Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Сирія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Щодо деяких аспектів поточного стану та прогнозних оцінок розвитку економіки САР (жовтень 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини, Енергоносії

 

Щодо деяких аспектів поточного стану та прогнозних оцінок розвитку економіки САР (жовтень 2009 р.)

 
За опублікованими у вересні 2009 р. результатами досліджень сирійської економіки, зробленими фахівцями МВФ та Оксфорд бізнес груп, наразі спостерігаються загалом позитивні тенденції розвитку економіки країни у напрямку її лібералізації, поступового відкриття фінансової системи, як приватному сектору так і зовнішнім інвестиціям.
 
Відкриття Дамаської фондової біржі у березні 2009 року було визначальної подією на шляху до зменшення адміністративного тиску держави на поточні процеси у підприємницькій діяльності, переходу від центрального планування до соціально орієнтованої ринкової економіки. Поступове зростання економічної бази зменшує залежність економіки від стану її нафтового сектору. Незважаючи на необхідність продовження курсу реформ, проведені урядом заходи створили необхідну базу для подальшого зростання та мінімізації негативного впливу світової фінансової та економічної кризи, прогнозованого стабільного зростання промисловості та зменшення інфляції у цьому році.
 
У поточному році, незважаючи на складні умови, проведені Світовим Банком дослідження щодо умов ведення бізнесу засвідчили помітний прогрес – Сирія покращила свій загальний рейтинг серед 181 країн, перемістившись з 145 на 137 позицію. Доречно відзначити, що покращення відбулось по шести показникам з десяти критеріїв оцінки.
 
Іноземними експертами прогнозується зростання ВВП у цьому році на 3,9%, що свідчить про відносно обмежений безпосередній вплив зовнішніх факторів через все ще певну ізоляцію внутрішніх ринків. Разом з тим, згортання економік країн Перської затоки вплине на об’єми залучень прямих зовнішніх інвестицій, які традиційно переважно надходили до Сирії з цих країн, зменшенню грошових переказів та зменшенню попиту на сирійський товарний експорт.
 
Незважаючи на падіння об’ємів нафтодобичі в останні роки, «ненафтові» сектори економіки продовжать зростання, МВФ прогнозує досягнення 6.5% у 2013 року, у 2009 році прогнозується 4.7%.            
 
Офіційні урядові прогнозні оцінки, незважаючи на усвідомлення негативних зовнішніх впливів, зазвичай виглядають більш оптимістичними. Зростання ВВП прогнозується на рівні 6%, рівень інфляції знизиться нижче 15% - середнього показника в останні роки.
 
Урядом в рамках проведення політики подальших ринкових перетворень та зменшення дефіциту платіжного балансу проводяться заходи щодо зменшення субсидій на продукти харчування та пальне. Одночасно, перебуваючи в умовах зростаючого тиску світових кризових явищ, уряд вимушений проводити заходи щодо наведення балансу у сфері соціальної підтримки, у т.ч. шляхом уповільнення деяких реформ. 
 
Незважаючи на те, що санкції США відносно Сирії не мали серйозних наслідків через обмеженість економічного співробітництва між країнами, продовження режиму односторонніх санкцій ще на один рік матимуть негативний вплив на процес залучення прямих зовнішніх інвестицій, особливо до нафтогазового сектору. Значне підвищення об’ємів зовнішніх інвестицій, які на кінець 2008 року склали 1.2 млрд. дол. США (400 млн. дол. США у 2004 році), за оцінками іноземних експертів, все ж очікувалось у значно більших об’ємах.
 
Міністр фінансів Сирії вважає, що в умовах світової кризи та падіння ліквідності уповільнення процесу залучення зовнішніх інвестицій виглядає природнім, тому в цих умовах першочерговою задачею стає збереження рівня залучених інвестицій. Урядом планується у період до 2015 року залучити близько 150 млрд. доларів США зовнішніх інвестицій, у т.ч. 55 млрд. доларів США в інфраструктурні проекти. За оцінками регіональних експертів, більшість іноземних інвестицій в Сирії наразі мають своє походження з країн Перської затоки, а саме Саудівської Аравії, ОАЕ, Кувейту
 
Регіональними експертами прогнозується, що рівень зростання ВВП у цьому році уповільниться до 4.5%, тоді як у 2006 році цей показник був на рівні 5.2%, а у 2007 – 6.3%. Основними чинниками, відповідальними за зниження темпів економічного зростання, є посуха та світова економічна криза.
 
За оцінками експертів, на початок серпня рівень інфляції сягав 15%. Підвищений попит, який обумовлюється великою кількістю іракських іммігрантів та використанням іноземної валюти в якості платіжних засобів, ескалація цін на основні сировинні матеріали – є факторами, які, як прогнозується, продовжать негативно впливати на інфляційні процеси.
 
Опубліковані експертні оцінки свідчать про те, що у виробничий сектор у 2008 році було інвестовано 27% від загального об’єму інвестицій, доля приватного сектору при цьому збільшилась на 4% у порівнянні з 2007 роком і склала 68%.
 
Прямі іноземні інвестиції на кінець 2008 року складали 1187 млн. дол.. США, для порівняння – на кінець 2000 року вони не перевищували 200 млн.дол.США.
 
Зважаючи на світову рецесію, очікується падіння об’ємів сирійського експорту в цьому році до 340 млрд. сир.фунтів, тоді як у 2008 році він склав 678 млрд. сир.фунтів (424 млрд.сир. фунтів у 2005 році).
 
Одночасно об’єми імпорту, які помітно зросли у 2008 році до 816 млрд. сир. фунтів з 502 млрд.сир. фунтів у 2005 році, завдяки у т.ч. законодавчим змінам у сфері іноземних інвестицій, у цьому році, як прогнозується, знизяться до позначки 508 млрд.сир.фунтів. Дефіцит торговельного балансу прогнозується на рівні 160 млрд.сир.фунтів, що складає близько 3% від ВВП.
 
Прогнозні оцінки розвитку сирійської економіки, зроблені експертами EIU (Economist Intelligence Unit), значним чином відрізняються від інформації, яка подається сирійськими засобами інформації.
 
Зокрема, міжнародні експерти прогнозують реальне зростання ВВП у 2009 році на 2%, а у 2010 році на 3.8%, що значно нижче показника 2008 року – 5.1%.
 
Уповільнення темпів економічного розвитку значним чином пояснюється різким скороченням на ключових експортних ринках, обмеженістю фінансування державних програм розвитку через падіння доходів нафтогазового сектору, а також депресивного стану сільськогосподарського сектору через третю поспіль затяжну посуху.
 
Очікується, що споживчий ринок буде послаблюватись, частково через зменшення частки біженців з Іраку, які у великій кількості почали повертатися на Батьківщину.
 
Об’єми зовнішніх інвестицій та імпорту у 2009 році в умовах світової економічної кризи будуть значним чином зменшені, і збільшаться незначним чином у 2010 році.
 
Частка сектору сфери послуг у 2009 році продовжуватиме зростати, але у помітно менших темпах. Сектор будівництва також уповільнює темпи розвитку через фінансові труднощі та певний перегрів сектору нерухомості.
 
Промисловий сектор, як очікується, буде відчувати невеликий підйом завдяки інвестиціям у розвиток нафтогазового сектору.
 
У 2009 році очікується падіння на 20.6% доходів бюджету, які можуть зрости на 32.4% у 2010 році завдяки зростанню ціни на нафту. Находження від податків значним чином збільшаться через очікуване впровадження податку на додану вартість, який планується на рівні 10%.
 
Доходи бюджету, як прогнозується, можуть бути помітним чином збільшені через конверсію поточних контрактів мобільних операторів на довгострокові ліцензії та вихід на ринок телекомунікаційних та мобільних послуг третього, недержавного оператора.
 
Прогнозується, що витратна частина бюджету збільшиться у 2009 році на 5.6% та на 9.4% у 2010 році. Значним тягарем для бюджету, незважаючи на значні скорочення, залишатиметься субсидіювання ціни на пальне. Прогнозується збільшення дефіциту бюджету з 2.4% у 2008 році, до 8% ВВП у 2009, який зменшиться до 4.3% ВВП у 2010 році.
 
Загальний спад економічної активності та падіння міжнародних цін на споживчі товари позначиться на значному уповільнення інфляційних процесів, рівень інфляції у 2009 році прогнозується на рівні 3.7%, що значно менше 15.8% у 2008 році. На 2010 рік середньозважений показник інфляції прогнозується на рівні 7.9% через часткове підвищення цін на споживчі товари та введення ПДВ.
 
Дефіцит платіжного балансу продовжуватиме зростати з 705 млн. дол..США або 1.4% ВВП у 2008 році до 1.1. млрд..дол. США або 2.1% ВВП у 2009 році. У 2010 році дефіцит платіжного балансу збільшиться до 1.2 млрд.дол.США або 2% ВВП через збільшення торговельного дефіциту та зменшення грошових переводів з закордону.
 
 

 
       
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Валюта Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки