національного банку.
 
Банківська рада Чеського національного банку 21.08.2009 року прийняла рішення щодо зниження 2Т репо-ставки банку з 1,50% до 1,25%, яка діяла з 11.05.2009 року, ломбардної ставки з 2,50% до 2,25%, дисконтної ставки з 0,50% до 0,25%. Рішення банківської ради введено в дію з 22.08.2009 року.
 
Для підприємств створені більш вигідні умови кредитування, для фізичних осіб - покращення умов іпотеки. 
 
 
Щодо іпотеки
 
Економічна криза змусила чеські банки понизити процентні ставки по іпотечних кредитах. В понеділок,  21 вересня 2009 року, про зниження ставки на 0,4% повідомив «Райффайзенбанк». Ставка банку по кредитах на придбання квартир складає 5,29%. Чеський ощадний банк знизив ставку для громадян на 1%, Комерційний банк тимчасово пропонує вигідніші умови іпотечних кредитів з фіксацією на 5 і більше років.
 
В серпні 2009 року, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, обсяг наданих іпотечних кредитів знизився в Чехії на 30%. Середня ставка по кредитах в країні складає 5,67%.
 
 
Щодо виробництва автомобілів
 
В умовах фінансової та економічної кризи у листопаді 2008 р. в Чехії було розпочато виробництво автомобілів на новому заводі південнокорейського автоконцерну «Хюндай» з первинною проектною потужністю 200 тис. автомобілів в рік. Обсяг інвестицій в завод склав близько 1 млрд. євро. При цьому Чехія надала інвестиційні преференції на суму 123 млн. євро і внесла вклад до розвитку виробничої і транспортної інфраструктури. В результаті реалізації цього проекту Чехія повинна увійти до числа найбільших світових виробників легкових автомобілів і вироблятиме до 2010 р. більше 1,2 млн. автомобілів в рік.
 
На даний час, через 10 місяців після запуску серійного виробництва, автозавод «Хюндай»  приступив до підготовки будівництва другого цеху по виготовленню коробок передач. Щороку їх виробництво складе 300 тис.одиниць, що в 2 рази більше, ніж зараз. У зв'язку з цим, на підприємстві буде створено 256 нових робочих місць. Виробництво почнеться в квітні наступного року. Коробки передач з автозаводу у м.Ношовіце будуть виготовлятися для автомобілів місцевого автозаводу «Хюндай», а також автозаводу «KIA Motors» в м.Жіліне (Словаччина).
Щодо інфляції в ЧР.
 
В липні, які і на протязі першого півріччя 2009 року, вона  продовжувала знижатися. В червні інфляція складала 1,2%, в липні 0,3%, у порівнянні з відповідним місяцем минулого року.
 
Міжрічний індекс споживчих цін знизився у липні 2009 року на 0,6% і складає 3,1%. Продовжується зниження цін у липні на продовольчі товари на 10,4%, автомобілі на 9,9%,  а також на алкогольні напої та вироби з тютюну. Купівельна спроможність населення Чехії залишається нижче середнього показника в розвинених європейських країнах.
 
 
Щодо безробіття в ЧР
 
За статистичними даними безробіття в Чеській Республіці продовжує зростати. Рівень безробіття у червні 2009 р. складав 8,4%, в липні він досяг 8,5%, на 3,2% більше, у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Кількість безробітних складає 493 750 осіб, вільних робочих місць зареєстровано центрах зайнятості 41 297. На одне вільне робоче місце в Чехії зараз претендують 12 безробітних, у містах Карвін -56,4, Брунтал - 49,2, Дєчін - 47,0, Тепліце - 42,6.
 
Під впливом економічної кризи автозаводи Чехії, включаючи їх постачальників, звільнили 19 тисяч чоловік із 128,5 тисяч працюючих. Виробництво автомобілів в країні знизилось на 11%. Такі дані, оприлюднило об’єднання автомобільної промисловості. За словами голови об'єднання, це можна назвати непоганими результатами, оскільки передбачалися більш масові звільнення. Виробникам автомобілів в Чехії допомогло введення в 12 європейських країнах так званої премії за утилізацію автомашин, які були у використанні, при придбанні нового, оскільки на певний час зріс попит на машини чеського виробництва.
 
 
Щодо заробітної плати в ЧР
 
Чеське статистичне управління оприлюднило інформацію про середню зарплату в ЧР. В другому кварталі цього року вона зросла на 2,7% і досягла 22 992 чес.крон (900 євро). У порівнянні з відповідним періодом 2008 року відбулося збільшення на 622 чес.крон. З початку року вона складала 25 381 чес.крон. В підприємницькій сфері зростання склало 2,4%,  непідприємницькій – 4,3%. Зменшення заробітної плати відбулося в сільському господарстві на 0,4%, в будівництві - на 0,8%, в торгівлі – 1,1%.
 
Реальна заробітна плата, з урахуванням інфляції, підвищилася на 1,4%. Зарплата у ІІ кварталі поточного року підвищилася, як в підприємницькому середовищі, так і в бюджетній сфері. Номінальне зростання заробітної плати, за висновками аналітиків, обумовлене звільненням працівників з доходами нижче середніх. Крім того, середню і вище середню зарплату отримує лише третина населення.
 
 
Про інвестиційну привабливість
 
У минулому році Чеська Республіка залишалася однією з найпривабливіших країн для іноземних інвесторів. Не дивлячись на світову економічну та фінансову кризу, іноземні інвестиції в економіку країни збільшилися на 294 мільйони доларів і в загальному обсягу досягли суми в 10,7 млрд.дол.США. Такі результати опубліковані Конференцією ООН з питань торгівлі і розвитку. У 2009 році очікується зниження обсягу інвестицій в чеську економіку, яке обумовлене економічною кризою. Не раніше ніж через рік передбачається нова хвиля зростання закордонних інвестицій до економіки Чеської Республіки
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки