Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
США
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Співпраця США та України у сфері енергетики  
Параметри: ЗЕД, Економічне співробітництво, Енергоносії

Співпраця США та України у сфері енергетики

Пріоритетом Уряду України у сфері енергетики є повне, надійне та екологічно безпечне задоволення потреб суспільства в енергетичних продуктах. З цією метою була прийнята „Енергетична стратегія України до 2030 року”. Вона стала важливим кроком в напрямку формування дієвої системи управління в паливно-енергетичному секторі, закладаючи концептуальні засади енергетичної безпеки держави та визначаючи головні цілі та завдання енергетичної політики, основні напрямки та показники розвитку енергетики.

25 червня 2008 р. в Інституті Хадсон Центру з Євразійської політики під час круглого столу на тему «Київський саміт з питань енергетичної безпеки – перспективи та наслідки для США, ЄС та Євразії» відбувся виступ Посла України в США Олега Шамшура.
 
Мета Стратегії – сприяти реалізації в Україні енергозберігаючої моделі розвитку економіки. З огляду на посилення впливу глобалізації на сучасну систему енергозабезпечення країни, невід’ємною частиною стратегії є розвиток міжнародного енергетичного партнерства України, в тому числі зі Сполученими Штатами Америки
 
Круглий стіл на тему «Київський саміт з питань енергетичної безпеки – перспективи та наслідки для США, ЄС та Євразії» відвідали представники політичних, дипломатичних, ділових та науково-дослідницьких кіл Сполучених Штатів. 
 
Важливою віхою у розвитку системного двостороннього українсько-американського співробітництва в сфері енергетики стала Спільна заява Президента України В.А.Ющенка і Президента США Дж.Буша від 4 квітня 2005 року. В ній, зокрема, енергетика визначена як один з пріоритетів стратегічного партнерства між Україною і США у ХХІ сторіччі. Метою розвитку такого співробітництва є, передусім, зміцнення енергетичної безпеки на міжнародному, регіональному та національному рівнях. В процесі діалогу зусилля спрямовуватимуться на такі завдання, як підвищення ядерної безпеки, сприяння інвестиціям в енергетичний сектор та створення сприятливого інвестиційного клімату, диверсифікація джерел енергопостачання, створення прозорих умов функціонування ринку вуглеводнів, їх видобутку, продажу та транспортування, реалізація потенціалу країн у ядерній енергетиці. Важливого значення має визначена у Спільній заяві домовленість сторін співпрацювати в процесі завершення Плану заходів із створення об‘єкту «Укриття» на ЧАЕС.
 
Важливе місце приділяється енергетичному співробітництву у двосторонніх зустрічах на самому вищому рівні. У підписаній Президентами України та Сполучених Штатів «Дорожній карті пріоритетів українсько-американського співробітництва» значиться   розбудова енергетичної безпеки України, покращення енергоефективності, диверсифікація джерел постачання, прозорість ринку
 
15 квітня 2008 року Посол України в США Олег Шамшур ознайомив учасників форуму „Третій українсько-американський енергетичний діалог” (м.Вашингтон) із здобутками двостороннього енергетичного співробітництва та перспективами розвитку українсько-американського енергетичного партнерства
 
В цьому документі також зазначається, що Сполучені Штати та Україна погоджуються інтенсифікувати енергетичний діалог, в тому числі в рамках Двосторонньої робочої групи з питань енергетичної безпеки. Крім того, планується започаткувати тристоронні консультації з енергетичних питань за участю України, Сполучених Штатів та Європейського Союзу, в рамках яких американська сторона висловлює готовність спільно з ЄС допомагати нашій країні у впровадженні технологій з підвищення енергетичної ефективності та енергозбереження.
 
Перспективним напрямом двостороннього співробітництва в сфері енергетики є залучення Україною досвіду США щодо реалізації програм енергозбереження та розвитку альтернативної й відновлювальної енергетики. Сполучені Штати є одним з світових лідерів у інвестуванні та розробці нових енерготехнологій, зокрема виробництва різних видів етанолу, метанолу, виробництва палива з вугілля, біомаси, використання гібридних та електричних двигунів, створення екологічно чистих вугільних електростанцій тощо
 
Під час форуму „Третій українсько-американський енергетичний діалог” (м.Вашингтон) відбувся виступ сенатора Р.Лугара, в якому він висловився на підтримку українсько-американського співробітництва в сфері енергетики, а також закликав до започаткування ширшого трансатлантичного діалогу з питань енергетичної безпеки
 
Поряд із зусиллями Уряду та Конгресу США, американські приватні енергетичні компанії приділяють значну увагу розробці та реалізації політики зменшення нафтової залежності, а також широкомасштабного запровадження нової культури енергоспоживання. З огляду на це, використання досвіду та ноу-хау енергокомпаній США, залучення технічної допомоги та новітніх технологій у вищезгаданій сфері дозволить Україні суттєво поліпшити стан власної енергетичної безпеки та зменшити енергоємність національної економіки.
 
Пріоритетним для нашої держави є поліпшення інвестиційного клімату, який би сприяв залученню американських інвесторів в українську енергетику. В цьому контексті помітною подією стало підписання Кабінетом Міністрів України 19 жовтня 2007 року угоди про розподіл продукції при розробці Прикерченської ділянки шельфу Чорного моря з американською компанією „Vanco International Ltd.” (США). Показовою стала участь у церемонії підписання першої угоди такого характеру Президента України В.Ющенка, який у такий спосіб засвідчив важливість партнерства України з американським бізнесом у питаннях диверсифікації національного енергозабезпечення.
 
"В Україні зростає розуміння необхідності диверсифікації джерел енергії для країни, зменшення внутрішнього споживання завдяки більш ефективному використанню, збільшення видобутку нафти та природного газу", - зазначив голова Партнерського комітету США ЄС з питань України Збігнєв Бжезінський під час конференції з нагоди оприлюднення звіту Центру стратегічних та міжнародних досліджень США "Україна: оцінка 16 років незалежності" (26.02.2008р.). Він вважає, що Сполучені Штати Америки повинні інтенсифікувати політичний діалог з Україною на високому та найвищому рівні.
 
19-20 червня ц.р. відбувся візит в Україну Спеціального посланника з енергетичних питань в Євразії Держдепартаменту США Річарда Морнінгстара, під час якого американський дипломат провів ряд зустрічей з українськими посадовцями для обговорення питань енергетичної безпеки та двостороннього енергетичного співробітництва.
 
Зокрема, під час зустрічі з Уповноваженим Президента з питань енергобезпеки Б.Соколовським було обговорено низку питань двостороннього і багатостороннього співробітництва в контексті гарантування національної та міжнародної енергетичної безпеки. Головна увага була приділена обговоренню актуальної ситуації з поставками і транзитом російського природного газу.
 
Сторони також попередньо домовились найближчим часом обговорити питання співпраці в реалізації проекту Євро-Азійського нафтотранспортного коридору на базі нафтопроводу «Одеса-Броди».
 
Зазначене питання також обговорювалось під час зустрічі Річарда Морнінгстара з Президентом України Віктором Ющенком, яка відбулась в Празі у травні ц.р.
 
Під час зустрічі Р.Морнінгстара з Міністром палива і енергетики Юрієм Проданом сторонами обговорено питання української енергетичної політики та американо-українського співробітництва в енергетичній галузі. Зокрема Юрій Продан поінформував американську делегацію про успішну реалізацію Проекту кваліфікації ядерного палива на Південноукраїнській АЕС. «Цей проект на сьогодні є успішним і у нас немає зауважень до тих шести паливних касет, виробництва американської компанії Westinghouse, які у 2005 році було завантажено в активну зону третього енергоблоку Південноукраїнської АЕС», - сказав Юрій Продан. За його словами, в рамках українсько-американської Угоди про впровадження Проекту кваліфікації ядерного палива для АЕС, підписаного у 2000 році, Україна чекає на поставку 42 тепловиділяючих збірок. «Після завершення проекту кваліфікації наша майбутня співпраця залежатиме лише від ліцензування палива Westinghouse відповідними регулюючими органами України», - додав Міністр.
 
Зі свого боку Річард Морнінгстар запевнив українську сторону про наміри США продовжувати співпрацю в цьому напрямку та висловив сподівання в успішній реалізації спільних проектів. Окрім цього під час зустрічі обговорено питання проекту будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива.
 
Україна також успішно будує партнерство зі Сполученими Штатами у сфері ядерної енергетики.Так, у вересні 2007 року Україна приєдналася до ініціативи США щодо Глобального партнерства в ядерній енергетиці, виявивши таким чином свою підтримку принципам розширеного технічного співробітництва у напрямку створення сучасних безпечних ядерних реакторів, полегшення доступу до фінансових ресурсів для розвитку атомно-промислового комплексу, забезпечення стабільності комерційного ринку ядерного палива та гарантування доступу до надійних джерел палива та послуг, пов’язаних з ядерно-паливним циклом.
 
З метою забезпечення альтернативного постачальника ядерного палива для українських АЕС та створення в Україні науково-технічної бази для аналізу та досліджень технологій з виробництва ядерного палива 5 червня 2000 року між Урядами України і США було підписано Виконавчу угоду стосовно проекту кваліфікації ядерного палива для України. Згідно з угодою, фінансування проекту забезпечується у рамках Міжнародної програми з ядерної безпеки, донором якої є Уряд США. Проектом передбачається розробка та поставка на АЕС України альтернативного ядерного палива, сумісного з паливом російського виробництва (ТВЕЛ), яке експлуатується на українських АЕС.
 
Проект виконується в два етапи. В рамках першого етапу створено Центр проектування активних зон реакторів, здійснена підготовка персоналу, виготовлення і постачання для дослідної експлуатації на блоці №3 Південноукраїнської АЕС пілотних тепловиділяючих збірок (ТВЗ) виробництва компанії «Westinghouse». Цей етап проекту вже завершено: пілотні ТВЗ поставлено на майданчик станції в червні 2005 року. Нині погоджено Програму робіт з реалізації другого етапу проекту, згідно з яким постачання в Україну 42 ТВЗ, виробництва «Westinghouse», планується здійснити у 2009 році.
 
Логічним продовженням Проекту кваліфікації ядерного палива для України та практичним втіленням у життя державної політики щодо диверсифікації джерел постачання енергоресурсів, зокрема ядерного палива, в Україну стало підписання 30 березня 2008 року між НАЕК «Енергоатом» та компанією «Westinghouse Electric» контракт на постачання паливних збірок ВВЕР-1000 для українських АЕС. Контракт передбачає постачання протягом 2011-2015 років ядерного палива виробництва компанії «Westinghouse» для забезпечення щорічного планового перевантаження не менше трьох енергоблоків ВВЕР 1000 АЕС України. Планується поставка близько 630 паливних збірок. У разі потреби обсяги постачання палива можуть бути збільшені до трьох додаткових перевантажувальних партій щорічно.
 
Іншим стратегічно важливим напрямком двосторонньої співпраці в галузі ядерної енергетики є проект будівництва американською компанією «Holtec International» центрального сховища відпрацьованого ядерного палива з трьох українських АЕС (Південноукраїнська, Рівненська та Хмельницька), реалізація якого дозволить уникнути політичних ризиків від монопольних послуг з переробки ВЯП з боку Росії, а також зекономить кошти на вивезенні відпрацьованих ТВЕЛів .
 
Контракт щодо будівництва в Україні ЦСВЯП, який підпиано між НАЕК «Енергоатом» та компанією «Holtec International» 26 грудня 2005 року, має стати однією з найбільш потужних інвестицій з боку компаній США в енергетичну галузь України. На сьогодні компанії вже розпочали роботи з адаптації пристанційної інфраструктури до американської технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом на українських АЕС.
 
Успішним також є залучення досвіду та ноу-хау «Holtec International» до вирішення питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, зокрема, звільнення Чорнобильської АЕС від відпрацьованого ядерного палива. За повної згоди Асамблеї донорів ЄБРР (країни ЄС, США та Японія) у вересні 2007 року між ДСП «ЧАЕС» та американською компанією «Holtec International» були підписані документи контракту щодо завершення будівництва Сховища сухого типу для відпрацьованого ядерного палива з трьох реакторів Чорнобильської АЕС у повній відповідності до українських стандартів безпеки.
 
Показовою стала участь у церемонії підписання Президента України В.Ющенка, який у такий спосіб засвідчив, що зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему є одним з головних пріоритетів діяльності української влади. Підписання даного контракту відкрило шлях для його повної реалізації.
 
Зокрема, американська компанія за минулий період вже успішно завершила монтаж повнорозмірного контейнеру з подвійною оболонкою для зберігання відпрацьованого ядерного палива, конструкція якого була спеціально спроектована для проекту СВЯТ-2. Також була спроектована та виготовлена для даного виробу Система примусового газового зневоднення, що в комплексі дозволило змоделювати систему зберігання тепловиділяючих збірок РБМК з використанням технологій “Holtec International”.
 
22 червня 2009 року Посол України в США Олег Шамшур відвідав виробничі потужності компанії “Holtec International” (Holtec Manufacturing Division, м. Монровілл, штат Пенсільванія), де проходило випробування системи зберігання ядерного палива в рамках реалізації проекту СВЯТ-2. Результати проведених тестувань мають завершити підготовку процедури ліцензування технологій “Holtec International” для зберігання відпрацьованого ядерного палива на ЧАЕС.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інше машинобудування Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки