Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Міністерство закордонних справ України
«Міністерство закордонних справ України вбачає створений під егідою Міністерства економіки України веб-портал «Державна підтримка українського експорту» є дієвим інструментом висвітлення торговельного потенціалу нашої держави та просування вітчизняної продукції на світові ринки»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 26.03.2010)  
Параметри: Макроекономічні показники, Валюта, Енергоносії, Фінансові послуги

Русскоязычный заголовок: Социально-экономическая ситуация в Республике Польша (по состоянию на 26.03.2010)

 
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 26.03.2010)
 
(За даними польської преси) 
 
 
Рівень надходжень до державного бюджету РП у результаті сплати податків непокоїть економістів
 
За підрахунками економістів рівень надходжень до державного бюджету РП у результаті сплати податків загалом є нижчим на 10% (4,3 млрд. злотих) від минулорічних показників, що свідчить про те, що фінансова криза все ще триває.

Експерти вважають, що такі слабкі надходження до державного бюджету РП можна також пояснити низьким рівнем інвестицій, а також зменшенням обсягів закупівель споживчих товарів. Водночас, відчутний ріст рівня безробіття та зниження рівня заробітних плат в Польщі знеохочує поляків здійснювати покупки. Так, рівень доходу до державного бюджету від сплати податків від доходу громадян, за результатами двох місяців 2010 р., знизився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 150 млн. злотих.

Оскільки безробітних у Польщі лише у лютому 2010 р. побільшало на 50 тис. осіб, то, на думку експертів, не варто очікувати кращих результатів, зокрема, щодо сплати податків від доходу.  
 
 
Рівень інфляції в РП у лютому 2010 р. виявився мінімально нижчим від прогнозів економістів
 
За даними Головного статистичного управління РП, рівень інфляції в РП у лютому 2010 р. виявився мінімально нижчим від прогнозів економістів і склав 2,9% річних.
 
За підсумками лютого 2010 р. річний рівень інфляції знизився на 0,6%. На думку аналітиків, найближчим часом можна розраховувати на те, що динаміка цін буде надалі сповільнюватись. Завдяки зміцненню польського злотого знизиться рівень цін на імпортовані товари, у тому числі на пальне. За попередніми оцінками експертів, у грудні 2010 р. передбачається, що річний рівень інфляції складатиме 2,3%.  
 
 
Польський банк «PKO BP» демонструє позитивні результати роботи
 
Польський банк «PKO BP» демонструє позитивні результати роботи і високий рівень активності на ринку незалежно від рівня втрат його філії в Україні.

За результатами 2009 р. банк заробив понад 2,3 млрд. злотих, проте показник виявився на 26% меншим у порівнянні з минулим роком. За результатами лише четвертого кварталу 2009 р. чистий прибуток банку склав 516 млн. злотих і був на 40% вищим у порівнянні з минулим роком, натомість водночас нижчим з огляду на очікування ринку через вищий рівень резервного забезпечення.

Так, наприкінці 2009 р. банк продемонстрував позитивний темп розвитку, оскільки рівень активів банку склав 156,5 млрд. злотих.

За словами Голови банку Збігнєва Ягелло, «PKO BP» не лише зміцнив свої позиції лідера в сегменті роздрібного продажу, але й зайняв також перше місце у підприємницькому сегменті та сегменті органів місцевого самоврядування. Так, рівень депозитів банку збільшився на 22,1 млрд. злотих, що характеризує банк з активної позиції на фоні найближчих його конкурентів. Разом з тим, покращується ситуація банку у розрізі надання кредитів, натомість складною залишається ситуація із пропозицією споживчих кредитів.  
 
 
Уряд РП просить польську опозицію підтримати зміни до польського законодавства
 
Уряд РП просить польську опозицію підтримати зміни до польського законодавства, які нададуть можливість обмежити витрати державного бюджету РП.

Партія «Право і справедливість», у свою чергу, вимагає представлення проектів законів.

Державна заборгованість станом на кінець 2009 р. сягнула рівня 49,5% ВВП РП, за попередніми даними у 2010 р. має сягнути 53%. Уряд РП очікує, що співпраця з опозицією надасть можливість знизити рівень дефіциту державного бюджету, до чого змушує Польщу Європейська Комісія.

Виступ Прем’єра РП в стінах польського парламенту викликав незадоволення з боку опозиції, яка вважає, що команда Прем’єра РП Дональда Туска лише займається обіцянками. Протягом дебатів Міністр фінансів РП Яцек Ростовський поінформував, що за попередніми даними державних борг РП станом на кінець 2009 р. зріс до 664,3 млрд. злотих (237,2 млрд. дол. США), тобто склав 49,5% ВВП РП, що становить меншу частку, ніж 49,9% ВВП РП наприкінці третього кварталу 2009 р.

Натомість, на думку колишнього Міністра фінансів РП Мірослава Гроніцького, дані розрахунки щодо державної заборгованості не включають заборгованість органів місцевого самоврядування, а тому можуть бути неточними. Водночас, Ростовський не врахував заборгованості Державного фонду РП з питань будівництва доріг. Якщо врахувати усі статті можливої заборгованості, то за даними Європейської Комісії рівень заборгованості РП загалом наприкінці 2009 р. склав 693,8 млрд. злотих (247,7 млрд. дол. США), тобто 51,7% ВВП РП. Міністр фінансів РП додав, що у 2010 р. рівень державної заборгованості зросте до 749,42 млрд. злотих (267,6 млрд. дол. США), тобто становитиме 53% ВВП РП.
 
 
 
Варшавська фондова біржа – хороше місце заробітку для найбільших польських фірм
 
Найбільші польські фірми, які розмістили свої цінні папери на Варшавській фондовій біржі, за підсумками 2009 р. заробили 16,8 млрд. злотих (6 млрд. дол. США).

Близько 20% цієї суми припадає на Польську енергетичну групу (PGE). Так, Польська енергетична група заробила чистий прибуток на суму 3,3 млрд. злотих (1,1 млрд. дол. США), тобто суму прибутку на 75% більшу, ніж у 2008 р. На думку експертів, у 2010 р. можна сподіватись подальшого росту прибутків польських фірм завдяки, зокрема, позитивним зрушенням у діяльності таких польських фірм як
«Lotos» і «PKN».
 
 
 
У Польщі проводяться дискусії щодо розміщення вітрових електростанцій на території Республіки Польща
 
Депутати партії «Право і справедливість» («ПіС») хотіли б обмежити будівництво таких станцій, пояснюючи це необхідністю розглянути питання можливісті будівництва такого типу електростанцій якнайдалі від населених пунктів.

На думку депутатів Сейму від партії «ПіС», часто рішення про будівництво вітрових електростанцій приймається без погодження з місцевим населенням, а вітрові електростанції розміщують навіть у тих місцях, де немає відповідного джерела енергії, тобто вітру. Експерти, у свою чергу, вважають, що у зв’язку з цим з виробників вітрової енергії потрібно стягувати додаткові кошти з метою реалізації подібних проектів. 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Пакистан Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки