Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Туреччина
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Огляд економіки Туреччини (2008 р.)  
Параметри: ЗЕД, Макроекономічні показники, Фінансові послуги

 

Огляд економіки Туреччини
 
Туреччина е 17-ою найбільшою економікою світу, ВВП якої в 2008 р. становитиме, за попередніми оцінками, більше 700 млрд. дол. США, ВВП на душу населення – близько 10 тис. дол. США (офіційні дані про ВВП ТР в 2008 р. будуть оприлюднені 31 березня 2009 р.).
 
В роки після економічної кризи в Туреччині 2000-2001 рр. уряду країни вдалося досягнути серйозних успіхів в економічному розвитку. Так, ВВП в 2002-2007 рр. зростав в середньому на 7%, було досягнуто позитивних результатів у відновленні макроекономічного балансу, фінансової стабілізації та зниженні інфляції. Якщо в 2000 та 2001 рр. інфляція сягала відповідно 39% та 68%, то в 2003 р. вона становила   18,4%, 2004 р. – 9,3%, 2005 р. – 7,7%, 2006 р. – 9,1%, в 2007 р. – 8,4%, в 2008 р. – 11,2%. Менш успішними були заходи у боротьбі з безробіттям. Її рівень вельми повільно знижувався з 10,3-10,5% у 2004-2005 рр. до 9,5-9,7 в 2006-2007 рр. і знову зріс до 10,8% в 2008 р.
 
Високими темпами (в середньому 20 % за рік) до 2008 р. зростали обсяги зовнішньої торгівлі Туреччини. Заслуговує на увагу суттєве покращення структури турецького експорту. Якщо 10-15 років тому головними статями турецького експорту були сільськогосподарські товари, то зараз майже 90% обсягів експорту припадає на промислові товари (автомобілі та комплектуючі до них, вироби із металу, побутова техніка, скляний та керамічний посуд, шкіряні вироби). Це є свідченням ефективного здійснення структурних реформ в турецькій економіці.
 
Іноземні інвестиції в економіку Туреччини в 2002-2007 рр. щорічно зростали і в 2007 р. сягнули рекордного рівня 21,8 млрд. дол. США, але очікується, що в 2008 р. їх обсяги зменшаться на 20-25%.
 
Середня заробітна плата в Туреччині в 2008 р. становила 1956 тур. лірина місяць (станом на 05.03.09 1 дол. США дорівнює 1,7 тур. ліри). У 2008 р. показник „межі бідності” на родину з 4-х осіб складав 2329 тур. лір, а межа “голоду” – 694 тур. ліри.
 
Однак у 2008 році на соціально-економічний розвиток Туреччини, як і на інші країни, що розвиваються, суттєво вплинула світова фінансова криза. Вже у першій половині 2008 р. в економіці країни почали наглядно проявлятися негативні тенденції, хоча уряд, виступаючи з оптимістичними заявами, що фінансова та економічна системи Туреччини не постраждають суттєво внаслідок світової кризи, намагався їх применшити.
 
За оцінками експертів та керівників асоціації підприємців Туреччини, уряд країни занадто довго зволікав з розробкою антикризових заходів та залученням фінансової допомоги ззовні, зокрема, від МВФ. Так, перший „пакет” антикризових заходів був розроблений урядом та ухвалений парламентом лише 19 лютого 2009 р., а переговори щодо кредиту типу «стенд-бай» від МВФ (за оцінками, в розмірі 20-40 млрд. дол. США), все ще продовжуються і, як очікується, можуть завершитися не раніше квітня 2009 року, після проведення в ТР місцевих виборів. За оцінками ж міжнародних експертів, в умовах теперішньої кризової ситуації Туреччина потребує кредитних ресурсів на 80-120 млрд. дол. США.
 
Внаслідок впливу світової кризи зростання ВВП країни за перші 3 квартали 2008 року становило лише 3%, а нена 5,5%, як передбачалося цьогорічним планом, при чому зростання ВВП за 3-ий квартал впало до 0,5%. На думку фахівців, реальні показники за весь 2008 р. будуть ще гіршими.
 
Особливо складна ситуація з безробіттям –її рівень на кінець 2008 р. становив 10,8 %, причому серед молоді цей показник сягнув 20%. Однак проблема безробіття посилюється ще тим, що реальний рівень безробіття в країні значно вище за офіційний. За даними дослідження Міністерства праці та соціального забезпечення ТР, 46,9% робочої сили в країні складають так звані „незареєстровані працівники”, тобто такі, які працюють нелегально і не охоплюються офіційною статистикою та системою соціального забезпечення. Особливо багато „незареєстрованих працівників” у сільському господарстві, однак навіть в столиці країни – Анкарі вони становлять більш ніж 30% працюючих. Тому реальні соціальні наслідки економічної кризи для населення країни будуть набагато жорсткішими, ніж ті, про які говорить уряд, спираючись на офіційну статистику. Адже навіть за офіційними даними, зараз 18% населення Туреччини мешкає за межею бідності, а 0,5% - за межею голоду.
 
В останні місяці в досить критичній ситуації опинилася національна валюта: з початку 2008 р. турецька ліра втратила по відношення до долару США майже 40% своєї вартості.
 
Індекс головної в країні Стамбульської фондової біржі за рік упав більш, ніж на 50%, що спричинило втрату володарями цінних паперів, які обертаються на біржі, близько 150 млрд. дол. США. Оскільки 72 відсотками цих паперів володіли іноземні інвестори, такі події призвели до скорочення притоку іноземних інвестицій до Туреччини.
 
В результаті світової кризи та суттєвого погіршення економічної ситуації в ТР особливо постраждали галузі, які орієнтовані на експорт: автомобільна, текстильна, будівельна, лакофарбова тощо.
 
У порівнянні з груднем 2007 року обсяг промислового виробництва в грудні 2008 року знизився на 17,6 %, безробіття зросло на 12%, коефіцієнт використання промислових потужностей в січні 2009 року знизився до 63,9%, найнижчого рівня з 1990 року.
 
Відзначається зниження обсягів експорту Туреччини до розвинутих країн – її головних торговельних партнерів. Обсяг турецького експорту знизився на 25% в грудні 2008 року та на 27% в січні 2009 року. Експорт автомобілів та комплектуючих до них – одна з головних статей експорту – в січні та першій половині лютого 2009 року у порівнянні з відповідним періодом 2008 рокузнизився відповідно на 56% та 68% .
 
Водночас, представники уряду, ділових кіл та міжнародних економічних організацій погоджуються в тому, що вплив світової фінансової кризи на Туреччину буде не настільки глибоким, як на США та інші західні країни.
 
Відзначається стійкість банківської системи країни – жодний з турецьких банків поки що не потребував зовнішньої допомоги.
 
Зростання ВВП Туреччини в 2009 році за прогнозами уряду становитиме до 4%, а за прогнозом МВФ ВВП ТР зменшиться на 1,9%.
 
Однак, за оцінками міжнародних експертів, ці прогнози уряду можуть бути занадто оптимістичними. Економічна та фінансова ситуація в ТР залишається крихкою та важкопрогнозованою; її розвиток залежатиме від комплексу внутрішніх та зовнішніх чинників.
 
Можна очікувати, що подальший розвиток економічної кризи в Туреччині, зокрема, в будівництві, спричинить суттєве зниження в 2009 р. обсягів українського експорту в ТР, особливо чорних металів, які складають більш ніж 60% в структурі нашого експорту та використовуються, в основному, в будівельному секторі.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інше машинобудування Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Точне машинобудування Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки