Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Умови здійснення інвестиційної діяльності в Республіці Польща (вересень 2010 р.)  
Параметри: Інвестиції, Законодавство у сфері ЗЕД, ЗЕД, Економічне співробітництво

 

Русскоязычный заголовок: Условия осуществления инвестиционной деятельности в Республике Польша (сентябрь 2010 г.)

Умови здійснення інвестиційної діяльності в Республіці Польща (вересень 2010 р.)

               
На думку експертів Національного банку РП, умови залучення інвестицій в Республіку Польща є сприятливими, а саме протягом 2010 р. Республіка Польща не втрачала своєї інвестиційної привабливості.

За підсумками трьох кварталів 2010 р. до Польщі надійшло іноземних інвестицій на суму близько 10 млрд. євро. Передбачається, що у 2011 р. такий показник складатиме 13 млрд. євро. Оптимістичні прогнози щодо приросту рівня іноземних інвестицій експерти пояснюють високою інвестиційною привабливістю Польщі у майбутньому та підвищенням рівня реінвестованих дивідендів.
 
За інформацією директора Польської агенції інформації та інвестицій Івони Хойновської-Хапонік в Польщі створено привабливу систему інвестиційних заохочень, таких як фінансові гранти та податкові канікули. Завдяки веденню такої політики, за підсумками 2009 р. надходження іноземних інвестицій до Польщі у 2009 р. склали 9,95 млрд. євро.

Натомість, на думку експертів, інвестиційний клімат Польщі часом потерпає від все ще неврегульованих питань щодо процедур легалізації перебування іноземців в Польщі, а також через податкові бар’єри або через проблеми, пов’язані із сплатою податку на нерухомість. Іноземні фірми скаржаться на відсутність з боку польської влади швидкого прийняття рішень щодо надання дозволу на користування територією з метою здійснення на ній будівельних робіт. Затримка у прийнятті рішень призводить до спізнень в реалізації інвестиційних проектів. В Республіці Польща також
діє Закон про державні фінанси від 26 листопада 1998 р. Згідно зі ст. 74 Закону, з державного бюджету фінансується інвестиційна діяльність державних бюджетних одиниць, а також діяльність їхніх допоміжних підприємств.
 
Водночас, в Республіці Польща проводиться економічна політика, яка передбачає діяльність кластерів, мета діяльності яких полягає у забезпеченні конкурентоспроможності підприємств на місцевому, регіональному та національному рівнях, а також залучення іноземних інвестицій. На сьогоднішній день у Республіці Польща діє близько 40 кластерів, які мають різну спеціалізацію. Серед них можна виділити промисловий кластер, кластер об’єднання виробників автозапчастин, хімічний кластер, кластер по виробництву меблів, кластери у галузі енергетики та екології, біотехнології та фармакології, кластери по транспортуванню сировини, кластер авіаперевезень, кластер чистої вугільної технології, біопродуктів та чистих технологій, тощо.
 
Серед міст, які у Польщі вважаються інноваційними, можна виділити такі, де найефективніше діє практика функціонування кластерів. Так, кластер промислової автоматики та управління у м. Гданськ охоплює 57 підприємств, з яких майже 22 фірми займаються виробництвом, 19 фірм пропонують послуги у розрізі здійснення проектних робіт, у той час коли інші фірми відповідають за торгівлю. Таким чином, майже 2 200 осіб знайшли місце роботи у даному секторі. Завдяки функціонуванню таких кластерів підвищується рівень працевлаштування у Республіці Польща. Будівельний кластер у Свентокшиському воєводстві охоплює близько 60 будівельних організацій. Балтійський екоенергетичний кластер охоплює територію північної Польщі (від Кошаліна через Поморське воєводство) та східну територію Вармінсько-Мазурського воєводства. Головною метою даного кластера є виробництво теплової електроенергії на підставі відновлювальних джерел енергії (йдеться про використання біомаси, сонячної електроенергії, гідроенергії та вітрової електроенергії).
 
З метою покращення загальних умов здійснення економічної діяльності в рамках кластерів у Республіці Польща створюються центри обслуговування підприємців, розробляються спрощені механізми обслуговування підприємців, вдосконалюється система підвищення кваліфікації працівників, тощо. Мотивацією для створення та розвитку кластерів на території Республіки Польща є координування та підтримка органами державної влади діючих інституцій у здійсненні ними інноваційної діяльності, формування відповідного каталогу (бази даних) науково-дослідницьких проектів та досягнень, а також пропонування органами державної влади повного спектру інформації для розвитку інноваційних фірм на території Республіки Польща. Підприємства, які входять до конкретних кластерів, налагоджують також співробітництво за кордоном, а також займаються, головним чином, підвищенням рівня кваліфікації своїх працівників, питаннями дистрибуції, проведенням тендерів, реалізацією спільних польських та європейських технологічних проектів.
 
Протягом останніх років з метою залучення іноземних інвестицій в Республіці Польща розглядається питання взаємозалежності розвитку політики діяльності кластерів з функціонуванням вільних економічних зон.
 
В Республіці Польща діє 14 спеціальних економічних зон, на території яких інвестори можуть здійснювати господарську діяльність на преференційних умовах. Мета функціонування вільних економічних зон полягає у прискоренні розвитку регіонів Польщі завдяки залученню нових інвестицій, а також створенні нових робочих місць.
 
Щодо нормативно-правового забезпечення режиму вільних економічних зон, то принципи та умови здійснення інвестиційних проектів на території вільних економічних зон регулюється Законом РП «Про спеціальні економічні зони» від 20 жовтня 1994 р. (внесення змін та доповнень до закону від 2 жовтня 2003 р. та 30 травня 2008 р.), а також такими юридичними актами як: Рішенням Ради Міністрів РП «Про дотримання конкретних критеріїв, виконання яких забезпечує перейменування конкретної території у вільну економічну зону» від 10 грудня 2008 р. та Рішенням Ради Міністрів РП «Про державну допомогу підприємцям, які здійснюють господарчу діяльність на території спеціальних економічних зон на основі спеціального дозволу». Водночас, 27 січня 2009 р. Рада Міністрів РП ухвалила також документ під назвою «Концепція розвитку спеціальних економічних зон». Основною метою даного документу є визначення напрямків розвитку спеціальних економічних зон в Республіці Польща та, зокрема, збільшення ліміту площі спеціальної економічної зони з 12 тис. га до 20 тис. га.
 
На території вільних економічних зон діє Рішення Ради Міністрів РП «Про державну допомогу підприємцям, які здійснюють господарчу діяльність на території спеціальних економічних зон на основі отримання спеціального дозволу». Рішення передбачає, що підприємці, які здійснюють інвестиційну діяльність на території спеціальних економічних зон, можуть користуватись державною допомогою у формі звільнення з податку з доходу на підставі здійснення інвестиційних проектів та створення нових робочих місць. Користуватись державною допомогою можуть ті підприємці, які готові здійснювати господарчу діяльність протягом не менше п’яти років. Водночас, такий підприємець бере на себе зобов’язання утримувати протягом п’яти років наявність нових робочих місць, у випадку малих та середніх фірм – протягом трьох років. Кожен підприємець, який отримав дозвіл на здійснення господарчої діяльності  на території вільної економічної зони (у результаті виграного тендеру), може отримати державну допомогу.
 
Рішення Ради Міністрів РП «Про дотримання конкретних критеріїв, виконання яких забезпечує перейменування конкретної території у вільну економічну зону» передбачає, що найважливішим елементом режиму інвестування у вільних економічних зонах є відштовхування від рівня безробіття у певному регіоні. Підприємець, який здійснює господарчу діяльність у вільній економічній зоні, зобов’язаний, виходячи із рівня безробіття у певному регіоні, забезпечити певну кількість нових робочих місць або здійснити інвестиційний проект на відповідну суму.
 
Водночас, уряд РП, опираючись на позитивний досвід впровадження вільних економічних зон, а також на основі проведеного аналізу діяльності спеціальних економічних зон, прийняв рішення про продовження терміну функціонування усіх спеціальних економічних зон в Республіці Польща до 31 грудня 2020 року
 
В РП діє Закон про державні фінанси від 26 листопада 1998 р. Згідно зі ст. 74 Закону, з державного бюджету фінансується інвестиційна діяльність державних бюджетних одиниць, а також діяльність їхніх допоміжних підприємств. З державного бюджету також можуть виділятись цільові дотації на фінансування або дофінансування витрат пов’язаних із здійсненням інвестиційної діяльності:
 
  • державними бюджетними підприємствами;
  • іншими державними суб’єктами, які керуються відповідними законами про ведення фінансової діяльності;
  • суб’єктами недержавного фінансового сектора, діяльність яких регулюється Законом про бюджет країни або іншим відповідним законом;
  • органами територіального самоврядування, які виконують власне, урядове або інше завдання;
  • пов’язаної з науковими дослідженнями, тощо.
Інвестиції державних бюджетних одиниць можуть підлягати процесу дофінансування з частини прибутку допоміжних державних підприємств.

Ст. 76 Закону передбачається також виділення цільових державних дотацій для підприємств, зокрема для реалізації інвестицій з питань технічної інфраструктури, а також охорони навколишнього середовища, що може мати особливе значення для економіки країни.
 
У РП діє Розпорядження Ради міністрів щодо принципів фінансування інвестицій з державного бюджету від 2 жовтня 2001 року. У Розпорядженні йдеться про принципи фінансування інвестицій з державного бюджету, а також визначення розміру дотацій на наступні роки здійснення інвестиційної діяльності, принципи і порядок збільшення кошторисної вартості інвестицій, яка виникла у результаті зміни цін на інвестиційні блага, а також на товари і будівельно-монтажні послуги. Розпорядженням передбачається також надання цільових дотацій з державного бюджету: дофінансування або фінансування коштів реалізації підприємницьких інвестицій, що виникає з принципу державної допомоги підприємцям; наукові дослідження, тощо.

 

 

 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки