Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Румунія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Херсонська Торгово-промислова палата
«Переконані, що Портал дозволить створити надійну інформаційну базу для діяльності вітчизняних експортерів та надасть їм всебічну підтримку з боку держави.
Ми впевнені, цей ресурс сприятиме популяризації України серед світової спільноти в якості надійного та стабільного торговельного партнера, поширенню конкурентоспроможної продукції українського виробництва на зовнішні ринки, а також створенню позитивного іміджу нашої країни у межах світового інформаційного простору»

Украинские нефтепродукты
Основні економічні події в Румунії (1 квартал 2010 р.)  
Параметри: ЗЕД, Економічні новини

Русскоязычный заголовок: Основные экономические события в Румынии (1 квартал 2010 г.)

Основні економічні події в Румунії (1 квартал 2010 р.)
 
Січень 2010 року
 
11.01.2010 р.Міністерство фінансів передбачає зростання у 2010 році обсягів оподаткування на 7,5% при прогнозованому зростанні ВВП на 1,3% до 126,8 млрд.євро, середній курс національної валюти передбачається у розмірі 4,25 лей за євро, середня зарплата очікується у розмірі 432 євро на місяць, рівень безробіття – 7,3%, інфляція – 3,7%, дефіцит бюджету – 5,9% від обсягу ВВП. Доходи бюджету складатимуть 31,3% від ВВП та складуть 39,7 млрд.євро, видатки бюджету – відповідно 37,2% та 47,22 млрд.євро. Соціальна складова видатків бюджету становитиме 15,25 млрд.євро, що становить 12% від ВВП, очікується зменшення кількості працюючих у бюджетній сфері на 100,0 тис. осіб, у тому числі у шкільній освіті на 15,0 тис. осіб.
 
12.01.2010 р.Відповідно до проведеного дослідження економічними аналітиками Erste Bank та інституту ZEW, у наступні шість місяців економічна ситуація в Румунії стабілізується та буде спостерігатися незначне економічне зростання. На їх думку перші ознаки стабілізації фінансового ринку спостерігаються вже протягом декількох днів і проявляються тенденціями укріплення румунського лея. Водночас у дослідженні відзначається, що на румунській біржі індекси економічного розвитку Румунії протягом останнього місяця збільшились на 16,7 пунктів до 38,7. Незважаючи на те, що дані індекси залишаються одни з найгірших серед країн Південно-Східної Європи, експерти прогнозують відновлення румунської економіки у короткі терміни так як Румунія вважається країною, яка має найбільший потенціал для подолання ефектів економічної кризи.
 
Відповідно до даних Національного інституту статистики Румунії торговельний дефіцит країни за 11 місяців 2009 р. зменшився на 60,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року і становив 8,69 млрд.євро в результаті зменшення обсягів експорту на 16% та імпорту на 34,1%.
 
Зазначається, що за період січень-листопад 2009 р. обсяг експорту становив 113,17 млрд.лей (26,68 млрд.євро), а обсяг імпорту - 150,03 млрд.лей (35,38 млрд.євро).
 
У межах Євросоюзу за 11 місяців 2009 р. обсяг румунського експорту становив 84,51 млрд.лей (19,93 млрд.євро), а імпорту - 110,2 млрд.лей (25,99 млрд.євро), що відповідно становить 74,7% від загального обсягу експорту та 73,5% від загального обсягу імпорту.
 
13.01.2010 р.Згідно оприлюдненої керівництвом найбільшого енергетичного комплексу Олтенія-Турчень (забезпечує виробництво понад 30% електроенергії від загальнонаціонального обсягу виробництва) інформації, на 2010 рік планується здійснити значні інвестиції у модернізацію та реструктуризацію електростанцій комплексу. При цьому зазначається, що обсяг інвестицій, передбачених на поточний рік, у порівнянні з 2009 роком збільшились на 55% незважаючи на негативний вплив економічної кризи та зменшення прибутку компанії. Інвестиційні фонди розподілені наступним чином: Турчень- 750 млн.лей (178,6 м лн.євро), Ровінарь - 355 млн.лей (84,5 млн.євро), Крайова - 300 млн.лей (71,4 млн.євро). Зазначається, що в цілому на 2010 рік запланований обсяг інвестицій становить 1,4 млрд.лей (333 млн.євро).
 
Відповідно до інформації Міністерства закордонних справ Румунії, з 1 січня 2010 року румунська сторона очолює переговори з розробки Стратегії на середній період Міжнародної агенції з питань ядерної енергетики (МАЯЕ) на період 2012-2017 рр. Зазначається, що дана стратегія передбачатиме основні пріоритети діяльності агенції та розвитку ядерної енергетики. Повноваження на здійснення керівництва переговорами були надані Румунії рішенням Ради голів МАЯЕ у листопаді 2009 року.
 
14.01.2010 р.За інформацією Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії найближчим часом планується переглянути частку активів участі національної компанії Nuclearelectrica у компанії, створеної для будівництва 3 та 4 енергоблоків АЕС Чернавода. За словами Міністра економіки А.Відеану це зумовлено необхідністю здійснення змін у техніко-економічному обґрунтуванні проекту та перегляду витрат на його реалізацію. Він відзначив, щро з урахуванням існуючої економічної ситуації існує доцільність збільшення бюджету проекту та виділення додаткових коштів з державного бюджету на його реалізацію. Враховуючи вимоги міжнародних організацій щодо зменшення бюджетних витрат на інвестиційні проекти не виключається можливість зменшення частики участі компанії Nuclearelectrica у проекті будівництва 3 та 4 енергоблоків АЕС Чернавода. На даний час частка Nuclearelectrica становить 51% акцій.
 
На об’єднаному засіданні Парламенту Румунії 14.01.2010 р. прийнятий закон «Про державний бюджет на 2010 рік». Відповідно до оприлюднених даних у бюджеті на 2010 рік передбачено доходи в розмірі 66.654,3 млн.лей (15870,1 млн.євро), витрати 101.678,4 млн.лей (24209,1 млн.євро) та бюджетний дефіцит - 35.024,1 млн.лей (8339,1 млн.євро).  
 
Міністр фінансів Румунії С.Вледеску заявив, що з метою покриття бюджетного дефіциту, в умовах відсутності чергових траншів міжнародних фінансових організацій та необхідністю виконання вимог МВФ щодо виконання бюджету, Міністерство фінансів планує запозичити на зовнішньому ринку один млрд. євро шляхом випуску державних облігацій у валюті. За його словами даний захід включений у програму стабілізації економічної ситуації в країні на 2010 рік і передбачає активне використання зовнішніх запозичень для фінансування бюджетного дефіциту та диверсифікації ринку. До цього часу Міністерство активно використовувала внутрішній ринок для здійснення аналогічних запозичень. Проте на даний час існує необхідність виходу на зовнішній ринку так, як внутрішнє фінансування є обмеженим.
 
15.01.2010 р.Згідно оприлюдненої інформації, Alpha Bank România здійснив запозичення від Європейського інвестиційного банку в розмірі 50 млн.євро з метою надання фінансової допомоги підприємствам малого та середнього бізнесу. Зазначається, що дані фонди будуть розподілені в рамках реалізації окремої програми сприяння сектору підприємництва шляхом надання пільгових кредитів під інвестиційні проекти як у галузях сільського господарства та промисловості, так і для інвестування у малі інфраструктурні проекти. Зазначається, що максимальний розмір кредиту не може перевищувати 12,5 млн.євро, а максимальна вартість проекту не перевищуватиме 25 млн.євро.
 
18.01.2010 р.Згідно оприлюднених даних, місія Міжнародного валютного фонду та Європейської Комісії в період 20-27 січня 2010 року перебувала у Румунії з метою проведення аналізу стану виконання домовленостей в рамках програми кредитування Румунії для реалізації антикризових заходів. За результатами проведення даного аналізу міжнародні фінансові організації приймуть рішення щодо виділення Румунії чергових траншів кредиту. За інформацією Міністерства фінансів Румунії робота місії міжнародних організацій акцентуватиметься на оцінці стану реалізації реформ у соціальній сфері та процесу підготовки з прийняття законів про заробітну плату та пенсійне забезпечення.
 
20.01.2010 р.Румунськими аналітиками відзначається, що у 2009 році на незадовільному рівні був процес залучення європейських фондів під реалізацію інвестиційних проектів. На їх думку, незважаючи на те, що на початку 2009 року ставився акцент на ефективне використання європейських фондів, протягом року даний механізм залишися практично невикористаним. Протягом 11 місяців 2009 р. було використано тільки 1,4 млрд.євро в той час як для Румунії бюджетом ЄС на даний період було передбачено понад 5 млрд.євро. У листопаді 2009 р. було залучено 80 млн.євро з 146 млн.євро, передбачених ЄС.
 
Зазначається, що дефіцит поточного рахунку за 11 місяців 2009 року становив 4,68 млрд.євро. За умов ефективного використання європейських фондів, Румунія змогла б за їх рахунок повністю покрити даний дефіцит. У даний період дефіцит поточного рахунку був покритий за рахунок прямих іноземних інвестицій на 81,7%. В період січень-листопад 2009 р. обсяг прямих іноземних інвестицій в Румунії становив 3,83 млрд.євро.
 
21.01.2010 р.Національна агенція з регламентування в енергетиці Румунії прийняла рішення щодо зменшення до мінімуму обсягу постачання природного газу для хімічних комбінатів з метою забезпечення необхідного обсягу постачання для населення. За словами голови НАРЕ П.Ліфічіу дане рішення зумовлено продовженням Парламентом Румунії терміну дії рішення Уряду про постачання найбільшим споживачам природного газу внутрішнього видобутку та зменшенням обсягу імпорту російського газу з метою утримання існуючої ціни для населення.
 
Зазначається, що з 19.01.2010 р. обсяги імпорту були зменшені до 20% від загального обсягу споживання в країні. Це дозволить зменшити ціну на природний газ для населення
 
22.01.2010 р.За словами Міністр економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії А.Відеану Румунія інтенсифікуватиме переговори з Азербайджаном та Грузією з метою укладання багатосторонньої угоди з реалізації газотранспортного проекту White Stream 2, який передбачає транспортування зрідженого газу з Азербайджану через Грузію до Румунії. Він зазначив, що під час Міжнародної енергетичної конференції, яка відбулась 14 січня ц.р. в м.Батумі (Грузія), обговорювались питання реалізації перспективних проектів з транспортування каспійських енергоресурсів до Європи, в т.ч. презентований новий проект White Stream 2. За його словами Румунія і надалі підтримуватиме проект «Набукко», а новий проект може стати складовою «Набукко» і не являється його альтернативою.
 
Згідно результатів дослідження рейтингового агентства Moody's, у Румунії завершився процес рецесії і прогнозується початок відновлення економічного зростання незначними темпами. За оприлюдненими прогнозами у 2010 році в країні фіксуватиметься економічне зростання до 2,3% від ВВП. Основний прогрес у румунській економіці буде фіксуватись у період квітень-червень ц.р. Зазначається, що на даний час вже спостерігається стабілізація ситуації у базових галузях промисловості та відслідковуються позитивні тенденції у румунському експорті. Згідно з прогнозами Moody's у 2010 році бюджетний дефіцит зменшиться до 6,3% від ВВП, дефіцит поточного рахунку буде на рівні 3,5% від ВВП, а інфляція становитиме 3,5%.
 
23.01.10 р. Прем’єр-міністр Румунії Е.Бок зустрівся з місією міжнародних фінансових організацій, яка перебуває в Румунії з метою проведення оцінки стану виконання Румунією зобов’язань перед МВФ в рамках угоди кредитування. В ході зустрічі обговорювались питання пов’язані з станом виконання Румунією своїх зобов’язань щодо виконання бюджету та можливістю зміни меж, встановлених МВФ, для окремих макроекономічних показників, а також механізми співфінснсування Урядом Румунії проектів, які реалізовуються за підтримкою європейських фондів.
 
Під час зустрічі проведений аналіз стану виконання угоди між Румунією та міжнародними фінансовими організаціями у 2009 році та план заходів на 2010 рік. При цьому основний акцент ставився на обговоренні перспектив прийняття законів про фінансову відповідальність та про реформування пенсійної системи. За словами Прем’єр-міністра Е.Бока чергові транші кредиту надійдуть в Румунію у лютому ц.р.
 
25.01.2010 р.Президент Румунії Т.Бесеску підписав декрет про затвердження Законів «Про бюджет на 2010 рік» та «Про бюджет соціальних витрат на 2010 рік». В контексті цього Т.Бесеску заявив, що на цей рік необхідно активізувати заходи із залучення європейських фондів для забезпечення умов ефективного виконання бюджету та обумовлених з міжнародними фінансовими організаціями домовленостей щодо макроекономічних показників.
 
27.01.2010 р.За інформацією Міністерства фінансів Румунії, місія МВФ та Європейської Комісії завершила роботу з проведення аналізу виконання Румунією домовленостей в рамках угоди про надання кредиту. Зазначається, що на даний час з міжнародними фінансовими організаціями погоджені проекти законів про фінансову відповідальність та про пенсії, переглянуті окремі макроекономічні показники та проведено оцінку стану виконання бюджету за 2009 рік. Керівник місії МВФ Джері Франкс заявив, що наразі румунською стороною виконані всі домовленості з МВФ, наступні транші кредиту надійдуть до Румунії у лютому ц.р.
 
29.01.2010 р.В рамках реалізації процедури ініційованої проти Румунії та Польщі у зв’язку з перевищенням бюджетного дефіциту, Європейська Комісія розпочала проведення аналізу стану виконання рекомендованих заходів, спрямованих на зменшення бюджетного дефіциту.
 
За словами керівника делегації ЄК в Бухаресті Ф.Ілзковіц Європейська Комісія зможе збільшити до 2012 р. термін, протягом якого дані крїни повинні зменшити бюджетний дефіцит до передбаченого європейського законодавством рівня - 3% від ВВП.
 
Зазначається, що у липні 2009 року, під час ініціювання процедури перевищення даного показника, Європейська Комісія рекомендувала Румунії забезпечити зменшення рівня бюджетного дефіциту до 3% до кінця 2010 року. Проте враховуючи, що в рамках переговорів між румунським урядом та МВФ погоджено межу бюджетного дефіциту на рівні 5,9% від ВВП, питання продовження терміну виконання рекомендацій ЄК буде обговорено в Брюсселі найближчим часом.
 
30.01.2010 р.У відповідь на заяви експерта МВФ Kenneth Rogoff щодо можливої неплатоспроможності ряду країни Східної Європи, в т.ч. Румунії, у зв’язку з значним збільшенням їх зовнішнього боргу, представник Румунії у МВФ М.Тенесеску заявив, що на даний час рівень платоспроможності Румунії не викликає сумнівів. За його словами на даний час Румунія має значні валютні резерви (29 млрд.євро), румунським урядом вживаються активні заходи з подолання кризових явищ, що забезпечує умови економічного зростання вже у першому півріччі ц.р. Даний факт підтверджується і висновками місії МВФ за результатами перебування в Бухаресті.  
 
Водночас Міністр фінансів Румунії С.Вледеску відзначив, що існуюча економічна ситуація в країні в повній мірі забезпечує умови для виплати зовнішніх кредитів та виконання своїх зобов’язань перед міжнародними фінансовими організаціями.
 
Лютий 2010 року
 
01.02.2010Акціонери газотранспортного проекту «Набукко» (компанії Transgaz (Румунія), OMV (Австрія), RWE (ФРН), MOL (Угорщина), Bulgargaz (Болгарія) та Botas (Туреччина) до кінця року планують укласти контракти, необхідні для забезпечення фінансування реалізації проекту. Зазначається, що, згідно переглянутого техніко-економічного обґрунтування, для нього необхідні близько 7,9 млрд.євро. 
 
За даними представників румунського уряду наприкінці 2009 року передбачалось, що Румунія планує покрити витрати на участь у даному проекті через систему надання державних гарантій компанії Transgaz в розмірі фінансування 400 млн.євро. 
 
02.02.2010 р.Румунська делегація у складі представників Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища, Міністерства закордонних справ, компаній «Трансгаз» та «Ромгаз» на чолі з державним секретарем Міністерства економіки Т.Шербаном перебуває з офіційним візитом у Азербайджані. Під час перебування планується проведення переговорів стосовно розвитку співробітництва у енергетичній сфері, зокрема обговорення перспектив реалізації газотранспортного проекту «Набукко». За інформацією Міністерства економіки Румунії під час візиту заплановані зустрічі з Віце-прем’єром, Міністром енергетики та Міністром закордонних справ Азербайджану, а також з представниками нафтогазової компанії SOCAR (State Oil Company of Azerbaidjan Republic, n.r.).  
 
03.02.2010 р.За даними Національного банку Румунії валютні резерви зменшились протягом першого місяця поточного року на 266 млн.євро, від 28,303 млрд.євро у грудні 2009 р. до 28,037 млрд.євро у січні ц.р. Золоті запаси нацбанку залишились на рівні минулого року в обсязі 103,7 тонн, їх вартість становила 2,586 млрд.євро. Золотовалютні резерви Румунії, станом на 31.01.2010 р., становили 30,623 млрд.євро, що на 236 млн.євро менше у порівнянні з груднем 2009 р.
 
04.02.2010 р. Під час перебування делегації Румунії у складі представників Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії, компаній «Трансгаз» та «Ромгаз» в Азербайджані, підписаний меморандум співробітництва у енергетичному секторі. Даним двостороннім документом передбачена можливість участі азербайджанської компанії SOCAR у проведенні видобувної діяльності у сфері нафти та газу на території Європейського Союзу, зокрема Румунії. Даним меморандумом визначені основні пріоритети двостороннього співробітництва та умови співпраці в рамках реалізації нових нафтогазових проектів.
 
Водночас, в ході переговорів досягнута попередня домовленість про постачання азербайджанського зрідженого газу до Румунії. Проте кінцеве рішення із зазначеного питання буде прийняте на найвищому рівні після завершення компанією Romgaz Mediaş техніко-економічного обґрунтування терміналу зрідженого газу у порту Констанца.
 
Поряд з цим в рамках двосторонніх переговорів обговорювалось питання постачання Азербайджаном нафти для нафтопроводу «Констанца-Трієст».
 
05.02.2010 р.Міністерство фінансів Румунії планує запровадити новий механізм гарантування для утримувачів європейських фондів, які не мають можливостей співфінснсування проектів з власних ресурсів. Даний механізм передбачає надання державних гарантій при отриманні кредитів в комерційних банках.
 
Відповідно до заяв представників Міністерства фінансів, Національний фонд гарантування кредитів для підприємств малого та середнього бізнесу отримав повноваження Уряду на виділення фінансових ресурсів через окрему програму, яка спрямована на активізацію участі підприємств сектору у залученні структурних фондів ЄС. Максимальний розмір гарантування планується визначити на засіданні Уряду та затвердити відповідним рішенням.
 
Зазначається, що учасниками програми можуть бути органи адміністративно-територіальних одиниць, які впроваджують проекти розвитку малого та середнього бізнесу із залученнями європейських фондів. Проекти будуть реалізовуватись за наступними напрямками: розвиток дорожньої інфраструктури; розвиток інфраструктури енергетики; водопостачання; каналізація та утилізація відходів, менеджмент відходів; розвиток інфраструктури освіти та медицини.
 
09.02.2010 р.Згідно з даними Національної агенції із зайнятості робочої сили Румунії у січні ц.р. кількість безробітних збільшилось до 740.982 і становить 8,1% працездатного населення. Зазначається, що у зв’язку з негативними ефектами економічної кризи, незважаючи на окремі позитивні тенденції в румунські економіці, рівень безробіття значно збільшився протягом останніх місяців. Це було прогнозовано і місією МВФ під час її перебування в Бухаресті.
 
Експертами агенції відзначається, що у зв’язку з реалізацією заходів з економії витрат в умовах подолання негативного впливу економічної кризи багато підприємств здійснюють скорочення працівників. Так, тільки у січні ц.р. було скорочено 31.599 робочих місць, що призвело до збільшення рівня безробіття до максимального за останні п’ять років.
 
10.02.2010 р.Згідно із заявами Міністра економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії А.Відеяну, делегація російської компанії «Газпром» на чолі з віцеголовою А.Медвєдєвим перебуватиме в Бухаресті з 17 лютого ц.р. для проведення переговорів з румунською стороною в рамках реалізації укладеного у червні 2009 р. Меморандуму про співробітництво у сфері енергетики. За його словами під час перебування російської делегації в Румунії відбудуться зустрічі з представниками Міністерства економіки Румунії, компанії «Ромгаз» та «Трансгаз» для обговорення перспективних проектів у газовій сфері.
 
11.02.2010 р.За оцінкою експертів UniCredit Ţiriac Bank економіка Румунії вийшла з рецесії наприкінці четвертого кварталу 2009 р., коли було зафіксоване економічне зростання на 0,1-0,6% у порівнянні з третім кварталом. Водночас ще відстежуються негативні процеси у промисловості. На їх думку негативні тенденції припиняться у першому кварталі ц.р. в умовах стабілізації як фінансового ринку, так і забезпечення умов виконання бюджету за рахунок отримання чергових траншів міжнародних фінансових організацій в рамках програми кредитування антикризових заходів в Румунії.
 
Відзначається, що наразі негативні тенденції ще утримуються за рахунок несприятливої ситуації у будівництві (у IV кварталі падіння на 25% у порівнянні з ІІІ кварталом) та торгівлі. За оцінкою експертів UniCredit Ţiriac Bank економіка Румунії вийшла з рецесії наприкінці четвертого кварталу 2009 р., коли було зафіксоване економічне зростання на 0,1-0,6% у порівнянні з третім кварталом. Водночас ще відстежуються негативні процеси у промисловості. На їх думку негативні тенденції припиняться у першому кварталі ц.р. в умовах стабілізації як фінансового ринку, так і забезпечення умов виконання бюджету за рахунок отримання чергових траншів міжнародних фінансових організацій в рамках програми кредитування антикризових заходів в Румунії.
 
Відзначається, що наразі негативні тенденції ще утримуються за рахунок несприятливої ситуації у будівництві (у IV кварталі падіння на 25% у порівнянні з ІІІ кварталом) та торгівлі.
 
13.02.2010 р.Видобувна компанія Gabriel Resoures збільшила на 597,6 млн.лей соціальний капітал румунської компанії Roşia Montană Gold Corporation (RMGC, реалізовує проект розробки золотоносних родовищ в регіоні Рошія Монтана, Румунія) до рівня 612,6 млн.лей, що було офіційно зареєстровано в Національному торговому реєстрі. Зазначається, що проведенням даної операції канадська компанія збільшила власну частку акцій на 0,46% і наразі володіє 80,46% акцій RMGC. Акціонерами компанії RMGC також є компанії Comat Trading, Cartel та Bau Foricon, які утримують по 0,23% капіталу, а також румунська державна компанія Minvest Deva, якій належить 19,31%.
 
14.02.2010 р.За даними Національного банку Румунії у 2009 р. обсяг прямих іноземних інвестицій в Румунії становив 4,89 млрд.євро, що на 45% менше ніж у 2008 р. (у 2008 році обсяг прямих іноземних інвестицій в Румунії становили 9,49 млрд.євро). Відзначається, що у 2009 р. у порівнянні з 2008 р. дефіцит поточного рахунку зменшився на 68,7% і становив 5,05 млрд.євро. Він був покритий за рахунок іноземних інвестицій на 96,9%.
 
15.02.2010 р.На засіданні Ради Міністрів фінансів Європейського Союзу (ECOFIN) прийнято рішення стосовно продовження на один рік, до 2012 р., терміну протягом якого Румунія повинна зменшити рівень бюджетного дефіциту до передбаченого європейським законодавством (3%).
 
Міністри фінансів затвердили перелік рекомендацій Європейської Комісії для Румунії, Угорщини, Польщі, Литви, Латвії та Мальти стосовно процедур, які необхідно здійснити у випадку перевищення рівня бюджетного дефіциту.
 
За оцінкою представників Ради ECOFIN Румунією та Литвою були вжиті ефективні заходи для забезпечення умов приведення рівня бюджетного дефіциту до регламентованого європейським законодавством. З огляду на це та враховуючи загальноєвропейську економічну ситуацію, Рада прийняла рішення щодо продовження для цих країн до 2012 р. терміну, протягом якого рівень бюджетного дефіциту повинен бути знижений до 3%.
 
17.02.2010 р.відбувся візит делегації російського концерну «Газпром» під керівництвом віцеголови А.Медвєдєва до Румунії. В рамках перебування у Бухаресті відбулась зустріч з керівництвом Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії у м. Бухаресті.
 
Від румунської сторони у переговорах прийняли участь Міністр економіки, торгівлі та ділового середовища А.Відеану, державний секретар Міністерства економіки Т.Шербаном, генеральний директор Національної компанії Romgaz S.A. Марчел Пітею, генеральний директор Національної компанії Transgaz S.A.
 
Під час зустрічі обговорювались питання, пов’язані з імпортом природного газу до Румунії, розвитку системи газосховищ на території Румунії та перспективи транзиту російського газу до Балканських країн.
 
В рамках переговорів з представниками компанії Transgaz S.A. обговорювались технічні аспекти можливості продовження контрактів на транзит румунською територією російського газу до балканських країн з урахування завершення у 2011 році діючих контрактів. По завершенню зустрічі було заявлено, що представники «Газпром» висловили підтримку ініціативи румунської сторони щодо можливості відмови від посередників під час укладання нових контрактів на постачання російського газу до Румунії.
 
19.02.2010 р.Згідно із заявами державного секретаря Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії Т.Шербана у березні планується укладання угоди між Румунією, Грузією та Азербайджаном про будівництво двох терміналів зрідженого газу у порту м.Констанца та одному з грузинських портів, сума інвестицій становитиме 4-6 млрд.євро. Даний проект є складовою нового газотранспортного комплексу, який забезпечуватиме постачання каспійського газу до Європи. За його словами потужність даних терміналів становитиме від трьох до восьми млрд..куб.м. газу на рік.
 
Він відзначив, що проект буде реалізовуватись приватною компанією із залученням Romgaz Mediaş, азербайджанською компанією SOCAR та однією з нафтових компаній Грузії. Також до проекту буде залучений консорціум, який складатиметься з фінансових компаній.  
 
22.02.2010 р.Міжнародний валютний фонд прийняв рішення щодо виділення Румунії чергових двох траншів кредиту в розмірі 2,3 млрд.євро. Кошти надійдуть до Румунії 23.02.2010 р.
 
Водночас МВФ застеріг румунську сторону, що наразі в країні залишаються актуальними ряд проблем з виконанням бюджету, зокрема перевищення рівня бюджетних витрат. В цьому контексті представники МВФ відзначають, що румунському уряду необхідно оптимізувати заходи щодо дотримання встановлених меж макроекономічних показників та ефективно використовувати наявні фінансові ресурси для стабілізації економічної ситуації в країні.
 
24.02.2010 р.За оцінкою румунських економістів перенесення термінів надання МВФ чергових траншів кредиту Румунії сприяло стабілізації ситуації в країні, оптимізації витрат бюджетних коштів та стимулювало до розробки ефективного бюджету на 2010 рік. Вони відзначають, що за відсутності зовнішніх запозичень румунський уряд був змушений максимально ефективно використовувати наявні ресурси та у найкоротші терміни забезпечити прийняття бюджету на поточний рік.
 
На думку румунських економістів дані аспекти стали основою стабілізації економічної ситуації в країні, що відповідно дасть можливість найближчим часом забезпечити економічне зростання. Водночас це дасть можливість накопичити необхідні фінансові ресурси для погашення зростаючої зовнішньої заборгованості, яка значно збільшилась протягом останніх двох років.
 
Отримання 23.02.2010 р. третього та четвертого траншів кредиту від МВФ в розмірі 2,4 млрд.євро та чергового траншу Європейської Комісії в розмірі одного млрд.євро забезпечить додаткові умови для виконання бюджету та дотримання в обумовлених межах основних макроекономічних показників.
 
27.02.2010 р.Найбільший постачальних зрідженого нафтового газу Butan Gas România планує звернутись до банку Intesa San Paolo România для отримання кредиту в розмірі 9 млн.євро з метою реалізації ряду інвестиційних проектів, які дозволять збільшити обсяги постачання зрідженого газу на ринок Румунії.
 
На даний час найбільшими операторами ринку зрідженого газу Румунії є: Butan Gas, Petrom Gas, Rompetrol Gas, LukOil (РФ) та MOL (Угорщина). Румунський ринок зрідженого нафтового газу становить близько 500.000 тонн, еквівалент 400 млн.дол. США.
 
Березень 2010 року
 
01.03.2010 р.За даними Статистичного бюро ЄК Eurostat, у січні ц.р. в Румунії було зафіксовано найбільший рівень інфляції серед країн ЄС. Зокрема відзначається, що споживчі ціни в Румунії у січні збільшились на 1,7%, у порівнянні з груднем 2009 р., в той час як середній показник на території ЄС становив 0,5%. За оприлюдненими даними найбільше зростання цін було зафіксовано в Угорщині  (1,5%), Литві та Чехії (1,2%).
 
У річному вимірі рівень інфляції у Румунії становив 5,2% від ВВП. Середній рівень інфляції на території ЄС - 1,7%. 
 
02.03.2010 р.Терміновим рішенням Уряду затверджено угоду з МВФ на підставі якої Фонд виділив у двох траншах 2,45 млрд.євро. Половина суми з двох траншів буде спрямована Міністерству фінансів для покриття бюджетного дефіциту, решта коштів поступлять до НБР та будуть використані для підтримання монетарної політики Центробанку. Уряд зобов’язується зменшити витрати на заробітну плату у бюджетній сфері, у тому числі заморозити заробітну плату на теперішньому рівні, обмеження не стосується лише мінімальної зарплатні. Зниження дефіциту бюджету до 7,6 млрд.євро (5,9% від ВВП) планується досягти у ІІІ-му кварталі поточного року. До кінця третього кварталу планується зменшити дефіцит податкових надходжень на 1,15 млрд.євро.
 
За рахунок економії зарплати у бюджетній сфері планується знизити дефіцит бюджету на 0,3%, а за рахунок економії коштів призначених для виплати пенсій – на 0,1%.
 
05.03.2010 р.Європейська Комісія прийняла рішення щодо фінансування 43 масштабних інфраструктурних проектів у сфері енергетики на суму 2,3 млрд.євро. В контексті цього зазначається, що з 31 проектів у сфері природного газу та 12 у сфері електроенергії у чотирьох приймає участь Румунія: проект «Nabucco», приєднання румунської газотранспортної системи з системами Угорщини та Болгарії, а також проект впровадження системи забезпечення безпеки постачання газу. Для проекту «Nabucco» ЄК виділило 200 млн.євро, на з’єднання ГТС Румунії з Угорщиною - 16,6 млн.євро, на з’єднання ГТС Румунії з Болгарією - 8,9 млн.євро. на впровадження нової системи безпеки постачання газу румунська компанія «Transgaz» отримає від ЄК 1,5 млн.євро.
 
07.03.2010 р. Європейська Комісія прийняла рішення щодо виділення чергового траншу кредиту Румунії в розмірі одного млрд.євро в рамках програми кредитування антикризових заходів міжнародними фінансовими організаціями. За оприлюдненими даними кошти надійдуть в Румунії 11.03.2010 р. і будуть використані для покриття заборгованості у соціальній сфері.  
 
10.03.2010 р.Протягом 2009 року Європейський банк реконструкції та розвитку інвестував у Румунію понад 70% від суми, яка була обумовлена угодою між Румунією та міжнародними фінансовими організаціями в рамках програми кредитування реалізації антикризових заходів. Обсяг коштів, які інвестовані ЄБРР у минулому році становить 721 млн.євро. У 2010 році ЄБРР планує продовжити інвестиції у румунську економіку. Кошти будуть направлені на кредитування румунських компаній для подолання негативних наслідків економічної кризи та забезпечення умов відновлення кредитування сфери малого та середнього бізнесу. Для цього найближчим часом Garanti Bank Румунія планує укласти з ЄБРР угоду на отримання кредиту в розмірі 10 млн.євро з метою впровадження окремої програми кредитування малого та середнього бізнесу.
 
11.03.2010 р.В рамках офіційного візиту Президента Румунії Т.Бесеску до Японії підписана угода про надання Японією кредиту Уряду Румунії в розмірі 41,87 млрд. йен (близько 315 млн.євро) для будівництва лінії метро Бухарест – Аеропорт "Henri Coandă".  
 
13.03.2010 р.Згідно із заявами Міністра економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії А.Відеану, румунська сторона направила російський компанії «Газпром» останній пакет документів, які забезпечуватимуть необхідні умови здійснення оцінки можливості проходження через територіальні води Румунії у Чорному морі газотранспортного проекту «Південний потік». За його словами даний пакет є останнім, з тих які Румунія повинна була надати РФ. Таким чином, на думку А.Відеану, існують реальні можливості включення Румунії до даного газотранспортного проекту в якості повноправних учасників
 
15.03.2010 р.За даними Національного інституту статистики Румунії у січні ц.р. торгівельний дефіцит країни зменшився, у порівнянні з аналогічним періодом 2009 року, на 38,4%, до 426,8 млн.євро, в результаті збільшення імпорту продукції на 4,4% та збільшення обсягів експорту на 19,8%. Відзначається, що останнє зростання торгівельного дефіциту було зареєстроване у жовтні 2008 року.
 
Обсяги імпорту у січні становили 11,36 млрд.лей (2,73 млрд.євро). Обсяги експорту у першому місяці 2010 року збільшився до 9,58 млрд.лей (2,3 млрд.євро).
 
У порівнянні з груднем 2009 року експорт зменшився на 3,5% у еквіваленті лей (1,5% у євро), а імпорт зменшився на 17,1% у леях (15,5% в євро).
 
Обсяги товарообігу Румунії в межах ЄС у січні ц.р. становив 7,2 млрд.лей (1,74 млрд.євро), з якого експорт становив 7,96 млрд.лей (1,9 млрд. євро), що становить 75,3% від загального обсягу експорту Румунії, та 70,1% від загального обсягу імпорту.
 
17.03.2010 р.  Відповідно до даних Національного торгового реєстру Румунії у 2009 р. іноземні банки надали фінансову допомогу власним філіям, які здійснюють діяльність на території Румунії, в розмірі 285 млн.євро, що на 70% більше ніж у 2008 році. У минулому році найбільші надходження були зафіксовані для підтримки румунської філії Bancpost і становили 164,35 млн.євро (107,38 млн.євро у серпні, 53,56 млн.євро у березні та 3,38 млн.євро у жовтні). Також надходження були зафіксовані для: Румунського Банку (43,5 млн.євро), Millennium Bank Румунії (33,9 млн.євро), Bank CR Firenze Румунії (12,53 млн.євро), GE Garanti Bank (8,07 млн.євро), UniCredit Ţiriac Bank (7,14 млн.євро), Raiffeisen Bank (5,55 млн.євро).
 
 
19.03.2010 р.Згідно з оцінками експертів Європейського інвестиційного банку, на даний час економіка Румунії знаходиться на мінімальному рівні економічного розвитку за останні п’ять років та проходить останню фазу негативного впливу економічної кризи. На їх думку, вжиті Урядом Румунії антикризові заходи дозволяють забезпечити стабілізацію ситуації та очікувати на позитивні тенденції у найближчий період.
 
Відзначається, що вже на даний час фіксується стабілізація ситуації у фінансовому секторі Румунії, що має значний позитивний вплив на стан виконання бюджету та забезпечення умов виконання румунською стороною домовленостей з МВФ в рамках програми кредитування антикризових заходів.
 
22.03.2010 р.Відповідно до даних Світової ради золота, Румунія знаходиться на 31 місці серед 50 країн, які володіють найбільшим обсягом золотого резерву. Відзначається, що на даний час державні запаси золота Румунії становлять 103,7 тонн, що становить 0,34% від загального обсягу золотих запасів країн світу, який становить 30.190,1 тонн.
 
За оцінкою Світової ради тільки Румунія, Польща та Словаччина з країн Центрально-Східної Європи увійшли до даного рейтингу.
 
24.03.2010 р.За висловлюванням Міністра економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії А.Відеану, в рамках офіційного візиту Президента Румунії Т.Бесеску до Казахстану була підписана двостороння угода між Національною компанією урану Румунії та казахською компанією щодо спільної розробки уранових родовищ в каспійському регіоні та постачання урану для атомної промисловості Румунії.
 
Водночас даною угодою передбачена можливість створення спільного підприємства, яке займатиметься експортом уранової сировини до Румунії. В контексті цього він заявив, що наступного тижня румунська делегація перебуватиме з візитом в Казахстані, де проведе переговори з казахськими партнерами, під час яких обговорюватимуться технічні деталі зазначеного аспекту.
 
26.03.2010 р. Європейська Комісія здійснила аналіз антикризових програм Урядів   дев’яти нових країн-членів ЄС, серед яких і Румунія. За результатами оцінки було зазначено, що на даний час румунська програма не має достатніх заходів, які б забезпечили умови стабілізації фінансового сектору та виконання країною фінансових пріоритетів, які передбачені європейським законодавством на 2011-2012 рр.
 
Згідно із здійсненими оцінками бюджетний дефіцит Румунії в цьому році може перевищити встановлені межі у зв’язку з тим, що вжиті Урядом заходи із зменшення бюджетних витрат є в більшій мірі декларативними та не можуть бути в повній мірі впроваджені. Заходи із скорочення кількості працюючих та оптимізації кадрового складу державних органів не дадуть очікуваних результатів у короткостроковому періоді. Програма не передбачає достатні заходи, які б забезпечили умови стабілізації фінансового сектору.
 
Водночас, Європейська Комісія вважає, що в цілому програма передбачає досягнення макроекономічних показників, які відповідають європейським нормам. Проте це залежить від спроможності Уряду Румунії ефективно впровадити заплановані заходи та утримати бюджетний дефіцит в межах до 5,9% від ВВП.
 
29.03.2010 р. Згідно із заявами державного секретаря Міністерства економіки, торгівлі та ділового середовища Румунії Т.Шербана, тристороння угоду між Азербайджаном, Грузією та Румунією щодо будівництва енергетичного транспортного коридору планується підписати у квітні ц.р. (10-12 квітня або 22-24 квітня ц.р.) під час перебування грузинської та азербайджанської делегацій в Румунії.
 
Зазначається, що дана угода забезпечить умови для початку реалізації нового енергетичного коридору з транспортування зрідженого газу з Азербайджану до Румунії. Для цього в угоді передбачено залучення масштабних інвестицій на створення двох терміналів зрідженого газу в одному з портів Грузії та порту Констанца (Румунія). 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки