Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Іспанія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
ЕНЕРНОАТОМ, Національна атомна енергогенеруюча компанія
«Інтернет-портал створений на досить високому технічному рівні і містить багато корисної інформації»

Украинские нефтепродукты
Огляд соціально-економічної ситуації в Іспанії (3 квартал 2008 р.)  
Параметри: Законодавство у сфері ЗЕД, Економічні новини

 

Огляд соціально-економічної ситуації в Іспанії (3 квартал 2008 р.)
 
ВВП Іспанії в ІІІ кв. ц.р. зріс на 0,9% (до 814,2 млрд. євро) у порівнянні до аналогічного періоду минулого року та впав на 0,2% до попереднього кв., що є першим негативним показником ВВП країни за останні 15 років. За попередніми урядовими прогнозами ВВП Іспанії у IV кв. ц.р. зменшиться ще на 1,5%, а за результатами 2008 р. його зростання складе 1,1%. На думку експертів, це свідчить про закінчення економічного процвітання Іспанії та взяття курсу на рецесію. Серед основних чинників уповільнення економічного зростання країни експерти називають зменшення внутрішнього попиту, кризу в будівельному секторі та автомобільній промисловості, частково компенсовані позитивним внеском зовнішнього сектору на фоні зменшення імпорту.
 
За даними Інституту статистики Іспанії кількість безробітних в країні протягом ІІІ кв. ц.р. зросла на 217,2 тис. чол. у порівнянні до ІІ кв., до 2,6 млн. чол. За цей період рівень безробіття в Іспанії склав 11,3% (10,4% у ІІ кв.), що є найбільшим показником з початку 2004 р., (з 2001 р. – за кількістю безробітних). Протягом листопада ц.р. кількість безробітних в країні зросла на 171 тис. осіб, або на 900 тис. осіб за останні 12 місяців. Загальна кількість безробітних сягнула 3 млн. осіб.
 
Зменшення надходжень до системи соціального страхування та збільшення безробітного населення призвело до того, що витрати на виплату допомоги по безробіттю протягом останніх місяців зросли на 51% та вже перевищили на 1 млрд. євро бюджетні асигнування на 2008 рік (15,8 млрд. євро).
 
Зростання безробіття в країні в основному пов'язується з кризою будівельного сектору та автомобільною промисловістю. Ближчим часом позитивних змін у сфері зайнятості в Іспанії не очікується, оскільки в країні фінансова криза збіглася з проблемами у будівництві.
 
Економічна криза та суттєвий спад обсягів реалізації нових автомобілів в Іспанії стали причиною призупинення виробництва в грудні ц.р. переважною більшістю іспанських автомобільних заводів для уникнення надлишкового накопичення продукції на своїх складах.
 
За останніми даними кількість реєстрацій нових легкових автомобілів в Іспанії в листопаді ц.р. зменшилась на 49,6% (до 63 тис. од.) у порівнянні до листопада 2007 р., що є другим найгіршим результатом за всю історію автомобільної промисловості Іспанії (лише в 1993 році спостерігалося зменшення на 53%).
 
У зв'язку з суттєвим зменшенням обсягів виробництва перебувають під загрозою скорочення понад 16 тис. осіб з 72 тис. робітників автомобільних заводів Іспанії. Також, очікується збільшення кількості безробітних суміжних галузей, які вивільнятимуться постачальниками запасних частин та комплектуючих для автомобільної промисловості.
 
Позиція Міністерства промисловості, туризму та торгівлі Іспанії полягає в тому, що іспанські автомобільні виробники отримають державну допомогу лише в разі відмови від практики масштабного звільнення персоналу.
 
Серед позитивних тенденцій у зовнішній торгівлі Іспанії протягом IV кв. 2008 р. спостерігалося покращення динаміки зростання експорту та зменшення негативного внеску зовнішнього сектору в формування ВВП, що обумовлюється зниженням внутрішнього попиту.
 
За січень-листопад ц.р. інфляція в Іспанії склала 2,0%, демонструючи уповільнення через зниження вартості нафти, сільгосппродукції та внутрішнього попиту на фоні економічної кризи.
 
За прогнозами Міністерства економіки та фінансів Іспанії індекс споживчих цін (ІСЦ) за результатами 2008 року, за умови збереження цін на енергоносії, може скласти менше, ніж 3%.
 
У зв'язку з економічною кризою кількість іноземних туристів в Іспанії за результатами 2008 року буде меншою, ніж прогнозувалося раніше (60 млн. осіб; у рекордному 2007 році Іспанію відвідало 59,2 млн. іноземних туристів).
 
Однією з основних цілей Міністерства промисловості, туризму та торгівлі Іспанії у IV кв. 2008 р. продовжувала залишатися географічна диверсифікація експорту, зокрема, досягнення мети щодо спрямування до 2012 р. третини обсягів зовнішніх постачань за межі ЄС, до якого традиційно спрямовується біля 70% іспанського експорту товарів.
 
З метою сприяння географічній диверсифікації експорту Міністерством промисловості, туризму та торгівлі Іспанії продовжувалось впровадження інтегрованих планів розвитку ринків (ІПРР), направлених на просування експорту в такі пріоритетні країни як США, Мексика, Бразилія, Марокко, Алжир, Туреччина, Росія, Індія, КНР, Японія та Південна Корея.
 
Ближчим часом буде розроблено новий план щодо просування іспанського експорту на ринки країн Ради співробітництва арабських держав Перської затоки, зокрема, ОАЕ, Саудівської Аравії, Кувейту, Бахрейну та Оману, підсилено новими заходами план розвитку ринку щодо КНР.
 
Частка бюджету Міністерства промисловості, туризму та торгівлі Іспанії на реалізацію планів розвитку зовнішніх ринків постійно зростає (у 2009 році складатиме 898 млн. євро).
 
З метою зменшення безробіття в країні та активізації економічної діяльності в листопаді 2008 року Уряд Іспанії прийняв рішення щодо надання в межах цьогорічного бюджету позачергового фінансування в розмірі 11 млрд. євро для пожвавлення державних інвестицій в 2009 році. Кошти направляються на фінансування фонду муніципальних суспільних робіт (8 млрд. євро), допомогу автомобільному сектору (800 млн. євро), сприяння науково-дослідницькій діяльності конструкторських розробок (НДДКР) (500 млн. євро), заходи з охорони навколишнього середовища (600 млн. євро), допомогу непрацездатним особам (400 млн. євро), відновлення житла (120 млн. євро), соціальний туризм (30 млн. євро) та інші заходи (150 млн.).
 
Левову частку фінансування буде спрямовано на відновлення державних інвестицій в реалізацію заморожених проектів місцевої влади, що має сприяти активізації будівельного сектору країни. За урядовими розрахунками успішна реалізації заходів створить біля 300 тис. робочих місць.
 
 
Законодавчі події в Іспанії та нормативно-правова база
 
З метою відновлення довіри населення до банківської системи, 12.10.08 Уряд Іспанії прийняв рішення збільшити з 20 до 100 тис. євро виплати гарантованих компенсацій по втраченим, у випадку банкрутства фінансових установ, депозитам та інвестиціям.
 
Для підвищення конкурентоспроможності сектору послуг 17.10.08 на урядовому засіданні було схвалено законопроект "Про вільний доступ та діяльність у сфері послуг", спрямований на усунення перешкод для розвитку цієї сфери в Іспанії. Імплементація відповідної європейської директиви зменшить час очікування адміністративних дозволів на відкриття власної справи та кількість процедур, дозволить зменшити суттєву цінову різницю в наданні послуг з іншими країнами Єврозони. Одним із нововведень законопроекту є можливість розпочати підприємницьку діяльність у сфері послуг не очікуючи отримання попереднього дозволу, що може на практиці займати від 90 до 200 днів. Це означає, що підприємець може розпочати роботу вже до отримання формального погодження. Також з метою полегшення реєстраційних процедур вводиться "єдине вікно" для оформлення документації.
 
20.10.08 на пленарному засіданні Конгресу переважною більшістю голосів були схвалені Королівські декрети – закони про створення Фонду придбання фінансових активів від 10.10.08 та про невідкладні заходи фінансово-економічного характеру згідно з Планом дій Єврозони від 13.10.08.
 
У складі Міністерства економіки та фінансів Іспанії було створено Фонд придбання фінансових активів з бюджетом 30 млрд. євро (з можливістю розширення до 50 млрд. євро) з метою покращення ліквідності іспанських банків, сприяння нормалізації кредитування підприємств та населення Іспанії, підтримки ділової активності та належного рівня зайнятості. За рахунок коштів Фонду планується купувати окремі найбільш надійні активи іспанських банків.
 
Згідно з Декретом-законом про невідкладні заходи фінансово-економічного характеру від 13.10.08, Міністерство економіки та фінансів Іспанії має право авалювати векселі, цінні папери та інші платіжні зобов'язання (включаючи міжбанківські кредити) іспанських фінансових установ на загальну суму до 100 млрд. євро (бюджет до кінця 2008 р.) з максимальним терміном погашення 5 років. Граничний термін надання урядових гарантій закінчується 31.12.09 (бюджет на 2009 уточнюватиметься). Цей декрет-закон працюватиме в системі з Фондом придбання фінансових активів. Іспанські банківсько-фінансові установи, які мають бажання авалювати свої боргові зобов'язання, повинні відповідати критеріям Міністерства економіки та фінансів Іспанії, якому також надається право придбавати цінні папери кредитних установ з метою ресурсного підсилення.
 
03.11.08 Прем'єр-міністром Іспанії Х.Сапатеро були представлені додаткові заходи для подолання складної економічної ситуації в країні, які допоможуть найбільш вразливим верствами населення та сприятимуть зростанню зайнятості. Зокрема, було запропоновано ввести дворічний мораторій на виплату 50% іпотечного кредитуіспанськими сім'ями з економічними труднощами шляхом відстрочення до 2011 р. обов'язку щодо оплати 50% місячного внеску з максимальним лімітом в 500 євро/місяць (за оцінкам, цей захід торкнеться понад 500 тис. осіб). Уряд Іспанії також надасть пільгу в 1500 євро/рік підприємствам, які найматимуть на роботу безробітних сімейних іспанських громадян. Відповідні пільги та привілеї матимуть підприємства, які займаються такими пріоритетними видами діяльності як науково-дослідницька діяльність конструкторських розробок(НДДКР), альтернативні джерела енергії та екологічні ініціативи. За оцінками Уряду бюджет запропонованих заходів складатиме біля 170 млн. євро на 2009 та 2010рр. Згадані заходи доповнюють вже існуючі, спрямовані на підсилення фінансового сектору країни. На думку опозиції, більш дієвим механізмом активізації економічної діяльності в країні було б зниження податкового навантаження, що торкнулося б всіх юридичних та фізичних осіб країни, а не тільки окремих категорій.
 
Наприкінці грудня ц.р. Конгресом Іспанії було прийнято законопроект "Про Державний бюджет Іспанії на 2009 рік" (від 23.12.08), основною характерною рисою якого є уповільнення державних витрат та збільшення додаткових виплат населенню у зв'язку із зростанням безробіття. Єдиними статтями, за якими фінансування зростатиме в період економічної кризи в Іспанії залишаються розвиток інфраструктури, НДДКР, житлова політика з одночасними скороченням загальних витрат по всіх міністерствах країни.
 
 
Події в підприємницькому секторі Іспанії
 
Іспанська конфедерація підприємницьких організацій (СЕОЕ) звернулась до Уряду Іспанії з проханням терміново застосувати заходи з метою протистояння подальшому погіршенню фінансового стану підприємств в умовах світової економічної кризи. Серед таких заходів, пропонується полегшити процедури отримання кредитів підприємствами з метою поповнення обігових коштів, покращити строки платежів державних органів, дозволити відстрочення або розстрочення сплати ПДВ (щомісячно або щоквартально), податку з доходів юридичних та фізичних осіб без застосування санкцій та процентних ставок за затримку платежів,відстрочення сплати боргів в систему соціального страхування, підвищення ліквідності фінансової системи країни та введення спеціального режиму відстрочення сплати адміністративних санкцій.
 
За дослідженням Іспанської конфедерації металовиробників "Confemetal" криза на ринку кредитування може призвести до закриття біля 20% іспанських промислових підприємств країни, серед яких біля 90% мають проблеми з ліквідністю (затримка платежів за дев'ять місяців ц.р. зросла на 130,5%, неплатежі – на 35% в річному вимірі, а обсяги заборгованості – більш ніж на 90%). За прогнозами "Confemetal" в коротко - та середньостроковій перспективі ситуація в країні погіршуватиметься у зв'язку з подорожчанням кредитів та ускладненням процедур їх отримання.
 
14.10.08 місцевими ЗМІ була оприлюднена інформація, що Іспанська підприємницька група "Fomento de Construcciones y Contratas, S.A." (FCC) відмовилась від будівництва футбольного стадіону у Львові в рамках підготовки до проведення "Євро - 2012" у зв'язку з неузгодженістю суми проекту з місцевою адміністрацією (проект "FCC", який було запропоновано до реалізації через австрійську філію "Alpine", переміг у тендері місцевої влади Львова на початку 2008 р. З того часу тривали переговори щодо обсягу необхідних інвестицій).
 
Компанія "Галіна Бланка" (м.Барселона, Іспанія) повідомила про закриття своєї фабрики в Україні після 13 років діяльності. Каталонська група вирішила призупинити своє виробництво в Броварах (Київська обл.), але продовжить постачання продукції на ринок України через своїх російських дистриб'юторів.
 
Найбільший банк Іспанії "Santander" придбав американський "Sovereign Bank" за 1,9 млрд. дол. До цього іспанський банк вже володів 25% акцій "Sovereign Bancorp", материнської компанії американської банківської установи, яка має 750 відділень у США. Правління іспанського банку також вирішило інвестувати в капітал британської "дочки" "Abbey National" біля 1 млрд. фунтів стерлінгів, що дозволить зберегти коефіцієнт достатності капіталу на належному рівні.
 
Сотні іспанських інвесторів, які втратили заощадження через банкрутство американського інвестиційного банку "Lehman Brothers", мають наміри подати судові позови до 40 іспанських банків, які реалізовували відповідні цінні папери без повідомлення своїх клієнтів про їх приналежність. За попередніми оцінками експертів, в результаті згаданого банкрутства іспанські інвестори втратили від 1,6 до 3 млрд. євро. Філія "Banif" провідного іспанського банку "Santander" заявила про покриття збитків від банкрутства "LehmanBrothers" своїм клієнтам за рахунок перерозподілу їх інвестицій в інші цінні папери.
 
07.11.08 уряд Каталонії схвалив план скорочень персоналу, представлений автомобільною компанією "Seat", який передбачав тимчасове звільнення протягом 2009 р. більше 4,5 тис. робітників.
 
10.11.08 Керівництво автомобільного концерну "Nissan" представило план скорочення персоналу, згідно з яким до кінця 2008 року звільняється 1288 працівників та до вересня 2009 року - ще 392 особи (загалом біля 40% робітників заводу концерну в Барселоні). Керівництво компанії підкреслило, що скорочення супроводжуватиметься наданням допомоги та іншими соціальними заходами, зокрема, перерозподілом робочих місць на інші заводи, або достроковим виходом на пенсію осіб передпенсійного віку. У випадку появи вакансій звільнені працівники матимуть переважне право на одержання нового контракту в мережі концерну "Nissan".
 

 

Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації Будівництво Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку Зв'язок ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Міжурядова комісія Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Транспорт Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки