Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Державна підтримка
українського експорту
Укр | Eng | Рус
Польща
Перелік країн
Контакти диппредставництв
Довідка про країну
Економічне співробітництво

Огляд економіки

Торговельно-економічні відносини

Торговельні обмеження

Кон’юнктура ринків
Товарообіг з Україною

Дані країни перебування

Дані Держкомстату

Торгівля послугами

Правові питання

Угоди з Україною

Законодавство країни перебування

Міжурядова комісія

Про МК та її склад

Пошук партнера

Комерційні пропозиції від фірм в країні перебування

Торги/тендери в країні перебування

Міжнародні бізнес-події

Інвестиційне співробітництво

Аналіз інвестиційного співробітництва

Галузеві об’єднання
Корисні посилання
Відгуки про Портал
Івано-Франківська обласна державна адміністрація
«Веб-Портал Державна підтримка українського експорту» за умови постійного поновлення інформації забезпечить українським товаровиробникам необхідну інформаційну підтримку в здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності»

Украинские нефтепродукты
Огляд польської преси (станом на 04.12.2009)  
Параметри: Інвестиції, Довідкова інформація, Економічні новини

Огляд польської преси (27 листопада - 4 грудня 2009 р.)

Тенденція рівня безробіття в Польщі поволі зростає

Експерти зауважують, що в Республіці Польща щораз більше осіб не можуть працевлаштуватись, натомість рівень безробіття, який становить 8,4%, є набагато нижчим від показників жовтня ц.р. (11,1%). Водночас, експерти вважають, що тенденція рівня безробіття в Польщі поволі зростає. Така тенденція стосується насамперед молоді. Так, безробітні у віці до 25 років складають 21,2% усіх безробітних в Польщі. Протягом 2009 року більше проблем на ринку праці переживала чоловіча стать, рівень безробіття для яких становив 8,2%. Хоча такий показник є меншим на 0,4% від показника рівня безробіття для жіночої статті, проте показник безробіття для чоловіків на рівні 8,2% підвищувався протягом року приблизно на 1/5.
 
 
«Енеа» чекає на черговий другий етап виставлення підприємства на продаж
 
Польське енергетичне підприємство «Енеа» чекає на черговий другий етап виставлення підприємства на продаж. Фонд держмайна РП після проведення невдалих переговорів з німецьким концерном RWE щодо продажу пакету акцій підприємства «Енеа» змінив плани щодо продажу третьої за величиною енергетичної фірми в Польщі. Фонд держмайна РП перед оголошенням чергових переговорів планує спочатку збільшити кількість акцій підприємства, які перебувають у вільному обігу на біржі. На сьогоднішній день на біржі перебуває лише 2% акцій підприємства. За результатами декларацій представників Фонду держмайна РП випливає, що величина акцій зросте принаймні на 10%. На думку експертів, Фонд держмайна РП бажає зберегти за собою 51% акцій підприємства з думкою про подальший продаж цих акцій стратегічному інвестору, проте максимально може продати на біржі 16% акцій підприємства «Енеа». На сьогоднішній день Фонд держмайна РП володіє 76,5% акцій «Енеа», 18,7% акцій володіє швецька компанія «Vattenfall», решта акцій належить Європейському банку реконструкції та розвитку, а також біржовим інвесторам.      
 
 
В Польщі з’явиться новий закон про фінансові кошти призначенні для просування споживчих продуктів
 
Більше двох років тривала робота над законом про фінансові кошти призначенні для просування споживчих продуктів. На сьогоднішній день між організаціями, які представляють агропромисловий комплекс і споживчими фірмами ведуться переговори з обрання комісії, яка призначатиме фінансові кошти на промоційні цілі. Проблема полягає в обранні тих, хто повинен здійснювати переказ цих фінансових коштів на відповідні рахунки. Остання остаточна версія передбачала, що від імені аграрників перераховувати кошти будуть фірми з переробки продукції. Внески цих фірм потрапляють у фонди з просування такої продукції як молоко, яловичина, кінське м’ясо, м’ясо овець, зернові культури, овочі та фрукти, курятина та риба. Щороку в наявності передбачається 40 млн. злотих фінансових ресурсів для просування споживчої продукції. У 2010 р. квота може бути майже на 20 млн. злотих вищою через затримку виконання робіт. Відповідні комісії ухвалили фінансові плани на 2010 р. За словами Даріуша Гошчинського, заступника директора департаменту сільськогосподарських ринків в Міністерстві агропромислового комплексу РП, передбачається, що фінансові кошти будуть використані, зокрема, у вигляді особистого вкладу необхідного для отримання фінансової підтримки ЄС на промоційні цілі. Цього року Європейська Комісія прийняла 26 заяв, які стосуються просування продукції на спільному європейському ринку і поза межами ЄС. Планується, що Брюссель, який профінансує 50% витрат запропонує з цією метою понад 160 млн. злотих (140 млн. євро).
 
 
Уряд РП скорочує обсяги допомоги для іноземних інвесторів
 
За оцінками експертів газети «Жечпоспроліта», частина фірм в Спеціальній економічній зоні в м. Кобєжице під Вроцлавом, які виробляють панелі для моніторів і телевізорів, втратить майже половину підтримки, яку зараз отримує від держави в рамках т.зв. багаторічної програми. На цьому тижні було прийнято рішення про зменшення дотацій для LG Display, LG Innotek, Dong Yang Electronics, Heesung Electronics, Ohsung Display та LG Chem. Загальна сума допомоги зменшилась з 219 млн. злотих до 121 млн. злотих. Уряд РП скорочує частину фінансових ресурсів для інвесторів, оскільки корейські виробники мають проблеми з виконанням угод, які вони укладали з Міністерством економіки РП під час входження на польський ринок. За словами заступника директора Департаменту інструментів підтримки Міністерства економіки РП Тереси Коричінської, Міністерство економіки РП повинно було допасувати рівень підтримки інвесторів до можливостей інвесторів. Польська сторона пояснює, що насправді скорочення дотацій врятувало інвесторів, оскільки в іншому випадку інвестори повинні б були віддати усе, що до сьогоднішнього дня вони отримували в рамках суспільної допомоги. Відчувши таке відношення до себе з боку польської влади, закордонні інвестори ймовірно протягом двох-трьох років покинули б польський ринок.
 
 
На банківські рахунки 65 тис. аграрників потрапило понад мільярд злотих
 
Агенція реструктуризації і модернізації агропромислового комплексу РП перевела на банківські рахунки 65 тис. аграрників понад мільярд злотих. Минулого року кількість здійснених банківських переказів першого дня оплати не перевищувала 51 тис., а квота фінансових ресурсів, які були призначені аграрникам не перевищувала 324 млн. злотих. Заяви про призначення фінансових ресурсів склало 1,4 млн. аграрників, які отримають загалом 12,6 млрд. злотих. Агенція запланувала, що ще в грудні ц.р. мільйон аграрників отримають фінансові кошти. У першу чергу фінансову підтримку вартістю 863 злотих (минулого року ця сума була на 43% меншою) отримають ті представники аграрного бізнесу, хто потерпав від неврожаю.
 
 
Туск: Польща є зеленим островом на червоному фоні зниження рівня ВВП країн Європи і світу
 
За результатами третього кварталу 2009 р. приріст рівня ВВП РП становив 1,7%. Прем’єр РП Дональд Туск, представляючи результати розвитку польської економіки на Варшавській біржі, переконував, що Польща є зеленим островом на червоному фоні зниження рівня ВВП країн Європи і світу. Туск підкреслював, що навіть економісти не сподівались такого приросту. За результатами прогнозів кілька польських банків, у четвертому кварталі ц.р. приріст рівня ВВП РП складатиме 2,2%, а за підсумками 2009 р. рівень ВВП РП складатиме 1,5 %.
 
 
 
 
Подібна інформація про інші країни  
Австрія Азербайджан Алжир Аргентина Бельгія Білорусь Болгарія Боснія і Герцеговина Бразилія Великобританія В`єтнам Греція Грузія Естонія Єгипет ЄС Ізраїль Індія Ірак Іран Ісландія Іспанія Італія Йорданія Казахстан Канада Киргизстан Китай Кіпр Куба Кувейт Латвія Литва Ліван Лівія Македонія Малайзія Мальта Марокко Мексика Молдова Нідерланди Німеччина ОАЕ ООН Південна Корея Польща Португалія Росiя Румунія Саудівська Аравія Сенегал Сербія Сирія Сінгапур Словаччина Словенія США Таджикистан Туніс Туреччина Туркменістан Угорщина Узбекистан Україна Фінляндія Франція Хорватія Чехія Чорногорія Швейцарія Швеція Японія
Інші документи по цій країні  
IT та телекомунікації PR та реклама Будівництво Валюта Вироби з чорних та інших некоштовних металів Географічне розташування Державний устрій Довідкова інформація Економічне співробітництво Економічні новини Енергоносії Законодавство у сфері ЗЕД Захист внутрішнього ринку ЗЕД Інвестиції Інформаційно-аналітичні послуги Інші послуги Консалтингові послуги Кон’юнктура ринків Макроекономічні показники Митно-тарифне регулювання Міжурядова комісія Населення Нетарифне регулювання Святкові дні Страхування Товари агропромислового комплексу Товари кольорової металургії Товари легкої промисловості Товари фармацевтичної промисловості Товари хімічної промисловості Товари целюлозно-паперової промисловості та друкована продукція Товари чорної металургії Транспорт Транспортне машинобудування Транспортно-експедиційні послуги Туризм Фінансові послуги

 
Підписка на оновлення  

Українські експортери
ДИСКАВЕРИ БУРОВОЕ ОБОРУДОВАНИЕ (УКРАИНА), ООО
ул. Яворницкого, 41, г. Стрий, Львовская обл.
НЕПТУН, ООО
3-ий пер. Шевченка, 3, с. Б. Дальник, Беляевский район, Одесская область
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ, ООО
ул. Сомовская, 12 Б, Харьков
КРИСТАЛЛ, ВИННИЦКИЙ ЗАВОД, ДП
ул. 600-летия, 21, г. Винница
Експортоспроможна продукція
KSG АGRO, ХОЛДИНГ
Туши и полутуши свиные

ТЕХНОТОН-ЛУГАНСК, ООО
Нить полипропиленовая мультифиламентная

КАЛИБР, ООО
Болты

Комерційні пропозиції
ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНІЯ "БАЄР АФЛАК"
Компанія зацікавлена в реалізації фармацевтичної прощукції в Україні

DOMESTAV, LTD.
Компанія зацікавлена в експорті ламелей для каркасу ліжка зі смереки, ялини, сосни, тополі або вільхи. ...

MIVINA S.R.O.
MIVINA s.r.o. зацікавлена в поставках з України: сантехніки, керамічної плитки, покрівельних матеріалів, ...

Тендери за кордоном
Бововняний очіс
Security Paper Mill India

Відбор компаній для проведення незалежних сертифікації та інспектування прибережних проектів
Oil and Natural Gas Corporation Ltd.

Аукціон на право користування надрами родовища кам'яного вугілля "Ташкумирське"
Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизької республіки