Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Туреччина
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Херсонська Торгово-промислова палата
«Переконані, що Портал дозволить створити надійну інформаційну базу для діяльності вітчизняних експортерів та надасть їм всебічну підтримку з боку держави.
Ми впевнені, цей ресурс сприятиме популяризації України серед світової спільноти в якості надійного та стабільного торговельного партнера, поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на зовнішні ринки, а також створенню позитивного іміджу нашої країни у межах світового інформаційного простору»

Украинские нефтепродукты
ПРОТОКОЛ СЬОМОГО ЗАСІДАННЯ МІЖУРЯДОВОЇ УКРАЇНСЬКО-ТУРЕЦЬКОЇ КОМІСІЇ  
Параметри: Міжурядова комісія, Економічне співробітництво

ПРОТОКОЛ СЬОМОГО ЗАСІДАННЯ МІЖУРЯДОВОЇ УКРАЇНСЬКО-ТУРЕЦЬКОЇ КОМІСІЇ З ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА

Сьоме засідання Міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва (далі – Комісія), створеної відповідно до ст. X Угоди про торговельно-економічне співробітництво, підписаної 04.05.1992 року, між Урядом України та Урядом Турецької Республіки, було проведено в м. Стамбулі 25 травня 2010 року.
Українську делегацію очолював Віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, Турецьку - Державний Міністр Зафер Чалаян.
Склади делегацій обох країн представлені в додатках 1 і 2.
Сторони підтвердили рішучість і надалі зміцнювати торговельно-економічні відносини між двома країнами й розвивати співробітництво на довгострокову перспективу в пріоритетних сферах.
Сторони підкреслили важливість обміну візитами на високому рівні, які покликані сприяти розвитку співробітництва між двома дружніми народами.
Сторони проаналізували стан двосторонніх торговельно-економічних відносин і за результатами проведених переговорів домовилися про наступне:
 
1.            ТОРГОВЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ
Сторони підтвердили намір підписати Угоду про вільну торгівлю (далі - Угода) і вирішили продовжити консультації в липні 2010 року. Митна служба України звернулася з проханням розпочати консультації про співробітництво між митними адміністраціями одночасно з консультаціями по Угоді.
Турецька Сторона відзначила, що положення, пов'язані з Угодою та співробітництвом у митній сфері повинні розглядатися окремо, тому що робота над Угодою про вільну торгівлю ведеться в рамках консультацій, у той час як співробітництво в митній сфері - у рамках існуючої угоди між митними службами двох країн.
Українська Сторона інформувала про хід переговорів з Європейським Союзом і зазначила, що до наступного раунду консультацій передасть Турецькій Стороні свої пропозиції щодо змісту Угоди з урахуванням переговорів з ЄС.
Українська Сторона звернулася із проханням знизити ставки ввізних мит на гарячекатаний і холоднокатаний рулонний металопрокат до рівня, що існував до 1 січня 2009 року.
Турецька Сторона інформувала, що дані ставки, збільшені у 2009 році, були підняті для всіх країн  в рамках правил режиму найбільшого сприяння за винятком ЄС,  та країн у яких з Туреччиною підписані Угоди про вільну торгівлю. Турецька Сторона також відзначила, що вищезгадані тарифи були збільшені відповідно до принципів СОТ.
Сторони, також, домовилися проводити серед ділових кіл презентації товарів з високим експортним потенціалом, здійснювати обмін інформацією щодо вищезгаданих товарів, брати участь у міжнародних ярмарках, які проводяться в обох країнах, організовувати заходи із залученням делегацій ділових кіл і покупців. У цьому контексті сторони нададуть інформацію щодо міжнародних ярмарків та інших ознайомлювальних заходів, які будуть проводитися в обох країнах в 2010 році.
Турецька Сторона виразила готовність надати підтримку в організації проведення презентації Національної експозиції України на 79-ому Міжнародному Ізмірському ярмарку.
Сторони підтвердили готовність поглиблювати співробітництво в питаннях технічного регулювання, метрології й захисту прав споживачів у рамках Меморандуму про наміри між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки щодо співробітництва в сфері технічних регламентів, стандартизації, метрології, оцінки відповідності й захисту прав споживачів від 1 березня 2006 року.
Турецька Сторона підтвердила запрошення, направлене Турецьким агентством по співробітництву й розвитку, взяти участь у семінарі, що планується провести в червні ц.р. для українських експертів за участю представників Підсекретаріату зовнішньої торгівлі, Інституту стандартів Туреччини, Національного інституту метрології та  Акредитаційної ради Туреччини.
Сторони висловили намір розвивати співробітництво в сфері метрології на рівні профільних установ по таких напрямках:
  • двосторонні звірення державних (національних) еталонів
  • розробка засобів вимірювальної техніки
  • спільні науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи
  • проведення спільних семінарів і конференцій
  • співробітництво в області навчання та консультаційних послуг
  • забезпечення моніторингу діяльності на міжнародному рівні
2.            СПІВРОБІТНИЦТВО В СФЕРІ ІНВЕСТИЦІЙ
Сторони підкреслили взаємне прагнення розвивати та поглиблювати двосторонні відносини в інвестиційній сфері і підтвердили продовження роботи над Меморандумом про взаєморозуміння між Національним агентством України з іноземних інвестицій і розвитку та Агентством з підтримки та залученню інвестицій при Прем'єр-міністрові Турецької Республіки з метою його підписання найближчим часом.
Для активізації інвестиційного співробітництва Українська Сторона презентувала Турецькій Стороні стратегічні інвестиційні проекти та запросила турецькі інвестиційні фонди і компанії до реалізації проектів, у т.ч. в рамках підготовки та проведення в Україні Чемпіонату Європи по футболу «Євро-2012».
Під час роботи Комісії Українська Сторона надала інвестиційно-інноваційні проекти з метою їх можливої реалізації за участю Турецької Сторони.
Агентство з підтримки та залученню інвестицій при Прем'єр-міністрові Турецької Республіки інформувало Українську Сторону про стан інвестиційного середовища в Турецькій Республіці.
Українська Сторона ознайомила Турецьку Сторону з ходом приватизаційних процесів в Україні та запросила турецьких інвесторів взяти участь у конкурсах із продажу пакетів акцій українських підприємств. 
 
3.            СПІВРОБІТНИЦТВО В СФЕРІ НАУКИ Й ТЕХНОЛОГІЙ
Сторони відзначили успішне співробітництво в рамках Спільного українсько-турецького комітету з науково-технічного співробітництва та Спільного українсько-турецького комітету з питань діяльності Міжнародної лабораторії високих технологій, що відбувалося з часу проведення Шостого засідання Комісії.
Сторони підкреслили необхідність подальшого розвитку співробітництва в сфері науки і технологій і погодилися провести в 2011 році конкурс спільних українсько-турецьких науково-технічних проектів на період 2012-2013 років, а також провести в 2011 році в Україні Шосте засідання Спільного українсько-турецького комітету з науково-технічного співробітництва та Четверте засідання Спільного українсько-турецького комітету з питань діяльності Міжнародної лабораторії високих технологій.
Державне агентство України з інвестицій та інновацій розробить проект меморандуму про співробітництво та передасть його на розгляд Раді з питань науково-технічних досліджень Турецької Республіки.
 
4.            СПІВРОБІТНИЦТВО В ГАЛУЗІ ПРОМИСЛОВОСТІ
4.1. Сторони визначили в якості пріоритетних наступні галузі промисловості:
  • металургія
  • машинобудування
  • хімічна
  • харчова
  • текстильна
  • суднобудування
  • автомобілебудування та супутні галузі
  • виробництво будівельних матеріалів
Українська Сторона передала на розгляд CD-Диск із актуальними інвестиційними проектами в промисловій сфері. Турецька Сторона з метою активізації інвестиційного співробітництва в сфері промисловості розгляне зазначені пропозиції та інформує про результати Українську Сторону.
Українська Сторона звернулася із проханням сприяти пошуку потенційних партнерів для співробітництва в сфері автомобілебудування та супутніх галузей. Турецька Сторона погодилася довести це прохання до відома відповідних компаній.
Турецька Сторона висловила готовність здійснювати обмін досвідом з Українською Стороною в області функціонування організованих промислових зон і технопарків.
4.2. Сторони відзначили необхідність активізації взаємодій представників малого й середнього бізнесу двох країн і домовилися розвивати співробітництво в рамках Протоколу, підписаного 1 березня 2006 року, Управлінням з питань підтримки та розвитку малого та середнього бізнесу Турецької Республіки і Державним комітетом України з питань регуляторної політики і підприємництва.
 
5.            СПІВРОБІТНИЦТВО В СФЕРІ ТРАНСПОРТУ
Сторони підтвердили, що сфера транспорту є важливою сферою співробітництва для розширення торговельно-економічних відносин між двома країнами та досягли домовленості з наступних питань.
Сторони домовилися протягом 2010 року підписати Угоду про організацію міжнародного прямого залізнично-поромного сполучення між Україною і Турецькою Республікою та Правил до цієї Угоди.
Сторони досягли домовленостей про розвиток співробітництва в сфері комбінованих перевезень. У цьому зв'язку Сторони домовилися продовжити ознайомчу діяльність з метою забезпечення ефективного використання експортерами та транспортними компаніями переваг поїздів «Вікінг» і «Зубр».
Сторони досягли домовленості про проведення семінару за участю турецьких компаній з метою ознайомлення з інвестиційними проектами, підготовленими Українською Стороною, у т.ч. у рамках проведення в Україні в 2012 році Чемпіонату Європи з футболу.
З метою забезпечення відновлення функціонування поромного сполучення за маршрутом «Синоп – Ялта» Сторони домовилися найближчим часом завершити роботу, направлену на забезпечення попередніх умов для ефективної та тривалої експлуатації цього маршруту, у першу чергу для зниження оплат у порту Ялта.
Сторони підтвердили положення, зазначені в протоколі засідання Змішаної українсько-турецької комісії з міжнародних автомобільних перевезень, підписаному в Анкарі 13 січня 2010 року, і домовилися про їх виконання в повному обсязі.
Сторони, підкресливши необхідність розвитку співробітництва в області повітряних перевезень, домовилися провести найближчим часом засідання з питань цивільної авіації, у т.ч. з метою оновлення існуючої Угоди про повітряний транспорт між двома країнами відповідно до сучасних вимог.
 
6.            СПІВРОБІТНИЦТВО В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ СФЕРІ
Сторони заявили про необхідність більш інтенсивно розвивати співробітництво в області енергетики та домовилися про проведення третього засідання українсько-турецької Робочої групи з питань енергетики до кінця 2010 року.
Турецька Сторона задоволена тим, що Україна безперешкодно здійснює постачання газу та сподівається на подальший позитивний і конструктивний підхід до зазначеного питання.
Українська Сторона запропонувала Турецькій Стороні взяти участь у розробці української частини шельфу Чорного моря відповідно до процедури, передбаченої законодавством України, на умовах укладання  угод про розподіл продукції. Сторони погодилися розпочати співробітництво із зазначеного питання, на умовах, запропонованих Українською Стороною, та зобов'язалися дати відповідні доручення профільним господарюючим суб'єктам.
На прохання Української Сторони, Турецька Сторона висловила готовність надати інформацію відносно:
  • формування енергетичного балансу та проведення моніторингу його показників у Турецькій Республіці, а також про вплив ситуації на ринок енергоносіїв, а саме на динаміку показників енергетичного балансу
  • преференцій суб'єктам господарювання за впровадження енергоефективних технологій і устаткування
  • законодавчого та методичного забезпечення нормування викидів парникових газів і проведення відповідного моніторингу, а також про встановлення санкцій за порушення норм викидів парникових газів у Турецькій Республіці
Українська Сторона звернулася із проханням прискорити завершення внутрішньодержавних процедур з набрання чинності Угоди між Урядом України та Урядом Турецької Республіки про співробітництво в сфері енергетики.
Сторони домовилися розвивати співробітництво між Державним комітетом ядерного регулювання України та Державним комітетом Турецької Республіки з питань атомної енергетики в рамках Меморандуму про взаєморозуміння про здійснення технічного співробітництва з питань ядерного регулювання.
Турецька Сторона надала інформацію про інтеграцію турецької системи електромереж в ЕНТСО-Е, а також з синхронного регіонального та паралельного використання електромереж на європейському континенті.
Сторони домовилися сприяти розвитку співробітництва між українськими і турецькими компаніями з реабілітації та будівництва в Україні, Туреччині та/або третіх країнах гідроелектростанцій і електричних підстанцій за схемою здачі під ключ, а також з виробництва та реалізації систем альтернативних і відновлюваних джерел енергії, таких як вітер, сонце і вода, вироблених турецькою фірмою ТЕМСАН.
На прохання Турецької Сторони Українська Сторона виразила готовність надати інформацію відносно:
  • модернізації трубопроводів України, які відіграють важливу роль у процесі транспортування газу з Росії в Європу
  • відносно діяльності з пошуку та видобутку вуглеводнів, якщо така інформація не є конфіденційною
 
7.            СПІВРОБІТНИЦТВО У ВУГІЛЬНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ
Сторони досягли домовленостей стосовно можливостей у сфері проектування та будівництва нових шахт, буріння свердловин великого та малого діаметрів, утилізації шахтного газу метану та співробітництва у сфері технологій переробки вугілля.
Українська Сторона інформувала щодо можливості експорту українськими підприємствами вугілля антрацитної групи. Турецька Сторона розгляне отримані пропозиції та протягом 3 місяців поінформує про результати.
Сторони відзначили, що між Україною та Туреччиною може бути налагоджене співробітництво у вугільній сфері за такими напрямками:
  • безпека й охорона праці
  • надання консалтингових послуг
  • поставка гірниче-шахтного устаткування
Турецька сторона запропонувала Українській Стороні співробітництво у наданні українськими підприємствами субпідрядних послуг для державної вугільної компанії “Zonguldak Taskomuru” для родовища Амасра-В, а саме:
  • проектування вугільних шахт
  • розкриття підземних родовищ
  • проходження підземних гірських виробок
  • видобуток вугілля
  • поставка гірничошахтного устаткування
  • консалтингові послуги у сфері виробництва й охорони праці
  • забезпечення підземної дегазації та утилізації метану
  • збагачення вугілля
 
8.            СПІВРОБІТНИЦТВО В ОБЛАСТІ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА
Сторони обмінялися інформацією щодо стану та потенціалу українсько-турецького співробітництва в агропромисловій галузі, тваринництві та рослинництві та вказали на необхідність його розширення.
Сторони домовилися здійснювати взаємний обмін інформацією та фахівцями, організовувати короткострокові програми навчання та вивчити можливості спільного інвестування в області: птахівництва, аквакультури, виробництва продукції з риби та інших водних живих ресурсів, розведення та збільшення поголів'я м'ясо-молочних порід худоби.
Сторони погодилися розглянути можливість проведення консультацій та робочих зустрічей на рівні експертів з метою вирішення можливих проблемних питань при здійсненні експортно-імпортних операцій у сферах сільського та лісового господарства.
Сторони розглянули можливість участі українських і турецьких компаній у виставково-ярмаркових заходах обох країн.
 
9.            СПІВРОБІТНИЦТВО В СФЕРІ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА
Сторони домовилися розвивати співробітництво в сфері виробництва будівельних матеріалів.
Сторони домовилися створити спільну українсько-турецьку робочу групу для реалізації спільних проектів у галузі житлово-комунального господарства. Місце й дата проведення першого засідання робочої групи будуть узгоджені дипломатичними каналами.
Сторони домовилися на засіданні спільної робочої групи обговорити наступні питання:
  • реалізація спільних проектів з відновлення стінних конструкцій житлових будинків
  • розробка концептуальних підходів до рішення проблем дефіциту тепла в населених пунктах і типових схемах теплопостачання міст із використанням нетрадиційних і відновлюваних джерел енергії
  • проектування, виготовлення, впровадження й промислова експлуатація систем водопостачання й водовідвід
  • співробітництво в сфері поводження із твердими побутовими відходами
  • обмін нормативно-методичними розробками в сфері експлуатації житлового фонду, постачання питної води, очищення природних міських стічних вод, санітарного очищення міст і т.п.
Сторони домовилися вжити заходів для проведення загальних науково-практичних конференцій, нарад, семінарів з вищезгаданих питань.
Сторони домовилися підтримувати заходи, які проводяться техніко-консалтинговими компаніями в сфері виявлення потреб галузі, секторального аналізу двох країн і розробці техніко-економічного обґрунтування й проектування.
 
10.        СПІВРОБІТНИЦТВО В СФЕРІ РИБАЛЬСТВА В ЧОРНОМУ МОРІ
Сторони докладуть зусилля для завершення переговорного процесу щодо тексту Угоди між Україною й Турецькою Республікою про співробітництво в сфері рибного господарства та її підписання в найближчому майбутньому.
Українська Сторона, з огляду на неузгодження позицій Сторін у відношенні ст. 1 проекту Угоди запропонувала підписати його без положень, викладених у ст. 1. Турецька Сторона погодилася розглянути зазначену пропозицію у найкоротший термін та інформувати про свою позицію.
В той же час, враховуючи актуальність питання належного управління водними живими ресурсами Чорного моря, Сторони схвально висловились стосовно ініціативи Організації щодо підготовки проекту підтримки впровадження практики відповідального рибальства у Чорному морі під проводом ФАО та заявили про своє прагнення сприяти ефективній діяльності із розробки проекту та його запровадження, маючи на увазі, що кінцевою метою зазначеної роботи має стати опрацювання багатосторонньої Конвенції з рибальства та збереження живих ресурсів Чорного моря.
 
11.        СПІВРОБІТНИЦТВО В СФЕРІ КЕРУВАННЯ ВОДНИМИ РЕСУРСАМИ
Відзначаючи необхідність активізації співробітництва в сфері керування водними ресурсами, з метою збільшення обсягів інвестицій в область водного господарства, а також удосконалення механізму їх залучення, Сторони домовилися підписати Меморандум про взаєморозуміння між Державним комітетом України по водному господарству та Генеральним директоратом води Турецької Республіки щодо розвитку співробітництва в області водного господарства в ході офіційного візиту в Україну Прем'єр-міністра Турецької Республіки Р. Т. Ердогана.
 
12.        ТЕХНІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО
Сторони акцентували увагу на важливості співробітництва в технічній сфері, що розвивається в рамках Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки про технічне та фінансове співробітництво від 14 листопада 2002 року, та інформували про ряд проектів, які були реалізовані в контексті співробітництва Турецького Управління Співробітництва та Розвитку (ТІКА) з Міністерством економіки України.
Сторони домовилися розглянути можливість включення в програму, що буде підготовлена уповноваженими органами,  проектів за підтримки Уряду Турецької Республіки в сфері економіки, освіти, культури, сільського господарства, охорони здоров'я, туризму тощо.
 
***
Сторони домовилися провести  Восьме засідання Міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва в Києві, дата проведення якого буде узгоджена дипломатичними каналами. 
Цей Протокол підготовлений та підписаний у м. Стамбулі 25 травня 2010 року у двох екземплярах українською, турецькою та російською мовами, при цьому всі три тексти є автентичними. При виникненні розбіжностей у тлумаченні, екземпляр російською мовою є привалюючим.
 

ЗА
УРЯД УКРАЇНИ
ЗА
УРЯД ТУРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ
 
 
Сергій Тігіпко
 
Віце-прем'єр-міністр
 
 
Зафер Чалаян
 
Державний Міністр

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки