Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Боснія і Герцеговина
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Миколаївська обласна державна адміністрація
«Вважаємо, що сайт є зручним та інформаційно корисним для підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю, державних установ та інших користувачів»

Украинские нефтепродукты
2011 р. – 12 міс. Соціально-економічна ситуація у Боснії і Герцеговині  
Параметри: Довідкова інформація, Економічні новини

2011 р. – 12 міс. Соціально-економічна ситуація у Боснії і Герцеговині

Ситуацію у Боснії і Герцеговині характеризують негативні тенденції у соціально-економічній та макрофінансовій сферах, спричинені, насамперед, гострою політичною кризою в цій країні. Негативно на економіку БіГ впливає й європейська фінансова криза. Додатковим чинником, що уповільнює економічний ріст, є призупинення реалізації масштабних інфраструктурних проектів у Лівії, в яких боснійсько-герцеговинські компанії виступали в якості генеральних підрядників. Загальний обсяг лівійських контрактів дорівнював 1,38 млрд. дол США.

У 2011 р. у БіГ продовжував зростати рівень безробіття. У порівнянні з минулорічними 27,2%, у 2011 р. цей показник зріс до 27,6%. В реальних цифрах у 2011р. на біржі праці БіГ було зареєстровано 529 994 ос. (населення країни складає 3,8 мільйони осіб), у минулому році відповідно 522 080 ос. Найбільші темпи берозбіття зафіксовані у Республіці Сербській – 6,03%, далі йде Округ Бирчко – 4,32% та  Федерація БіГ – 1,26%. Середня нетто заробітна плата в цілому по країні станом на кінець року становила 814 конвертованих марок (близько 550 дол. США), що на 0,5% менше, ніж у грудні 2010 р. Середня нетто пенсія склала 338 конвертованих марок (близько 230 дол. США, сер. темпи зростання 1,4%). Втім реальні пенсії знизились на -2,3 % через значну інфляцію. У 2011 р спостерігалася тенденція росту цін: станом на кінець року ціни на товари та послуги за індексом споживчих цін загалом по країні виросли на 3,6%. Зростання цінових рівнів на внутрішньому ринку БіГ обумовлене, насамперед, стрибком цін на енергоносії та продукти харчування на світових ринках, який відбувся у 2011 р. Важливо відзначити, що протягом року ціни на газ та електроенергію у БіГ також суттєво зросли: відповідно на 15,8% і 14%.

На позиції українських товаровиробників, орієнтованих на експорт своєї продукції на зовнішні ринки, може особливо вплинути ситуація у фіскальній сфері БіГ. Зокрема, Фіскальна рада БіГ (головний координаційний орган БіГ у сфері фінансової політики) не спромоглася ухвалити у поточному році Глобальну рамкову фіскальну програму на 2012-2014 рр., що разом з неухваленим загальнодержавним бюджетом на 2012 р. фактично робить неможливим продовження дії програми співробітництва з МВФ «стенд-бай». Таким чином, БіГ ризикує втратити можливість залучити більше двох третин кредитних коштів (1,1 млрд. дол. США) із трирічного пакету в 1,6 млрд. дол. США, ухваленого для БіГ 8 липня 2009 р. Станом на грудень 2011 р., БіГ отримала кредитних траншів МВФ в обсязі близько 550 млн. дол. США. Де-факто замороженими на сьогодні залишаються кошти, виділені Європейською комісією за програмою Інструменту передвступної допомоги у розмірі 418,4 млн. дол. США.

Сальдо поточного рахунку платіжного балансу БіГ у 2011 р. залишилось від’ємним і склало -1,5 млрд. дол. США (7% від ВВП), відповідно у 2010 р. цей показник складав -966 млн. дол. США (-4,8% від ВВП). Зростання ВВП БіГ у 2011 р., за оцінками МВФ, склало 1,7%, у 2012 р. прогнозується близько 0,7%. Обсяг експорту із БіГ досяг рівня 4,9 млрд. дол. США, збільшившись у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 17,32%. Водночас, зовнішньоторговельний дефіцит БіГ станом на кінець року склав 3,7 млрд. дол. США, а рівень покриття імпорту експортом досяг 56,7%, збільшившись на 2,12% у порівнянні з минулим роком, що говорить про збереження негативної тенденції до збільшення розриву між рівнями імпорту та експорту БіГ. У монетарній сфері спостерігалася відносна стабільність, зокрема, валютні резерви Центробанку залишились на сталому рівні і склали 4,6 млрд. дол. США у 2011 р. Водночас, зовнішній державний борг БіГ у 2011 р. склав 4,4 млрд. дол. США, що становить 20,4% від ВВП, збільшившись на 1,2% у порівнянні з минулим роком. Найбільшим кредитором БіГ є Світовий банк - сукупні національні зобов’язання перед цією міжнародною фінансовою установою складають 1,6 млрд. дол. США.

Міжнародна агенція “Moody’s Investor Service” в своєму останньому аналізі знизила кредитні рейтинги БіГ (до В2). Місцеві економічні аналітики вельми занепокоєні з цього приводу, оскільки це негативно позначиться на залученні іноземних інвестицій в економіку БіГ. Оцінки ризику ведення бізнесу в БіГ цією міжнародною рейтинговою агенцією були знижені з позиції «країна зі стабільною обстановкою» до «нестабільної країни з політичної та економічної точки зору». Агенція у своїх оцінках також наводить той факт, що в БіГ існує загроза повної стагнації євроінтеграційних процесів та загроза дезінтеграції цієї держави. Серед основних причин наводяться політична криза у Федерації БіГ та на державному рівні. Негативний звіт “Moody’s Investor Service” щодо БіГ позначиться насамперед на банківському секторі, призведе до росту кредитних ставок, додатково ускладнить вихід країни з кризи. 

У 2011 р. плани приватизації підприємств на території Федерації БіГ та Республіки Сербської не були здійснені, таким чином приватизаційні конкурси будуть відкладені на 2012 р. Серед основних причин такої ситуації експерти наводять, у тому числі, брак інвесторів, спричинений світовою економічною кризою (за останніми даними обсяги інвестування у БіГ в 2011 р. в порівнянні з 2010 р. впали на 50% ) та негативними рейтингами держави, а також брак політичної волі у керівництва держави з огляду на те, що чинний уряд має технічний мандат.

У результаті погіршення соціально-економічної ситуації протягом року по території БіГ прокотилася хвиля протестів, зокрема ветеранів війни 1992-1995 рр., вчителів, поліцейських службовців та інших. Найбільш значущим був страйк залізничників у ентитеті Республіка Сербська, який тривав 44 дні і ледь не призвів до зупинки виробництва основних підприємств металургійного сектору БіГ, які мають ключове значення в структурі експорту країни перебування.

З огляду на вищезазначене, фінансово-економічну ситуацію у БіГ на кінець 2011 р. не можна визначити, як сприятливу для виходу на цей ринок підприємств експортно орієнтованих галузей вітчизняної економіки.

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Національна символіка Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Точне машинобудування Транспортне машинобудування

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки