Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Словенія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
УКРАВТОПРОМ, Асоціація автовиробників України
«Асоціація підтримує створення порталу вітчизняних експортерів у мережі Інтернет, що безумовно буде сприяти поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на міжнародній арені»

Украинские нефтепродукты
Торговельно-економічне співробітництво між Україною та Словенією (2008 – січень 2009 р.)  
Параметри: ЗЕД, Економічне співробітництво

Торговельно-економічне співробітництво між Україною та Словенією (2008 – початок 2009 рр.)

 
Розвиток двостороннього торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва між Україною та Словенією у 2008 році зазнав деяких змін у порівнянні з попередніми роками, в результаті негативного впливу світової фінансової кризи. Тенденція змін у двосторонньому торговельно-економічному та інвестиційному співробітництву має продовження і протягом 2009 року. Серед країн колишньої Югославії, у 2008 році Словенія вийшла на перше місце за обсягом товарообігу з Україною, випередивши Сербією. При цьому слід врахувати, що населення Словенії складає тільки 8% від загальної чисельності населення країн колишньої Югославії, а саме 2 млн. чол.
 
Двосторонній торгівлі у 2008 та на початку 2009 року було притаманне продовження формування структури експортно-імпортних операцій та незбалансованість зовнішньоторговельних операцій при суттєвому від’ємному сальдо України (останнє є характерним з 1991 року і пояснюється зокрема і тим, що ринок Словенії є набагато меншим, ніж ринок України; при розрахунках обсягів взаємної торгівлі на душу населення, Україна поставляє в Словенію товарів на кожного словенця значно більше, ніж Словенія на кожного українця).
 
За українськими статистичними даними, у перерахунку на душу населення, Україна експортувала протягом 2008 року товарів до Словенії на 13,5 дол. США на кожного словенця, а Словенія – на 5,0дол. США на кожного українця.
 
За показниками української статистики протягом 2008 року товарообіг склав 259,4 млн.дол.США та зменшився у порівнянні з 2007 роком на 55,9 %, обсяги експорту товарів з України до Словенії склали 27,5 млн. дол. США та зменшились, у порівнянні з 2007 роком, на 35,3%, обсяги імпорту словенських товарів в Україну склали 231,9 млн. дол. США та зменшились, у порівнянні з відповідним періодом 2007 року на 57,5 %. Сальдо за цей період негативне для України і складає -276,8 млн. дол. США.
 
Згідно з показниками словенської статистики протягом 2008 року товарообіг склав 357,0 млн. дол. США та зменшився, у порівнянні з 2007 роком, на 2,9 %, обсяги експорту товарів з України до Словенії склали 40,3 млн. дол. США, та зменшились, у порівнянні з 2007 роком, на 14,6 %, обсяги імпорту словенських товарів в Україну склали 317,1 млн. дол. США тазменшились на 1,2 % у порівнянні з відповідним періодом 2007 року. Сальдо за цей період негативне для України і складає, згідно словенської статистики -276,8 млн. дол. США.
 
За показниками української статистики протягом січня 2009 року товарообіг склав 4,33 млн.дол.США та зменшився у порівнянні з січнем 2008 року на 42,0% (зменшення відбулося за рахунок зменшення імпортних поставок продукції), обсяги експорту товарів з України до Словенії склали 2,41 млн. дол. США та збільшились, у порівнянні з відповідним періодом 2008 року, на 88,4 %, обсяги імпорту словенських товарів в Україну склали 1,92 млн. дол. США та зменшились, у порівнянні з відповідним періодом 2007 року на 68,9%. Сальдо за цей період позитивне для України і складає 0,49 млн. дол. США.
 
Згідно показникам словенської статистики протягом січня 2009 року товарообіг склав 8,0 млн. дол. США та зменшився, у порівнянні з січнем 2008 року, на 49,0 %, обсяги експорту товарів з України до Словенії склали 2,9 млн. дол. США, та збільшились, у порівнянні з відповідним періодом 2008 року, на 16,0 %, обсяги імпорту словенських товарів в Україну склали 5,1 млн. дол. США та зменшились на 61,4 % у порівнянні з відповідним періодом 2008 року. Сальдо за цей період негативне для України і складає, згідно словенської статистики -2,2 млн. дол. США.
 
За даними Держкомстату України, головними товарними позиціями в структурі українського експорту до РС у 2008 році були:
  • олія соняшникова
  • свинець необроблений
  • кутки
  • фасонні та спеціальні профілі з заліза або нелегованої сталі
  • корунд штучний
  • вугілля кам’яне
Словенська статистика показувала, що головними статтями українського експорту до Словенії у звітному періоді були: метали, хімічна продукція, олія.
 
Окремою формою економічної співпраці є взаємне інвестування. Станом на 01.01.2009 року в економіку України залучено 27,7 млн. дол. США інвестицій зі Словенії. На території України існує 35 підприємств зі словенським капіталом.
 
Суттєві інвестиції в економіку України здійснювали такі компанії, як „Інтерєвропа” та “Іскрател”. Відкрита лінія по виробництву фарб словенською компанією „Геліос” в Черкаській обасті на базі заводу „Аврора”. Компанія “Віатор і Вектор” (логістика, транспорт) розширює свою присутність на ринку України. Інвестиційні проекти на суму 3 млн. дол. США мають бути реалізованими у 2009 році (відкриття дочірньої компанії в Україні, капіталовкладення в інфраструктуру). Словенська компанія “Агромеханіка” продовжує виробництво трьох моделей словенських сільськогосподарських тракторів на підприємствах в Умані та Івано-Франківській області. Словенська компанія “Маріборська ліварня” реалізовує проект відкриття виробничої лінії в Україні (виробництва радіаторів у Чернігівській області). Провідний словенський банк “НЛБ” відкрив у другому кварталі 2008 р. представництво в Києві.
 
Українські інвестиції в Словенії є незначними. Посольство регулярно інформує Центр про важливі тендери, що проводяться в РС, однак українські компанії до цього часу не брали участь у масштабних словенських, зокрема приватизаційних тендерах.
 
Згідно з прогнозами, у 2009 р., за умов світової фінансової кризи важко очікувати на суттєве збільшення обсягів прямих словенських іноземних інвестицій в економіку України. Проблематичним є й значне зростання обсягів торгівлі товарами та послугами між нашими країнами.
 
Щодо регіонального співробітництва, то найбільш активно у 2008 році розвивалося співробітництво з Харківською областю. В Словенії в березні 2008 року, на запрошення Міністра економіки РС та на виконання Меморандуму про співробітництво між Харківською обласною державною адміністрацією та Міністерством економіки РС перебувала делегація Харківської області на чолі з заступником Голови облдержадміністрації Я. П. Ющенком.
 
Делегація провела переговори з Міністром економіки РС А. Візяком. Сторони позитивно оцінили рівень та динаміку двостороннього торговельно-економічного співробітництва. Були обговорені перспективні напрямки подальшої спільної роботи: у сфері інвестицій, інформаційних технологій та комунікацій, хімічної промисловості, транспорту і логістики, будівництва, банківської справи, туризму, науки та освіти, тощо. Делегація відвідала Технологічний парк "Любляна" та провела переговори щодо налагодження профільного співробітництва на регіональному рівні, залучення словенських інвестицій та досвіду, зокрема, задля створення індустріального парку "Рогань" в Харківський області. Були також проведені переговори із керівником Словенської агенції з питань підприємництва та іноземних інвестицій П. Єшовніком, керівниками низки провідних словенських компаній (“Іскрател”, “Ріко”, “Пріморьє”, тощо).
 
Також був проведений українсько-словенський діловий форум, участь у якому взяли представники підприємств та ВУЗів Харківської області, ТПП РС, більше 45 словенських компаній, профільних агенцій, члени товариства українсько-словенського економічного співробітництва “НЕТУСС”. В рамках заходу відбулась своєрідна презентація Євро-2012, інноваційно-інвестиційного потенціалу Харківської області, проведено ділові переговори, досягнуто домовленості щодо співробітництва між Національним технічним університетом "Харківський політехнічний інститут" і Національним університетом радіоелектроніки (м. Харків) з Люблянським та Маріборським університетами Словенії.
 
Протягом 2009 року слід очікувати зменшення як словенського імпорту, так і українського експорту (у зв’язку з розгортанням світової фінансової кризи). Оскільки в структурі словенського імпорту значною складовою є фармацевтична продукція, повне припинення імпорту з РС малоймовірне, але його зменшення цілком вірогідне. Що стосується експорту, то багато в чому експортна складова двосторонніх торговельних відносин залежатиме від внутрішньої економічної ситуації в Словенії. У зв’язку зі зменшенням попиту на сировинну продукцію на внутрішньому ринку України, можливе зростання питомої ваги в складовій українського експорту сировинних продуктів (металопродукція, вугілля кам’яне, антрацит; брикети, котуни та аналогічні види твердого палива, одержані з кам'яного вугілля; алюміній необроблений). Але такий розвиток певною мірою залежатиме від купівельної спроможності словенських компаній та від ефективності дій, спрямованих на розвиток експорту з боку українських підприємців. Слід очікувати, що протягом року обсяги українського експорту до Словенії в цілому можуть зменшитися, але існує ймовірність утримання обсягів поставок на тому ж рівні по окремим позиціям.
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Валюта Географічне розташування Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Національна символіка Нетарифне регулювання Точне машинобудування

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки