Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Румунія
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство регіонального розвитку та будівництва України
«Структура і функціональні можливості Інтернет-порталу державної підтримки українського експорту різнобічні і багатогранні та в майбутньому даний портал надасть всебічну підтримку просуванню українських товарів на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Щодо основних економічних подій в Румунії (липень 2009 р.)  
Параметри: Інвестиції, Законодавство у сфері ЗЕД, ЗЕД, Макроекономічні показники, Економічне співробітництво, Економічні новини, Енергоносії, Фінансові послуги

 

Щодо основних економічних подій в Румунії (липень 2009 р.)
 
 
02.07.2009 р. Урядом прийнято рішення щодо анулювання, зменшення або спрощення понад 190 видів обов’язкових зборів. Водночас розглядається можливість збільшення окремих податків. Зокрема, на думку представників Уряду, існує ймовірність прийняття рішення щодо збільшення розміру ПДВ з 19% до 22%, а єдиного податку з 16% до 19%. За їх словами, даний захід можливий тільки з початку 2010 року після оцінки стану виконання бюджету на 2009 рік та проведення президентських виборів. 


03.07.2009 р. Згідно заяв державного секретаря Міністерства фінансів Румунії Георге Гергіна, бюджетний дефіцит у першому кварталі досяг межі, яка передбачена в угоді з МВФ про отримання кредиту і не може бути перевишати 2,73% від ВВП. Тому на даний час Уряду необхідно вжити заходів щодо стабілізації ситуації та забезпечення умов виконання бюджету. За його словами, на даний час не всі антикризові заходи реалізуються та мають очікуваний ефект. Більшість заходів залишились декларативними.


05.07.2009 р.
Згідно аналізу перспектив розвитку економіки країн Східної Європи, який був здійснений Royal Bank of Scotland (RBS), у 2009 році Румунія увійшла до категорії країн, які втрачають платоспроможність. Даний висновок експерти RBS зробили за результатами оцінки динаміки основних макроекономічних показників за перше півріччя ц.р. Основним аспектом, який вплинув на несприятливий висновок, стало значні темпи зростання дефіциту поточного рахунку та необхідність отримання зовнішнього запозичення від міжнародних фінансових організацій

Експерти RBS у відповідному звіті відзначають, що Угорщина, Литва, Румунія та Україна віднесені до категорії ризику у зв’язку з тим, що вони були вимушені звернутись по кредит до МВФ для реалізації антикризових заходів.


07.07.2009 р.
Міністр економіки Румунії А. Відеану під час візиту в період 1-3 липня 2009 р. до Азербайджану обговорював з представниками Уряду Азербайджану та енергетичних компаній перспективи двостороннього співробітництва в енергетичній сфері. В рамках зустрічей розглянуто перспективи співпраці між державною азербайджанською компанією SOCAR та румунськими компаніями Oil Terminal, Conpet, Olthim Romgaz . За результатами досягнута домовленість про створення двосторонньої спільної комісії, яка визначить основні пріоритети співпраці в енергетичній сфері, а також можливість реалізації спільних проектів в галузі геологорозвідки та розробки родовищ енергоресурсів.  


08.07.2009 р.
Міністр економіки Румунії А. Відеану заявив, що враховуючи негативні тенденції в румунській економіці, не виключається можливість економічного спаду до 8%. За його словами, це зумовлено тим, що румунська економіка сильно залежить від експорту та імпорту з країнами ЄС, де фіксується значні негативні ефекти економічної кризи. Близько 75% зовнішньоекономічних операцій румунських підприємств здійснюються з країнами ЄС. Тому, на його думку, при поліпшенні ситуації в ЄС відповідно покращиться ситуація і в Румунії.  


09.07.2009 р.
Згідно інформації Національної Агенції з регламентування у енергетиці Румунії ціна на імпортований російський природний газ для країни на IV квартал 2009 р. зросте з 270 до 290 дол. за тис.куб.м. Це зумовлено тим, що протягом останнього часу значно збільшились ціни на нафту на світовому ринку. 


09.07.2009 р.
Рада міністрів фінансів ЄС прийняла рішення розпочати проти Румунії процес, який передбачений у випадку перевищення рівня бюджетного дефіциту. Рада звернулась до Уряду Румунії з вимогою щодо необхідності виконання зобов’язань, які передбачені угодою, підписаною з МВФ та Європейською Комісією

На даний час Уряд розглядає можливість звернення до МВФ з проханням збільшити Румунії рівень бюджетного дефіциту. Румунські експерти відзначають, що враховуючи останні заяви представників ЄК щодо невиконання румунською стороною своїх зобов’язань, звернення Румунії до МВФ може залишитись без сприятливої відповіді.


10.07.2009 р.
Уряд прийняв рішення, відповідно до якого малі та середні підприємства, які створюють робочі місця та здійснюють виробничу діяльність, отримуватимуть державну допомогу в розмірі 200.000 євро. Дане рішення стосується всіх галузей промисловості, окрім тих, які у відповідності до законодавства ЄС не можуть бути датовані з боку держави без згоди Європейської Комісії.

Прем’єр-міністр Румунії Е. Бок заявив, що для реалізації положень даного рішення на 2009 рік Урядом виділені близько 20 млн.євро. Дане рішення стосується також фірм, які здійснюють інвестиції у виробництво в розмірі понад 30 млн.євро або при створенні 300 робочих місць.


12.07.2009 р.
Європейська Комісія прийняла рішення щодо поновлення фінансування румунських проектів за програмою SAPARD. Представники Уряду Румунії відзначають, що за даною програмою румунським сільгоспвиробникам буде виділено близько 170 млн.євро.

Фінансування за програмою SAPARD для Румунії було припинено у липні минулого року в результаті виявлення значних порушень під час проведення представниками ЄК аудиту процесу використання даних європейських фондів.


13.07.2009 р.
В м. Анкара (Туреччина) Прем’єр-міністрами Румунії, Болгарії, Туреччини, Угорщини та Австрії підписано Міжурядову Угоду щодо реалізації проекту Набукко. Поряд з цим, учасники підписали Політичну декларацію щодо реалізації проекту. Даний документ був також підписаний і головою Європейської Комісії Jose Manuel Barroso.

Поряд з учасниками проекту, на церемонії були присутні представники Німеччини, країн Каспійського регіону та Близького Сходу, США, РФ, Європейської Комісії, Європейського інвестиційного банку та ЄБРР.

Відзначається, що підписання міжурядової угоди є одним з останнім етапом перед початком реалізації проекту. Безпосередньо роботи з будівництва газопроводу триватимуть в період 2011 - 2014 рр. Проект реалізовуватиме консорціум Nabucco Gas Pipeline International, до складу якого входять компанії Transgaz Mediaş (Румунія), OMV (Австрія), MOL (Угорщина), Bulgargaz (Болрагія), Botas (Туреччина) та RWE (Німеччина).

Прем’єр-міністр Румунії Е. Бок після церемонії підписання угоди заявив, що даний проект має важливе значення для енергетичної безпеки як Румунії, так і Європи в цілому. Він зазначив, що Румунія вживатиме всіх заходів для забезпечення всіх необхідних умов реалізації проекту, так як даний проект є найбільшим пріоритетом Румунії у сфері енергетики. 


17.07.2009 р.
Світовий Банк прийняв рішення про виділення Румунії першого траншу кредиту в розмірі 300 млн євро (423 млн дол.) із загальної суми в один млрд євро. Даний кредит виділений Румунії для реалізації антикризової програми та стабілізації економіки в умовах негативного впливу світової фінансової кризи.


20.07.2009 р.
Згідно оприлюднених даних для Румунії передбачено 30 млрд євро з європейських фондів для реалізації різнопланових проектів, з яких на даний час залучено тільки 5% (близько 1,5 млрд.євро). Разом із низьким рівнем залучення європейських фондів представники Європейської Комісії відзначають наявність значних порушень. У зв’язку з цим, Румунія буде змушена повернути ЄК близько 25,5 млн.євро із загального обсягу залучених коштів.

Згідно доповіді ЄК щодо процесу використання Румунією європейських фондів, основною причиною даного рішення є
нецільове використання коштів, значні порушення під час реалізації проектів та значний рівень корупції в даному секторі.  


22.07.2009 р.
Президент Румунії Т. Бесеску під час офіційного візиту до Туркменістану, заявив, що однією з цілей візиту є налагодження двостороннього економічного співробітництва та залучення румунських компаній у розробку родовищ енергоресурсів у Каспійському регіоні. В рамках цього планується ініціювати ряд спільних проектів у енергетичній галузі.

Водночас наприкінці візиту планується підписати спільну двосторонню декларацію, яка окреслить пріоритетні напрямки співпраці на найближчу перспективу, і які в основному стосуються галузі енергетики.



Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Гвінея Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Індонезія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан ПАР Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
Будівництво Валюта Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Мінеральна сировина Нетарифне регулювання Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари хімічної промисловості Товари чорної металургії Транспорт Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки