Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Закарпатська Торгово-промислова палата
«Враховуючи сьогоднішню економічну ситуацію, необхідність у наданні практичної допомоги малому, середньому та крупному бізнесу України в налагодженні, відновленні чи створенні нових виробництв, які в свою чергу будуть сприяти створенню нових робочих місць., збільшенню доходів суб’єктів господарювання та зростання бюджетних надходжень, є одним з найбільш ефективних шляхів стабілізації економічного зростання нашої держави.
Члени Палати, Закарпатська ТПП всілякими ресурсами, всіма наявними можливостями готова підтримати Ваші кроки з популяризації українських товарів, українського товаровиробника не тільки на внутрішньому, але й на зовнішніх ринках»

Украинские нефтепродукты
Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (станом на 28.01.2010)  
Параметри: Інвестиції, Макроекономічні показники, Економічні новини, Товари агропромислового комплексу, Транспорт, Фінансові послуги

 

Соціально-економічна ситуація в Республіці Польща (22 – 28 січня 2010 р.)
 
(За даними польської преси)



Польський Сейм ухвалив державний бюджет на 2010 рік
 
Польський Сейм прийняв 16 поправок до державного бюджету, які запропонував Сенат РП.

Серед найбільш вагомих поправок експерти виділяють ті, які надають можливість Міністру фінансів РП виділяти кредити для Фонду соціального забезпечення (FUS) у розмірі 5,5 млрд. злотих (1,9 млрд. дол. США) з метою виплати гарантійних посвідчень.

Схвалений Сеймом РП у грудні 2009 р. державний бюджет Польщі передбачає, що цьогорічний рівень дефіциту державного бюджету РП становитиме понад 52 214,2 млн. злотих (18 193,1 млн. дол. США). Рівень доходів складатиме 248 868,6 млн. злотих (86 713,7 млн. дол. США), а рівень витрат – 301 820,8 млн. злотих (105 164,0 млн. дол. США). 
 
 
Навколо банку «Pekao S.A.» кружляють суперечки
 
Навколо банку «Pekao S.A.» кружляють суперечки, викликані запровадженням італійцями нової моделі банківського управління в банку «Pekao S.A.».

Італійський банк «UniCredit», який виступає стратегічним інвестором банку «Pekao S.A.» у Польщі, вирішив провести реформи. Йдеться про зміну специфіки роботи банку, яка полягатиме в безпосередній передачі усієї інформації до центрального італійського офісу банку, оминаючи таким чином керівний склад польського банку. Італійський банк «UniCredit» не бачить у цьому ніяких перешкод, оскільки навпаки вважає, що таким чином можна буде оминути порушення внутрішнього польського законодавства. Водночас, італійський банк не планує змінювати керівний склад банку
«Pekao S.A.».
 
 
Польща планує залучити в свою економіку нові інвестиції
 
Польща планує залучити в свою економіку нові інвестиції, пов’язані з автомобільним сектором.

Кількість інвестиційних проектів галузі моторизації, над якими працює Польська агенція інформації та закордонних інвестицій (PAlilZ), складає 23 проекти, а це становить найбільшу кількість проектів, порівнюючи з іншими галузями, в яких працює Агенція.

Друге місце серед проектів Агенції займає галузь високих технологій. Водночас, найбільш привабливим місцем для інвесторів залишаються спеціальні економічні зони. На сьогоднішній день вже підписана угода у Костшинсько-Слубіцькій спеціальній економічній зоні Польщі з фірмою Henschel Engineering Automative, яка планує у Костшині збудувати підприємство, яка займатиметься виробництвом причепів та багажників для таких автомобілів як «Volkswagen», «Mercedes», «Opel» та «Mitsubishi».
 
 
Зарплата керівників найбільших фірм у Польщі у 10 разів перевищує зарплати працівника фірми середньої ланки
 
Результати досліджень дослідницької фірми «Hay Group», які були здійснені у результаті опитування представників кількох тисяч фірм з 56 країн свідчать про те, що зарплата керівників найбільших фірм у Польщі у 10 разів перевищує зарплати працівника фірми середньої ланки.

На думку експертів, різниця у розмірі заробітних плат в Польщі нагадує ситуацію в Україні, Румунії, Туреччині, Індії, Єгипті або Панамі. Таким чином, Польща опинилась на 11 місці з кінця у рейтингу щодо найбільшого рівня розшарування заробітних плат. Серед нових країн-членів ЄС лише Румунія має гірший рейтинг від Польщі.

Експерти вважають, що польські менеджери є значно багатшими від своїх колег на Заході. За підсумками 2009 р. керівники польських підприємств, акції яких знаходяться на фондовій біржі, заробили в середньому по 2 млн. злотих (0,7 млн. дол. США), тобто наполовину менше, ніж керівництво подібних підприємств у Німеччині або Австрії. Натомість, з огляду на купівельну спроможність такого заробітку, керівники польських підприємств можуть собі дозволити витрачати більше (через нижчі витрати на проживання), ніж їхні колеги із Західної Європи або США. 
 
 
 
Завдяки використанню власних марок виробники можуть подолати виклики економічної кризи
 
За словами Павела Новаковського, директора фірми «Makarony Polskie» (акції фірми присутні на фондовій біржі), його фірма у 2009 р. збільшила об’єми продажу на ринку на 32%, а у випадку продажу продукції власної марки рівень продажу підвищився на 40%.

Подібні позитивні результати має інша польська фірма «Sokpol», яка також опирається у своїй діяльності на власні марки. Фірмі «Sokpol» протягом 2009 р. вдалось навіть здійснити інвестиції у розмірі 10 млн. євро. Свої успіхи на ринку фірма пояснює підвищенням рівня виробництва соків, напитків та помідорних концентратів без консервантів саме під власною маркою. У 2010 р. фірма планує також розпочати виробництво під власною маркою таких продуктів як кетчупи, хрін та майонез.     
 
 
Польські фірми починають боротьбу за дотації ЄС у розмірі 100 млн. злотих
 
Польські фірми починають боротьбу за дотації ЄС у розмірі 100 млн. злотих (35,7 млн. дол. США). Незабаром розпочнеться також конкурс на найбільш популярні гранти у розмірі 23 млн. злотих (8,2 млн. дол. США), призначені для введення на ринок нових зразків продукції.

Польська Агенція з питань розвитку підприємництва РП оголосила умови конкурсу підтримки фірм, які шукають зовнішні джерела фінансування. У наявності для цих цілей є близько 20,6 млн. злотих (7,3 млн. дол. США) дотацій ЄС. Така сума дотацій повинна допомогти приготуватись підприємцям до виставлення своїх акцій на фондовій біржі або знайти інвестора. Кошти покриватимуть також витрати на здійснення дорадчих послуг. Максимальний розмір допомоги для однієї фірми може скласти 8 млн. злотих (2,8 млн. дол. США). Заявки на отримання дотацій можна подавати до 15 лютого ц.р. Також у другій половині лютого 2010 р. пропонуватимуться дотації, призначенні для розвитку експорту фірм. Бюджет розрахований для малого та середнього бізнесу, які здійснюють перші кроки на закордонних ринках (сума дотації – 40 млн. злотих, тобто 14,2 млн. дол. США).
 
 
У четвертому кварталі 2009 р. погіршилась фінансова ситуація у більшості галузях РП
 
Результати досліджень дослідницької фірми «Dun & Bradstreet (D&B)» свідчать про те, що у четвертому кварталі 2009 р. погіршилась фінансова ситуація у більшості галузях РП. Дослідження проводились, беручи до уваги моніторинг поточних платежів польських фірм.

Так, у четвертому кварталі 2009 р. кількість збанкрутілих фірм зросла на 20%. Найгірша ситуація спостерігається у текстильній галузі, меблевій промисловості, транспортуванні та будівництві.

Водночас, протягом перших трьох тижнів січня 2010 р. фірмою «Dun & Bradstreet (D&B)» було відслідковано банкрутство 70 польських фірм. За підсумками четвертого кварталу 2009 р. нараховується 32 збанкрутілі фірми. Натомість, уже в 2010 р. про своє банкрутство оголосило понад 1,7 тис. польських фірм, що становить на 36% більшу кількість у порівнянні до 2009 р.

Експерти вважають, що цього року ситуація польських фірм може лише погіршуватись. На думку експертів, фінансовий стан фірм, які займаються транспортним перевезенням, утриманням автозаправок або пунктів обслуговування автомобілів, переживають сьогодні важкий період у зв’язку з появою, зокрема, хаотичних нових положень в польському законодавстві, які перешкоджають фірмам вчасно проводити фінансові розрахунки.
 
 
Польські споживачі залишаються оптимістами
 
За підсумками грудня 2009р. купівельна спроможність поляків виявилась вищою у порівнянні до аналогічного періоду 2008 р. Так, рівень гуртового продажу у фірмах, які нараховують до 9 працівників, зріс на 7,2% у порівнянні до 2008 р. та на 21,1% у порівнянні до листопада 2009 р.

З огляду на річні дані, приріст роздрібного продажу в РП не був відчутним, оскільки склав лише 4,1% річних.

Економісти звертають увагу на дві складові такого стрімкого підвищення рівня продажу - погоду та високі ціни на пальне. Так, високий приріст цін на пальне протягом грудня 2009 р., а також у зимовий період призвели до підвищення надходжень від продажу пального, а також зимового одягу, тощо. Таким чином, на думку експертів, польські споживачі не обмежували себе у здійсненні покупок.

Водночас, за даними Головного статистичного управління, рівень безробіття в РП наприкінці 2009 р. підвищився і склав 11,9% у порівнянні до 11,4% станом на кінець листопада 2009 р.    
 
 
Прем’єр-міністр РП Дональд Туск планує від імені уряду РП представити план стабілізації та консолідації державних фінансів
 
Найважливішим пунктом плану стабілізації повинно стати запровадження двох положень.

Перше положення стосується витрат і полягатиме в обмеженні динаміки державних витрат відповідно до річного показника інфляції. Таке положення буде діяти до моменту, поки рівень дефіциту сектора державних фінансів не знизиться нижче рівня 3% ВВП РП. У випадку, якщо рівень дефіциту виявиться нижчим від 3%, то почне діяти інше положення, а саме «бюджетне».

«Бюджетне» положення передбачає, що рівень бюджетних витрат не зможе зростати швидше, ніж середній ріст рівня ВВП РП за останні п’ять років, враховуючи також й рівень інфляції за даними Національного банку РП.

Водночас, експерти звертають увагу на різні концепції щодо проведення реформ, пов’язаних із пенсійним страхуванням. Міхал Боні, керівник кабінету радників Прем’єр-міністра РП Дональда Туска, а також керівник Постійного комітету Ради Міністрів, критично оцінив концепцію змін в пенсійній системі, яка була запропонована Міністерством праці РП. Так, Міністр праці РП Йоланта Федак планує, зокрема, зменшити на половину розмір пенсійних внесків, які повинні надходити до Пенсійного фонду РП. Міхал Боні не погоджується з такою пропозицією і пропонує взамін підвищити пенсійний вік, на що Міністерство праці РП категорично не погоджується. 
 
 
Керівник Фонду Держмайна РП продовжує шукати інвесторів для групи «Лотос»
 
Таким чином, керівник Фонду Держмайна РП так і не запропонував фірмам з Арабських Еміратів стати інвестором гданської паливної фірми. Водночас, Фонд держмайна РП не підтверджує припущення польського видання «Dziennik Gazetę Prawną» про те, що шукає стратегічного інвестора для «Лотоса» серед фірм з Арабських Еміратів, у тому числі, якщо йдеться про International Petroleum Investment Company (IPIC). Натомість, основною умовою для інвестора має стати доступ інвестора до джерел видобутку нафти. Фонд держмайна РП планує ще цього року продати контрольний пакет акцій гданської фірми, у якій державний капітал складає 53%.       
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки